6 eres riasztó kábelre milyen szenzort / elektronikát?

Fórumok

Sziasztok, egy épülő lakásnál tévedésből 6 eres riasztó kábelt húztak plusszban az UTP kábelekkel együtt a helyiségekbe, a konnektorok mellé. Külön kábelcsatornában az erősáram, és másik kábelcsatornában az UTP kábelek és ez a riasztó kábel. 4-20 méter hosszú kábelek ezek, központosítottan kivezetve a megfelelő helyre, ahol az okos otthon vezérlés lesz.

Tudom, gombhoz kabátot... azonban milyen szenzort, elektronikát érdemes erre kötni, hogy használjam valamire a kábelt? Amik amúgy is vannak, de még nincsenek bekötve és kellenek majd:

  • 10K NTC szenzorok, bővebb infó itt
  • Arduino / Raspberry Pi-hez való SPI/I2C szenzorok (tudom, ezek a szenzorok így önmagukban nem vihetők el ilyen távot, viszont valamilyen adatbuszon és valami elektronikával használható lenne), például BME680 / CJMCU-680, stb.
  • Valamilyen olyan adatbusz javaslat is hasznos lenne, ami ezen elmegy.
  • Relé vezérlésre valahogyan ezt használni? Tehát ezen a kábelen menne a kommunikáció, hogy valamit relével bekapcsolok a központból.
  • USB-s eszközt ezen valahogyan? USB 1.1?
  • Riasztó, vagy lakásbiztonsági célra használni, a helyiségekben,  konnektor környékén?!
  • Lehet ezt a kábelt biztonságosan, szakszerűen hosszabbítani? Egyik helyen nagyon rövid a kábel, alig lóg ki a falból, a többi helyen több méter még van.

Sőt, van 4 eszköz, amikre rá tudnám kötni ezeket a 6 eres kábeleket:

Köszönöm előre is a hozzászólásokat! :)

Hozzászólások

rs485, can.

ezt a 6 km-en i2c meg usb hasonlo gányolást felejtsétek már el.

vagy huzd ujra. mit számít épulő háznál. végül úgyis beszívod, és azt mondod miért nem csináltad meg.

4-5 év és működni fog stabilan amit tákolsz...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Huzza at onkoltsegen, aki tevedte...

ATtiny414 + SN75176  és innentől olyan szenzort, relés fokozatot vagy kijelzőt pakolsz rá az így megvalósított RS485 buszra illesztett mikrovezérlő szabad lábaira, amit csak akarsz. A mikrovezérlős egységek a táplálást is ezen a vezetéken kapják. A kérdés inkább az, hogy mit akarsz csinálni? Mert csak azért, mert plusz vezeték van a falban, még nem kell csinálnod valamit vele.

Hát, ilyen szenzorjaim vannak: BME680 / CJMCU-680

Ha ezeket valahogy amúgy is használni akarom. Most még mindig nem teszteltem, de van olyan kész eszközöm Raspberry Pi-hez, ami az I2C-t Ethernet-en viszi át, de akkor egy Ethernet kábelt kell ellőni erre, jobb lenne, ha ezen megoldható lenne. Cél lenne kész, kapható, vagy könnyen összerakható eszközökből megoldani, akár csak a szenzort rákötni, bekonfigurálni, minél kevesebb munkával.

Sőt, van 4 eszköz, amikre rá tudnám kötni ezeket a 6 eres kábeleket:

Sakk-matt,
KaTT :)

Én egy kicsit offtopic leszek, pontosabban nem építő jellegű. Elképzelhető, hogy a 6 vezetékre is tudsz LAN-t kötni, max. nem lesz 1G vagy talán 100Mb sem a sebesség. Itt a POE-s dolgokra gondolok, ott is csak 5-6 vezeték van használatban, a többin áram megy (asszem). Ja és az árnyákolás is más egy 6 eres riasztónál. De hátha lehetne LAN célra használni...

Egyébként érdekel maga a topic, hogy mivé fajul.

@BCsabaEngine

Szerkesztve: 2021. 07. 19., h – 21:39

Sztm ilyen rovid tavon (max 20 meter ha jol ertem) eleg sok minden protokol elmegy, meg akkor is, ha nem sodrott a kabel. Arnyekolas van rajta? En amugy rs-485-ot vagy valami kimondott IoT protokolt tennek ra (KNX? bar oda a 0.2 es kabel eleg keves, arnyekolt 0.8-as sodrott a szabvanya...)