ZFS pro és kontra

Fórumok

A wikire mehet majd, jöhetnek az ötletek:

pro:
• COW (Copy-On-Write) azt írja a lemezre amit oda írni akartál, garantált adat integritás (ez egy nagyon érdekes olvasmány https://indico.cern.ch/event/518392/contributions/2195790/attachments/1…)
• az fsck-t el lehet felejteni
• három kulcsfontosságú tárolási réteg (RAID, logikai kötetkezelés és fájlrendszer) egyetlen entitásba csomagolása, amelyet így könnyebben lehet kezelni, egyszerű az adminisztráció
• gyors és hatékony tömörítés
• korrekt pillanatkép, mivel a ZFS ismeri a fájlokat, és ő csinálja a pillanatképet ezért a pillanatkép nem „vág ész nélkül ketté semmit” egy LVM például semmit sem tud a rajta levő fájlrendszerről ezért a pillanatkép a visszaállításnál okozhat problémát
• a pillanatkép nem lassítja a rendszert
• hordozhatóság (nem kell ugyan olyan RAID kontroller ha hordozni kell)
• natív titkosítás
• scrub, nincs „silent corruption” vagy más néven "bit rot"

kontra:
• érteni kell hozzá
• nagy a memóriaigénye
• nem lehet dinamikusan újrakonfigurálni egy meglevő raid vedev-et, azaz nem lehet egy lemezt hozzáadni közvetlenül ez RAIDZ (tömbhöz) vdev-hez, de ez a funkció fejlesztés alatt áll, rövidesen elérhető lesz

Hozzászólások

pro:
ZFS

con:
ZFS
-------------------------
Hivatásos pitiáner
neut @

pro: ZOL (Linuxon is elérhető és stabil pedig nem erre írták eredetileg)
kontra: ZOL (a licencelés és ebből eredő irgalmatlan szopások)

Mihez képest? Például amit leírtál azt a Linux kernelben levő Btrfs is tudja.
Még én is keresem, hogy a 4.19 és újabb kernelben lévőnek milyen korlátai, hibái lehetnek.

A pro tulajdonságok közül én hiányolnám a checksumming-ot. Igaz a scrub-al kapcsolatban utaltál rá, de nem csak scrub esetén jön jól. Például raidbe fogott lemezek esetén egészen új szintre viszi az adatintegritást. Olvasáskor mindig ellenőrzi a checksum-okat is. Ha hibás adatot olvas automatikusan javítja a hibásan olvasott adatot.

A kontra részben én a "nagy memóriaigény" helyett valami olyanra finomítanám, hogy "a megfeleő teljesítményhez sok memóriára van szüksége". Sejtem, hogy már unod az ilyen irányú kekeckedésemet, de azért mondom, mert már többször is találkoztam olyan szakmabeli emberrel, aki az otthoni nas célból beállított kis gépére azért nem rakott ZFS-t mert elriasztotta az az információ, hogy sok ramra van szüksége. Végül felpakolt egy ext4-et... Lehet hogy sokan teljes megelégedéssel használtak volna adott esetben 4Gb ram-al ZFS-t ilyen célra, és boldogan használták volna a "pro" rész összes lehetőségét az otthoni képekre, zenékre, családi videókra stb.

Tudnál valami linket dinamikus újrakonfigurálósról mutatni. Pár éve még az volt mondás, hogy soha sem lesz..

HW RAID kártyánál vagy MD/LVM esetében van arra lehetőség (úgy általában, nem egy-egy kivételes esetben), hogy meglévő kötetet átalakítson/bővítsen/szűkítsen a user?
Nem tudom egyáltalán, sose volt ilyenre szükségem, azért kérdezem.
Mert ha nincs, akkor nem igazán értem, miért van ez a kontrában. Ha semmi sem tudja, akkor inkább hiányosság (mindnél), mint ellene szóló dolog.

Lvm-nel lehet vg-hez plusz diszket adni es az alapjan novelni lv-ket, vagy ha pv-t novelsz (virtualis gep vagy raid van alatta pl) akkor azt szinten lehet kezelni.
Sw raid eseten is van lehetoseg plusz diszk hozzaadasra
HW raid eseten leginkabb csak akkor ha van cache memoria es battery is hozza, kulonben letiltja raid vezerlo, de persze meg ott is gyarto valogatja engedi-e es milyen megkotesekkel.
A csokkentes mar sokkal macerasabb altalaban, azt erdemesebb elkerulni inkabb.

Azt tudtam, hogy egy VG-hez lehet PV-ket adni (sőt, ez a lényege általában az LVM használatnak), de a kérdés itt az, hogy RAID tömböt át lehet-e konfigurálni. Tehát egy 3 lemezes RAID5-höz lehet plusz egy lemezt adni, vagy egy 5 lemezes RAID5-öt lehet RAID6-ra alakítani, stb.?

Mert VDEV-et növelni ZFS-nél is lehet (az összes diszket ki kell cserélni egyesével nagyobbra, és ha megvan, rendelkezésre fog állni a növelt terült; fordítva nem működik), de a VDEV struktúráját nem lehet átalakítani (lemez darabszámot vagy szervezést változtatni).

Igen lehet, két hete csináltam pont egy Synology-n 10 lemez-ből lett 12. 52 órán keresztül futott. Ezt meg szokták jegyezni, hogy sokáig tart az átszervezés, és közben egy hiba elég és boríthatja a bilit. Ettől függetlenül szerintem nagyon hasznos funkció, egy OpenZFS screencast-ban az egyik fejlesztő mondta, hogy a ZFS-ben a leginkább igényelt funció "evör" :)


Azt tudtam, hogy egy VG-hez lehet PV-ket adni (sőt, ez a lényege általában az LVM használatnak), de a kérdés itt az, hogy RAID tömböt át lehet-e konfigurálni. Tehát egy 3 lemezes RAID5-höz lehet plusz egy lemezt adni, vagy egy 5 lemezes RAID5-öt lehet RAID6-ra alakítani, stb.?

Lehet. --grow az mdmadmnak.