Dell Poweredge R530 storage kérdés

Fórumok

Üdv!
Jelenleg egy Qnap nas-t használunk 4 magos celeron N3150 8gb ram 2 x 3tb Wd Red + 1 Intel dc ssd.
Sajnos kezdjük kinőni (teljesítmény ügyileg mert sokminden fut rajta), és váltani kéne, csak nem nagyon van mire. Synology és Qnap vonalon kb 1+ millió környékén lenne már ecc ramos gép, ami eléggé overkill lenne a számunkra. 5-600 ezret meg már hülyeségnek tartok kiadni egy mini atx-es i3/i5-ös asztali procis nas-ért..
Így maradt a rendes szerver vas. (a nagyon limitált költségvetés miatt használtan, de garanciával rendes cégtől) Találtam is egy R530-as dellt ami már bőven elég lenne, és még van benne lehetőség a növekedésre is.(1x 10 magos xeon +1 szabad cpu slot) A felállás egy Free licenszes esxi lenne, ami alatt menne egy freenas és 1-2 vm (Pfsense, Unifi controller meg ami még esetleg kell) A kérdésem az lenne hogy ha van a szerverben Dell Perc H330-as vezérlő és egy LSI SAS3008-as, akkor meg lehet-e azt csinálni hogy a 8 3,5 foglalatból teszem azt 5-6db-ot bekötök az LSI SAS 3008-ba amit kompletten pci-e passtrough-al átadok a freenas vm-nek, (NL SAS diszkekkel) a maradék 2-3 fiókot meg a H330-ba kötöm, amin mennének az esxi-s vm-ek. (Sata 3 diszkekkel/ssd-vel) 

Bocs ha triviális a kérdés, de nem nagyon turkáltam még dell szerverben, nem tudom hogy épül fel ez a része, van-e bármi megkötés akár firmware-ben. Tudom hogy bare metal freenas is lehetne ennyi erővel, de az esxi-t jobban ismerem, és el akarom választani a vm-eket a tároló rendszertől. 

Hozzászólások

Szia! Köszönöm a választ! Mire gondolsz a nem fogja szeretni alatt?

Van valami fő érv a plusz raidkártya mellett amiért ezt választod?

Mas tipusu vezerlo, atflashelve, teljesen jo, desktop hdd siman beszerelve nem fiokban.

Mondjuk workstation a draga de ugyanaz.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Szerkesztve: 2020. 03. 09., h - 14:38

Értem! Köszönöm!

Közben találtam egy youtube videót a backplane cseréről (nem tudtam még a nevét se) és már meg is kaptam a választ (ha minden igaz) a gondomra. Az összes hdd fiók 1 backplane-re van rakva, tehát nem egyenként megy ki a kábel. Így akkor az összes fiók 1 vezérlőn van ha jól látom, nem lehet megbontani. Max úgy ha veszek másik raid kártyát ami az esxi vm-eket kezeli, ez meg marad a sas lemezeknek. (a géphez van 3db 3tb nl sas seagate drive)

Nem tudtam hogy épülnek ezek fel, ezért kérdeztem hogy lehet-e ilyet. Nem kell nekem olyan imba IOPS (gondolhatod mennyit tolt a 2db wd red raid1-ben) Inkább főként tárolásra kéne, azért is elég az nl sas. Freenas-nál a zfs ha jól tudom szereti az ecc-t (ha el akarom kerülni a problémákat a ramban történő checkolásnál). És olvastam hogy a fejleszők szerint max így érdemes esxi alá tolni, ha natívan megkapja a vezérlőt a lemezekkel. Meg egy kicsit homelabnak is szánnám, ha rám jön az 5 perc és valamit kipróbálnék. 

Amúgy semmit se vettem még, most nézelődöm mik a lehetőségek, meg egyáltalán hogy működnek ezek a brand szerverek.

nyomtat(at)sz 3 ilyen cuccot (vagy keresel hasonlot a neten), abba belerakod az ssdket, rakotod az lsire. a fiokok meg maradnak a dell vezerlon

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2020. 03. 10., k - 08:02

Nem értem, hogy miért.ez az egész. A gyári h330 vagy inkább legyen h730 vezérlő remekül működik és bármilyen lemezt kezel. Használd azt rá keress 12 lemezes változatot amiből ha kifutsz akkor egy külső Dell md storage és örökre jó lesz.

A nem Dell lemezek warning üzenet alatt, de smart ellenőrzéssel remekül fognak szolgálni, de persze a dell lemezeket fogja tökéletesen kezelni.

Amit leírtál, azt ne csináld.

UPD.

A passtrugh egy nagyon rossz ötlet. Sőt, vegigolvasva az egész ötlet katasztrófa. Pont így kell egy stabil és jó szerverből egy 8 éves retekpc szintjét létrehozni. Minden ganyolast felejts el, vagy ha az a cél akkor csináld egy pc-vel. 

Használd az összes lemezt egy nagy raid tömbben az esxi alatt és mindent csak vm-be hozz létre. Sebességben és adat biztonságban ez lesz a legjobb megoldás. 

A HDD backplane kettő csatlakozóval kapcsolódik a RAID vezérlőhöz, de nem úgy, hogy 2x4 HDD, hanem úgy, hogy dupla sávszélesség jut a HDD-knek (nem 4x6 Gbps hanem 8x6 Gbps), ha két kábellel van a RAID vezérlőre kötve a backplane, nem egy darabbal. Szóval a kérdésedre a választ (amit talán már meg is találtál), hogy a hot-swap helyeket nem lehet szétválasztani, csak egy vezérlőre mehet a bele dugott összes HDD.

Csatlakozom ahhoz, aki azt javasolta, hogy ezt ne csináld, ha még a backplane is gondot okozott elsőre. Azzal a kikötéssel, hogy akkor ne, ha nem kísérletezni/tanulni akarsz belőle (és persze aztán használni is), hanem elsőre tökéletesen működő gépet szeretnél. Mert ezzel a vázolt felállással azért dolgozni kell nem keveset, és meg kell érteni, mi hogyan működik. Egyébként meg fog szívatni.

Biztatásként elmondom, hogy nekem itthon ilyen a felállás, mert nem akartam két nagy teljesítményű cuccal áramot fogyasztatni 7/24-ben. Szóval egy Dell T320-ban van egy H310-es IT módra flashelve, arra kötve (a két gyári multilane kábellel) a hot-swap keret, abban 8 db 3 TB NLSAS HDD van. Ezt kapja a FreeNAS VM a PCI-passthrough-val neki adott H310-en keresztül. Ezen felül van a gépben 2x120GB és 2x500GB SSD meghajtó (5.25"-os helyre tett Delock 6x2.5"->5.25" keretben), ezek az alaplapi SATA vezérlőre kapcsolódnak egy SFF-8087->4xSATA fanout kábellel (és az oda szánt egy szem SATA táp van nekik szétosztva 1xSATA anya->4xSATA apa kábellel). A gépen Proxmox 6 fut (én jobban szeretem, mert sima Linux és belelátok, mint az ESXi-t, ami egy fekete doboz nekem, és ráadásul tudok LXC konténereket is futtatni, nem csak VM-eket), a 2x120GB-on van ZFSonRoot a rendszernek és a 2x500GB-on ZFS-en tárhely a VM-ek és CT-k számára. Van egy H710-em is, de inkább a ZFS tükröt választottam a Proxmox esetében (ESXi esetén nyilván a HW RAID lett volna), mert ha a H710 is ben volt, sokkal jobban zúgatta a ventilátorát már a gép. Arra jutottam, hogy kettő darab 2 lemezes tükör esetén SW RAId (ZFS)-sel nem akkora a teljesítmény veszteségem, mint amennyivel rosszabb a zajkomfortom a HW RAID mellett.

Aki nem érti, minek ez a kínlódás a storage VM-mel: a FreeNAS rettentő jó NAS. Kényelmes kezelni, stabilan működik, mindent tud. Ennél azért sokkal kevésbé felhasználóbarát a host-ról átadott tárhelyet NFS-en meg SMB-n kézzel osztogatni egy VM-ből (a host-ról meg egyenesen csúnya lenne). Persze sokkal szuperebb lenne egy külön vason a FreeNAS, de egy ilyen szerver havi 5000 Ft-ot megeszik, kettő nyilván a dupláját, és magánlakás viszonylatban azért ez nem mindegy. És ahogy a kérdező is megjegyezte, egy kis fogyasztású profi NAS ára (diszkek nélkül is) nagyon túlmutat sokmindenen. Meg persze szeretek is ilyen hülyeségeket építeni. :-)

Köszönöm! Te vagy az első aki érti mi a célom! :) 

Szerkesztve: 2020. 03. 09., h - 21:12

Akkor ha még lehet egy kérdésem az mennyire járható ha az esxi alá berakom a freenas-t és a teljes tároló részt megkapná vezérlőstül, majd az esxi-nek beadom iscsi-ként a tárhely egy részét? Így elvileg nem lenne szükségem másik vezérlőre sem a vm-ek számára.

Gondolom nekem válaszoltál, csak nem sikerült a megfelelő helyen...

Szóval szerintem a virtuális NAS-ról visszaadni VM tárhelyet a host-nak már felesleges túlbonyolítás. Ugyanis ehhez már trükközni kell a host rendszerrel, mert ugye a tárhely még nem elérhető, mikor indul, csak akkor válik azzá, ha a NAS VM működőképessé válik. Így minimum kétszer kell próbálni felcsatolni a datastore-t, ami ESXi-n olvasmányaim szerint különböző időzítetten futó script-ekkel lehetséges, önállóan nem oldja meg gyári állapotában. Szerintem jobb mindent úgy használni, ahogy kitalálták. Nálam az egyetlen "extra" a virtuális FreeNAS az igazi helyett, minten más úgy működik, ahogy szánták.

Az indulási nehézségen felül pedig ott van a teljesítmény veszteség is (ami így nem lesz kevés), mert pl. az összes "hálózati" kommunikáció a VM és a host között végül is a CPU-t terheli teljesen. Plusz a VM-ek futtatáshoz IOPS kell. Amit pedig egy sima HDD-kből épített kötet tud, pláne ilyen felállás mögött, az nagyon sovány lesz (200 alatti IOPS kb.). Gondolj arra milyen teljesítményű ma egy HDD-ről futó oprendszer. Milyen lenne, ha ugyan arról a HDD-ről nem egy, hanem 4-5-8 oprendszer futna? Mert ugye pár HDD-ből, ha tároló kapacitás kell, akkor nem RAID0 vagy RAID10 lesz, hanem RAID5 vagy 6. Utóbbak pedig 1 szem HDD IOPS értékét tudják hozni (hiába lesz magas a szekvenciális írás/olvasás sebessége).

Ez egy cég vagy valami homelab? Céges adatokat a fenti ötleteteidre nem tennék :( Barkács/kendács/hack, de a rosszabbik fajtából.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nem éles szerver! De azért aranyos hogy majd mindenki előre elföldelt :D Inkább tanulgatni, piszkálni hobbi jelleggel a különböző rendszereket. A mostani pc-m is tudná, de kisajátította az asszony munka miatt, így ezért nézegetek szervert, mert a pincében elzúghatna, hűvös is van, és van párátlanító gép, úgyhogy klíma se kell (normálisan ki van szigetelve, festve, műgyantázva - nem penészes, boros pince -sajnos.. ).  Akkor ahogy a többiek is írták, marad az esxi és hardveres raid. Csak az zavart meg hogy neten amiket olvasgattam, ott majdnem mindenhol a hardveres raidet ekézték hogy már idejemúlt, és inkább szoftveres freenas, zfs legyen, mert az megbízhatóbb és nem kell parázni hogy elpuhan a vezérlő. Valamint ahogy nézegettem, elég alaposan ellenőrzi az adatok írását a ramban. (ezért kell ecc ram) Viszont nagyon nem javasolt a freenas használata esxi vagy bármilyen virtualizálás alatt anélkül hogy a vezérlőt meg a lemezeket oda nem adnád neki. Ezért szerettem volna gányolni. De ha megbízható és ugyanúgy jó lesz a hardveres raid kártyával, amin elmegy az esxi datastore-ja akkor nekem az is megfelel, és elvetem a freenas-t mint opciót. Továbbra sincs megvéve semmi, azért kérdezgetek hogy inkább hülye legyek, mint hogy hülye legyek egy rosszul megválasztott és megvett hardverrel...

Az valami szekta oldala lehetett.

A HW raid vezérlő is alaposan ellenőriz és a cache is akkuvédett lesz. Monitoringra meg van remek Zabbix Dell idrac alapú template, FW frissítésre meg Dell OME appliance. Természetesen nem mondom, hogy kulcsold be és tegyél egy vCentert is elé meg Update Managert de ezekkel is sokat lehet tanulni, viszont akkor már valami jóféle backup megoldás is jó lenne hozzá.

Ezzel azért vigyázni kell mert könnyen ilyen lesz a vége:

https://www.youtube.com/results?search_query=home+server+lab

Ha tudod akkor a munkahelyen pörgesd de számolnod kell a 150-250W folyamatos fogyasztással.

Szerintem az Essentials Windowsos szarra érted. Az tényleg egy GigaFos. 

Én a  Dell EMC OpenManage Enterprise-ra gondolok. Az appliance formában elérhető és hibátlanul működik régóta. Fw upgrade, hw warranity check, stb. Nem egy agyon misztifikalt dolog, de az automata és bulk fw upgrade funkció 100++ dell szerver esetén irdatlan nagy királyság. 

"Továbbra sincs megvéve semmi, azért kérdezgetek hogy inkább hülye legyek, mint hogy hülye legyek egy rosszul megválasztott és megvett hardverrel..."

Na ez dicséretes, ebből még lehet valami :)

VMware HCL-t azért nézd meg, Dell custom ISO-t használj a telepítéshez.

BBU vagy FCBW-vel ellátott RAID kártya azért javasolt, UPS szintén.

 

Azt is megpróbálhatod azért meg hogy megtartod a QNAP-ot mint storage és építesz/veszel egy másik dobozt compute-nak.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Szerintem mindenkinek kellene egy kicsit Reddit-et olvasgatni. vagy sokat.

Na nem a szakmai színvonalért vagy a szuper megoldásokért. Tele van hülyeséggel.
Hanem a hozzáállás miatt. Akárki akármilyen hülységet akar megcsinálni, akkor is kedvesen segítenek benne ahogy tudnak. Az nem számít, hogy nem jó a megoldás vagy ilyesmi. Azt majd tudja a kérdező, vagy megtapasztalja.

De ez itt..., hogy mindenki idejön csak azért, hogy leoltsa a többit... Azt kell mondjam, magyaros.

Nem muszáj átadnod egy egész vezérlöd, lehet linekelni fizikai diskeket vmdk ba azokat meg át adod a vm nek, ott freenas elvégzi a dolgát majd nfs en viszaosztod zfs alá. Nyilván nem a legszebb megoldás de home labnak tökéletes, nekem bevált.