Vezetekes riaszto rendszer ajanlasa

Adott egy uj epitesu haz, be van kabelezve a szoba sarkokban mozgas erzekeloknek es a bejarati ajton es a terasz ajton nyitaserzekelonek.
Otletet szeretnek kerni hogy mit erdemes feltenni. Gondolok itt  az erzekelokre es a kozponti egysegre is.
Jo lenne ha nem ilyen 9 gombbal operalo 20 eves technologia lenne amit csak szakember tud beallitani egy 500 oldalas kodkonyv alapjan, hanem valami modernebb WIFI-re kapcsolodni tudo cucc amit akar telefonrol is tudnek monitorozni meg akar vezerelni.

A masik kerdes hogy ezt egy magamfajta laikus kb csavarhuzoval es furoval is fel tudja szerelni es be tudja allitani vagy mindenkeppen szukseges hozza valamilyen szaki?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 21., sze – 18:53

IMHO egy biztonságtechnikai berendezésnél az a jó, ami:

  • kiforrott
  • minél egyszerűbb céleszköz, benne minél egyszerűbb célszoftverrel

ennek megfelelően, én biztosan maradnék a két "nagy kanadai" megoldásnál (DSC, Paradox), ezekhez a szakmában kb. mindenki ért, működésük atomstabil. Valószínűleg van hozzájuk manapság valami okoseszköz-integráció, bár ezzel jó eséllyel pont a biztonságát rombolod le teljesen.

en nagyon csodalkoznek, ha a kicsit is ugyesebb betoroknek nem lenne reg master kulcsuk vagy egyeb trukkjuk ezen 2 ismert es nagyon elterjedt marka eszkozeihez...

inkabb sajat rendszert terveznek, az se baj ha nem annyira biztonsagos, ugyse fog senki nekiallni a helyszinen feltorni :)

Nem tudom milyen esetben nem fizetnek, nekem simán kifizették a szétfeszített erkélyajtó cseréjét amikor betörtek. Vinni nem vittek el semmit mondjuk, gondolom megzavarták őket.

Nem volt rács meg semmi extra.

Ez az egy dolog kifizetésben 3 évi bizosítási díj volt kb.

Fizettek a csőtörésre is. Nem csak betörés lehet biztosítási esemény.

Egyébként a riasztónak sok értelme nincsen kivonuló szolgálat nélkül. Szomszédokat a legtöbb környéken nem fogja érdekelni. Mire hazaérsz/hívsz valakit (rendőrség kimegy 5-10 percen belül? nem hinném), addigra lelépnek.

A kivonulós cégek is támasztanak követelményeket a riasztóval szemben általában.

TFH van kivonuló szolgálat. Azokban a szerződéstervezetekben amiket olvastam (kb az összes nagy), az van hogy "állampolgártól elvárható mértékben" lépnek fel tettenérés esetén. De persze csak kint az utcán, kerítés mellől figyelve.

A mabisznál meg tényleg van valami olyan, hogy ha 4m alatt(!) van nyílászáród, akkor azon rácsnak kell lennie.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Jogos, "csak" 3m:
"a nyílászárókat (ablakok, kirakatok, portálok, függönyfalak stb.) - abban az esetben, ha valamely segédeszköz felhasználása nélkül a járószinttől 3 m-nél alacsonyabb helyezkedik el - teljes felületét maximum 100 x 300 mm-es kiosztású, 12 mm átmérőjű köracél anyagból készült - vagy ezekkel egyenszilárdságú - kívülről nem szerelhető más műszaki megoldású rácsozattal kell ellátni."
Persze van folytatása is a szövegnek, hogy a fentieket mivel válthatod ki...kb hasonlóan életszerű megoldások. Az a rész pedig külön zseniális, hogy "segédeszköz nélkül"...magyarul egy 6 méteres létránál ez már 9m! :D

https://mabisz.hu/biztonsagtechnika/  -> http://www.pluto.hu/_A/A2.html#BII_2

A Parlament persze jó hivatkozási alap, én is mindig azt szoktam kérdezni, hogy hol van azon a szabványos külső villanyóraszekrény? :D

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

igen, ami korfolyosos/gangos haznal minden ablakot jelent a gyakorlatban, a 4. emeleten is...

a csotores es tarsaira van a haznak kozos biztositasa, az fedezi a bezast is pl.

a betoresnel meg olyan elvarasok vannak hogy egyszeruen nem eri meg. ja es persze csak azokat a draga muszaki eszkozoket teritene a biztosito, amirol a sajat nevemre szolo szamla van. ha a ceg tulajdona, vagy nincs meg a szamla mar, vagy hasznaltan vettem stb, akkor nem.

Egy pesti cegtol eft ilyen Paradox rendszerre kaptam ajanlatot nem regen. Pontosabban harmat.
A legolcsobb is fel millio forint amiben van egy SP6000 kezelo, a doboza, egy IP modul, 3 nyitas erzekelo, 10 mozgas erzekelo meg 2 aksi.
Az ajanlaton nyilvan nincs lebontva hogy mennyi az anyag es mennyi a munkadij ...

Nem tudom, mi már régebben szereltettünk, de anno még újdonság volt az IP modul, és gyakorlatilag az összes többi anyag került annyiba együtt, mint az IP modul (került volna), szóval nem mindegy, hogy pontosan milyen tételek volt a csomagban, riasztó és riasztó között is nagy tud lenni a különbség. Vannak telepítők, akik a high end-re, vannak akik a low-end-re specializálódtak, nyilván ez is számít. Az érzékelők árát egyből megdobjakb a duplájára (vagy még többre) ha kombináltakat kérsz a sima PIR helyett. Ha nem felel egy default kezelő/központ akkor megint nagyon meg tud ugrani az ár.

Én pl suttyó voltam a telepítésnél és megmondtam nekik, hogy ennél a boltnál most 40%-os leértékelés van erre a szettre, ehhez ezt+ezt kérem, mennyi lesz :) (nem tudom, hogy drágábban vagy olcsóbban jöttem ki így mintha maguktól csinálják, de így legalább az elképzeléseimmel teljesen korrelál amit felszereltünk, 4 partíció, etc - csak a flepni miatt szereltettem szakival)

Most gyorsan osszegugliztam az arakat:

- PARADOX SP6000 - 40 000 Ft
- K32+ - 27 000 Ft
- IP150 - 37 000 Ft
- DC2541 (3db) - 3 000 Ft
- KX15DQ (10 db) - 50 000 Ft
- DPX128 - 11 000 Ft
- Aksi (2db)- 10 000 Ft

Ossz: 178 000 Ft

Tehat elviekben a maradek 300 000 Ft a munkadij lenne. Nem tudom mekkora melo osszerakni egy ilyet, de gondolom azert nem  olyan nagy. Erzekloket felfurom, kabeleket krimplem meg bedugom. Es megteszem ugyanezt a kozponti egyseggel is

Nekem anno egy 2008-as telepítésnél minden anyag került 101600+27%-ba Plussz a telepítés volt kb 60-70 khuf. (6 mw+pir érzékelő, 2 nyitásérzékelő, lcd kezelő + a szokásos)

A telepítés áránál nagyon sokat számít az, hogy hogyan van előkészítve a terep. Nálunk minden be volt kábelcsatornázva és a kábelek be voltak húzva a falba, gyakorlatilag csak összekötni kellett, felfúrni az eszközöket és felprogramozni. Van ahol nincs előkészítés, de van ahova be lehet húzni, van ahol nem és kábelcsatornába engedik, van ahol új fali csőrendszert kell betenni. Ezek nagyon tudnak dobni az árakon.

Ami még sokat számít az az, hogy teljesen más árakon veszed meg TE az eszközt és Ő teljesen más áron kapja meg. Ha rajta keresztül veszed meg az eszközöket akkor általában a telepítés is szerényebb összeg lesz. Én szerintem ezzel leszorítottam az anyagárat, hogy megnéztem mennyiért kapom meg legolcsóbban a kívánt eszközöket, de ennek ellenére rajta keresztül vásároltam. Ha jól emlékszem ők ajánlottak ugyanazért az áron valami más kombinált PIR-t ami az általam kinézettnél még olcsóbb volt, de hozta a paramétereket ezért belementem.

