Magyar Posta, a megbízhatóság garanciája - vagy mégse?

Az történt, hogy ismét elfelejtettem, hogy Magyar Postával SOHA nem szabad szállíttatni semmit.

Szóval rendelnem kellett pár cuccot a gitárhoz (húr, pengetők, hangológép (mivel a régi egyik napról a másikra megszűnt működni)). Egy bejáratott webshopból rendeltem. Aug 6-án megrendeltem, a webshop 7-én át is adta a Postának (Elsőbbségi levélküldemény, A/4 boritékban).

Na de menjünk csak bele mit is jelent az elsőbbségi felár (Idézet a posta honlapjáról):
"Az elsőbbségi levél olyan külön jelzéssel ellátott postai küldemény, amelyre a felvételtől a kézbesítésig garantáltan elsőbbségi kezelést biztosítunk mind belföldi, mind pedig nemzetközi forgalomban. (Külföldre ún. nemzetközi elsőbbségi levelet küldhet.) Belföldi forgalomban a posta bármely felvevőpontján a postai járat indulása előtt elsőbbségi küldeményként feladott küldeményeket (megadott statisztikai garancia mellett) másnap kézbesítjük.

A statisztikai garancián belül tevékenységünket úgy szervezzük és működtetjük, hogy belföldi forgalomban, valamint a határt átlépő forgalom belföldi szakaszán a munkanapokon feladott küldemények 90%-át a feladást követő munkanapon, 97%-át a feladást követő harmadik munkanapon, míg nemzetközi forgalomban legalább 85%-át a feladást követő harmadik munkanap, 97%-át a feladást követő ötödik munkanap végéig kézbesíthessük, vagy ezt megkíséreljük."

Ez itt egy szép mese, de lássuk a gyakorlatban mi is történik:

A feladás napján (7-én, szerda) be is jutott az OLK csodásan szervezett intézményébe. Abban bíztam, hogy 8-án(csőtörtök) már a kezembe kerül a küldemény, de sajna csalódnom kellet. Nem baj, majd pénteken már biztos ideér. Hogyne.

Jól látszik, hogy 8-a és 21-e között semmi nem történt a csomagommal, már el is kezdtem intézni a webshoppal a dolgokat. A srác bement a postára az eredeti feladóvénnyel, hogy mégis mit lehet tenni. Ekkor mondták neki, hogy a feladást követő 10. munkanap lehet jegyzőkönyvet és panaszt nyitni, utána kaphat kártéritést mert hát "úgy néz ki sajnos elveszett".

A rendelésem óta eltelt már 2 hét, a cucc pedig csak hánykódik a rendszerben. A "Küldemény postán átvehető" is egy érdekes rovat, mivel értesitőt nem kaptam, a postás nem járt a házban.

Persze időközben megrendeltem a cuccot máshonnan (persze futárral).

Hozzászólások

Ha valami értékes, akkor csak MPL vagy más futár. A sima posta csak a nemzethykonzultáció spam-szarra alkalmas. És lopnak, sajnos. Az utóbbi 2-3 évben ahogy láttam a nagy munkaerőhiányban már eljutottunk oda, hogy csomagot már nem is hoznak ki a kézbesítők úgy en-bloc. Azaz alapból csak értesítőt dobnak be, ha egyáltalán. De azon se lepődnék meg, ha már a levél kézbesítése is teher vóna nekik.
--

kuldhetnenek egy sms-t is akar. Es betehetnek egy automataba a csomagot... :)

Kb. az osszes kinai csomagomra rajta van megjegyzesben a telefonszamom...

A lenyeg, hogy sorbanallas meglegyen.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Inkabb majd en bemegyek"

Bármit, csak azt ne kelljen. Csak ha nagyon muszáj.

"99% hogy munkaidoben ugysem otthon vagyok"

Az igaz, a szabadidőmet viszont nem sorbanállással akarom tölteni, végighallgatva, hogy mind az 50 előttem állótól megkérdezik, hogy nem akarnak-e biztosítást is kötni, esetleg sorsjegyet venni. Annyiszor megszívtam már, hogy:
- eleve csiga lassú és sokan voltak előttem
- pont előttem volt valakinél 100 feladandó levél
- pont előttem volt valakinek 20 csomagja
- pont előttem hangzott el fél óra sorbanállás után: "-Ja még szeretnék valamilyen esküvői képeslapot. -Pillanat ,hozom a létrát, mert azok a felső polcon vannak."

Inkább nem. Fizetek, csak valami rugalmas futár hozza, csak a postán ne kelljen tökölni.

> Inkább nem. Fizetek, csak valami rugalmas futár hozza, csak a postán ne kelljen tökölni.

Ez nem is kerdes, nyilvan en is, annyit mondtam csak, hogy a biciklis postas inkabb ne vigye ki a csomagot, ugysem leszek otthon. A futar meg odatalal a ceges recepciora, azzal nincs baj.

