router csere de mire

Sziasztok

Jelenleg egy Zyxel USG20-asom van. Az internet az 200/200 lett az optikának köszönhetően, de sajnos egyik irányba sem éri el az 100-ast se, így cserélném. Néztem a Unifi USG és USG4 eszközöiket, elvileg 85 és 250-es sebességet tudnak produkálni. (https://unifi-network.ui.com/static/media/price.35fbd3d6.png)

A kisebbik eszköz így kiesik, a másik meg nagyon határeset. 

Milyen hasonló szintű eszközt ajánlanátok? (a wifire ajánlott unifi AC-k nagyon beváltak)

A lélektani határ 100e lenne.

Előre is köszönöm a tanácsokat.

megoldás: Köszönöm a tanácsokat, rendeltem egy ER-X-t, remélem beválik

Hozzászólások

Ha jó használtban (újszerű) és nem zavar, hogy soros usb átalakítónak csináltam a házon hátul egy mini usb-nek lyukat, akkor tudok adni edge router x-et. 

Én komolyabbra váltottam.

 

500 Mbitet vitt nekem digivel csont nélkül, akkor volt kihajtva a procija és atomstabil.

Mikrotik RB4011 van AC-s Wifi-s és sima Rack-s verzió is. A gigabit sem akadály, van AES gyorsítás és egy SFP+ port is.

Szia!

 

Van egy eladó sorba került USG-m, US-8-60W switchem, illetve egy UCK-m. 

Telekom 1000/1000-es GPON alatt szolgált, DPI, HW offloadot használva tudja a 900+ megabitet PPPoE-vel is, ha az IPS/IDS nincs bekapcsolva. 

Szerkesztve: 2021. 05. 04., k – 13:47

USG-m van, a fenti link spd akkor él ha be van kapcsolva egy halom check amit a router csinalna, pl. threat management. Ha azok nem kellenek, tud többet is. Nalam a Voda 500 mb/s net sebesseget siman hozza.

 

Edgerouterem is volt, az jóval gyorsabb, de nem illik bele a központi management témába, külön kell vele dolgozni.

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

szia, dhcp van, a wifi nem számít, csak hogy legyen min 4 portja gigás, mivel az egyikbe egy 24-es gigás switch van, a többibe meg 1-2 olyan dolog ami állandóan kell, ha elutazok pl egy hétre akkor a swithet és így az AP-kat kikapcsolom

ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Ha DHCP van és Wifi nem kell, akkor Mikrotik RB750Gr3 (hEX). 5x GbE port, erős CPU (árához mérten, névlegesen 2 Gbitet route-ol), olcsó, megbízható. Egyébként PPPoE-vel is átmegy rajta 800+ Mbit megfelelő konfiggal.

Van webes konfig, de ugyan az a felület mint a Winbox-os (telepített): bele kell azért rázódni. 1-2 órát érdemes rászánni az alapokra legalább.

most pont van itt nálam egy hex egy cap-pal, és hát szenvedek vele, egyelőre sikerült a router-t beállítani, hogy kap ip-t eth1-en, meg a mardékot bridgeltem és van dhcp a 2-5 portokon :) éppen a cap-et szeretném rákötni de még nem sikerült, azért a unifi jobban tűnik

ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Általában alap hálózati tudás miatt nem szokott sikerülni a beállítás az egyszeri embernek. Persze mellette ott van hogy kell MikroTik-ül tuni is, ahogy ha CISCO-t szeretnél beállítani annak is ismerni kell a logikáját és beállítási lehetőségeit.

Ha extra igényeid nincsenek akkor kb. a varázsló is jó lehet kiindulási pontnak. Ez egy hozzáértő embernek olyan 20 perc  a két eszközre és minden működik flottul.
A varázslóval viszont vigyázz mert az egyfajta gondolatmenet szerint csinál dolgokat, majd amikor netről vadászol valami beállítást, pl VPN vagy ilyesmi, akkor lehet összerakad majd valami. MikroTik-ben vannak dolgok amit több irányből közelíthetetsz meg, és más más konfiguráció lesz a végére belőle.

kb 3-4 órát szórakoztam a 2 eszközzel (a végleges helyén 3 cAP lenne, most 1 van nálam). Már ott gond volt, hogy nem ment az admin/"üres jelszó" belépés, és más default logint nem találtam, próbáltam a resetet, az sem segített, végül a hosszabb reset + netinstall lett, és persze rájöttem hogy kell neki net (eth1-re megkapta az itthoni netet a switchből), a másik 4 portot bridgeltem, meg dhcp meg dhcp pool meg nat. Működött is, aztán néha eldobta az egészet, közben elkezdtem a capsman-t beállítani, gondoltam logikusabb, de közben megint vagy 2x eldobta a netet a hex, szóval feladtam.

Az eredeti kérdésemre viszont a válaszok alapján rendeltem egy EX-R-t, szerintem ha ez is kiszolgál 7 évet mint a zyxel, akkor nagy gond nem lehet.

ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Ha érdekel a megoldás lehet tudok segíteni. 
Eléggé érdekesen működik nálad a cucc. Lehet valami gyárilag hibásat fogtál ki? Azt sem értem miért kell neki net. Vannak hálózatok, aminek közelében sincs net, de van rajta sok eszköz aminek ilyen csinál hálózatot.

Hát, ha nem ismered a RouterOS-t és a beállításának módját, akkor valóban nem egyszerű. Nem ilyen TP-Link webadmin 3 lehetőséggel, az biztos, ez annál valamivel komolyabb. Ha azért tűnik jobbnak az UBNT eszköz, mert a webes felületén könnyebb elindulni, akkor Asus-t vagy TP-Linket kellett volna venni, már bocs. Egy Cisco router attól még tök jó eszköz, hogy Cisco ismeretek nélkül nem lehet egyáltalán beállítani, hanem meg kell előtte tanulni.

