Erőszak és kizsákmányolás az olcsó kütyük ára

 ( hajbazer | 2019. augusztus 3., szombat - 0:30 )

"A Possehl maláj gyárában félvezetőket és számítógépes chipeket gyártanak – olyan alkatrészeket, amelyek szinte minden mai elektronikai eszközben megtalálhatók. A Danwatch szerződésekkel is tudja bizonyítani, hogy a Possehl a legnagyobb európai és amerikai chipóriások – ST Micro, az NXP, a Texas Instruments, a Vishay és a Diodes Rt. – beszállítója. Ezek a cégek pedig a legismertebb számítógép- és mobiltelefongyártóknak dolgoznak, mint pl. a Sony, a HTC, a HP, a Google, a Samsung, a Microsoft, Philips, LG, Sony, Lenovo, Dell, Intel, Siemens és Huawei."

"Kényszermunka, erőszakos fenyegetések, elkobzott útlevelek, becsapott dolgozók – a legnagyobb, európai és amerikai, számítógépes chipeket gyártó cégek malajziai beszállítóinak volt alkalmazottai számos visszaélésről számoltak be egy dán szervezet tényfeltáró csapatának. A munkaadók tagadják a vádakat."

Eredeti cikk: https://merce.hu/2019/07/29/szamitogepeink-es-mobiljaink-sotet-titkai-kenyszermunka-kizsakmanyolas-es-eroszak-malajziaban/

A megoldás továbbra is az lenne, hogy nem gyártunk, nem gyártatunk távol-keleten olcsó elektronikai kütyüket, nagy mértékű környezetszennyezés és súlyos emberi jogi visszaélések árán. A gyártósorokat szépen át kell hozni Európába, hogy európai polgárok európai fizetésen termeljék meg azokat a kütyüket, amiket ezen a kontinensen fognak használni. Jelen alternatíva az olyan régi (nem okos) eszközök használata, amiket nem ezekben a gyárakban (hanem még esetleg Európában) gyártottak.

A cikket mindazoknak kiemelten ajánlom figyelmébe, akik korábbi témáknál tagadták a távol-keleti bérrabszolgák létezését, továbbá azzal érveltek az okostelefonok halomra gyártása mellett, hogy egy távol-keleti munkás már többet™ keres és jobban™ él, mint egy magyar munkás.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A tavolkeleti dolgozok meg dogoljenek ehen a munkalehetoseg hianya miatt...

Emberseges megoldas.

Inkabb az ottani szakszervezeteket kene tamogatni. Aztan ha megdragul a gyartatas ott, akkor magatol visszajon a gyartas Europaba.

Szerk: amugy szeretem a meglatasaid, szoval szivesen beszelgetnek errol.

"visszajon a gyartas Europaba." - Persze, nem keresnek inkább egy olcsóbb helyet, ahogy eddig is tették. Amikor majd tényleg visszajönnek, akkor már nem fog kelleni az ember, csak a robotok felügyeletére.

Robotizáció szerintem vissza fogja hozni a gyártást, hiszen akkor már a logisztika lesz drága. Legalábbis így logikus, persze lehet kelleni fognak még a megemelt vámok is.

A logisztika most is drága, csak multiék nem a valódi árat fizetik érte. Ha a Grönlandon olvadó gleccsereknek a köbméterét ásványvízáron fizettetnék ki a 6000 km-ről kütyüket idepöfögtető, környezetszennyező cégekkel, már akkor bőven nem érné meg nekik. Jelenleg büntetlenül rombolhatják a környezetet a vadtermelésen bekaszált profitjuk szorongatása közben.

Nem biztos, hogy belerokkannanak. A Nestle mar hosszu evek ota fillereket fizet a termeszetes vizert, amit ujracsomagol es elad jopenzert.
https://www.cbsnews.com/news/backlash-bottled-water-nestle/
A cikk konkretan azt emliti, hogy Kaliforniaban 30 millio gallon vizert $524-et fizettek egy evre.

Akkor igazából műanyagot árulnak lol.

Idézet:
A tavolkeleti dolgozok meg dogoljenek ehen a munkalehetoseg hianya miatt...

Nettó demagóg közhely, amit pont a rabszolgatartó multik marketingesei találtak ki, akiknek érdekükben áll az igazságtalan helyzet fenntartása. Mielőtt ezek a cégek odamentek, akkor is éltek ott emberek és volt mit enniük. Ha meg esetleg mégse, akkor sem az a megoldás, hogy rabszolgát csinálunk belőlük.

Idézet:
Inkabb az ottani szakszervezeteket kene tamogatni. Aztan ha megdragul a gyartatas ott, akkor magatol visszajon a gyartas Europaba.

Nevetséges. Pontosan azért ment el innen a gyártás, mert itt vannak szakszervezetek. Ha ott is lesznek, multiék nem Európába fogják a gyártást visszahozni, hanem elviszik Afrikába vagy más kizsákmányolható helyre. Európának kéne tökösnek lennie és olyan importvámot (vagy környezetvédelmi adót) kivetni a vadtermelés eredményeképpen előállított, majd 6000 km-ről idepöfögtetett termékekre, hogy azokat semmilyen szín alatt ne érje meg behozni.

Oke, akkor ki venne meg ezeket az eszkozoket? Amiknk az ara ilyen modon radikalisan megugrik. A fogyasztas csokkenestesevel egyetertek, de ha europai ember europai aron gyartja mondjuk a telefonodat, vagy barmiden, szinte alig lesz ember, aki azt megvegye, mert mondjuk holnaptol nem (hasrauteszeruen mondom) 100e lesz, hanem 250e. Na, ezert nem lesz ebben valtozas.

Azt is mindenki ugyanúgy megvenné. Ahogy a túlárazott iPhone-t is megveszik. Ez a "hú drágább lenne minden" csak picsogás azok részéről, akiket a reklámok relatív filléreskedésre neveltek. Relatív filléreskedés alatt pedig azt értjük, hogy az árat és csak az árat kell nézni és nem azt, hogy valójában ezzel mit fizetsz meg és kit támogatsz. Használtan pedig ugyanúgy hozzá lehetne jutni a 250 ezer forintos termékhez 100 ezerért is, pár év múltán. Változás nem azért nem lesz, mert a fogyasztók nem vennék meg háromszor annyiért. Azért nem lesz, mert az arrogáns multik továbbra sem törődnek azzal, milyen környezeti károkat és emberi jogi problémákat okoznak. Erre állami (EU) szinten kéne őket emlékeztetni, importvámokkal és adókkal.

Ez hulyeseg, mar bocs. Maradjunk a peldadnal: ha ma megvennek egy 370e-s iPhone XS-t, holnap nem vennem meg mondjuk 500e-ert, pedig meg ugy is megtehetnem, de kizart, mar az “eredeti” ara is eppen tureshataron van. Ezzel boven nem lennek egyedul, sot. Masreszt egy termek megvasarlasaval elsosorban magamat tamogatom igy vagy ugy, tenyleg nem szempont, hogy “mit fizetsz meg és kit támogatsz”.

De igen, megvennéd. Persze, lehet, hogy pont te nem, mert babonás vagy és félsz az 500-as számtól. De a többi fogyasztó vígan megvenné 500-ért is. Max. pár hónappal később. Pláne, ha fokozatosan emelkedne az ára, nem egyik napról a másikra hirtelen (lásd elmúlt évek folyamatos benzináremelkedése - nemhogy kevesebb, több kényelmes seggű autós van).

Idézet:
egy termek megvasarlasaval elsosorban magamat tamogatom igy vagy ugy, tenyleg nem szempont, hogy “mit fizetsz meg és kit támogatsz”

Lehet ilyen arrogánsan gondolkodni, de ettől még egy fenntarthatatlan, környezetromboló, rabszolgatartó ipart támogatsz. Ez alól a felelősség alól pedig nem tudsz csak úgy kibújni, hogy leszarod. Egy 437 ezer forintos iPhone megvásárlásával 120 000 Ft nettó támogatást adsz az Apple-nek arra, hogy "jólvan, csak így tovább fiúk".

Biztos az a 2,5-es szorzó? Vajon a piac elfogadná az áremelkedést vagy kénytelen lenne a gyártó olcsóbban árulni és hosszabb megtérülési idővel számolni? Playstationöket pl. előállítási költség alatt árulták, utána visszahozta az árát. Napi rutin, hogy az adatainkkal, reklámnézéssel stb. fizetünk, nem feltétlenül kell az egekbe szállni a termék árának szerintem.

Mit szólnál ha a te munkád érne csak negyed annyit mint most? A iPhone nem azért drága mert ..., hanem a részvényesek miatt, és sokkal drágább mint kéne, mellesleg el kéne fogadni hogy a dolgoknak van igazi ára is. A globális és complex gondolkodás nem azt jelenti hogy mindent olcsón és legyek utána gazdag, hanem a fenntarthatóságról szól(na).

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

"A globális és komplex gondolkodás nem azt jelenti hogy mindent olcsón és legyek utána gazdag, hanem a fenntarthatóságról szól(na)."

+1 - megtoldom, a lokális gondolkodás is, - azaz.., - mindenféle gondolkodás is a fenntarthatóságról kellene hogy szóljon.

Éltek ott, bizony... az európaiak által leszólt falusias, 18adik századi szinten. Manapság a saját honfitársaik csinálnak belőlük rabszolgát, a hagyományos értelemben vett gyarmati megszállás nagyjából mindeütt megszűnt. Legfeljebb gazdasági értelemben él tovább. Láthatjuk kína is mivé lett és mennyire sajnálhatják az ottani emberek a modern életet és magasabb életszínvonalat.

Btw, az európaiak által korábban már lerabolt afrikát most kínai gyarmatosítja gazdaságilag. Az élőmunkaerős feladatokból sokat már kiszerveztek. Befektetnek oda rengeteg pénzt, azután már teljesen önfenntartó módon megélnek a kínai cégek is az ottani munkából és termelésből.

Az európai védővám csupán a saját állampolgárságok megadóztatása. Ha nincs itt termelés, akkor nincs mit védeni.

Afrikába max a Kinaik tudják kiszervezni a gyártás. Volt ismerősöm aki "épített" ott gyárat, a betanított munkás 2 hónap múlva küldött a faluból maga helyett mást, őneki most nincs kedve, de itt egy rokon :D (betanításért felelt)

Európában a magas hozzáadott értékű munka maradt. A importvámmal tudod kiket védesz A lobbizókat.
Ha az európai cukoriparnak vámvédelmet adsz, akkor annyit teszel, hogy az európai cukorgyáratokat megvéded az europai fogyasztóktól és minden más termelőtől.
Mutatok egy példát:
fee.org/articles/oreo-is-leaving-for-mexico-and-trumpian-trade-laws-are-to-blame/
"Megvédték" a cukortermelőket, tönkretették a cukrászokat.

Azzal, hogy a jobb játékosokat visszafogod, valóban esélyt adsz a rosszabbaknak, de lejjebb húzod az átlagot. Sőt, ami még ennél is rosszabb, hogy a rosszabbakat arra ösztönzöd, hogy ne fejlődjenek, hanem inkább fordítsák az erőforrásaikat lobbizásra, a jobbak erősebb korlátozásáért. És, hát tedd fel magadnak a kérdést, hogy azt akarod e, hogy az jusson előnyhöz, akinek jobbak a politikai kapcsolatai.

És akkor végre mindenki örökké használná az XP-jét a régi gépén, mert az új holmi aranyárban lenne.

Már kérdéses a távol-keleti bérrabszolgák létezésének tagadása is: a mi mércénkkel az (bér)rabszolga, az ottani szokások szerint csak munkavállaló. Lásd: közel keleti nők vezethetnek-e autót.

"A megoldás továbbra is az lenne, hogy nem gyártunk, nem gyártatunk távol-keleten olcsó elektronikai kütyüket": 10-15 éve nem csináltam volna hobbiból (aka. jólesik az olcsó+új kütyü), mostanra kiviteleztetetlen, hogy minden német/japán legyen ottani gyártással. Aki hőbörög a bp-i lakásárakon, az kapna még egy pofont, hogy mennyi lenne berendezni IT/kütyü szempontból egy lakást. Vagy milyen elmaradott lenne az (Akai TV, pl) a szomszédhoz képest, aki lowcost kütyüvel tolja.

És kéretik megvizsgálni, hogy én általában közepesen jó cuccokat veszek itthonra (router 20e+ Ft, rendes USB töltőállomás), de van akinek az élete úgy van kódolva, hogy havi egy darab aliexpress fm transzmittert engedhet meg. Akkor nem csak távolkeleten, hanem nálunk is komoly probléma lenne sokaknak.

A világnak ez a problémája is így marad, majd a nagy formálások közepette ez is változik a folyó kavicsához hasonlóan...

Az a legnagyobb baj a világgal, hogy nem csak a gazdagok zsákmányolják ki a szegényeket, hanem gyakorlatilag mindenki minden társadalmi rétegből.

Mert azt nézi mindenki mi olcsóbb, nem fog megvenni valamit drágán, ha olcsóbban is meg tudja. És ennek a kizsákmányolás az ára. Mert a középréteg, de a szegény is a kizsákmányoló cégeket támogatja azáltal, hogy olcsó kütyüket, élelmiszereket vesz. Megértem, hogy nincs a drágára pénze, de ez egy körfolyamat. Emiatt nem is lesz több pénze, mert a gazdaság fejlődése ellen tesz.

A gazdag meg szintén nem ad többet valamiért, amit olcsóbban is megkaphat. Pedig ő megtehetné, de nem teszi, pusztán önzőségből.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

Amit te kizsákmányolásnak hívsz az a kapitalizmusban verseny.

+1

Ha vannak egészséges versenyszabályok, amelyeket be is tartanak, na az a piaci verseny...!

És ezen gazdag terület lakói olcsóbb termékekhez jutnak és gazdagodnak. Pont attól volt az elmúlt évtizedek hatalmas életszínvonal emelkedése nyugaton, hogy az alacsony hozzáadott értékű munkákat kiszerveztük keletre és idehaza inkább a magasabb hozzáadott értékűeket folytattuk. A probléma, hogy eljutottunk egy olyan szintre, ahol az emberek egyre nagyobb százaléka már nem tud részt venni a magas hozzáadott értékű munkákban.

Ha tényleg meg akarod érteni, akkor előbb azt kell megérteni, hogy a termelés munkafázisokból áll. A különböző munkafázisok hozzáadott értéke különböző és történetesen a magas hozzáadott értékű fázisok olyanok, mint a piackutatás, fejlesztés, marketing stb.
Ahogy egy gazdaság fejlődik, úgy a bérszínvonal is fejlődik. Egy idő után elér egy olyan szintet, ahol már az alacsony hozzáadott értékű tevékenységek csak veszteséges végezhetőek. Ezeket viszik át olcsóbb országokba. Ezáltal munkaerő szabadul fel, ami megfelelő képzési rendszer hiányában munkanélküliség formájában ölt testet. Jelenlétében viszont ők is egy magasabb hozzáadott értékű szektorban találnak munkát.

Illetve dragul maga az elet. Peldaul svajc is ilyen.

Hiaba keresel kurva sokat mivel az ingatlanok es minden IS draga a "szegenyebb" embereknek is kell keresnie 4-5K CHF-et ha csak nem egy patkanylyukban akarnak elni. Ennek egyenes folyomanya ,hogy az egyszeruen vegezheto munkaval eloallitott ertekek is baromi sokba fognak kerulni es ezeket nem szervezheted ki:

- elado
- takarito
- helyi szolgaltatasok: fodrasz, szerelo, kertesz, bebicsosz etc

Gyakorlatilag amihez svajci elo ember nyul az aranyaron lesz ertekesitve mert ki kell termelni a beret.

+1, a működő gazdaság tökéletes indikátora az, hogy milyenek a szolgáltatások. Az rengeteg embert fel tud szívni. Nálunk láthatóan döglődnek a szolgáltatások... szűkös a választék, rossz a színvonal, rendszeresen zárnak be, amikor már az alkalmazottak sem dolgoznak hitelbe.

Az árak persze helytől is függenek. Annó emlékszem, hogy 5 éve Berlinben 14 euro körül volt egy kifőzdés menü az iroda mellett (persze máshol lehet más), ezzel szemben Hamburgban manapság is 5-8 euro körül van a legtöbb helyen és csak a nagyon hipszter részen van 15 körül. Persze nem az esti vacsorázós időszakban, hanem délben.

"Nálunk láthatóan döglődnek a szolgáltatások... szűkös a választék, rossz a színvonal, rendszeresen zárnak be, amikor már az alkalmazottak sem dolgoznak hitelbe."

ŐŐő.. ezt pontosan hol látod? :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Néztél már körül? Mondjuk lehet BPen nincs ilyen, de vidéki megyeszékhelyen sorban zárnak be üzletek, vannak üzlethelyiségek, amelyek már 5-10 éve üresek a belvárosban. Sokéve létező cégek költöznek ki a belvárosból perifériára, majd zárnak be. De gyakran nyílnak új kajáldák és zárnak be pár hónapon belül, mert képtelenek kitermelni a működési költséget.

+1

Nyugi, itt is ugyanez van. Sőt, a vásárcsarnokokban a hentesek is megszűnnek.
A nyóckerben meg volt olyan hentes tíz éve is, aki nagyker ár alatt adta a húst. Gyakorlatilag az üdítőből, lisztből, stb. generálódott a haszon.

A másik alszálhoz kerestem is mapson azt az emlékeim szerinti coop hentes üzletet, ami valami jobbmódú társasházas részen működött és frissen sült disznótoros volt nálunk. Oda is jártunk a kollégákkal. Igaz, az ottevős rész elég proli volt (lényegében a két háztömb közt két asztal paddal), de imádtuk betolni a frissen sült oldalast, kolbászt egy kis kenyérrel és savanyúsággal.

Éltem a 8. kerben 5 évet (32esek és Rákóczi tér közötti szakasz, Nagykörút). Összességében azt láttam, hogy a vállalkozók komoly tervek és felmérések nélkül esnek neki az üzletnek. Aki ügyes, az meg kaszál. Például a Csíki söröző minden este telt házzal üzemel, gondolom mert könnyű forintra váltani az erdély-magyarkodós imázst, míg a nyitása előtt ott levő üzletek döglődtek (fine-street foodos hely, átlagos söröző).
(de sok helyet láttam megnyitni és bezárni egyébként, és ezen a környéken a lokáció (méterben értve, nem környék) és közeli más üzletek a legfontosabbak, ha 50 méterrel elcsúszol a megfelelő helyről, lehet hogy már kinyitni sem érdemes).

Nem mondom én hogy szerintem olyan hűde-frankó a szolgáltató szféra Mo-n, csak azt, hogy a kinyitok-bezárok pár hónap múlva típusú helyeknél ezen évek alatt viszonylag jól be tudtam tippelni, hogy tiszta hülyeség volt ezt itt kinyitni, és máshol simán ment volna.

szerk.: a szomorú igazság hogy pl. ezen a környéken a csóróságra kell építeni, ezért az arab gsm-ek, kínai üzletek, 100 forintos boltok és társai mennek igazán.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ha erről van szó

Üzletek ezrei konganak az ürességtől Budapesten

https://azuzlet.hu/uzletek-ezrei-konganak-az-uressegtol-budapesten

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Ebben leírnak egy számot, csak azt nem, hogy ez sok vagy kevés egy Budapest méretű városban? :) Tavaly, 3 éve, 5 éve mennyi volt, Bécsben, Pozsonyban mennyi van, stb stb. Szóval ez így egy nyers szám, tanulság nélkül :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

5-8 euro korul, hol tudsz budapesten nem tomegnyomorban "magas hozzaadott erteku" kornyeken ebedelni ?
Ha ennyire doglodik a szolgaltatas miert olcsobb brit vagy nemet oldalrol rendelni postaval egyutt, mint lemenni ugyanazert a sarki uzletbe ?

Államokbol rendeltem a cuccot, vammal, afaval, postaval, teljesen transzparensen es igy is -30% az itthonihoz kepest.

Doglodik ?

Inkabb a megszokott "kommunista uzleti struktura" mindenutt, ez van ennyiert, kell veszed, nem elhuzol, es inkabb lehuzom a rolot es sirok metodus.

Szerintem te valamit félreértettél. Itthon döglődik a szolgáltatás. Ezért is lehet drágán szemetet kapni. Ezért akar minden egyes eladott példányon magas haszonkulcsot használni... mert a forgalma a béka feneke alatt van. Ezért nincs készleten már szinte semmi. Ezért nem üti be a pénztárgépbe.

Ugyanezért van az is, hogy a boltokban gyenge minőségű szemét van nyugati áron. Mert az emberek a legolcsóbb, legvacakabb, legkevesebbet profitot hozó termékeket veszik főleg. Így a szemetet is drágán adják, hogy annak a forgalma fedezze a költségeket és termeljen profitot. Míg a nyugati üzletben a drágább cuccokat is viszik, sokkal nagyobb értékű forgalmat csinálnak. De még a kisebb értékűből való sokkan nagyobb forgalomba is belefér, hogy kisebb legyen az árrés, mert végső soron az üzletnek nem a haszonkulcs, hanem a megmaradó profit a lényeg. Mondjuk az is biztos, hogy nem fél-egy óra egy menüt megkapni, ahogy pl egyik itteni bezárt helyen volt, hanem azalatt a 6 euros eredeti olasz pizzéria/tésztázóban 5-en végeznek csúcsidőben.

Mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy a magyar bérleti díjakhoz képest például a hamburgiak hogyan állnak. Merthogy érdekes, egy hamburgi mellékutcában megél egy olasz kajálda (https://goo.gl/maps/GcQnTLwPLHfo3TZx7), úgy hogy körülötte is van másik tucat, s német órabérrel tud foglalkoztatni műszakonként ~6 embert. Itthon meg 2-3 fővel, magyar órabérrel csődbe mennek. Vagy, hogy a főpályaudvaron is jól lehet lakni jó kajával 8 euro körül, s nem csak az indiaiban (https://goo.gl/maps/GAQF2GUuvfod6jqQ9), s nem vészes az ottani vegyesboltban vásárolni vasárnapi érkezéskor.

Hamburgban ezt a helyet is tudom ajánlani, mert itt 20 különböző van egy helyen, de szinte minden sarkon van valami a belvárosban
https://www.youtube.com/watch?v=O4eDDyPTJsM

Ja, de hogy BPen is mutassak helyet, ami profibbnak tűnt, bár nem vagyok annyira ismerős arra, 1-2 éve jártam többet arra:
- Marshall https://goo.gl/maps/FjpbJt4ZYzS6zS4t8
- Super Wok https://goo.gl/maps/NQuWrFbj5559yoWz9
- Metropol https://goo.gl/maps/xXcffqQ8vMSx5fVV6
- River is elmegy egynek https://goo.gl/maps/mUkoDHL5okwFsuVj6

Idézet:
Mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy a magyar bérleti díjakhoz képest például a hamburgiak hogyan állnak. Merthogy érdekes, egy hamburgi mellékutcában megél egy olasz kajálda (https://goo.gl/maps/GcQnTLwPLHfo3TZx7), úgy hogy körülötte is van másik tucat, s német órabérrel tud foglalkoztatni műszakonként ~6 embert. Itthon meg 2-3 fővel, magyar órabérrel csődbe mennek.

Ez szerintem egész egyszerűen a fizetőképes kereslet (illetve annak a hiánya) miatt van.

Amikor dolgoztam Párizsban, Londonban, egymást érték az éttermek (mint a hamburgi példádban), és mind teli volt ebédidőben. Igen, volt olyan, ami ebédidő végén be is zárt. De ebédidőben megkeresték azt a pénzt, ami kellett.
Magyarországon dolgozva azt láttam, hogy még IT-ben is, ahol azért az átlaghoz képest jól keresnek az emberek, sokan nem a közeli étteremben esznek, hanem otthonról hozzák vagy megrendelik a kiszállítós kaját. Miért? A nagy része nem azért, mert finomabb, egészségesebb, hanem egyszerűen: olcsóbb. És mi van azokkal, akik nem az IT-ben dolgoznak? Közalkalmazottak közül hányan ebédelnek minden nap étteremben? Vagy a fodrászok, kőművesek, buszvezetők közül?
Nem tudom a választ, de feltételezem, hogy sokkal kevesebben. Szóval a budapesti étteremben ebédidőben van ugyan pár vendég, de nincs telt ház és pörgés 2 órán át.

Ez nagy különbség.

És az esti vacsorázásról nem is beszéltem még.

Hogy megy szerintetek manapság Magyarországon? Amikor gyerek voltam, a szüleim néha elvittek étterembe, valamit megünnepeltünk általában.

Itt, Angliában, néha este csak azt mondjuk: tudod mit? Nincs kedvem ma este főzni, menjünk étterembe.

Amíg Magyarországon éltünk, nem emlékszem, hogy lett volna ilyen. Lehet, hogy igen, de biztos nem gyakran.

Igen, nagy részben a fizetőképes kereslet hiánya is.

A nyáron láttam, hogy az egyik itteni hely (szeged), ami tavasszal nagyon pörgött és minden szempontból a németeknél megszokott szintet hozta, az nyáron agonizál és csökkentett nyitvatartási időben, kevesebb kínálattal, kevesebb ügyfelet is csak döcögősen tud kiszolgálni. Gondolom a konyhában is feleződik ilyenkor a létszám és logisztikailag sem feltétlen ügyesek. Mondtam is kollégámnak, hogy ezek most épp csődbe mennek-e, mert a másik helyen is hasonló tüneteket láttam bezárás előtt. De azt mondta, hogy ja ez itt nyáron mindig ilyen. Ilyenkor nincs annyi egyetemista, a fiatalok, akik inkább beugranak ebédelni 600-1500 forintos sávban, mert nincs idejük vagy lehetőségük normálisabb ételt enni máshogy és nyitottak is erre.

Sokan csak addig jutnak el a számolásban, hogy otthon 10 forint a zsíroskenyér, de nem érik fel ésszel, hogy a hely, befektetett munka és adók is rá jönnek. Ezért lehúzásnak tartják a menzákat. Közben meg azt látom a boltban, ha megveszem az alapanyagokat, akkor nem feltétlen lesz olcsóbb és finomabb. Persze, ha zsírosdeszka és kilós párizsi a hivatkozási alap, azzal nem lehet versenyezni. Más kérdés, hogy mostanában megint többször főzök esete vagy hétvégén, mert nagyon durván elszálltak a felvágott árak (400-500 forint a mű sonka) és helyette inkább veszek húst és megsütöm. De azért elég meredek lenne, ha kb 20-30 ezer nem jutna kész, meleg ételre egy hónapra rendes munkabérből.

Persze látom kollégák közt is van, aki otthonról hoz ebédkét. Hogy épp antiszocság vagy hitel/gyerek/felújítás spórolás vagy épp finnyásság, az egyénenként változó.
A hamburgi kollégák közt is nagy volt a szórás, voltak akik hipszterebb, drágább étterembe jártak, mások az átlagos és szerintem jó helyekre, jó áron. Aztán olyan is volt, aki ott is hozott esetleg ebédkét, de ritkábban.

Az biztos, hogy minél vidékebb, annál inkább valami úri hóbort megítélésű az, hogy ne csak otthon főzzenek. Az idősebbek között meg kifejezetten már a pénz értékének nem ismerete - második gyerekkor is bejátszik. Merthogy 600 forintot a sokall az ételkiszállításra... mintha ingyen le az, hogy főz valaki rá. Hihetetlenül nevettséges, szánalmas dolgokon spórolnak filléreket (szó szerint), csomó kényelmetlenséget okozva/viselve miatta... pedig nem is szorulnak erre rá.