Nézd, én a clbnél (netrisk-like) szoktam biztit kötni. Utazás előtt kinyitottam, beléptem a fiókommal, ráböktem hogy utasbizti, ettől-eddig, automatán kitöltötte nemcsak az én adatomat, hanem az autómat és az utastársam adatait is, megkereste a legolcsóbbat (4k 5 napra), kettőt kattintottam, kártyás fizetés, és ott virított a kötvény emailben (pdf).
Az egész ceremónia bruttó 5 perc volt, az eredmény meg olcsó (két utasra alap biztosítás autós assistance-al 5 napra 4k szerintem nevetségesen alacsony).

De ez olyan alacsony ár hogy ha megfelezik de cserébe 15 percig kell az ügyintéző előtt görnyedni, inkább nemet mondok. Sőt hasonlóra eleve nemet mondtam, mert autóklub tag vagyok, és ugyanezt 2ezer környékén adták volna, de kizárólag személyesen lehet megkötni vmelyik autóklubos irodában. Hát köszi, de ebben a városban nem kívántam 1-2 ezer forint előnyért mászkálni meg parkolgatni (meg az időmet tölteni).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Cseppet arnyalja a kepet, hogy ennyi erovel postan marado csomagkent is kerhetned amit akarsz. Gyorsabb, olcsobb, es legalabb egy emberrel kevesebb focizik vele legalabb ket alkalommal.

Merthogy a te verziodban valojaban ott a csomag a teherautoban csak nem kapod meg. Valaki felbassza a jarmure, majd leszamolasnal lebassza. Ha ismeretseged van, aznap akkor sem jutsz hozza 18h utan - vagy marad a default masnap, ahol raadasul megegyszer megutaztatjak a korzetileg illetekes postara. Merthogy eloszor a kocsirol lekerulve nem ott kot ki ahova neked menned kell ez altalaban igaz.

De mondok mas finomsagot, a kulfoldi kuldemenyek okes bent maradnak a hivatalban, amiert majd ertesitovel mesz, akar aznap. Jeah. De ha van 5 kuldemenyed es a balfek kezbesito csak negy ertesitot hagyott, vagy egyet amire csak 4db-ot irt az akar problema is lehet: ezeknek *semmilyen* azonositoja sem kerul az ertesitore immar. Semmilyen. Akar lehet holland aru is, azonositokent ennyi lesz “HK” aka Hong-Kong. Mert ami kulfoldi az biztos ilyen. “Biztos”. Raadasul az 5-bol akkor melyik negyet fogod megkapni? Kikeres az ugyintezo negyet amig az ablaknal allsz, az otodik meg ott fog rohadni a 11. napig, hogy meg bonyolultabb legyen :/

Nullskill.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

> De ha van 5 kuldemenyed es a balfek kezbesito csak negy ertesitot hagyott...

Nalunk ugy megy, hogy darabszamtol fuggetlenul egyetlen ertesitot hagy "kulfold" felirattal. Bemesz, atnyujtod, elkezdi kikeresni a neved kezdobetuje alapjan nehany nagyobb dobozbol. Azon belul nincs ABC rend, az egeszet at kell turnia. Ha egyszerre erkezett tobb csomagod, akkor van ra esely, hogy egymas mellett lesz a nagy dobozban, megtalalja es mindet odaadja. Ha szolsz, hogy tobbet is varsz, akkor is atturja jobban a dobozokat, hatha van meg a nevedre. Ha nem szolsz, vagy nem talalja meg veletlenul az osszeset, akkor azt buktad.

A random darabszamu csomagot ezutan szemelyazonossag ellenorzes nelkul atnyujtja es elkoszon, keri a kovetkezot. Semmilyen modon nem konyveli a kuldemeny kiaadasat. (Lehet, hogy elteszi valahova az ertesitot, de azon ugye nincsen darabszam.)

Vélhetően ez esetenként, területenként és kézbesítőként eltér. Nálunk akár x db értesítő játszik, vagy 1db értesítő amin jobb felül ott van: x db. Nos, ha a postán az ablaknál ülő akárki elkezdi keresni a nevemre szóló cuccokat, csak a K[ovács] betűs dobozban van vagy 100db küldemény nap mint nap, túlzások nélkül. Ebből kikeresni azt ami nekem kell elég fasza meló, emiatt nem is várom el, hogy átfussa az egész dobozt. Hiába van 5 csomagom, ha 4 van az értesítőre írva, a 4. megtalálása után megáll és kiadja.

De volt úgy, hogy értesítőt sem kaptunk, csak szólt a postán az ismerős hölgy, hogy "Zsolti 3 napja van itt egy vastag boríték, nem kell?". Jeah :/

Jártunk úgy is, hogy bedobta az értesítőt a tag, majd nem találták a küldeményt. Mivel nem volt rajta azonosító, akkor épp azt nem tudtuk, hogy most melyik tűnt el? Meg kellett várni amíg megjött mind, és a hiányzó csomag árulta el a hiányt. Csupán két hétbe telt.

