Mifi router RPi0-ból

A Mifi router ugye egy AP és egy 3G-s/4G-s mobil stick egyben.
 

- Legelőször valami (tán lengyel? gyártmányú) sticket használtunk. Picit volt csak bumfordibb egy átlagos 3G-modemnél, cserébe kellően stabil volt a wifije, 3-4 embert röhögve kiszolgált. Szép volt jó volt, de egy kb 1 hónapos pihenő megártott neki, és soha többet nem ment fel a mobilhálóra, a nélkül meg nagyon szűk lokális WLAN volt az eredmény.

- Utána egy használaton kívüli, 4G-t is tudó buta okostelefont izzítottunk be erre a célra, de azt a tulaja visszakérte.

Így felmerült, hogy kéne valami helyette, az mégse járja, hogy valamelyikünk a saját mobilját használja erre a célra, mert sajnos a bejövő hívások kissé szaggatottá teszik a hálózatot. Így merült fel a hogyan tovább. Kolléga mondta, hogy úgyis annyi Pipi hever otthon, valamelyiket áldozzam be. Mondjuk az egyik zero-t tényleg lehetne erre használni - az elmegy a 10 évvel ezelőtti mobiltöltőről is. 3G stick biztosan hentereg valahol, de tán még 4-es is, egy USB-hub is van, szóval már csak szoftver kérdése az egész.

Illetve van egy szűk keresztmetszet, mert a fejembe vettem, hogy nem lihegem túl: mivel a nano-piko-kernelen kívül (benne a wifi stick és a 4G-s modem drivere) kb. kell egy usb_modeswitch, egy pppd (?), egy hostapd, meg egy dnsmasq, ezért nem fogok még memóriakártyára se költeni. Erre feláldozható mikroSD-kártyám viszont sajnos csak 128 MB-os van, igaz abból 2 db is :-) Úgyhogy most egyelőre keresgélek, hogy kész, de abszolút minimalista Linux disztrót találjak Pi-re (amikben persze ezen eszközök megtalálhatóak - vagy valami ezen eszközök helyett, ami ezeket a funkciókat tudja).

Egyelőre a keresés nem sok jóval kecsetget.

Ugye a RaspbianLite jó lenne - de az alaptelepítés is annyi mindent feltesz, hogy az csak na. Egyszerűen nem eléggé minimalista

DietPI. - már a tömörített letölthető IMG is 140 MB, kicsomagolva jóval nagyobb és 400 MB környékét emleget.

OpenWRT - fantasztikusan kicsi letölthető, de kicsomagolva az is 285 MB körül van.

Itt most megakadtam. Lehetőségek:

-  keresgélek még és meg is találom a megfelelőt

- fordítok magamnak OpenWRT-t a nekem szükséges dolgokkal

- rábeszélem a kollégát, hogy legalább egy 512-s (esetleg 1GB-os!) kártyát áldozzon be ő (nem fog, smucig - no jó, megrendeli 2 fillérért Kínából, és 2 hónap múlva lehet nekiállni)

- veszek egyet (én se fogok, én is smucig vagyok)

- még azon tűnődtem, hogy valamelyiket a fentiek között kicsomagolom egy virtuális diszkre, és én kezdem el takarítani  a rajta levő - nekem erre teljesen felesleges - vackokat. Ha kellően üresre sikerülne takarítani, akkor már csak a fájlrendszert kellene shrinkelni, és a partíciót kisebbre venni. A linuxos FS-ek jó részét (de az ext4-et biztosan) legalább offline lehet csökkenteni, szóval nem teljesen reménytelen a dolog.

No majd még meglátom.

Hozzászólások

piCore/Tiny Core Linux esetleg kB 35MB

Szerintem nem kell OpenWRT-t fordítanod, csak az imagen átméretezni a root particiót (a gyáriban 16MB foglalt a 256MB-os ext2 root particióból) ;)

pm-ben küldj egy címet, és postázok neked egyet ingyen

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Netboot?

Az OpenWRT-t rábírod, hogy tömörített image-ből induljon?

Mintha a Pi0 nem tudna netbootot. (A nagyobbik baj, hogy nincs olyan háló, ahol a szervert elérné.) A tömörített image már érdekesebb ötlet.

Közben még egy újabb megoldás felmerült, de nem néztem utána, hogy *BSD hogy áll a miniatűrizálással.

Szerkesztve: 2020. 01. 16., cs – 14:07

Mennyi es milyen pi van a fiokban, csereberelhetunk egy 8G kartyara :D

Erre egy aprorol beszerzett 2k HuF android mobil pont megfelelo.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Én is smucig vagyok, de ez már olyan szint amit én nem nem lennék hajlandó megugrani, simán vennék egy sd kártyát és kész!

Több energia megy el ezzel a rendszer kereséssel, mint amennyibe kerül egy sd kártya.

Szerintem ez sokkal inkább arról szól, hogy csakazértis összerakom abból, ami a fiókban van, mint a smucigságról :-).

Velem is volt ilyen, hogy akartam valamit csinálni, de túl kicsi mikrovezérlőt találtam hozzá a fiókban: pár lábat meg lehetett spórolni funkcióösszevonással, és ASM-ben megírva le lehetett rövidíteni a kódot is. Rohadtul megérte, kb 500 Ft lett volna eggyel nagyobb csipet venni. De csakazértis azzal kell megcsinálni, ha az van a fiókban.

Nem látom, hogy mi a különbség a között, hogy egyik ember leírja, hogy más pénzéből milyen fasza kis sztorázst lehet építeni, meg a között, hgy másik ember meg a saját idejével és pénzével garázdálkodva mit épít. Amit én írok le, az a villág nagyobb része számára elérhető, mnt amit te. De nyugodtan gondold azt, hogy erre recskázok. Hátha kielégülsz a gondolattól.

Ismeretszerzés. Sose hallottam fent említett piCore-ról, de az a kevés amit olvastam róla, az eddig tetszik. Többek között azért, mert ehhez talán megvannak az eszközök, és nem kell egy újabbat hadrendbe állítani, hanem tovább tudom használni. Egyel (kettővel, hárommal, stb) kevesebb szemét keletkezik most. Majd létrejön 1-2-3-x hét/hó/év után. Ráadásul nem a te idődet cseszem el vele, hanem a sajátomat.

Squashfs-szel nem lehet valamit ügyeskedni?
Vannak olyan live distrok, amik így tornázzák le a méretet. (Pl. a Puppy is.)

Rárakod a /boot-ot egy/a 128mb-os microsd kártyára, a linux többi részét meg már egy 1-2-4!? gb-os pendrive-ra rakod.  Ha nincs abbol egy fél raktárnyi készlet, akkor nem vagy férfi (vagy nő, ha.) És akkor a káposzta is elfogyott, a kecske is éhenhalt...

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."