Milyen NTC 10K szenzort és kábelt 25 méterig vezetve, milyen tokba?

Sziasztok,

Adott egy Denkovi smartDEN Notifier ami kezel 8 darab "temperature inputs for NTC thermistors sensors 10K (from -55 to +155°C)" szenzort, például:

A gyártó szerint 30 méteres kábellel még megfelelően működnek ezek a szenzorok.

Nekem várhatóan 20-25 méter távolságra kell bekötnöm az egyik szenzort, a többi az 2-15 méter közötti táv lesz.

1.: Konkrétan milyen NTC szenzort javasoltok, ami -55 és +155 fokos tartományban mér, minél jobb a pontossága, tehát maximum 1% pontatlanság is ha jól értem 2 fokot jelenthet. Tehát jó lenne még alacsonyabb pontatlanság, ha még nem túl drága. Hol vegyem, honnan? Az élettartamuk mennyi ezeknek a szenzoroknak? Mennyire legyen megoldható a csere?

2.: Milyen kábel a legjobb erre a célra? Miért az? Hol kapok olyat? Vízálló és nem feltétlen vízálló szenzor kellene. Érdemes csak szenzort venni, és nekem bekötni, vagy már kábelre kivezetett szenzort venni, és az ajánlott kábellel hosszabbítani?

Amit olvastam: érdemes ferrit filtert (gyöngyöt, gyűrűt?!) rakni a kábelre, ha hosszú, valamint árnyékolni, ahogy lehet. Továbbá külön NTC szenzorhoz gyártott kábelt venni, például ilyet.

3.: Milyen magasságba érdemes elhelyezni a szenzorokat? Álmennyezetbe a led világítás közelébe például nem tűnik optimálisnak, mert a led szalag fűtése eléggé hatással lesz rá. Fej magasságba, olyan helyre, ahol evésbé mozog a levegő.

4.: Milyen tokba érdemes kivezetni a szenzort sima helyiségben és fürdőszobában, ahol párás lehet? Gondolom a párás részre kell a vízálló fém fej, ami lassabban reagál a hőmérséklet változásra, és sima epoxi  gyantás kicsi, nem vízálló szenzorok pedig gyorsabban reagálnak, az mehet a sima helyiségekbe. Tudnátok példákat mutatni, ti mibe raktátok ki a hőmérséklet szenzorokat, és kb milyen magasságban vannak? Vagy milyen lehetőségek vannak, ami akár szép is? :)

Köszönöm előre is a javaslatokat.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 09. 18., p – 05:03

1. Ha pontosságra (és nem felbontásra) Celsius-nál pontosabban kell mérni, akkor inkább Pt100-at szokás használni. NTC-ből ritka a sokkal 100 °C feletti. Egyébként kedves a forgalmazó, hogy odaírja, hogy 155 °C, csak ha az ember a gyártói adatlapot megnézi, akkor látja a gyártó 105 °C-ot mond. Egyedül az utolsónak a szigetelése bírja ezt a hőmérsékletet. Élettartamról nincs információm NTC esetén, de a Pt100-at bőven használják az iparban, örök élet.

A drágaságról: a hőmérőknél elég általános, hogy nem az érzékelő elem drága, hanem a tokozat, szinte mindegy mi van benne.

2. Vizes helyre a legjobb olyan szenzort venni, amit ellátnak megfelelő hosszúságú kábellel. Ha otthonra kell, akkor ezek a megfizetethetetlen kategória sokszor, akkor ilyenkor jön a gyantázott zsugorcső.

A kábelek, a legegyszerűbbtől a legjobbig:

  • mezei két eres csavart érpár (nehéz beszerezni),
  • árnyékolt két eres csavart érpár (nehéz beszerezni),
  • 4 eres "Star Quad" (https://en.wikipedia.org/wiki/Star_quad_cable), MEGFELELŐEN bekötve (szemközti ereket használva párban).
  • 4 eres árnyékolt Star Quad.

Egyébként nem biztos, hogy a 4 eres drágább, ugyanis két eres kábelt tapasztalataim szerint nagyon nehéz beszerezni. A fali telefonkábel is ilyen szokott lenni, az értelmes áron kapható. Ha elmozdulunk az NTC-től, a 4 eres azért is jobb, mert 4 vezetéken lehet rajta mérni. Szerintem nem kell ferrit erre a célra. Lassú analóg mérés... nyilván ismerni kell a gyártó eszközét, de ha ésszel van megcsinálva, akkor ehhez nem kell ferrit.

3. Ha termosztát, akkor elvileg 1.5 m a szabványos magasság

4. Ha szoba hőmérséklet méréshez kell, akkor mi a túrónak kell -55 - 155 °C? Ha fűtés szabályozás, én érzésre azt mondanám hogy a fej hőtehetetlensége szinte mindegy, mert a szobáé sokkal nagyobb lesz.

Köszönöm, nagyon sok hasznos információ. Nekem nem kell -55 +155 fok, csak elvileg ennyit tud kezelni az az eszköz. Tudnál konkrét jó NTC vízálló és nem vízálló szenzort javasolni? Láttam olyat, aminek 0,5% hatékonysága van, de olyat is, ami 2%-ot téved +/- . Tele van az ebay és aliexpress NTC 10K-s szenzorokkal.

Itt találtam, tényleg nem olcsóak ezek a kábelek. Ez a legolcsóbb, a maga 55 ezer Ft / 100 méter árával.

Árnyékolt UTP/STP/SFTP, duplán árnyékolt CAT6A, CAT7 nem lehet jó erre?

Mi történik, ha nem megfelelő kábelen vezetem el a 20-25 métert? Hogy fog rosszul mérni, milyen értékek lesznek?

Sakk-matt,
KaTT :)

Mint írtam, ez egy lassú, analóg mérés. Gyakorlatilag bármin el kell(ene) mennie. De a fene tudja, hogy mi van a dobozban?

Rendesebb gyártó ad erre ajánlásokat. Ezek helyett a mikrofon minőségű star quadok helyett pedig bőven jó a telefonkábel, a lényeg a 4-es csavarás. Az nem drága.

44 Ft/m https://b2c.haluxvill.hu/telefon-vezetek-4-eres-tomor-93490

Perzse, jó a sima UTP is, csak azt pl. forrasztani nem érdemes, itt pedig nem nagyon lehet azt megúszni. Meg ott illik lezárni mindkét végén a nem használt ereket.

Szenzorban sokkal jobbakat én sem tudok.

Mit akarsz mérni? Miért nem jó egy digitális szenzor? Miért akarsz szopni 2-15 méteren az analóg jel szűrésével, kompenzálásával és egyebekkel?

Szemely szerint en is digitalis iranyba mennek, DS18B20-at hasznaltam mar tobbszor, a 1-wire eleg messzire viheto (ez a tav jo neki). Ha ez sem eleg, akkor meg RS-485 vegere tennem ugyanezt, vagy valami I2C-s erzekelot, ha ez nem eleg (mert mondjuk para vagy legnyomas vagy egyeb info is kell). Hasznaltam mar mindket elgondolast (utobbinal kb. 300 meterrol jott a levego+viz homerseklet es a szelmero erteke), nem volt veluk gond.

Arra a kerdesre viszont, hogy az a smartDEN jo-e erre, az a valasz, hogy valoszinuleg igen. Lassu analog jel, ennek minden elonyevel es hatranyaval, kondival ha kell, lehet szurni (vagy SW-bol lehet, hogy szuri a kutyu), a 10k NTC ellenallasa mellett a vezeteke valoszinuleg nem szamit (esetleg utolag ki lehet kompenzalni, csak az erzekelo karakterisztikaja kell hozza, meg a vezetek ellenallasa), vagy ha tamogatja a 4 eres merest, akkor meg ez sem gond. Paras, vizes kornyezetben persze egy fokkal nehezebb az analog meres, a forrasztasoknal galvanelem alakulhat ki, rossz helyen (mondjuk a kivezetesek kozott) lecsapodo para befolyasolhatja az NTC ellenallasat, es ezt az elektromagneses zavarokkal ellentetben nem fogja semmi sem szurni. Szoval ezt jobban le kell szigetelni a viztol.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerintem is ez a jó irány. Ezen az oldalon van 10-12 EUR között megszerelt szenzor kábellel: https://sklep.inveo.com.pl/en/accessories/70-temperature-sensor-ds-5.html
Itt meg alkatrész ha te akarod összeszerelni: https://www.hestore.hu/search.php?filters=&q=ds18b20

Annak függvényében, hogy mit akarsz csinálni itt egy igen egyszerű megoldás: https://randomnerdtutorials.com/esp32-ds18b20-temperature-arduino-ide/
Az egyvezetékes buszra meg tudsz több szenzort is kötni.

A kábeled ellenállása hőmérsékletfüggő lesz, ráadásul kompenzálni sem nagyon tudod, hiszen nem azonos hőmérsékletű az egész kábel teljes hosszában. Itt az a jó megoldás, amit többen ajánlottak: az analóg jelet helyben dolgozod fel erősítővel, A/D konverterrel, a linearitás hibákat vagy táblázatból kompenzálod, vagy ügyes kapcsolástechnikával. Ezt követően valamilyen buszon - pl. RS485 - elmeséled a központnak, mit mértél. Én mindenképp errefelé mennék, különben agyonütöd a pontosságot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem számoltam ki. Nem csak a 10 k-tól függ, hanem a dR/dT-től is, azaz a meredekségtől. Ha az NTC ellenállása kicsit változik, ahhoz képest már nem biztos, hogy elhanyagolható a vezeték ellenállásának változása. Na jó, az azért igen, de maga a vezeték ellenállása már nem biztos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az elso linkelt NTC-s kutyu adatlapjan 26 AWG kabelt emlitenek. Ennek az ellenallasa 0.134/m (forras), 20m-en oda-vissza 5.36 Ohm (20 Celsiusra adjak meg), mig 25C kornyeken az NTC-je 440 Ohm/K valtozast produkal (10k 4.4%-a). Szerintem belefer, bar ettol fuggetlenul en nem igy csinalnam. Ja, es nem muszaj a drotnak vegig 26 AWG-nek lennie, lehet az odavezetes vastagabb.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A szobahomerseklet koruli tartomanyban 4-5%/K az egyik linkelt eszkoz valtozasa (datasheet 5. oldal). Ha egesz fokokra kivancsi, akkor - ha nem kovet el semmi komolyabb hibat - azzal talan nem lesz gond. Tizedfokoknal mar baj lehet, fene tudja a kinezett kutyu hogy nez ki belulrol, miket kompenzal ki (NTC-k elternek, be kell kalibralni 25 celsiuson), hany bites az ADC, hogy erositi elotte, hany voltot kuld ki ra, folyamatosan rajta tartja (fut), vagy csak meres elott teszi ra (mennyivel elotte), stb..

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?