Szóval ahogyan írtam: nillskilles szolgáltatás legtöbbször. Csak azért nem habzik már nagyon a szám, mert ennyi munkaerővel talán csak ennyit lehet kihozni belőle. A 30 ezres lakótelep amit írtam nem túlzás, ott nekünk 7 ablak van, amiből 4 megy, ritkán 5. De legyen 5, sokat írok. Egy nap legyen dolga a postán 1000 embernek, itt pedig direkt keveset írtam. Az ablakonként 200 ember, 8 órára számolva az óránként és ablakonként 25 ember. Szóval kb 2 perc jut egy delikvensre átlagban :) eléggé fein kis helyzet, főleg ha csomagot kell keresgetni.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

> A random darabszamu csomagot ezutan szemelyazonossag ellenorzes nelkul atnyujtja es elkoszon, keri a kovetkezot. Semmilyen modon nem konyveli a kuldemeny kiaadasat.

Konyvelt kuldemenykent kellene feladni, de akkor nem kapnad meg az aktualis muanyagvackot aliexpressrol ingyen szallitassal. :)

csak MPL
Délelőtt tíz körül telefon, hogy itt van a kapu előtt, hozta a csomagot. Ja, én nem vagyok otthon, dolgozok, nem adtak időintervallumot, csak napot, hogy (valószínűleg) mikor hozzák. Jó, oké, ha bedobja a kerítésen a csomagot, akkor nem fogja a kutya szétszedni?
Értem én, hogy egy külső winchestert úgy terveznek, hogy bőven kibírja egy normális csomagban a kb. három méter magasról való (valószínűleg) betonra leesést, de azért mégis.
Ilyennel csak MPL-nél találkoztam, a "normál" postás mindig csenget (de csak egyszer), és max. értesítőt hagy.

Ez szerintem attól is függ aki viszi, mármint az ember. Rendszeresen kapok MPL-lel csomagokat. Előző este jön az email, hogy adtak fel csomagot nekem, másnap reggel, hogy a kézbesítőnél van a csomagom és hogy a mai napon megpróbálja majd kézbesíteni. Kb 11-12 körül szokott jönni, előtte felhív mindig az MPL-s futár, hogy itthon vagyok-e.
Ha nem, akkor egyeztetünk.

A küldeményeket két egymást követő munkanap kíséreljük meg kézbesíteni 08:00 és 17:00 óra között. Amennyiben sikertelen mindkét kézbesítés, ezt követően a postán veheti át a csomagot a feladó által megjelölt őrzési időn belül, melyről további tájékoztatást küldünk.

Más nem MPL-es futárral már volt olyan hogy megkértük, hogy dobja be a csomagot, maguktól nem szokták ajánlgatni, sőt, az egyik még azt is mondta, hogy őt kirúghatják ha kiderül hogy csak így bedobta. Az mondjuk nem törékeny volt és ritkán van olyan, hogy tudjuk hogy jön a futár és nincs otthon senki. Leginkább akkor fordul elő ha nem a megadott időkereten belül jön. Ilyen is volt már.

Ha nálad nem így mennek a dolgok, akkor érdemes panaszt tenni. MPL-es kézbesítések után már többször is kaptam kérdőívet, hogy értékeljem a kapott szolgáltatást. Abba még azt is meg lehet adni, hogy mennyire tetszett az autója és az illető megjelenése... Érdemes értékelni és akkor tudnak javulni a dolgok.
Mióta korábban bejelentettem mindig amikor nem kaptam meg az előfizetett Magyar Hangot, azóta még egyszer sem tünt el, érdekes módon ;-) A hiányzó számokat is megkaptam, sajnálkozó üzenettel.
Külföldről is szoktam kapni, nagyobb és kisebb dolgokat is MPL-lel. Azok is gond nélkül megérkeztek, igaz a vámkezelés az érkezési időbe elég komolyan bele tud szólni.

Igen, ez emberfüggő is. Mondtam, hol dolgozok (biciklivel szűk 10 perc), de nem, arra már nem megy. Másnapra meg azt mondta, hogy nem tudja, hogy mikor hozza (délután hozta volna, akkor inkább otthonra kértem volna), ezért mondtam, hogy hagyjon értesítőt, és majd a postán átveszem (a melóhelyemtől kb. két perc gyalog). Szóval egy eset alapján nyilván nem lehet általánosítani, de azért lássuk, hogy ott se minden(ki) tökéletes.