Ha te külön veszed meg az eszközt, hiába szereled fel külön, neki azon nincs haszna, akkor több telepítési költséget kell fizess, ez is benne lehet a magas telepítési költségben. (hiába nézed ki a marha akciós szettárat, ő még ennél is olcsóbban kapja meg, mint telepítő, és nem csak az ÁFA miatt). Régebben még el lehetettt csípni némelyik biztonságtechnikai cégnél külön a "telepítői árlistát", de egyre jobban ügyelnek rá, hogy ezt ne lássa a végfelhasználó, afféle "műhelytitok" (te a sima árlistán kaphatod meg, ha van telepítői igazolványod, akkor meg vásárolhatsz a telepítői árlistán, amit általában csak az igazolvány regisztrálása után láthatsz, három éve még néhány forgalmazónak elérhető volt a telepítői árlistája is publicban). 

Ezért is érthető szerintem, ha vastagabban fog a ceruza abban az esetben ha az anyagot nem rajta keresztül veszed - persze ez akkor is nagyon sok, de gondolom elegük van a DIY riasztószerelgetőkből meg abból, hogy utána ha azok qrnak el valamit, nekik kell kijavítani, és ők felelnek érte mert ők adnak számlát róla. Az optimális árat szerintem ezért lehet úgy elérni, hogy a vezetéket berakod a falba és ők szerelik fel, mert így nem kell tartaniuk az amatőr szerelés miatti hibáktól, meg ők sem esnek el attól a nyereségtől, ami a telepítői árak miatt az övék lenne.

A sok érzékelő miatt mondom: az is lehet a kégli mérete alapján rászámolták a hacienda felárat. Kérj máshonnan is árajánlatot szerintem. Amúgy meg szerintem nem jó ötlet összekeverni az okos otthon rendszert a biztonsági rendszerrel. Ha nem kell a biztosító fele, hogy van riasztó, akkor akár te is megcsinálhatod, csak válassz olyat, amihez be tudod szerezni a telepítői útmutatót és a szükséges kellékeket (programozó kábel, szoftver, etc). Ha meg inkább okos otthon rendszert szeretnél, aminek van "riasztó funkciója is" az más kategória, csak az nem lesz MABISZ engedélyes, de szerintem ilyen is akad. Ahhoz valszeg lesz csillivilli sw is. A riasztó rendszerek jellemzően nem túl telepítő friendly-k, a mai user friendly értelemben, ha már van egy lcd paneled az már nagyon áttekinthető és fullextrás, csak nem biztos, hogy praktikus, én pl így utólag mégis az egyszerű gumikezelőt kérném vissza, mert nehezebb félálomban/fáradtan mellényúlni a számoknak.

Mellekszal: az IP150-bol (ha meg letezik, akkor) a v1.xx (v1.39, v1.40 koruli) firmwarest erdemes venni, mert az upgradeeltek (v3.xx folott) mar nem email kuldosek, hanem push message-et kuldenek, persze a paradox szerveren keresztul, eves elofizetesi dij fejeben. A v1.xx frissíthető fölfelé, de downgrade-elni onnantol mar nem lehet!

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ahogy fent is irtam, a Paradoxhoz az IP150 v1,39, v1.40-es firmware-rel, gmail smtp szerver beállításával szépen küldi a leveleket évek óta, ingyen. Más cuccról nem tudok nyilatkozni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az IP100-al csunya dolog tortent, egyszercsak nem akart emait küldeni. Addig sikerült debugglni, hogy a beallitott smtp-szerver (t-online) konfigjában valamit megvaltoztattak, és onnantól nem működött. Talan utána gmail smtp-vel hasznaltam egy darabig, aztan lecsereltem IP150-re (de az sem mukodik t-online smtp-vel). Kar volt erte, jo kis modul volt...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekem egy Pest megyei cég csinálta a felújítást, megtartottam a régi dobozt, a kábeleket, 4 érzékelőt, az akkut, és a kültéri riasztót, így kaptam valami 180e Ft-os ajánlatot, tételes listával.

Értelemszerűen egy zsír új rendszer jóval drágább, de szerintem is lehúzás szagú a fil misi.

Az ebben utazó haverom Paradoxot ajánlott nekem, így azt vettem. Kértem hozzá egy IP modult, így mobilra is jönnek a jelzések, ki/be tudom élesíteni a rendszert. De a teljes értékű programozáshoz windows kell.

dschez van ip /gsm modul, amivel távolról tudod felügyelni, jelzi push üzenetben a nyitást, zárást, szabotázst, riasztást, stb távolról tudod  élesíteni hatástalanítani. sztem ez elegendő. ha ennél többet szertnél akkor nem riasztó kell hanem okos érzékelők.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Ugyanilyen helyzetben voltam egy eve.

Vegulis megcsinaltam magam Hubitat vezerlo es "olcso" Xiaomi szenzorok segitsegevel. Zigbee-vel kommunikalnak a szenzorok egymassal, barhova tehetem oket. Annyi hatranya van, hogy a szenzorok elemesek (tehat hiaba van bekabelezve a fal, a kabelek nincsenek hasznalatban), de ugy latom, akar 3 evet is elmennek egy elemmel. Hubitat reven van mobilos applikacio, otthonautomatizacio.

En minden szobaba tettem ajto/ablak nyitas erzekelot, mozgaserzekelot es homerseklet+para erzekelot. Mar kb. 30 eszkozt kotottem be ra. Es ez az egesz kijon boven 100k-bol, mindenfele havidij nelkul.

Ezeken en is filoztam, de kcisit bennem van hogy ha mar szepen be van kabelezve miert ne hasznalnam ki.
Na meg tartok a hatotavtol is. Rohadt nagy a haz, es a haloszoba reszen mar megbizhatatlan a WIFI. Nyilvan rakhatnek be oda is egy routert ha mar ugyis MASH van, de eddig azt is sikerult elkerulni

Zigbee az egyfajta mesh network by design. A fix taplalasu (nem elemes) eszkozok jelismetlokent is mukodnek. Nekem emiatt a szelso szobakban van 1-1 jelismetlo vagy kapcsolhato konnektor:

https://www.ikea.com/hu/hu/p/tradfri-jelismetlo-10400408/

https://www.ikea.com/hu/hu/p/tradfri-vezetek-nelkueli-kimeneti-vezerlo-…

en vettem ikeaban ilyen nyomogombot es kapcsolhato dugaljat (tradfri).

A kapcsolo legvonalban 2 meterre levo pinceben nem kapcsolta a dugaljat.

Vegul kellett vennem egy tradfri kozponti egyseget, es mobiltelefon alkalmazason keresztul kapcsoltam a lenti dugaljat. A router wifije gond nelkul feljott ahol a tradfri taviranyito nem.

 

En ettol a zigbee-tol nem estem hanyatt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A kozponti vezerlo kabeles halozattal rendelkezik.

Nyilvan az elemes Zigbee eszkozok esemenyenkent ebrednek fel hogy kuldjek a friss statust, hogy sporoljanak az elemmel, de fix taplalasu eszkozoket szerintem lehetne nehany masodpercenkent pollozni. Ha egyszerre tobb is elerhetetlenne valik, akkor riasztas.

Szerkesztve: 2021. 07. 23., p – 13:25

Nekünk a Criterion-nél van távfelügyelet, havi 4000 forint körüli díjjal, és amikor bekötöttük, volt egy olyan kedvezményük, hogy ha aláírunk 3 év hűségszerződést, akkor ingyen felszerelték és beüzemelték a Paradox riasztót. Nem tudom, hogy van-e még ez az akciójuk, de talán egy ajánlatkérést megér a dolog.

Ha meg spórolósban kell csak okostelefonos alkalmazás meg mozgásérzékelő, akkor van a Shelly-nek olyan akkus-wifis mozgásérzékelője, ami folyamatosan online, pingelheted egész nap 5 másodpercenként. Akkuról fut, mégis egy évet kibír egy töltéssel, mellette fényerőt is mér, és még automatizálásra is használható. Nekem van kettő is belőle, elég megbízhatóan működik nálam, bár nem riaszt, csak lámpát kapcsol.

Nagy Péter