Milyen íróasztalt? Mennyit számít a testmagasság?

Sziasztok!

192 cm magas vagyok és szeretnék venni egy új íróasztalt magamnak itthonra (valójában irodabútornak számít és számítógépasztal lesz).A munkahelyemen 75 cm magas asztalok vannak, egyébként azok a modellek nagyon tetszenek is. Felvettem a kapcsolatot a céggel, akik anno az irodába szállították az asztalokat és azt közölték velem, hogy itthonra viszont már csak 72 cm-eset tudnék rendelni, mert közben ez lett az európai szabvány és már csak ilyet gyártanak. Minden más csak egyedi kivitelben kérhető, drágábban. Ha arról lenne szó, még ki is fizetném az egyedi kivitelt, kérdés, hogy mennyire szükséges.

Olvastam egy pár irodaberendezésről szóló cikket és mindenhol a 72-75 cm-es asztalokat írták. Jelenleg egy 72 cm magas asztalom van, igazából kényelmesen kijön a derékszög a karomnál (elég hosszúak a karjaim, így, bár magasabb vagyok az átlagnál, lejjebb is érnek) meg a térdemnél is, ha normáisan tartom magam. Mégis úgy gondoltam, hogy felteszek egy kérdést itt is, mielőtt megrendelem az újat.

Függ-e egyáltalán az asztal javasolt magassága a testmagasságtól (felnőtt korban, ilyen mértékek közt)?

Hozzászólások

"Függ-e egyáltalán az asztal javasolt magassága a testmagasságtól "

Igen. "office ergonomics"-ra keress! Ikea Galant termekcsaladban van par allithato magassagu asztal, ilyent gyakran ki lehet fogni hasznaltan is.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ha sokat fogsz ott ülni, akkor inkább azt kérdezd meg: "Milyen széket?!" :-]
Mondom ezt úgy, hogy lumbágón és porckorong diszkusszián túl és a kifakadt porckorong sérven még innen vagyok... :-\\\

Végy egy centit (a.m.: mérőszalag), egy jó székben - nem kagylós! nem kényelmesen beletehénkedőset, hanem olyat, amiben egyenes derékkel, hátul derékpárnával kitámasztottan tudsz ülni benne, vlmi provizórikus asztallap-szerűséget tégy magad elé a billentyűzettel, úgy, hogy kényelmesen rákönyökölve bírj SOKAT írni, egerészni és annak mérd le a magasságát a talajtól... ahhoz tartsd magad... itt nem a végleges megoldást mondom, hanem a méretvételi eljárást. ;)

A mostani eszemmel mondom azt, hogy inkább "behangolom" így az asztallap magasságát a testmagasságomhoz valami esztétikailag kívánnivalót maga mögött hagyó deszkalap alátétekkel megemelt asztallal - mint porckorongsérv műtétre menni - illetve vitetni magam... :-|

Ha fél, egy évre kell a munkahely, akkor mindegy, de ha tovább... mérd magadhoz a bútor méretét, mert ha gerincsérved lesz... nem jó ötlet... nekem ehhez 10 év kellett "sztenderd" bútormérettel... csak mondom. ;-]

Az asztal és a szék együtt számít, ha ülve végzed a munkádat. A tippem az, hogy ilyen magasság mellett vagy egyedi bútort rendelsz, vagy (esetleg és) állítható magasságú asztalt használsz íróasztal gyanánt.

Az általános szabály az, hogy az alsó lábszár legyen függőleges, a felső lábszár pedig vízszintes. Mindez úgy, hogy közben a lábaddal nem emeled meg az íróasztalt.
Továbbá egyenes hát mellett vízszintes alkarral, és kb. függőleges felkarral, valamint egyenes csuklóval tudj gépelni a billentyűzeten.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Jó isten, van aki ilyen testtartással tud ülni a gép előtt legalább 10 percet? :D

Nekem van egy jó nagy asztalom, egy jó kényelmes kerekes bőrszékem.
Ezekkel többféle módon el tudok helyezkedni:

- Ráfekszek az asztalra, képem a monitorban => Pixelpontos múnka
- Hátradőlők a székben, majdnem hátraesve => Olvasgatás (Ctrl +++)
- Lábaim a billzet tartóra feltéve => Filmnézés
- Ráfeküdve a jobb vagy bal kéztartóra => Gépelés
- C alakba görbülve a székben => Általános géphasználat

Ezek közben a lábam lehet behúzva, kinyújtva, keresztbe
Néha a térdemmel emelgetem a billzet tartót, mert jól esik néha egy kis torna :D

Szerencsére ezek a régi betarthatatlan ergonómiai elméletek már megdőltek. Egyenes háttal úgy lehet tartósan és kényelmesen ülni, ha a felső lábszár kb. 15 fokban lejt előre, mert így a medence pont megfelelően döntve van, hogy az egészséges gerinctartás váljon kényelmessé. A széken előre dőlve hintázó elsősök ezt még szokták tudni, amíg a tanár le nem neveli róla őket. Vannak olyan székek, amik ülőlapja előre is dönthető és esetleg még hintamechanikásak is ezért, de nem rossz megoldás egy ékpárna használata sem. Ugyanezen elv miatt hasznos a térdeplőszék és a nyeregszék is.
Hátradőlt üléshez pedig egy deréktámasz tud jól jönni.
Hogy a témához is hozzászóljak: szerintem is állítható magasságú asztalt érdemes venni.