Nem szoktam gyakran rendelgetni netről, meg nem is kérték, hogy értékeljem a szolgáltatást :)

Persze a kedvencem egy futárcég (akikről aztán utána rákeresve, sok jót nem olvastam), aki hív, mikor már ott van, hogy hozta a csomagot. Mondom, dolgozok, nem tudtam, hogy ma hozzák (mert egyébként már "vesztették el" a cégtől a csomagot, amit rendeltem, ez már a második próbálkozás volt). Mikor érek haza? Kb. fél óra. Hú, de akkor már nem lesz ott, nem tudnék eltekerni oda, ahol ő lesz? Hát, nem. Akkor legyen holnap, mikor? Kb. ugyanekkor (délután kettő-fél három), másnap hamarabb végzek, vigye hozzánk. Másnap fél tizenkettőkor(!) hív, hogy hol vagyok. Mondom, melóban - nem kettő körül lett beszélve? Szerinte kettő körül van... /o\ Aztán inkább a munkahelyemre kértem másnapra...

Szerintem neked kuldtem a fantasztikus MPL segedelmevel Cisco switchet. Ooohm hany darabban is kaptad meg? Megvolt kettoben, vagy tobb volt?

BTW nemreg ugy hajkurasztak munkaerot, hogy 8 altalanos volt az elvaras, azt hiszem le is fotoztam a hirdetest. Penzugyi dolgokhoz meg kuldemeny szortirozashoz meg fasztudja mihez elemi kellett volna, azonnali kezdessel. Aztan hallottam suttogast bentrol egy jo eve, hogy az utcan sarga mellenyben sepregeto kozmunkasok is felmerultek segitsegkeppen egy gondolat erejeig. Szoval jelenleg eleg nagy szar ez az egesz ahogyan van.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

LOL, most hogy mondod teljesen jogos, azt valóban összebaszták, de azért 1 darabban maradt :) A rack-fület se bírtam rácsavarozni azon az oldalán, így alátámasztottam egy befőttesüveggel.
Ezt az esetet leszámítva tényleg nem emlékszem rosszra tőlük. Pedig tényleg semmi okom nincs rá, hogy az MPL-t fényezzem.
--

Tavaly jártam úgy, hogy eBayről rendelt csomag, tracking numberrel érkezett. A posta.hu-n szépen követhettem én is, hol tart, a kézbesítésre átadva állapot beállítása után vártam, mikor jelenik meg az épület portáján a csomag. De se a csomag, se az értesítő nem jelent meg, csak postán átvehető lett. A postán valóban ott is volt a csomag, de határozottan állították, hogy kell lennie értesítőnek. Anélkül nem is akarta odaadni a nő a csomagot, mert a lakcímkártyán más cím van, mint a csomagon, de végül sikerült megszerezni. Másnap érdekes módon megjelent az értesítő a portán...

Nekem is volt tavaly olyan csomagom, amit már nagyon vártam és naponta lestem a tracking alapján hol jár. Így mikor láttam h. a postán vár átvételre, beugrottam érte azonnal. Rá kb. 1-1,5 héttel visszajött (beteg)szabadságról a kézbesítő, és végre bedobta az értesítőt is...
--

ha jót akar magának az ember, a magyar postát messzire kerüli. én mikor webshopból rendelek, az első dolog, hogy megnézem kivel szállítanak és ha csak posta, vagy mpl van, már zárom is be az ablakot.

Gyorstalpaló kezdőknek. ;)

- Ha van értesítés (egyszerű vastag levél), akkor azért nem lehet átvenni aznap este, mert a küldemény csak másnap érkezik a postára.
Tehát a ragszám külön közlekedik!

- Ugyanez előfordulhat akár üzleti csomaggal is. Ekkor
-- a postára érkezik
-- kézbesítesre átadva - ti. a ragszám
-- a postára érkezik - de most má' télleg!
-- kézbesítésre átadva

Ugyanez USA Mo. viszonylat
- USA - Mo. tizenvalahány átrakás 8 országban és a futárszolgálathoz beérkezik = 6 nap
- a 3 saroknyira levő futárszolgálattól a címre +8 nap

Engem valahogyl el bírnak kerülni ezek a sztorik, pedig feladni is szoktam meg kapni is, belföldön, külföldön, MPL-lel, meg simán is.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Múltkor a postást számtech boltban várakozás közben megírt vagy 5 értesítést. Egyből megértetem miért nem hallom sosem a csengőt ha ő nyomja.

Az nálunk is megy. Én, mióta itt lakunk ("azelmúlnyolc évben") nem kaptam kézbe ajánlott levelet. A postás fel se jön (a lépcsőházhoz van kulcsa), csak az értesitőt dobja be. A jogsim is konkrétan 20 napot töltött a postánál.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Az elsőbbségi levelek, és csomagok egy külön fakkba kerülnek, és csak akkor kerülnek kézbesítésre, ha az a fakk megtelik. Haver dolgozott postán, ezt jelenti.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods