Ubuntu Hour minden hónap második péntekén

Várunk mindenkit ma is szeretettel aki a sok fórumozás és csetelés után szóban is átbeszélné kötetlenül az előző havi Ubuntu, Linux és IT történéseket.

 

Hozzászólások

Ez miért nincs kinn az ubuntu ponthun? 

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Ubuntu Hour 22.02
2022. február 11, 18:00
Online: https://bbb.grin.hu/b/mes-hxt-rhh

A következő Ubuntu Hour eseményen két előadással is készülünk. Először az üzenetküldőkről kaptok egy kis összehasonlítást, majd a webszerverek elleni támadásokról és a védekezésről hallhattok. Az előadások ingyenesek és bárki számára nyitottak. Csatlakozz hozzánk, és töltsd el velünk a péntek estét!

Üzenetküldők részletes összehasonlítása
Előadó: bkil
Szabad és zárt üzenetküldő alkalmazások összehasonlító elemzése közösségi hozzájárulások alapján illetve az érdeklődők szempontrendszerének figyelembe vételével. Hogyan csinálták ezt elődeink? Miért döntöttünk úgy, hogy megalkotjuk a világ legteljesebb összehasonlítását aminek megtekintéséhez ráadásul JavaScript sem szükséges? Milyen jellemzők alapján lehet vizsgálni csevegőprogramokat? Bemutató és ízelítő néhány implementációs trükkről. Konklúziók levonása: rangsor madártávlatból. Melyik a legjobb azonnaliüzenet-küldő?

Webkiszolgálók elleni támadások elemzése, védelem felépítése és a támadók kitiltása
Előadó: Úr Balázs
A Shrek 2. részének egyik jól ismert jelenete, amikor a Túl az Óperencián királyságba utazva Szamár többször is megkérdezi, hogy „Ott vagyunk már?” és ezzel a többiek agyára megy. Ugyanez a szituáció játszódik le nap mint nap a webkiszolgálóknál is: a támadók folyamatosan kérdezgetik a webkiszolgálókat, hogy „Van /admin oldalad?” vagy „Van /phpmyadmin oldalad?”, amire a webkiszolgálók legtöbbször nemmel felelnek. A különbség csak annyi, hogy a webkiszolgálónak nem mennek az agyára ezek a kérések, hanem minden kérésre becsülettel válaszol. Még akkor is, ha egy támadó több száz oldal meglétét kérdezi meg. Ezzel viszont feleslegesen terhelik a hálózatot és a webkiszolgálókat.
Alapértelmezetten nincsen védelem az ilyenfajta támadási kísérletekre, de természetesen van rá megoldás. Az én webkiszolgálóm és a támadók között jelenleg így nézne ki egy beszélgetés, ha a webkiszolgáló Shrek és a támadó Szamár lenne:
– Ott vagyunk már?
– Nem.
– Ott vagyunk már?
– Nem.
– Ott vagyunk már?
[REJECT all from SZAMÁR to anywhere with icmp-port-unreachable]
Vagyis a 3. értelmetlen kérés után tiltólistára kerül a támadó IP-címe, és a következő 5 napban nem lesz lehetősége kérdéseket feltenni.
Egész estés előadásra készülj a következő Ubuntu Houron, mert sok mindent fogok bemutatni. Először megmutatom a láthatatlant, vagyis a naplófájlok elemzésével pontos képet kapunk arról, hogy kik támadnak, földrajzilag hol helyezkednek el, mi a szándékuk és miért pont én vagyok a célpont. Miután megismerkedtünk a támadókkal és a támadási módszereikkel, felépítjük a védelmet ellenük. Minden rendszer más és más, ezért a tökéletes védelmet egyedileg kell kialakítani. Ne feledd: addig nem tudsz jól védekezni, amíg nem ismered a támadási módszereket. Az előadás utolsó részében pedig már csak pattogatott kukoricával a kezünkben nézegetjük, ahogy a gyanútlan támadókra automatikusan lesújt a „ban-hammer”, és az IP-címük tiltólistára kerül.

Szerkesztve: 2022. 03. 10., cs – 11:29

Ubuntu Hour 22.03
2022. március 11, 18:00
Eseményoldal: https://ubuntu.hu/d/45858-ubuntu-hour-2203
Jelentkezés: https://gettogether.community/events/17010/uh2203

A szakmai esemény ingyenes és bárki számára nyitott - szeretettel várunk mindenkit egy vidám péntek este baráti körben való eltöltéséhez! Tervezett vitaindító előadásaink, ami után kötetlenül beszélgethetnek a résztvevők bármiről:

  • ZFS fájlrendszer dióhéjban, demóval (ottwiz)
  • Február óta történt újdonságok bemutatása a SecuChart üzenetküldő összehasonlításban (bkil)
  • BanHaxmer: a nyílt közösségek skálázható moderációjának szuprémuma (bkil)

Jogos. Sajnos pont Arch felhasználó nem csatlakozott be a beszélgetésbe.

Viszont a jövő hónapban megünnepelhetnénk az Ubuntu kiadást. Ezt meglovagolva az Ubuntu újdonságok mellett kitekintésként második előadásként egy Arch előadást is szívesen meghallgatnánk.

Apropó, még nem jelentkezett be senki előadni az Ubuntu újdonságokról sem, így még erre is van lehetőség.

Ok, nem élek M.o.-n, így nem érint, csak vicceltem a konkurenciával, látva a híreket, hogy annak most volt. Bár 2 év múlva az Ubi is a 20.-at ünnepli. A Slackware és Debian már 1 év múlva a 30-at.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mai téma: Asus Tinker Board 2S, a Raspberry Pi-jal kompatibilis miniatűr számítógép, melyet az esemény szervezője fog bemutatni.

Online közvetítés: 18:00 https://bbb.grin.hu/b/mes-hxt-rhh

Személyesen: Miskolc, felvétel nem készül

Eseményoldal:

https://ubuntu.hu/d/45881-ubuntu-hour-2204-miskolc

https://mastodon.social/@meskobalazs/108095674487384957

https://gettogether.community/events/17732/ubuntu-hour-miskolc/

https://facebook.com/events/2293147154196411

Szerkesztve: 2022. 04. 20., sze – 11:33

Várunk mindenkit szeretettel holnap Budapesten, pénteken pedig Miskolcon az Ubuntu 22.04 Release Parti megünneplésére! Törekszünk, hogy legyen közvetítés és/vagy felvétel. Minden információ megtalálható itt:

https://ubuntu.hu/d/45887-ubuntu-2204-release-party

 

Az új Ubuntu kiadást megünnepelve, közösen megnézzük a friss Ubuntu és Ubuntu változatok új verzióinak újdonságait. Virtuális gépben kipróbáljuk a legtöbb Ubuntu-variánst. Az előadások után pedig kötetlen beszélgetéssel folytatjuk.

Jelentkezés:

MISKOLC

Újra lesz előadás is pénteken az Ubuntu Hour eseményen:

Szerkesztve: 2022. 11. 09., sze – 23:46

Pénteki exkluzív előadásunk angolul lesz a Grundon, mindenkit várunk szeretettel:

Our special official guest speaker, Jan-Christoph Borchardt, will be talking about what's new in NextCloud 25 in English!
Nextcloud 25 introduces a lot of new developments like: A brand new design, Photos 2.0 with face recognition and image editing, polls and widgets in Talk, Mail 2.0, and much improved performance!

Szerkesztve: 2022. 12. 08., cs – 14:44

Pénteken négy villámelőadásunk is lesz a Grundon (angolul illetve magyarul) továbbá aki korábban is ráér, még lehet jönni a plazába térképezni is!

  • mugli: OSM tapasztalataim számlálóbiztosként (Hungarian)
  • Jan C. Borchardt: NextCloud Maps (English)
  • Jan C. Borchardt: StreetComplete (English)
  • Úr Balázs: Ubuntu, Snap, Firefox (Hungarian)
  • Úr Balázs: IPv6 (Hungarian)

Esemény: https://gettogether.community/events/25459/uh2212

Részletek: https://ubuntu.hu/d/46142-ubuntu-hour-2212-budapest-nextcloud-maps-streetcomplete-snap-ipv6

Megosztás: FriendicaMastodon

Szerkesztve: 2023. 08. 11., p – 11:04

Péntek este az OpenStreetMap 19. születésnapját ünnepeljük, aminek apropójaként lesz egy kis QGIS szerkesztési demonstráció és összefoglaljuk az év történéseit is. Jelentkezés:

Nem a szokásos Ubuntu Hour (az majd a jövő héten lesz), de a KDE Plasma 6 megjelenésének apropóján most szerdán is meetupot tartunk.

Jelentkezés:

Ha minden jól megy, akkor ulysses is várható az eseményen :)

Szerkesztve: 2024. 03. 08., p – 11:02

Műsorváltozás: a márciusi Ubuntu Hour buli kivételesen a Hackerspace Budapest műhelyében lesz:

Jelentkezés: https://gettogether.community/events/49359/202403
Helyszín:

További információk: