Egészségügyi mérnök tapasztalatok

Sziasztok,

A BME-n található egészségügyi mérnök szak (https://www.vik.bme.hu/page/353/), továbbá maga a terület érdekelne olyan szempontok szerint, mint:

  • Hol lehet manapság ezzel elhelyezkedni?
  • Milyen skilleket, kompetenciákat igényel az egyetem közben majd azt követően?
  • Ha valaki az egészségügyi oldalról vág neki, az milyen előnyökkel/hátrányokkal jár?

Ha van olyan, aki már végzett ezen vagy hasonló szakon és/vagy ne adj isten ezen a területen dolgozik, tudna mesélni róla, annak kifejezetten örülnék. :)

Hozzászólások

Két vagy három barátom végezte el, én anno ezt a szakirányt választottam sima villanykaron, úgyhogy közvetett tapasztalatom van vele 2005-ből. (Letoltam vagy 4-5 tárgyat belőle.)

Akkoriban mérnököknek inkább érdekesség volt. A barátnőm gyógszerész volt, sok volt az orvos haver, segített, hogy értsem miről beszélnek.

Érdekes volt bepillantást nyerni a SOTE világába. Az egyik haver kutató lett ilyesmi területen, a másik kettő normál mérnök maradt.

 

Orvosoknak kimondottan javaslom, ha van műszaki érdeklődésük.  

 

Az információm 15 éves.

Köszönöm, érdekes volt ezt olvasni. Aki jelenleg is ezen a területen dolgozik, tőle nem lehetne megkérdezni a fentebbieket?

Jelenleg a feleségem végzi egészségügyi előképzettséggel, viszont azt mondja a mai kar nagyon a villamos mérnököknek kedvez, emiatt kicsit elveszettnek is érzi magát a szakon.
A másik ami nagyobb probléma, hogy a szakmai napokon legfőbb részt villamos mérnök előképzettséggel rendelkező vagy fejlesztő emberkéket keresnek, így aki az egészségügyi vonalról jött, az most mintha kifejezett hátrányban lenne.

Az egyetem se nagyon segíti azzal kapcsolatban, hogy milyen kompetenciák lennének az elvártak a munkaerő piacon, ha valaki ebben szeretne elhelyezkedni, azért is gondoltam, hogy itt felteszem ezt a kérdéskört.

Írok mindjárt privát üzenetet, nézd a levelezésed!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már mit? Jelezni, hogy írok privátot? Ha igen, miért? Ha nem jelzem, akkor is észreveszi - talán. Csak azért írtam, hogy ne felejtse el megnézni a levelezését, mert nem biztos, hogy mail kliens van hozzá konfigurálva, amelyik lehozza a leveleit 10 percenként.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Őt kértem arra, hogy ne publikálja. Minek van angyobb valószínűsége? Annak, hogy egy nyilvános fórumon megtalálja bárki a hozzászólásaimat, s ezáltal IRL személyem és a nickem összeköthető, vagy annak, hogy egy kollégám megtévesztés céljából létrehoz egy ilyen témát, amelyre válaszolok ugyan, de azt sem írtam alá valós névvel?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2020. 04. 22., sze – 10:21

Ha nagyon off akkor elnézést kérek, de gondoltam, hátha tud rá valaki választ adni ez alatt a topic alatt.

Mérnökinformatika Bsc-n vagyok jelenleg. Érdekel az IOT és annak az egészségügyben, illetve orvostudományban való szerepe. Úgy vettem észre, hogy ezt valamennyire külföldön a Health Informatics vagy Medical Informatics képzések fedik le. Nálunk csak valami Cyber Medical Engineering Msc-t láttam (ott meg inkább CT illetve MRI gépekkel való dolgokat).

Mennyire kapcsolódik ez az Msc ehhez, vagy akár egy ilyen egészségügyi mérnök képzés? Merre érdemes továbbmennem Bsc után?

Én a 2017-es évfolyamban voltam, így lehet hogy azóta frissült a tanterv. Mindenesetre amit írsz, én nem éreztem, hogy hangsúlyosan jelen lenne a képzésen. Bár Jobbágy és Antal tanár urak kurzusain azért bele-bele lehet futni, illetve esélyes, hogy találsz erre projekt témát Magyarországon belüli cégeknél, vagy végső esetben az egyetemen. Választható tárgyakból is fel-fel tűnik új, így nem kizárt, hogy indul egyszer konkrétan ezzel a témával foglalkozó kurzus.

Mindenesetre fontosnak tartom megjegyezni, hogy évfolyamtársaim közül akadtak elégedetlen hangok. Kevés olyan képzést tudok, ahol ennyire számítana a személyes hozzáállás abban, hogy érsz-e végül a képzéssel valamit vagy sem.

"Hol lehet manapság ezzel elhelyezkedni?"

Ez azért nagyban függ attól, hogy milyen az előképzettséged és mit választasz önálló labornak és diptervnek. Hunor kivételével én ismerni nem ismerek olyan embert, aki eü. oldalról érkezett és villamos mérnöki területhez került volna nagyon közel. A tapasztalatom az, hogy az itthoni orvostechnikai gyártók (Mediso, GE, Varian, Innomed, stb) inkább akkor fogadnak szívesen, ha önlabtól kezdődően ott vagy. Olyan álláshirdetés pedig eddig nem láttam, ahol kimondottan eü.mérnököt kerestek volna.

"Milyen skilleket, kompetenciákat igényel az egyetem közben majd azt követően?"

Ha eü. oldalról érkezel, akkor értelemszerűen a technikai érdeklődés elvárt, illetve a matek és fizika ismerete nem hátrány. Ha nem hozol saját témát, akkor jó eséllyel a programozási ismeret sem utolsó. Java, C/C++ és Python projektek jellemzőek.

"Ha valaki az egészségügyi oldalról vág neki, az milyen előnyökkel/hátrányokkal jár?"

Előny, hogy az anatómia, biokémia és élettan nincs újra letolva a torkodon, illetve jó eséllyel a molekuláris biológia sem (ha volt a képzéseden). Hátránya, hogy viszont matekból több év anyaga van leadva fél év alatt és ezt azért a folyamatszabályozás /műszaki biológia és a többi, mérnökis tárgy mellett nem kellemes megélni.

Én igazából élveztem a képzést. A legtöbb oktató jövendőbeli kollégaként viszonyul a hallgatókhoz. Bár van, akiben ez magasabb elvárások formájában manifesztálódik (khm Zrínyi khm).

Nyelvek közé felvenném még a C#-ot és a cégnél meghonosodot mikrokontroller assembly nyelvét, de nem hiszem, hogy egy eredendően orvos végzettségűnek kellene ilyen helyen programoznia. Amit el tudok képzelni, hogy software-t, gépet tesztel, csak ahhoz meredek a két diploma. Mivel sok szakma határterülete, mindenképp nyitottnak kell lenni a többi szakma felé. Érteni kell kicsit a gépészetet, a villamosmérnökök, programozók dolgait, a matematikát, valszámot, statisztikát, fizikát úgy általában, hőtant, áramlástant, optikát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én ott végeztem 3 éve, nagyon érdekes szak, de szerintem nehéz vele elhelyezkedni ezen a területen. Minden azon múlik, hogy milyen alapdiplomád van. A legtöbb EÜ mérnök ismerősöm nem ezen a területen helyezkedett el végül.

Ha érdekel az akadémia akkor viszont jó választás lehet!

Kérdezz bátran, és igyekszem válaszolni.