Ja meg a bérek és megélhetés aránya. Mert sokan sírnak, hogy a nyugat a pokolba lovagol és milyen magas a lakbér... csak az ottani fizetésből olyan egy menzás ebéd, mint itt egy doboz gyufa. És többől a fix kiadások után is több marad - sokkal többmindent lehet belőle venni, de akár megtakarítani is. Lehet a szegényebbeknek a lakbért nehéz kiizadni, de talán éhenhalástól nem kell félniük.

Idézet:
sokan sírnak, hogy a nyugat a pokolba lovagol és milyen magas a lakbér... csak az ottani fizetésből olyan egy menzás ebéd, mint itt egy doboz gyufa. És többől a fix kiadások után is több marad - sokkal többmindent lehet belőle venni, de akár megtakarítani is.

Ez azért változó.

Nekem pl. az angol fizetésemből, ami kb. a magyar fizetésem duplája volt, amikor kijöttem, a fizetés fele elment a lakbérre. Vagyis ugyanannyi pénzt tudtam hó közben elkölteni, mint otthon (Magyarországon nem kellett lakbérre költenem). A kaja, a szolgáltatások, a rezsi lényegesen többe került Londonban, mint Budapesten. Vagyis nekem havonta kevesebb jutott megtakarításra, hobbira, élvezetekre.

Két fizetésből persze már sokkal jobban jön ki egy pár.

Amíg nincs gyerek, mert pl. a két gyerek óvodája az a feleségem fizetésének a 2/3-át vitte el.

De vannak olyan városok, ahol a megélhetés nem ennyire drága, úgy tudom.

"mert pl. a két gyerek óvodája az a feleségem fizetésének a 2/3-át vitte el"

Most vagy olcso feletek az ovi vagy egesz jol keres az asszony :D £1500-1600 /koponya egy fulltime ovi Weybridgben.

Mindkettő. Asszony is IT-ban dolgozik, a keresete egész jó, és az ovi is valamivel olcsóbb, mint nálatok.

Hát ja, ha van ahol ingyen van valami, azzal nem lehet versenyezni :D Vagy csak nem számoltad bele, hogy 20-40 év munkából lett az a lakás itthon.

Meg az sem biztos, hogy átlagos, hogy kiemelkedő magyar fizetés helyett alacsony angol fizetésért menjenek ki. Meg az sem mindegy, hogy arányaiban jutot kevesebb, vagy aboszút értékben. Mert arányokkal egészen meredek dolgokat is ki lehet hozni. Pl mint gyorsabb növekedő ország, mint nyugat... ja 1 fillért megtízszerezni vagy 1000 dollárt megduplázni azért mégsem ugyanaz a nap végén, amikor el akarod költeni az eredményt :) Ahogy az sem mindegy, hogy a fizetés fele elmegy lakhatásra, de a másik fele még mindig duplája, mint ami itthon kiadások előtt került a számlára.

Németeknél is nagy különbség lehet hamburg és berlin között. De a fizetésekben is, hiszen nem hamburgi fizetésért akarnak berlinkbe költözni dupla olyan árakhoz.

"csak az ottani fizetésből olyan egy menzás ebéd, mint itt egy doboz gyufa."

Marahol nalunk 5 CHF egy szelet kenyer a kantinban :D Inkabb setalok 5 percet es eszem egy burgert 20-ert :D

Nettó másfél-két millió forintyi chf-ből 1500 forint (5000-ből 5 chf) nem különösebben érdekes. Másrészt ne egy fajlagosan drága kiegészítőt vegyél magában, hanem egy menüt, mint a mekiben.

"5-8 euro korul, hol tudsz budapesten nem tomegnyomorban "magas hozzaadott erteku" kornyeken ebedelni?"

Kb mindenhol, kivéve a Várban, a budai luxusövezetben és a belvárosban.
Te németből, az államokból rendeled az ebédet?
Vigyázz, ha zöld, már ne edd meg.

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

+1

Átlagosan 1200 Ft-ért ebédelek a környék (Boráros) irodaházainak kantinjaiban.
Az étel nagyságrendileg jobb (változatosabb, ízletesebb), mint egy hasonló német helyen (nyilván ez szubjektív is), több helyen már súlyra mért önkiszolgáló rendszer van.

Kifejezetten elit étterembe önszántamból nem járok, de 2500 - 3000 Ft környékén mindenhol el lehet menni vacsorázni és jellemzően sem az ételekre, sem a kiszolgálására nincs panasz.

Elmaradott Nógrád megyében is 1100 Ft-ért tudok menüt ebédelni a bejáratott helyemen. 3 éve még 800 Ft volt. Érdekes, mert sem az itteni fizetéseket, sem az ingatlan/bérlés árát nem lehet összehasonlítani a Budapestivel.

Kiszolgálás: tegnap este beültünk egy helyre beszélgetni egy régi ismerősömmel. 3 diákmunkás kinézetű kislány szolgált fel, kb. 20 perc alatt sokszor elmentek mellettünk anélkül, hogy megkérdezték volna, akarunk-e valamit. Erre a srác egyszer megállította az egyiket, hogy ha ráér, majd szeretnénk rendelni. Tényleg kedves volt és udvarias. Erre a csaj ingerülten közölte, hogy "épp a másik asztalhoz hozom a rendelést, nem látod?". (Ugyanitt, de még másik tulajdonossal néhány éve valahogy kávézacc került egy korsó söröm habjába. Jeleztem, a bárpult mögött álló srác egy késsel kipiszkálta belőle a barna darabokat, és visszaadta, hogy már jó :D)

Multkor jartam mo-n beugrottunk starbucksba rendeltem valami uj csoda epres ice gyumolcs valamit (1800 HUF) es mikor keszen lett a csaj felkialtott uuu bocsi elfelejtettem az aljarol az epret jo lesz igy? Hjam szeretek csak jeges kotyvalekot inni ezernyoceee de olyan hirtelen letamadott hogy ravagtam ,hogy aham. Aztan mikor leultem vele mondom magamnak hat faszom aztan vittem vissza ,hogy meggondoltam magam kerek egy masikat :D

A tortenet lenyege ,hogy egy ilyet angliaban meg sem mernenek kerdezni csak egybol elnezest kerne amiert rabolta az idomet mert ugye megegyszer meg kell csinalni...

Valószínűleg itthon sem csinálhatná meg, de tény, hogy turizmusban - vendéglátásban a külföldi migráció miatt sok új belépő van, gyengül a színvonal és látványosan nőnek az árak.

Idézet:
Kiszolgálás: tegnap este beültünk egy helyre beszélgetni egy régi ismerősömmel...néhány éve valahogy kávézacc került egy korsó söröm habjába...késsel kipiszkálta belőle a barna darabokat, és visszaadta

Minek mentél vajon vissza?

Volt azóta egy tulajváltás, gondoltuk, hogy megnézzük. A tapasztaltak alapján a közeljövőben nem valószínű, hogy fogunk megint menni.

> 5-8 euro korul, hol tudsz budapesten nem tomegnyomorban "magas hozzaadott erteku" kornyeken ebedelni ?