Ráadásul mondom ezt úgy, hogy minden Mikrotik router a gyári default konfiggal az ehter1 lábon DHCP kliessel internetet vár, az összes többi lábán pedig egy bridge-ben DHCP szerverrel IP-t szolgáltat a belső hálózat felé, és internetet biztosít előre felvett tűzfal és NAT szabályokkal. Szóval amit leírtál, azt a kartondobozból kivéve, konfig hozzányúlás nélkül, bekapcsolás után azonnal tudja...

Az UBNT router sem egyszerűbb igazából, mert amint elérsz a webes admin határára (ami nem annyira nehéz), és jönnek a csak CLI-ben konfigurálható dolgok, akkor 1) eléggé elcseszett a VyOS alapú CLI (szertintem), nehéz a logikájára rátalálni, 2) nincs rendes dokumentáció sok funkcióról, így a másik által (gyakorlatilag) kikísérletezett fórumos how-to leírásokból lehet beállítani.

Többször volt már itt téma a router és a wifi kérdés is, és újra azt tudom mondani, amit sokan mások is szoktak javasolni: Mikrotik vezetékes router-t és mellé Unifi AP-kat érdemes használni. Mikrotik router-ben jó, UBNT meg Wifi-ben és annak menedzselésében. Ebben az árkategóriában persze.

+1 az MT routernek. Nekem egy ER-X-em van, az MT7621 és a wildcard-olható IPv6 tűzfal miatt vettem.

Mára a dobozában pihen, és egy hAP ac^2 a fő router. Igaz, hogy v6-on a CPU-t teljesen leterheli a gigabit közeli sebesség, de v4-en van ofload, és a tűzfalat is megoldottam. A DIGI változó prefix-eivel is megy, hogy csak a home serverem érhető el kívülről, minden mást tilt, tehát azokra csak a related,established dolgok mehetnek be.

 

Webgui-ban is jobb az MT, de CLI-n meg pláne. Az UniFi vonallal nincsen ilyen irányú tapasztalatom.

TheAdam

Ha most kéne választanom akkor kipróblánám a hAP AC3-at.

Az edgre router x meg a unifi az két külön termékvonal, nem mennek együtt management szempontból.

Esetleg van egy ilyen vonal is, nem tudom hogy erdekes lehet-e neked:

https://pcengines.ch/apu4d4.html

https://pcengines.ch/howto.htm#OS_installation

 

En egy ilyet vettem, innen, szep piros hazzal:

https://shop.tronico.net/Embedded-Computer/PC-Engines/APU-Mainboards/AP…

 

Jelenleg pfsense futkozik rajt, probakeppen volt rajt opnsense is. Annyi a nyűg vele, hogy nincs vga kimenet, így console-on keresztül lehet terrorizalni. Nekem az elejen szokatlan volt, de nem veszelyes.

Kicsit foglalkozos, mert neked kell ra valami OS-t huzni, de szerintem ezt leszamitva ha "kesz", akkor nagyon jo ar/ertek arany-t kapsz, es nagyon stabil is(szerintem).

Hát, ha olyan funkciók kellenek integrálva, ami már pfSense/OPNsense felségterület, akkor jó lehet (persze, ha van affinitás az első elindításához), viszont ha csak klasszikus nagytudású router kell, akkor ennyi pénzért ott a Mikrotik RB4011iGS készen, használható állapotban kivéve a dobozból. Teljesítménye hasonló vagy jobb is.

Szerkesztve: 2021. 05. 05., sze – 08:57

Én egy HP T740-es vékony klienst használok intel i350 4 portos kártyával és Unifi AP nanohd Wifi.

Vékonykliensen fut virtualizálva pfsense és unifi controller.

Nem tudom szétterhelni a CPU-t, csak ha melléteszek pár virtuális gépet.

Esetleg tud valaki olyat is amin értelmesen fut az OpenWRT (esetleg DDWRT)?
Amiket ajánlanak külföldi oldalak elégg horror áron vannak.

https://www.aliexpress.com/item/32623580706.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.6cd37bdeVDUcjK&algo_pvid=f83ff8ca-0798-4136-b886-f5ea0c5cdd0c&algo_expid=f83ff8ca-0798-4136-b886-f5ea0c5cdd0c-4&btsid=0bb0624116202096901737690ef466&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

 

Illetve az osszes MT7621A chipes router, pl Xiaomi Mi WiFi R3G. HW Flow Offload-al siman NAT-ol gigabitet minden ilyen Router OpenWRT-vel.

 

https://openwrt.org/toh/recommended_routers#flow_offload_and_oem_throughput

 

Amit tudni kell, HW Flow Offload-al nincs pl SQM, illetve a VPN sebessegen nem fog segiteni, mert az CPU fuggo dolog. (kiveve ha HW bol nem tudja gyorsitani a cucc azt is)

Kommersz asus rt-n66b1 hasznalok. Gigabites nettel nem volt gondja.

Termeszetesen "ipari" felhasznalasra nem ez valo, de a sebessegbol itelve nem is oda kell.

Open vpn tunelen is elkaristol 200 mbit, van rajta nehany vezetekes eszkoz meg altalaban 25-50 kozott wifi eszkoz.

Szepen teljesit, nincs ra panaszom. Termeszetesen nekem a bestia wifi kepesseg volt a cel a sok eszkoz miatt amit nagyon szepen megugrik.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.