Milyen íróasztalt? v2.0

Előzmény: https://hup.hu/node/132631

 

A korábbi topicban ajánlanak elektromos és kurblis állítható asztalokat is.

Sajnos az ott ajánlott IKEA már nem kapható (vagy béna vagyok és nem találom).

Aktuális konkrét javaslatok, típusok, tapasztalatok?

Pro/kontra elektromos vagy kurblis?

Hozzászólások

A tekerősből még van. Abban a topikban is írtam, hogy nekem ilyen van és évek óta boldogan élünk együtt. Naponta egyszer-kétszer szoktam le-fel tekerni. A folyamat nem annyira kellemes, de megszokható.

kicsit nekro:

nekem 60-65 tekerés a 2 állás közti váltás (ülő és álló). Az nagyon max. fél perc, szóval attól függ, hogy kinek mi a sok, de azért megoldható + egy kicsit átmozgatja a válladat is. 

+ info: az Ikea-s tekerős nem tud 120 cm-nél kisebb lenni (szélesség), mert a vázszerkezetet nem tudod jobban összenyomni (mélység: ~71cm). Nagyobb lehet, mert széjjelebb lehet húzni, és nagyobb lapot simán rá lehet rakni. 

Ha vennék, megint ilyet vennék. 

Üdv. 

Az jutott eszembe, hogy ha csak egy laptop a kritikus, akkor az is egy opció lehet, hogy legyen a lakásban egy normál íróasztal. És legyen egy emelt asztal. És akkor nem kell állítgatni csak átsétálni néha a laptoppal. Az emelt asztal akár lehet a étkező pult is a konyhában. Amihez amúgy bárszéket használ az ember, ha leülne.

Sajnos, ha folyamatosan kell az extra monitor is, akkor ez nem opció. És elvileg nekem is ilyen a munkám, hogy ez kell, de most így végig gondolva, emailek megírásához meg egyéb hasonló ügyekhez elég a laptop. Szóval lehet kilehetne alakítani olyan feladat részeket, ami végezhető állva egy screennel.

Több elektromos asztalom is van. Leginkább a gyerekeim nyomkodják.

Valaki látott már ezekből esetleg kisebbet? Egy 100x80-as helyre beférőt keresek, de eddig sikertelenül.

Szerkesztve: 2020. 02. 15., szo – 09:16

A motorosat is lehet a mai napig kapni, egyenes és 5 szögletű laphoz egyaránt.

https://www.ikea.com/hu/hu/p/bekant-asztal-uelo-allomunkahoz-feher-s69022537/

Konkrét tapasztalatom nincs, de egy motorosat tervezek venni, ha végre elkészül az új irodánk. Látatlanba biztos vagyok benne, hogy ha kézi tekerőset vennék, sohasem állítanám a magasságát.

Láttam már más márkában is motorosat, sőt, olyant is, ami valódi L alakú volt (3 lábbal 2 helyett), nem csak az asztallap volt kicsit más forma (mint az IKEA-s), de azok mind jóval drágábbak (motorosbanm 20+%), mint az IKEA verzió, és képen nézve nem nyújtanak többet (nincs magasság memória, a nagyon hasonló fizikai kivitel miatt a stabilitás nem lehet sokkal jobb/rosszabb).

Nekem egy elektromos Jarvis van. Szeretem: megnyomom a gombot, néhány másodperc múlva pedig a kívánt magasságban van. Jellemzően telefonálások alkalmával emelem meg, hogy addig is álljak, amíg nem kell mélyen koncentrálni. 

IKEA Bekant asztalom van, tehát a motoros. Lehetn(ne) vele állva is dolgozni,
de az nekem nem jött be: ha telefonálok akkor inkább sétálok, dolgozni meg ülve
szoktam.

Ami viszont nagyon jó benne, az a pár centi magasságállítás, hogy épp kényelmes
legyen ha egyenesen ülök lábammal a földön, vagy éppen hátradőlve lábtartón a
lábakkal, vagy ki akarom húzni magam, vagy krumplizsákot emulálok, vagy akármi.

Az a lényeg, hogy a szék magassága mindig ugyanaz marad (a lábam hossza nem
igazán változik ahhoz képest, hogy a hátamnak mikor hogyan jó).

Ha most vennék, valószínűleg a kurblisat venném, de olyan még nem volt amikor
ezt vettem.
 

Olyan Magyarországon elérhető, állítható magasságú, ülő és álló munkára is alkalmas asztallal találkoztatok-e már, ami nem szélesebb mint 1m? Sajnos nincs több helyem és amiket láttam itthon minimum 120cm szélesek. 

Ilyesmikre gondoltam, de sajnos ezen boltok nem szállítanak. 

https://vivo-us.com/products/desk-v111v

https://www.standupdeskstore.com/single-column-crank-adjustable-stand-u…

Én csináltattam magamnak - ez immár majdnem 30 éve történt. Jött az ügyeskezű, lemért és csinált egy nagyon klassz lapra szerelhető cuccot, amely áll egy nagy mély felületből és egy oldalra kitörő és magasabb felületből. Nagyon szép anyagokból készült professzionális módon, a mai napig használom/használjuk. VASTAGON megérte.

> Sol omnibus lucet.

Nem. Odajött hozzám az ügyeskezű, leültetett egy kényelmes székre, fogta a zollstockját, fölírta az adatokat és eltünt. Egyszercsak megjelent és hozta az asztalt. Én szerintem, ha van ilyen ismerős a horizonton, érdemes egyedi, kívánságodnak megfelelő asztalt csináltatni. Nem egy egetverő költség és pont olyan lesz, amilyet te akarsz.

A napnak a harmadát/felét emellett töltöd el, sprórolni nem érdemes.

> Sol omnibus lucet.

Láttam épp, hogy ikeában kicsit változtak az állítható magasságú asztalok:

SKARSTA lett a kurblis

 

Elektromosból viszont van három:

RODULF itt nincsenek opciók, de ez a legolcsóbb

BEKANT van több féle szín, alak, méret

IDÅSEN: talán ez valamivel masszívabbnak néz ki. de nem vagyok biztos benne.

 

Vett valaki mostanában home officeba állítható magasságú asztalt? Mik a tapasztalatok?

Tavasszal vettem Idasent, címszavakban:

- Ér/érték arányban kb. a legjobb a motoros állóasztalok piacán.

- Linak hajtás van benne (ez az állóasztalrendszerek (motor, vezérlés, stb..) Mercedese), de nem árt tudni, hogy direkt az IKEA-val közösen fejlesztett, olcsósított verzió, szóval ez a Linak rendszer csak ebben az asztalban van.

- Nincs pozíciómemória, ahol elengeded a gombot, ott megáll, ennyit tud (a bluetooth-os app pont ugyanígy működik).

- A lap maga az IKEA szégyene, ennyire gagyi/szar asztallapot szerintem még semmilyen más asztalhoz nem adtak. Hála a jó égnek néztem elég review-t a vásárlás előtt (van valahol egy, ahol szét is vágják, belül kartonpapír van gyakorlatilag). Így aztán én csak a vázat vettem meg, és ráaplikáltam a régi IKEA-s sokkal jobb minőségű asztalom lapját (méretre pont stimmelt, persze fúrni kellett itt-ott a rögzítések miatt).

Összeségében én ma is ugyanúgy megvenném ugyanezt, de a fentieket mindenképpen vedd figyelembe.

Nem hülyeség, ezt számolgattam én is anno, és az jött ki, hogy minimális mértékben számít. Persze a két végletet nézve (pl. ez a fos lap  vs. márvány) nagyon sokat számít, de egy fokkal normálisabb lapot rárakva alig lesz eltérés.

Maga az asztal papíron 70kg-re terhelhető, a gyári hulladék laphoz van megadva ez nyilván, ami olyan ~15kg lehet (csomagolással 17.4, ez az adat rendelkezésre áll). Ha megnézed a hasonló asztallapokat, akkor ez azért nem valami csoda könnyű dolog. Az én régi Galant lapom amit rátettem (szintén IKEA, nem tömör fa, de nem is üreges papír) 19kg, az IKEA-nál jelenleg kapható tömör bükk lap, az meg 25kg. Szóval ha erre áll fel valakinek, akkor is max annyi történik hogy nem 70kg-val tudja terhelni az asztalt hanem 60-al...., de ugye lehet sokkal jobb minésőgű lapot is kapni az Idasen helyett, ami 20kg alatt marad. Szóval szerintem ez nem technikai dolog, hanem gazdasági, mondhatnánk úgy is, hogy un. lehúzás :)

