Adatgyűjtő rendszer távoli elérése

Sziasztok!
Elméleti kérdésem lenne:
adott egy hőszivattyús rendszer, amihez van egy internetre kapcsolódó egység. Ezt a beüzemeléskor a gyártó szakembere "regisztrálta". Ezáltal a gyártó szerverére belépve az azonosítómmal látom a rendszerem aktuális állapotát.
Kérdésem, hogy ez hogy működik? A gyártó szervere valahogy eléri az én rendszerem? Vagy a nálam lévő eszköz időnként feltölti az adatokat a szerverre és azt látom?

Hozzászólások

Ennyiből szerintem nem lehet megmondani. Személyes tippem, hogy az eszközöd tölti fel. Kismillió tool van, amivel tudod figyelni a forgalmat, ott láthatód, hogy az eszköz küldi a kapcsolódási kérést. Ha kívülről jön a kérdés, akkor a szolgáltató éri el. Szerintem az felvetne biztonsági kérdéseket, és szerintem egyszerűbb is megvalósítani, hogy az eszköz küldje az adatokat, szóval ennek van realitása.

Mivel manapság a végfelhasználói végpontok legnagyobb része NAT/tűzfal mögött van, ezért az ilyen rendszerek az esetek többségében úgy működnek, hogy az adatgyűjtő doboz periodikusan felszinkronizálja az adatokat a szolgáltatóhoz. ("felhőbe")

+1

Bár a kínai eszközök "állítólag" (nem láttam, de brit tudósok látták...) nyitnak egy csatornát, amelyen fogadni is tudnak a nagy testvértől. Bár ez is lehet ssl tunnel helyett valamilyen poll-ozós "mit csináljak a botnet hálózattal főnök?" kérés, nem kell hozzá állandó tunnel végpontot fenntartani.

Gondolj bele: Ha a központ kezdeményez, akkor kell ismernie minden kliens elérhetőségét és ez ennyi ipcím, ami valószínűleg dinamikusan kiosztott. Ha a kliens kezdeményez, akkor kell a központ statikus ip-címe vagy domain neve, a központban egy portforward és egy engedély, hogy te bejöhetsz.

Ha te központ lennél, hogyan szeretnél adminisztrálni? Így-e vagy amúgy?

Itt egy megvalósított rendszer, amelyben a kliens szinkronizál:
http://www.meditor.hu/2010/imeadoc.php

> Sol omnibus lucet.

"Vagy a nálam lévő eszköz időnként feltölti az adatokat a szerverre és azt látom?"

Így. A szolgáltató szervere mindenhonnan látszik, egyszerű HTTP(S) protokollon feltolja a dolgait a kliens rendszeres időközönként és/vagy eseményvezérelten.

--
https://iotguru.live