iphone hülyeség

Fórumok

Nem vagyok túlságosan tapasztalt apple felhasználó, talán 3-4 éven át használtam iphone-t, és ebból csak 2 év volt, amikor elsődleges telefonom volt egy iphone4, a maradék időben csak keveset használt céges "második" telefonként szerepelt. Szóval simán lehet, hogy a fent említett hülyeség az én hülyeségem (mi hülyeségünk).

Alapfelállás: asszony magán androidos telefonja beszart. Van itthon egy megörökölt iphone SE, ami az övé, saját apple id-vel, de sim lockos és nem eszi meg a sim kártyáját. Ebben nincs sim. Van egy céges iphone SE, amit tesztelni hozott haza, sim nélkül, ez egy céges IT-s apple id-vel van feltelepítve. Végül most kapott egy céges iphone SE 2020 telefont, céges sim kártyával ezt is a saját apple id-jával használja.

Amikor a magán telefon tönkrement, áttette a sim kártyáját a tesztelős SE-be, hogy felhívható legyen, de arra a telefonra ugye nem tud semmit telepíteni, szóval gyakorlatilag híváson kívül annyit csinál, hogy megosztja a mobil internetet és a privát SE-vel fellépve a hotspot wifire használ mindenféle magán dolgot. Chat, meg mittudomén. Ha valahová autózunk, akkor is vagy a magán SE vagy egy ipad van betéve a gyerekek elé, és azon néznek valami mesét. Amazon Prime videóról vagy valami hasonló helyről.

Az első gond az volt, hogy úgy tűnt, hogy a konfigurációk összekutyulódtak. Nem emlékszem már, hogy pontosan mik, de úgy tűnt, hogy amíg mind a magán SE-nek mind a céges SE2020-nak csak az volt a neve, amit default kaptak, hogy asszony iphone-ja, addig mintha a rendszer azt képzelte volna, hogy ez a kettő ugyanaz. Megváltoztattam a telefonok nevét, lett egy asszony magán iphone-ja meg egy asszony céges iphone-ja, így már a listában mindkettő megjelenik, nem csak egy név egyszer.

Viszont egy probléma megmaradt: nagyon sokszor a magán iphone az SE2020 wifi hotspotjára csatlakozik, és azon át játszik zenét vagy streameli a filmet. Ez nem jó, mert a céges sim kártyának valami havi 1-2 G korlátja van, a saját sim kártyájának meg havi 50G. Nem szeretné, ha a céges adatfkeret lemerülne.

Viszont hiába kapcsolja ki a 2020-as telefonon a mobil internet megosztását, hiába csatlakozik a magán SE-vel a céges SE által létrehozott hotspotra, egy óvatlan pillanatban a telefonok visszaváltanak. Pl. ha kézzel a magán SE-vel kiválasztja azt, hogy asszony céges iphone, akkor a másik telefon bekapcsolja a mobilnet wifi megosztását és bármi jelszó kérdezés nélkül automatikusan felépül a kapcsolat. Persze mivel annak a telefonnak a mobilnetét nem akarta megosztani soha, nem adta meg a jelszavát a másik telefonnak, csak feltételezem az apple készségesen segíteni szeretne, és ha egy apple id alá tartozik a kettő, akkor nem szórakozik olyasmivel, mint jelszó. (Vagy azzal, hogy mit is akar a user). Csak tippelem, hogy időnként ugyanez történhet, csak nem úgy, hogy valaki a listából rábök a másik telefonra, hanem a rendszer automatikusan úgy dönt, hogy most akkor kapcsolódik egyet oda.

Azon kívül, hogy a 2020-as telefonon kikapcsolja a mobil netet, más megoldást nem találtunk. Gondolom a flight mode is működne, de akkor már céges hívásokat se tudna fogadni.

OK, biztos ő tartja rosszul, meg minden, de van arra mód, hogy a rendszer ne próbáljon automatikusan a 2020-as telefonhoz kapcsolódni, vagy ha megpróbálja, akkor ne sikerüljön (pl. jelszó nem ismerése miatt)?

Esetleg ha kikapcsolja a mobilnet megosztást, akkor az maradhatna kikapcsolva.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 12. 21., h – 04:53

Az Apple rendszereket nem ilyenfajta "trükközésekre" találták ki. Ha a készülék céges, legyen rajta céges, ha magán, akkor legyen rajta a saját AppleID beállítva.

Amúgy érdemes lehet megnézni (nehéz volt követni, hogy ki-kivel van, egyrészt azért ez így nem feltétlenül rendeltetésszerű felhasználás, másrészt egy eszköz1, eszköz2 féle jelölés sokat segített volna), hogy a kliens telefonon a Wifi settings közt a Hotspot wifijének Auto-join-ja ki van-e kapcsolva.

Azért fura ez, mert a 2 iPad, 3 MacBook egyike se csatlakozik automatikusan a telefonom hotspotjára, mindig ki kell választanom a wifi listából, hiába van állandóan bekapcsolva. Persze ekkor instant csatlakozik, mindenféle extra lépés nélkül, ami csodálatos az Apple ecosystemben.

Szóval szerintem az első lépés az Auto-join ellenőrzése. Ha az nem segít, akkor a cégesen a Personal hotspot (!= mobilnet) kikapcsolása is segíthet.

Az Apple rendszereket nem ilyenfajta "trükközésekre" találták ki. Ha a készülék céges, legyen rajta céges, ha magán, akkor legyen rajta a saját AppleID beállítva.

A céges IT javasolta neki, hogy használja a saját apple id-jét. Én a céges iphone-hoz egy új, saját apple id-t hoztam létre, nem ugyanazt használtam, amit korábban a magán iphone4-en.

Az a javaslatod, hogy az új céges telefont telepítse újra egy új "céges célú" apple id-vel?

+ kérdés: a konkrét helyzettől függetlenül, ha valakinek van mondjuk két magán iphone-ja és az A telefon mobilnetjét akarja megosztani, a B telefonét nem, akkor meg van lőve, mert ez már "trükközés"? Vagy ilyenkor van azért valami lehetőség, hogy a felhasználó döntse el, hogy mi történik?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amúgy érdemes lehet megnézni (nehéz volt követni, hogy ki-kivel van, egyrészt azért ez így nem feltétlenül rendeltetésszerű felhasználás, másrészt egy eszköz1, eszköz2 féle jelölés sokat segített volna), hogy a kliens telefonon a Wifi settings közt a Hotspot wifijének Auto-join-ja ki van-e kapcsolva.

szerintem az első lépés az Auto-join ellenőrzése. Ha az nem segít, akkor a cégesen a Personal hotspot (!= mobilnet) kikapcsolása is segíthet.

Megnézem ezeket, köszi!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Már csak GDPR miatt se szerencsés keverni a kettőt a véletlen adatszivárgás megakadályozása végett.

Én is örülnék, ha tudnám a saját iPad-emet használni a céges MBP-vel SideCar-nak, esetleg iPad-en ábrákat rajzolni, amit a céges laptopon is meg tudok nézni, vagy kényelmes doksi olvasgatásra AirDrop-pal, de céges oldalról is jogos elvárás lehet, hogy nehogy megszabják őket PII szivárgásért.

Mondjuk azt még nem kérdeztem, hogy ha a céges AppleID-met állítanám be rajta a saját helyett, akkor az oké lenne-e, de szerintem ennek is kevés az esélye, meg annak is, hogy ki tudnék sírni magamnak egy céges iPad-et. Pedig szerintem hasznos lenne, főleg home-office miatt, egyszerűbb lenne pl. kollaboratívan rajzolni...

"Persze ekkor instant csatlakozik, mindenféle extra lépés nélkül, ami csodálatos az Apple ecosystemben."

 

Ezt a talpnyalást bazmeg. Szerintem menj el apple-evangelista influenszernek, handras már úgyis a teslát nyomja, erős az igény a magyar megmondó-márkanagykövetekre.

 

Múltkor a feleségem a csodálatos hiperszuper apple eköszisztemben rebootolgatva jutott csak eredményre (iphone hotspot, macbook). A kocsiban próbált macbookon wifivel felmenni a szifon hotspotra (bejáratott, korábban működött dolog).

Szóval erről ennyit.

Mi tud azon pebkac lenni hogy egy macbookal megpróbálsz az iphone hotspotjára felmenni, nem sikerül, de miután rebootoltad mindkét eszközt, igen?

Nem rossz az apple termékcsalád, de sosem hibátlan az sem, és folyamatosan termeli ugyanazokat a hibákat, amiket mások. Csak a hozzád hasonló szemellenzős birkák agyából ki van ez mosva.

Tényleg szánalmas vagy, csak sajnálni tudlak. Menj verd ki az almádra, az való neked.

Van "Personal Hotspot" es van "Instant Hotspot". Az "instant" valtozathoz nem szukseges a bekapcsolt "personal", nelkule is mukodik (ezert nalam egy eszkozon sincs bekapcsolva a "personal"). A "personal" az ami ugy mukodik, mint mindenhol mashol. Tehat bekapcsolod, atirod/megnezed a jelszot es amig a menupontot latod a kepernyon, addig lehet hozza WiFi-n keresztul csatlakozni (Bluetooth es USB csatalkozashoz nem kell, hogy a menu lathato legyen). Az "instant" pedig ennel is egyszerubben mukodik, mert az "csak mukodik". Az azonos iCloud fiokkal hasznalt eszkozok, valamint a csaladtagok eszkozeit latja az osszes eszkozod, es szukseg eseten akar automatan is kepes csatlakozni, a hitelesiteshez szukseges adatok iCloud hasznalataval vannak szinkronizalva/megosztva. Neked ez utobbi okoz fejfajast, mert a keszulek elkezdi hasznalni a masik, egyezo iCloud fiokos keszulek internetelereset. A keszulekek WiFi beallitasainal van "Auto Join Hotspot" funkcio, amivel kikapcsolhato az automata csatlakozas (ez mindenfele hotspothoz kikapcsolja az automata csatlakozast, tehat ezutan a "perosnal" tipusra sem fog magatol felmenni, viszont ugy gondolom, hogy Android es mas hotspotokra siman, hiszen azokrol nem tudja az eszkoz, hogy hotspot). Az "instant" tipushoz a hitelesito kulcsot nem tudod torolni, mert ezt az iCloud es az okoszisztema adja kored (ez is az egyik Continuity/Handoff szolgaltatas a sok kozul).

Van "Personal Hotspot" es van "Instant Hotspot". Az "instant" valtozathoz nem szukseges a bekapcsolt "personal", nelkule is mukodik (ezert nalam egy eszkozon sincs bekapcsolva a "personal"). A "personal" az ami ugy mukodik, mint mindenhol mashol. Tehat bekapcsolod, atirod/megnezed a jelszot es amig a menupontot latod a kepernyon, addig lehet hozza WiFi-n keresztul csatlakozni (Bluetooth es USB csatalkozashoz nem kell, hogy a menu lathato legyen).

Nem kötözködésként mondom, de máshol nem így működik. Ha bekapcsolom az android telefonomon a wifi hotspot-ot, akkor nem kell, hogy a képernyőn látható legyen a menü. Lehet kikapcsolva is vagy lehet az, hogy valami mást csinálok közben a telefonon.

Viszont ez, amit írsz, lehet magyarázat egy másik fura működésre, amiről el is feledkeztem. Azt mondta, hogy a másik telefonon bekapcsolt wifi megosztást folyton újra engedélyeznie kell a menüből, nem az van, hogy bekapcsolja elsején és egész hónapban aktív, mint ahogy azt megszokta a tönkrement telefonon. Szóval akkor lehet, hogy egyszerűen amikor becsukta a menüt, az iphone mindig gondosan kikapcsolta a personal hotspotot, ahogy írod.

valamint a csaladtagok eszkozeit latja az osszes eszkozod

Azt honnan tudja, hogy ki a családtag?

A keszulekek WiFi beallitasainal van "Auto Join Hotspot" funkcio, amivel kikapcsolhato az automata csatlakozas (ez mindenfele hotspothoz kikapcsolja az automata csatlakozast, tehat ezutan a "perosnal" tipusra sem fog magatol felmenni, viszont ugy gondolom, hogy Android es mas hotspotokra siman, hiszen azokrol nem tudja az eszkoz, hogy hotspot).

Szóval, ha jól értem, ez minden hotspotra vonatkozik, nem minden egyes SSID-hoz lehet megadni, hogy automatikusan csatlakozzék, mint pl. androidon. OK.

És ha jól értem, ezt az ipad-on kell akkor beállítanunk. OK, megnézem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

En utoljara 2008-2009 korul probaltam Androidon a hotspotot, akkor pont igy mukodott, mint iPhoneon (azutan lett az iPhoneban is hotspot, nem hasznaltam erre tobbet Androidos eszkozt; HTC eszkoz volt egyebkent). A WiFi AP csak akkor volt lathato, ha a keszulek fel volt oldva es benne voltal a menuben, egyeb esetben ott is lathatatlan volt es nem lehet hozza uj eszkozkent csatlakozni. Aki fenn volt, az nyilvan maradhatott es hasznalhatta.

Nekem be van kapcsolva a csaladi megosztas iCloudon, igy aki oda fel van veve mint csaladtag, ott kolcsonosen latjuk egymas hotspotjait. Minden egyes SSID-nel egyebkent egyesevel is megadhatod, hogy az auto join legyen-e vagy nem (nyomj ra az (i)-re a WiFi halozatnal). Viszont ezzel a kapcsoloval minden hotspot tipusu SSID-rol leveheted az automata csatlakozast (azt pedig, hogy mi hotspot egy specialisan beallitott flagbol tudja, nem tudom, hogy mas gyartok hotspotjait hotspotnak nezi-e. A Huawei MiFi hotspotot nem nezi hotspotnak). Ez azert is fontos, mert az instant hotspotot mashogy nem tudo automatan megfogni.

Szerkesztve: 2020. 12. 22., k – 18:44

egyébként 

beállítások -> személyes hotspot alatt a “mások is csatlakozhatnak” valamint “családi megosztás” opciókat kikapcsolni + fentiek ? tipp.