Egyébként nem vagyok asztalos, ha valaki jobban ért hozzá, és meg tudja védeni a gyári üreges karton izét, akkor akár meg is venném, ez a Galant lap kellene máshova, az Idasen lap meg ugye "plug&play", nem kell fúrni semmit. Egyelőre úgy érzem, hogy ez a szerkezet nem bírna ki sokat, és irtó gagyi minőség:

https://www.btod.com/blog/wp-content/uploads/2019/10/ikea-idasen-surfac…

És dupla annyiba kerül majdnem mint egy tömör fa lap... De mint írtam, ez inkább csak józan paraszti ész, nem értek hozzá, és örülnék ha nem lenne igazam.

Igen, nekem is pont azért jutott eszembe, mert ikeában is lehet venni nem ilyen asztal lapot is, ami nem is drágább, szóval simán szerelhetnék azzal is. Meg egy ilyennek azért több meló van talán míg összerakják, mint egy tömör fával pl. De az is lehet, hogy ez valami öko kísérlet az ikeától, nem tudom. De nekem is olyan, hogy egy fura logikát követ.

Megrendeltem a weboldalukon. Szépen összekattintgatható, hogy kell-e asztallap, mekkora, kell-e extra magasság, kell-e memória a vezérlőhöz, stb. Indulj el a fully.com címről. Szállítanak Magyarországra minden további nélkül. Nekem a TNT hozta ki. Szállítási költség nem volt.

Rodulf-ot vettem, ez fért bele a keretbe. Asztallap színe nekem nem jön be + kicsit érdesebb, mint az előző volt, úgyhogy olyan érzés mintha reszelné az egeret.

Vezérlés jó, duál motor, de együtt dolgoznak. Van álló/ülő helyzetre memória benne, de folyamatosan nyomni kell addig amíg oda nem ér, aztán megáll magától.

Ráülni nem próbáltam.

Ütközés érzékelő elvileg van benne, de nekem nem sikerült működésbe hoznom. (Más asztal látványosan visszább ment pár centit, mikor érezte, hogy van alatta valami. Na ez nem :D ez gyilkol)

Szerkesztve: 2021. 01. 08., p – 09:47

IDÅSEN-t vettem mostanában. Tényleg elég masszív, de valamivel drágább is a többinél. Ha jól emlékszem magasabbra is állitható talán, de ez egyénfüggő, hogy mennyire számít. Hosszúságra a váz állítható, szóval 120+ cm-es asztallappal használható. Nekem a hozzá tartozó 160-as van.

Ami hiányzik az a memória az ülő és álló pozíciókhoz, de azért ez kibírható. Van mobilos app hozzá ami poénnak jó, de a hasznossága nekem kérdéses. Az el tud menteni 3 kedvenc magasságot és egy gomb folyamatos nyomva tartásával fel is tudja venni ezt az asztal. + x percenkent tud szólni, hogy naponta y percet dolgozz állva.

A felsoroltakon kivul a Jysk árul még hasonló árkategóriában állítható asztalt, de az idasen nekem szimpatikusabb volt. https://jysk.hu/dolgozoszoba/iro-szamgepasztalok/iroasztal-slangerup-80…

 

szerk ez erre lett volna válasz, csak benéztem: https://hup.hu/comment/2571996#comment-2571996

Mondjuk a memória tényleg hasznos lenne, főleg mert kijelző sincs, ahol látszana valami érték. Te hogy csinálod az állítgatást, csak saccra, nem zavaró, hogy mindig kicsit máshol áll? Az app miért nem praktikus, ha ott van memória?

 

Amúgy én még az alzás dolgokat láttam, de bennük nem tudom megbíznék e ilyenben:

https://www.alza.hu/allithato-asztalok-es-allomasok/18868000.htm

 

És a beliani-t, itt amúgy ahogy látom épp akciók vannak, ezt is meg kéne nézni élőben max akkor, de ikea-ban nagyon megnyugtató, hogy általában jó a minőség és visszalehet vinni ami nem tetszik:

https://www.beliani.hu/iroasztalok/elektromosan-allithato-iroasztalok/

Én amúgy végül reverse engineereltem a BT forgalmat, és pár napnyi szopás utána tudtam/tudom egy python scripttel pozicionálni az asztalt automatikusan, kb. 0.4 cm-re pontossággal. Igazából csak a kihívás meg a tanulás hajtott, miután kész lett, egy darabig használtam egy PI zero-val, de aztán kellett másra, és azóta kézzel nyomogatom a gombot mint az állatok :D Ki lehet bírni... :) Amúgy ha lenne elég időm, akkor egy desktop OS-es controller appba integrálva a script tudását talán használnám is, de ennyit nekem nem ér. Azóta githubon egy srác nagyon beleugrott, ő nodejs alapon oldotta meg (talán szebben is mint én), és mintha lenne gui-s megoldás is már (annyira nem követem, és a linket sem tudom, de google gyorsan megmondja).

Általában tereptárgyakhoz viszonyítom a magasságát állitáskor :) Ülő pozícióban szék karfája, állóban pont úgy állítottam be a monitort, hogy majdnem a tetőhöz ér(most épp tetőtérben használom). De jól látod sokszor utána kell állítani hogy kényelmes legyen. Szerencsére ez a kapcsolójával 1-2 másodperc csak.

Az app meg tud jegyezni magasságokat, kiírja azt is hány cm magasan van épp. Sajnos az elmentett pozícióba állításhoz folyamatosan nyomni kell a telefonon a gombot (gondolom biztonsági feature) Ezzel együtt már macerásabb azzal állítgatni, mint a kezemtől 30 cm-re lévő saját vezérlőjével. (mobil elovesz, felold, app inditas, ha nincs BT bekapcsolva akkor be kell, gombot tartani, stb)

Az alzasat néztem én is. A memória jó benne, de az ikea motorikusan is jobbnak tűnt + a váza masszivabb. Az ikeasban 2 motor van, mindkét oldalon 1 az alzasban 1 oldalon van és egy tengely viszi át ha jól látom. A jyskes is ilyen egyébként. Mondjuk ahogy nézem ez a NewGen-es alzás már komolyabbnak tűnik.

Nagyrészt én is azért vettem az ikeasat mert csak azt tudtam kipróbálni(Budaörsön van kiállítva pl), voltak vélemények neten, tippre sokat eladnak belőle, ha nagyon rossz valaki csak írta volna stb. Ha nem tetszik simán visszavesznek mindent még céges vásárlás esetén is.

Jó, hogy felhoztátok a témát. Végül

kombináció lett. Egész jó, stabilitásban biztos van jobb, de nem gépelek vadul nekem megfelel. A monitor elég labilis a gépelésre kicsit bemozog, de ez inkább a monitor hibája, majd úgyis le akarom cserélni valami monitor arm-ra.

Egy hasznalt EFG (Izi szeria talan) asztalt vettem meg tavaly ev elejen. Semmi extra, de nagyon stabil. Hiaba lokdosom, rantgatom, a monitor alig mozdul be. Lakasfestesre, plafon glettelesere is kivaloan alkalmas.

Az asztallap semmi extra. Hasonlo csunya feher, mint az ikeas dolgoke. Cserebe az is elpusztithatatlan.

A memoriaban nem hiszek. Egyreszt masdopercek alatt allithato be barmilyen magassag; masreszt kizart, hogy a munkanap vegen ugyanaz a beallitas kenyelmes (nem feltetlen =="jo"), mint az elejen. Ha megnezel egy irodat, a nap vegere mindenki leulepszik, mint az iszap :)

Szerkesztve: 2021. 01. 11., h – 12:51

Nekem kompakt megoldás kellett, amit ha kell csak elrakok egy másik szobába, de azért még kényelmesen elférek rajta. A motoros csak nice-to-have volt, így megelégedtem ezzel, ár/érték arány miatt. 30kg az egész cucc, elég masszív, 35" UltraWide monitor simán felfogatva rá és stabil a legmagasabb szinten is.

Korábban fontolgattam én is az ülő-álló asztal beszerzését, de a relatíve kis hely, (max 105cm*75cm) miatt elég korlátozottak a lehetőségek és mivel meglévő itthoni elemekből összeraktam egy aszalt  így elnapoltam a témát, de még titkon vágyok rá :)

Mennyire zavaró az asztal előtt ülve, hogy középen van a lába és nem a "megszokott" széleken?

Mennyire lóg ki a tekerő középtájt? Sajnos a képeket nem látszik, hogy mennyire zárható vissza, rejthető el.

Mennyire könnyű vagy nehézkes állítani a magasságát?

Necro, de így már tartós teszt alapján tudok válaszolni ;)

Mennyire zavaró az asztal előtt ülve, hogy középen van a lába és nem a "megszokott" széleken?

Semennyire, pont annyira távol ülök az asztaltól hogy bőven van hely a lábamnak.

Mennyire lóg ki a tekerő középtájt? Sajnos a képeket nem látszik, hogy mennyire zárható vissza, rejthető el.

Be megy az asztallap vonalán belül és úgy tudod tekerni, hogy a legmagasabb pozícióban legyen, ekkor egyáltalán nem zavar semmit.

Mennyire könnyű vagy nehézkes állítani a magasságát?

Nem igényel túlzott fizikai erőt a rajta lévő tárgyakkal. Masszív, stabil pár másodperc tekeréssel elérhető a cél magasság.

Röviden: olyan asztalt, ami neked jó. Nem is kell sem írónak, sem állítható magasságúnak lenni, ha pont jó. Háttérsztori: majd 20 évig egy 70-es évek közepi szocialista fa konyhaasztalt használtam íróasztalnak, desktop PC-im is azon voltak, később laptopok is. Egyszerű fa asztal, négy lábbal, fiókok nélkül, kellően stabil, nem volt márkája. Lapja szép egyenletes, tökéletesen simára lakkozott, optikai egerek is jól mentek rajta mindenféle egérpad nélkül. Magassága pont jó volt, nem kellett rajta állítani. Alapterületre kicsit nagy volt, de nem volt vészes, mert széket, gépet, lábtartót, más lomot alá lehetett rakni, tetejére mehetett monitor, nyomtató, hangszórók, később router, lámpa, meg amit akartál, ha akkoriban megfizethető lett volna, akár 3 monitor is. Múlt idő: kb. 7 éve költözésnél hátra kellett hagynom, mert nem volt neki hely, kár érte. Sokszor az lehet a legjobb megoldás, ami egyszerű. Szóval nem csak az IKEÁ-ban érheti meg keresni high-tech megoldásokat, de pl. rokonoknál, meg használt bútorosnál is nézni, ha van a közelben.

Amit én utálok a legtöbb íróasztalban és számítógépasztalban, hogy vagy magasságra túl magas (ha nem állítható), vagy telerakják fiókkal és tartóval, ami után olyan szűk hely marad benne, hogy sok székkel nem tudsz rendesen alágurulni, forogni, be van szorítva az ember lába, gépház méretét korlátozza (nem fér el alatta, benne), az ilyeneket érdemes mindenképp kerülni, már újkorukban a szemétre valók, és elcseszik az ember tartását, pokollá teszik az asztalnál töltött időt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az állítható magasság nem azért kell, hogy belője a tökéletes ülőpozícióhoz, hanem egészségügyi okai vannak, azaz szeretne állva is dolgozni a nap folyamán x időt. Szóval lehet, hogy csodás asztalokat lehet kukázni, de ha valaki álló/ülőasztalt szeretne egyben, akkor nem megy ezekkel sokra.

Ilyet vett a fiam egy helyi bútorlap szabászatból :
http://webaruhaz.irodabutorok.net/spd/D392522/Elektromosan-allithato-la…
180cm-ig széthúzható a lába, de akkor már kicsit lóg a széthúzható sín, végül 170cm-re lett széthúzva és 2m-es asztallap ment rá szerintem stabil és jól működik. November közepén rendelte meg, de csak a múlt héten jött meg a láb, mert hiány volt belőle. Most már állítólag van megint. Az árat nem merem kiírni, de asztal lappal együtt is olcsóbb volt. Eger környékén ha érdekel valakit privátban adok elérhetőséget.

Szerkesztve: 2023. 03. 25., szo – 13:12

Yaasa asztalom van, elektromos, ajánlom, van több méretben.