+1

Nekem is van ékpárna a munkahelyen, és nagyon jót tesz a hátamnak.
A térdeplő széket viszont nem ajánlom, nagyon megterheli a térd izületet, legalább is az enyémet.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

"vegyél motoros asztalt"

+100, ez az ultimate kiralysag. Ha a tied egyedi keszitesu, irhatnal rola, hol szerezted be az alkatreszeket hozza, mennyibe fajt osszesen, esetleg fotok...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nekem ilyen asztallapom van ilyen lábakkal.
Teljesen jó, 75cm-re van beállítva, de akár 80 is lehetne, játszadoztam vele egy darabig. A mélység egyedül, ami kicsi, valószínűleg le fogom cserélni egy 75x150-es asztallapra. Ezen még van egy home-made kisasztal monitorállványnak obiban vásárolt 10 cm-es lábakon álló 60x25-ös polc.
Ha komolyabbat akarsz, van valódi fa asztallap, és komolyabb lábak, ami akár "álló asztal" magasságig is állítható.

A korábbi asztalomhoz képest ég és föld, bár az tényleg csak egy kényszermegoldás volt egy ideig, de mikor elkezdtem itthon dolgozni, nagyon kényelmetlen lett.

Nálam se egyenes a padló, de állíthatók a lábak. Mondjuk az tény, hogy elég macerásan (ha meghúzod, kb fél centit csökken a magasság), szóval elvoltam vele egy darabig míg beállítottam.
Viszont falnak van tolva, szóval nem nagyon tud mozogni. Ha szabadon állna, akkor valószínűleg tényleg problémás lenne.

Van ebből egyel (sőt sokkal) komolyabb IKEA-s, Galant a széria neve.

Itt a láb:

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/20056915/

Ezek egy fém keretbe csatlakoznak, amit a lappal együtt árulnak, a magasságuk pedig 60 és 82cm között állítható, ami azért már nem rossz átfogás :)

A lapra példa:

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/S59856326/#/S19895966

Elég jól variálható, L alakú asztal is építhető belőle, de otthonra bőven elég 2db ilyen T láb + egy jobb minőségű lap. Ráadásul mivel ez magasabb kategóriás széria, ezért kapható hozzá tömör fa lap is (ebből linkeltem fentebb egy példányt) 10 év garanciával. Nálam úgy 6 év után kopott meg az egerező csuklónál (ahol minden asztal feladja), gondoltam egy merészet és visszavittem csak a lapot. Szó nélkül cserélték, persze számla kellett hozzá.

Összeszerelve ilyen, kiegészítőkkel, magasra emelve, stb.. (neten talált képek):

http://1.bp.blogspot.com/-i8zPEwqLbZ8/Tnf8ZZ6OswI/AAAAAAAAARg/VfgtmdYpV…
https://c1.staticflickr.com/5/4139/4823990886_aa63f15652.jpg

Szerintem mindegy, a lényeg az, hogy a monitort rakd fel falra, az a néhány centi nem nagyon számít max hozzá állítod a széket. Ezek a régi vágású számítógép asztalok crt-hez jól jöttek, de ma már kényelmetlenek. Nekem ilyen most http://1drv.ms/1lwU36s (tudom, hogy kupi van :) )

Nekem személy szerint rengeteget számít az asztal, szék, bútor mérete. Nincsenek is szabvány asztalaim sehol, mert nekem személy szerint borzasztóan kényelmetlenül alacsonyak. Mondjuk én nálad is 10 cm-rel magasabb vagyok.

Nem tudnám megmondani hány centiset érdemes venni, szerintem próbáld lemérni.

Nekem melohelyen egy allithato magassagu asztal van, kb. 70-150 cm kozott, szepen motor hajtja. Azert allat, mert allva is dolgozhatsz (meglepoen mas erzes, kevesbe tespedos feeling), es kulon elony, hogy barmikor barmilyen magasra tudod allitani, akar orankent. Erosen javallt oda, ahol sokat fogsz dolgozni, es az ara se tul veszes egy ilyennek.

Hatrany: van az aljan (!!!) egy matrica, hogy teherbirasa max 60 kg, szoval khmmmm, azt nem fogod ezen csinalni, akkor se, ha tok ergonomikusra be lehet loni ahhoz is ;)

Eljutottam ma vegre Ikeaba es volt szerencsem megnezni. Kerdesem lenne. Nem tul instabil?
Amikor eleg magasra allitottam ahhoz hogy alljak mellette akkor valahogy olyan lotyogosnek tunt. Te nem tapaszaltal ilyet?

Megneztem meg a Bekantot: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/S59022043/
Ebben van eletromos magassag allitas is de ez is hasonloan lotyogos volt magasra alitva.

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

Tipp: Van olyan asztalláb, ami "tekergethető". Ezzel a 3 cm behozható 72/75 esetén. Esetleg egy kis emelés régi könyvekkel ;)

Szerintem minél több dolgot lehet állítani, annál kisebb a fontossága az asztalmagasságnak.

Figyelembe véve az ergonómiát, az itthoni szobám méreteit és az asztal körül lévő tárgyakat, összedobtam egy tervet egy egyedi asztalról. A terv semmilyen tervezési szabványhoz (ha van ilyen) nem ragaszkodik, autodidakta módon készült a fantáziám alapján. :P

Alább egy elölnézet és egy alulnézet.
Az alulnézetnél a lap teteje felé van az asztal hátulja.

http://loller.hu/s/elolnezet.png

http://loller.hu/s/alulnezet.png

Aki ért az ergonómiához, kössön bele! Érdekel minden vélemény, hogyan lehetne jobbá tenni. :)

A két 24 centis lap nem ér össze, így nincs kereszt merevítés, az asztallapon középen jelentkező terhelésre meggörbülhet a lap. A 25 mm vastag is, ha pl. valaki ráül. Vagy e két hátsó lap helyett egy fejtetően álló U alakot javasolnék, vagy tőlük függetlenül egy merevítőt, amire az asztallap (lehetőleg teljes szélességben) felfekszik.

Köszi az észrevételt, jogos, bár láttam már ilyen felépítésű asztalt és nem hajlott be, ha ráült valaki, plusz nem is tervezek ráülni egyáltalán. :)

Ami jobban érdekelne, hogy a 86 cm magasság könyökölésre és kézírásra megfelelő-e ergonómiai szempontból. Nekem nem kényelmes a szabvány 72 cm-es (vagy a régebbi átlag-magasság, 75 cm-en) kézírni, túlságosan "lent vannak" a betűk. Ugyanígy, ha könyökölve nézem a monitort, 72 cm-en eléggé begörnyedek. Ha megnézem a The Human Solution kalkulátorához mellékelt ábrát, az alapján arányaiban stimmel a 86 cm, habár a kalkulátor ezt a magasságot nem számolja.

A mostani asztalomnál nem használom, mivel túl alacsonyan van nekem, ki is szedtem, csak zavart. Az újnál szeretném, ráadásul úgy, hogy nem is feltétlenül húzom ki. Kb. 12 cm magas "üreg" elég ahhoz, hogy véletlenül se ütközzön a felső asztallapba az ujjam gépelés közben. A vakírás megy, tehát nem jelent gondot, hogy nem látom a kezem.

Ebből indultam ki (a baloldali):
kép

Forrás: http://www.thehumansolution.com/ergonomic-office-desk-chair-keyboard-height-calculator.html

Ami igazából a kérdés (mivel nem értek hozzá), hogy a 86 cm magasságú felső asztallap alkalmas-e arra (avagy, hogy egészséges-e), hogy kézzel írjak rajta / könyököljek rá. Mindenképp jó volna az igent vagy a nemet számszerűen is tudni/látni. Gyakorlatilag persze nyilvánvaló, hogy alkalmas, bár szokatlan (kipróbáltam: régi deszkát ráraktam az asztalomra, könyvekkel felpolcolva) az eddigi alacsony, görnyedős asztalok után. :P

Én annyit tennék hozzá a témához, hogy kb. harmadik hete állva dolgozok, ezzel a megoldással (egészen pontosan: ez + ez + ez), és meglepően jól működik.

Annyival egészítettem csak ki, hogy bevittem egy magas konyhaszéket otthonról (ez a típus, csak régebbi), hogy legyen mire leülni, ha elfáradok.

A "polcon" kényelmesen elfér a billentyűzet és az egér, a kisasztalon pedig a monitor mellé a telefon, papírok, egyéb apróságok. Rátehénkedni mondjuk nem lehet (valamennyit azért elbír), mert eldőlhet. A monitor alá tettem még egy csomag papírt, hogy meglegyen a kellő magasság (én 180 centi vagyok), a polctartókat meg csak gyorskötözővel rögzítettem, mert nem találtam megfelelő csavart :-) A székre pedig rátettem a régóta használt ülőpárnámat, így leülve is jó a billentyűzet magassága. A monitor emelhető, dönthető valamennyire (standard dell cucc).

Délelőttönként (kb. 9-13-ig) nem nagyon szoktam leülni, de az ebédnél ezek után jól esik ücsörögni :-) Délután pedig olyan 4 körül ülök csak le. Az első héten estére fáradtabb voltam a szokásosnál, de azóta rendben vagyok. Az íróasztalom másik fele pedig továbbra is használható hagyományos ülőmunkához, ha kell...

Hasonlo meretekkel rendeklezem. Ebbol mar a 3.-at koptatom: http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/S39932623/

Az elozo kettot ott kellett hagynom az alberletekben. Ahogy masok is irtak, igazabol az asztal es a szek egyutt szamit. Nagyon nehez jo szeket talalni. Amik meg vannak, azokat horror aron adjak.

Sztem leginkább a széked fontos, amin ülsz, ezt nagyon körültekintően kell megválasztani!

Nem nyitok neki kulon topicot. Ilyennel vagy hasonloval talalkozott mar valaki: https://store.focalupright.com/locus-bundle-pro-p/lbn-2000.htm ?
Valamit mostmar muszaj lesz kezdenem az otthoni irodammal mert 1 even belul harmadjara csipodik be a derekam amitol nem hogy eddzeni de mozogni se nagyon tudok 1-2 hetig minimum.
Hajlando lennek akar nagyobb osszeget is rakolteni (nezegetek HM szekeket meg motoros asztalokat is) de jo lenne kiprobalni valami ilyesmit is mert az elv szimpatikus

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

Gondoltam megosztok par apro tapasztalatot hatha mast is erdekel a dolog.
Szova sokaig keresgettem es vacillaltam es vegul a fentebb is linkelt upliner mellett dontottem. En az elso verziot vettem meg azota van belole 2.0 ami elvileg annyival tud tobbet hogy van benne memoria, cserebe sokkal dragabb.
A lenyeg hogy miota megvan bar nem merem sztem tobbet melozom allva mint ulve. Marha jo, kell hozza egy kenyelmes papucs vagy cipo de neha mezitlab is tolom.
Az asztal marha stabil allo helyzetben is, be lehet lengetni ha nagyon akarod de munka kozben ez nem igazan jellemzo. Szimpla gepelestol a magasra emelt monitorom kicsit remeg csak.

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

Az állítható magasság nagyon praktikus. Sajnos az ikea bakok jobb lenne ha tudnának még pár centit alacsonyabbra menni. Ezért én vettem 2 fém állítható szerszám bakot (barkácsoláshoz árulják), és egy hatalmas, nehéz tömörfa asztallapot (használtan, fatelepen). Így tök olcsón lett egy fantasztikus íróasztalom. A szék is fontos, főleg hogy megtámassza a hátad közepét, és egyenes derékkal tudjál ülni. Az állítható magasságú és háttámla dőlésszögű székek nagyon praktikusak. Ahogy már mondták a felső lábszáradnak vízszintesen, az alsónak függőlegesen kell lennie, és a talpadnak kell tartania a lábad súlyát. Ha ez nem teljesül, egy kis lábtartót kell alátenni. Ugyanis nem viheted korlátlanul lefelé az ülésmagasságot, mert az alkarodnak is vízszintesnek kell lenni, így kell beállítani az asztallap magasságát. Ami még fontos, hogy a monitor közepe a szemed magasságában kell legyen ha vízszintesen előrenézel. Ha ez nem teljesül, a monitor alá kell valamit rakni, hogy megemelje.

Nézz ülő-álló kombó asztalt, ennek az asztallap magassága álló magasságig állítható, ergó bármilyen magasságra felhúzható. Amúgy is az álló asztal az új ergonómiai trend. Ha nem marha drágán méretre csináltattam volna sztalt már nekem is az lenne.

Probalj meg allithato magassagu asztalt szerezni.
Enyem most eppen 79cm-en all...

Ha már feléledt a topic: eBay-en ráleltem egy székre, 1,5 óra volt hátra a licitből. 2 dollárnál állt a licit, ráígérgettem, meg beállítottam max-nak 30 dollárt, nem sokkára el is jutottam oda. Utána néztem meg pontosabban, jún 30-án regisztrált az eladó, nulla vélemény, nulla eladott termék. Elvileg kanadai, ingyenes szállítással. Bőrszék, fejtámla, deréktámasz, lábtartó. Átverés lenne?

Visszalep es azt mondja ,hogy upsz megis serult vagy mar nem elerheto.

A legtobb amit tudsz majd csinalni az egy negativ kritika. Mivel kezdo ebay-es lehet ,hogy siman csak benezte ekkor ezt nem eroltetnem :). Kerdezz ra uzenetben. Lehet ,hogy fogalma sincs rola ,hogy kanadan kivuli userek is licitaltak.