Barhol. A kornyeken a legdragabb ebedmenu 2450 forint, ami 3 fogasos, 3 leves es kb. 20 foetel kozul lehet valasztani, es ebben mar benne van a szervizdij is, szoval megsporoltam a 8 eurobol 1-200 forintot.

> Államokbol rendeltem a cuccot, vammal, afaval, postaval, teljesen transzparensen es igy is -30% az itthonihoz kepest.

Milyen cuccot? Legyenek mar konkret peldak is.

Soroksári körül?

Hange. :)

Sohasem ennék kutyát. :)

Valami karma lehet, hogy az aktuális munkahelyeddel szemben lévő irodaházba dolgozom.

https://24.hu/belfold/2019/08/01/megcsalas-etikai-kodex-miniszterium-allam-maganszfera-ombudsman/?fbclid=IwAR01FGJhsmQg_z8K245u6P9tKdIzZl4FvwJafMV301KLGEXha-qePSjOVcs

Tul kicsi ez a magyar IT piac, mindig is mondtam. :)

De a cikket megkonnyeztem, nagyon szep szerelmi tortenet. :D

10 EUR alatt mindenfelé találsz kifőzdéket, gyorskajáldákat, street food helyeket, akár kifejezetten jókat is (Bodega, Magic Burger, Zing, mindegyik rendesen megetet ennyiért, de rengeteg más példát is lehet mondani).
A váci utcában meg az egyéb fancy helyeken nyilván nem, de ezek a turisták lehúzására vannak berendezkedve :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

+1

Angliában is magyar szemmel felfoghatatlanul sokat keresnek a két kezi munkások. És a helyi emberek közül sokan nem is akarnak továbbtanulni, szobafestő meg fodrász az álommeló. Sokat lehet keresni, nem kell hozzá sokat tanulni, van egy csomó munkalehetőség, mi kell még?

Persze mivel mindki sok pénzt keres, minden szolgáltatás drága, szóval a magas fizetést el is költik.

> A megoldás továbbra is az lenne, hogy nem gyártunk, nem gyártatunk távol-keleten olcsó elektronikai kütyüket, nagy mértékű környezetszennyezés és súlyos emberi jogi visszaélések árán.

Ugyancsak merce.hu egy tegnapi cikkben:

Emellett pedig újabban rengeteg, külföldről jövő vendégmunkást foglalkoztatnak a cégek: azért esik a választás mongol, ukrán, szerb, román munkásokra a magyarok helyett, mert őket sokkal egyszerűbben ki tudják zsákmányolni. Nem igazán van érdekérvényesítő képviseletük itthon, a nyelvi korlátok miatt nincsenek tisztában a saját munkavállalói jogaikkal

https://merce.hu/2019/08/01/nem-irigylem-a-maganeletuket-vendegmunkasok-magyarorszagon/

Valamint beszámoló egy hollandiai, európai szalagmunkáról: https://www.youtube.com/watch?v=WhyaW_2yyN4

Látom, sikerült megint felülnöd a "másik sem jobb, ígyhát nincs is akkora baj" vonatra, hogy az alapproblémán való elgondolkodás szikráját is elhessegesd magadtól.

Nem. Olyan dolgokat látsz bele a kommentembe ami nincs ott: Arra reagáltam, hogy szerinted az mindent megoldana, ha az eu-ban gyártanák ezeket a dolgokat.

Meg tudod saccolni, hogy hány millió új dolgozóra lenne szükség az EU területén a gyártás visszahozásához?

Jelenleg 6% körül van a munkanélküliségi ráta, gyakorlatilag ez strukturális munkanélküliség: nincs szabad kéz.

Az ilyen beszámolóknál mindig felmerül bennem, hogy vajon mennyire legális, bejelentett munka volt. Mivel sokszor kibukik utólag, hogy egy élelmes magyar barkasszal hurcol ki nyelvet nem beszélő magyarokat feketemunkára, akiktől még lakbért is szednek a 20 embernek kibérelt lerohadt kislakásért. A cég felé lehet alvállakozóként számláz tisztességesen magas óradíjat, de a saját alkalmazottait nem jelenti be, akik a munkát végzik.

Persze lehet, hogy nem készültek fel az önsorsrontó kelet-európaiakra, akik bagóért kimennek. A németeknél sem véletlenül vezettek be minimálbért. A kelet-európaiak nem léptek be szakszervezetbe, ami garantálta az iparági minimum kötelező megadását és alá akartak ígérni a többieknek. Viszont az állam tudja, hogy nem a bérek leverése és éhenkórászok fogják a gazdaságot fenntartani. Azoknak a csóróknak nem futja semmire.

'A megoldás továbbra is az lenne, hogy nem gyártunk, nem gyártatunk távol-keleten olcsó elektronikai kütyüket'

'óccó' kütyük

Mi kerül egy iPhone-on 437 ezer forintba?!

https://index.hu/tech/2017/09/20/mi_kerul_egy_iphone-on_437_ezer_forintba/

"Mi kerül egy iPhone-on 437 ezer forintba?!"
- Mi kerül az áfa-ban 27%-ba? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Valamiből ki kell fizetni a stadionokat és a túlárazott közbeszerzéseket.

~100e az ÁFA
A maradék 350e-ből meg 200-250 az árrés. Ami valamilyen arányban megoszlik az Apple és az értékesítő között.

Le van vezetve az Apple-nek 120K koruli a haszna es nem 200 mert ugye valamibol le is kell gyartani marketingelni kell plusz fejlesztesi koltsegei is vannak es folyamatosan ulnek ezen a biciklin mert tolni kell a penzt a kovetkezo modellbe.

Szoval ha ugy nezzuk a magyar kormany keres a legtobbet egy iphone-on 0 befektetessel 100K.

Az Artisjus nem = a magyar államal.
Nézd már meg, kik a tulajdonosai!

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Mi koze az artisjusnak az altalanos forgalmi adohoz?

Na, az egy érdekes kérdés hogy mit számolunk el közvetlen költségként...

Más tészta, de hasonló jelenség

Kitartottak az almatermelők, így növekszik az alma felvásárlási ára

https://www.agrotrend.hu/gazdalkodas/kerteszet/kitartottak-az-almatermelok-igy-novekszik-az-alma-felvasarlasi-ara

A . a mai naptól 20 Ft/kg nettó árat fizet az ipari almáért

Ha 20Ft-ot adsz egy kéregetőnek, jobb esetben csak utánnad köp.
A gazdák meg fél évet dolgoznak érte.
Amúgy a 100%-os Multivitamin lehet hogy tényleg gyümölcsből van, de 60%-a alma.

Ezen én is mindig kiakadok. Beszélünk technológiai fejlődésről, meg gazdasági növekedésről, de hogyan? 100 éve még nem kellett műanyag kaját enni...
Ráadásul elég erős kettősséget érzek, hogy a termelőknek minden idióta előírásnak kell megfelelni, addig az élelmiszeripar gyakorlatilag korlátlanul öntheti a szemetet a kajába.

Értem én hogy egyes országok túlnépesedtek, meg a mezőgazdaság mennyire környezetszennyező (főleg az intenzív), de ezek épp nem Magyarország problémái. Küzdjön vele az, akinél probléma.

Az élőmunka igényes ágazatoknak meg tényleg alig van becsülete. Nézd meg a KSH adatokat, agrároszágnak szoktak minket hívni, sehol nem vagyunk az EU-ban. A szántóföldi ágazat nagyjából méretünknek megfelelő mennyiséget produkál, az összes többi sehol sincs. Az meg inkább hasonlít egy ipari tevékenységre, mint a mezőgazdaságra, nagy tőkeigénnyel.

Összehasonlításképp Hollandia pl. önmagában képes az EU zöldségtermesztésének 25%-át adni.

Hát igen, a zöldésgtermesztés sok munkát igényel, viszont cserébe sokkal jövedelmezőbb.
Sajnos a területalapú támogatásokat a nagyterületű kalászosokra adják, ha jól tudom.

Nagyon helyes.

Már csak azt kéne megoldani, hogy az itthon is megtermelhető gyümölcsök importját megtiltsák, vagy különadóval sújtsák.

Na az baszna be!..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ti kiabáltatok a leghangosabban, mikor Torgyán chilei cseresznyét hozott be.
Meg mennyivel jobb a kínai fokhagyma, ami sok ezer Km-es utaztatás után, még évek műlva is úgy néz ki, mint a ma szedett, mert tele van tartósítóval.

Az ilyeneknek nem számít semmi, csakhogy olcsóbban megkapják. Egységsugarú, leárazásbuzi, reklámnevelt konzumidióták. A vízízű import szar meg persze, hogy olcsóbb lesz, fóliasátrakban tömegtermelve.

Ezzel az "ilyeneknek"-ezéssel sokra viheted még, akár lehet belőled diktátor is, szerintem folytasd csak, a "Na és mit kezdjünk a hülyékkel?" kérdésre látom te már tudod a választ. Ki is mered mondani?

Tettem egy megállapítást a Zitev Mérnök Úrhoz hasonlóan gondolkodókról. Nem kell többet mögé képzelni.

Nem diktátorra van szükség, hanem értelmes és igazságos törvényi szabályozásra, ami a környezetvédelmet és az üzleti etikát is figyelembe veszi. Ez pedig lehetséges egy demokráciában is, feltéve ha nem multiék lobbicsoportjai alakítják a törvényeket.

Most akkor én is tegyek egy megállapítást hajbazer-módra, és kezdjem el osztani az észt, vagy elég ha érdemben elmondom a véleményem? Bár az utóbbi időszak itt a hup-on nekem inkább azt mutatja, hogy a fasznak vitatkozom én ezzel a sok hülyével, akárhogy is érvelek, úgy is mindent jobban tudnak nálam - tisztelet a kivételnek... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Na az baszna be!.."

"..a fasznak vitatkozom én ezzel a sok hülyével.."

Kedves Zitev mérnök úr!

Kifejtené véleményét mi a probléma az itthon is megtermelhető élelmiszerek külföldről való importjának beszüntetése/megadóztatása ellen? Szerintem igen is jót tenne az itthoni gazdaságnak.

Nem vagyok ivócimborája hajbazernek, de a szemléletének jó részével egyet kell értenem, mert a mai fogyasztói trend az emberiség és föld egyéb élőlényeinek kizsákmányolása árán fenntartható, amíg össze nem omlik. Mert egyszer össze fog. És nagy árat fizet érte mindenki. De ha úgy gondolja ne vitatkozzon a humánus hülyékkel. Mi sem szívesen vitatkozunk önző, embertelen kockákkal.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

Tisztelt Gentoojedi mérnök úr! (Próbálok igazodni a modoros stílusotok.. pardon, stílusukhoz). :)

Először is: arról, hogy mi tenne jót az itthoni gazdaságnak, szerencsére nem az ön véleménye alapján döntenek. Az semmiképpen nem, ami a piacgazdaság ortodox szabályai szerint nem önfenntartó, amibe pakolni kell az agrártámogatást, aminek megtermelése többe kerül, mint amennyiért az máshonnan beszerezhető. Miért nem tetszik mondjuk valami ájfon-kaliberű fejlesztésbe kezdeni itthon egy ktéeszben, hazai piacra - biztosan ez is nagyon jót tenne az 'itthoni gazdaságnak'. :)
Nincs itt semmiféle kizsákmányolásról szó, egyszerűen nem csinálunk olyasmit,amit máshol olcsóbban, jobban, gazdaságosabban el tudnak készíteni, vagy ha igen, akkor viseljük a piac rendszerek kölcsönhatásainak következményét. Én speciel egyszerű halandó,
bérből és fizetésből elő állampolgárként nem szívesen fizetnék mondjuk kétszer annyit a hazai termékért, csak mert az "hazai" (és ráadásul a minősége gyakran nem veszi fel a versenyt a külföldön megtermelt termékével).
Akinek az kell, ám legyen, de nem kellenek ezek az idealista, mesterségesen piactorzító, átgondolatlan intézkedések, és ez nem embertelenség, hanem piacgazdasági alapvetés. Felettébb érdekes az ön -pardon: Ön!) jövőbelátó képessége, de egyelőre induljunk ki abból, amit már az emberiség felidézhető történelme során megtapasztalhattunk.

Kiváló tisztelettel, ...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"ami a piacgazdaság ortodox szabályai szerint nem önfenntartó, amibe pakolni kell az agrártámogatást, aminek megtermelése többe kerül, mint amennyiért az máshonnan beszerezhető."

Meglepetten hallom, hogy CSAK a magyar mezőgazdaságot támogatja a jóságos eu, a szlovák, lengyel stb. gazdaságot sosem.
Segítek, a szlovák, lengyel fizetések már magasabbak a magyarénél, közgazdaságilag az ott megtermelt árúknak is drágábbnak kell(ene) lenniük.
Máshol kell keresgélned az olcsóbb ár okát!

Nem feltétlenül kell drágábbnak lennie az almának ott, ahol drágább az élőmunka.
A topicban is volt egy szál: ha egy iPhone előállítási költségének 10%-a az élőmunka (szerintem még kevesebb), akkor a termelés Európába hozása nem fogja duplázni a végfelhasználói árakat.

Hogy egy egyszerű példát mondjak: tegyük fel, hogy az alma feldolgozása Lengyelországban van: a közvetítő kevesebbet fog fizetni a magyar almáért, mert a jelentős szállítási költség csökkenti a versenyképességét a lengyel almával szemben.
Magyarországra pedig nem érdemes almafeldolgozó üzemet hozni, mert túl kicsi a magyar alma mennyisége.

Ha összeállnak a gazdák és létrehoznak egy almafeldolgozó üzemet, akkor az drágábban fog almalevet termelni, mint a lengyel, mert kisebb lesz a volumen.
Tehát, sem itthon, sem külföldön nem fogod tudni eladni.

A fenti egyébként válasz arra, hogy miért jóval olcsóbb a banán, mint a magyar alma (a kettő egyébként cserélhető jószág, ezért, ha betiltod a magyar alma külkereskedelmét, akkor a banán eladásai fognak nőni és csökkenő a magyar almatermelők profitja).

tegyük fel, hogy az alma feldolgozása Lengyelországban van

És miért van ez így?
Talán mert a jól működő feldolgozóipart fillérekért eladtuk a konkurenciának, aki azzal kezdte hogy bezárta?
Lengyelország 30 éve SOKKAL rosszabb gazdasági helyzetben volt, roncs buszokkal jöttek árulni a ide a lengyel piacokra.
Mára messze megelőztek minket, persze nekik elnegedték az államadósság jó részét.
Hirtelen ezt találtam, ez a legérdekesebb

"Lengyelországban viszont a nagyvállalati magánosítás igen lassú folyamat volt: a nagyvállalatok majdnem fele még 2010-ben is állami tulajdonban állt."

Akkor mégsem az állam a legrosszabb gazda?

http://osszkep.hu/2016/03/hol-lett-zoldebb-a-szomszed-kertje-a-lengyel-es-magyar-gazdasagi-rendszervaltas/

Lengyelországban az egy főre jutó GDP jelenleg alacsonyabb, mint nálunk, nem előztek meg minket.
(Nyilván a teljes többszöröse, mert a lakossága is majdnem négyszerese.)

Ha konkrétan az almát nézzük, a magyar 25 ezer hektár áll szemben a lengyel 140 ezer hektárral.
Ezért éri meg jobban Lengyelországban almát feldolgozni, mint nálunk.

Ha mindenképpen a mezőgazdasággal akarod egy ország gazdaságát mérni, akkor abból indulj ki, hogy minél kisebb a mezőgazdaság aránya a nemzetgazdaságban, annál fejlettebb egy ország.

minél kisebb a mezőgazdaság aránya a nemzetgazdaságban, annál fejlettebb egy ország

A cigány lova is megdöglött, mire leszokott az evésről...

Amúgy ez eléggé olyan érvelés, mint az, amelyben bebizonyítjuk, hogy az uborka evése halálos, mert az elhunytak igen jelentős része evett életében uborkát. Szerintem a korrelációszámítás ész nélküli használata téves következtetések levonásának melegágya.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A fejlődő országokban a munkavállalok 60 - 70%-a foglalkozik mezőgazdasággal, a fejlett országokban ez a szám 5% körül van.
Ez az 5% nemhogy ellátni képes a lakosságot, hanem pont ezekben az országokban van túltermelés.

Amikor a nemzetgazdaságban a mezőgazdaság arányáról írtál, akkor semmiképp sem a foglalkoztatottak számára gondoltam.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor mire?

A megtermelt áru mennyiségére, értékére.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A megtermelt áru értéke a mezőgazdaság aránya a GDP-ben, 5%.

A helyes megfogalmazás a MINŐSÉG!
Mennyiségi szemetet mindenki tud termelni óccón.

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Ennek semmi köze a minőséghez, egyik fejlett ipari országban sem lényegesen magasabb a mezőgazdaság hozzáadott értéke a GDP-hez.

Az importot csak az exportal együtt tudod megszüntetni.

De egyeztess légyszíves előtte a gazdákkal, mert jelenleg ők érthető okból inkább Nyugat Európába adják el a jó minőségű terményeket, mint a hazai csóró piacon.

Valamint a maradék, nem a mezőgazdaságből élő 9.6 millió emberrel, aki a csökkenő kínálat és EU támogatások hiánya miatt durván növekvő árak következtében nem jutnak a mostani élelmiszer-bőséghez.

Magyaroszág gazdagabb ország lenne, ha a jelenleg a mezőgazdaságban dolgozó 400 ezer ember az iparban vagy szolgáltató szektorban helyezkedne el.

"Kifejtené véleményét mi a probléma az itthon is megtermelhető élelmiszerek külföldről való importjának beszüntetéseellen? "

Mindent gyűlöl, ami magyar.
Csak ez a problémája vele.

De legfőképpen az indokolatlan felsőbrendűségi tudatot...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Kiválló poszt!
Már a vak is látja hogy mennyire komoly gond a felmelegedés, 125 éves melegrekordok dőltek meg mindenhol, Alaszkában vízben húznak a szánhúzó kutyák.
Oka jelentős részben az olyan árúk ide oda szállítgatása, amit helyben is meg lehet termelni.

*********
https://imgur.com/a/Ux6dDJS

A cél jó, de az eszköz rossz: Nem a külföldi árut kell kevésbé versenyképessé tenni, hanem a hazait versenyképesebbé.

Lehet ilyet játszani, hogy mindig az alulmaradottra mutogatunk, csak jelen esetben nincs sok értelme.

Az itthon megtermelhető, tömegtermelt zöldségek behozatalát egy tollvonással meg lehet tiltani vagy adóztatni. Szart, vízízű paradicsomot itthon is lehet csinálni, versenyképesség nélkül is. Az egyik stadion helyett kell építeni egy városnyi fóliasátrat. Azonban szerintem a cél az lenne, hogy mindenki átálljon a helyi termelők termékeire. Amiben lehet. Amiben nem lehet (narancs, banán stb.), abban maradna a külföldi.

+1

Vagy mondjuk nemzeti dohánybolt helyett/mellett lehetne "hazai zöldséges/kisbolt". Ha valóban hozzák ugyanazt a minőséget és mennyiséget, akkor működnie kell a külföldi termékek betiltása nélkül is.

A tiltással az a baj, hogy szétbassza a versenyt. Onnantól senkinek nem lenne érdeke, hogy jó minőségű terméket gyártson, hiszen úgyis megveszik, mert csak ez van.

Van ilyen bolt videken láttam.
Meg ez

http://www.hazaipiac.hu/magyar/6-HAZAI-PIAC-PONTOK

Aztán a termelői piacok

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Pont ez, hogy ne "valahol vidéken" legyen, hanem elérhető közelségben a legtöbb embernek.

Én biztos, hogy ezt választanám a nagy üzletekkel szemben. Tőlem akár dohányboltban is lehetne, az úgyis van 8db 500m-es körön belül. Legalább így lenne valami értékelhető hasznuk és nem csak a nemzetpusztítást hívnánk nemzetinek.

Ilyen lehetőség is van

Vásárlás - Szállítás Kedvezmények

Fogj össze barátaiddal, ismerőseiddel, rendeljetek közösen, hisz

10 000 Ft feletti vásárlás esetén a szállítási költséget teljesen átvállaljuk!

http://www.hazaipiac.hu/magyar/4-VASARLAS-SZALLITAS/5-Vasarlas-Szallitas

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Ilyen, kiszállításos formában a gyümölcs nehezen elképzelhető (nincs is az oldalon), valamint nem is túl környezetbarát megoldás.

Ez aztán igazán környezetbarát megoldás. :(

Nyilván sokkal környerzetbarátabb megoldás 15ezer Km-ről importálni a chilei cseresznyét, 8e KM-ről a kínai fokhagymát, zöldséget, mint 50 KM-ről hazait.
Mond már ki nyíltan, hogy te valamilyen export import cégben vagy érdekelt milliárdokkal.

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

"Nyilván sokkal környerzetbarátabb megoldás 15ezer Km-ről importálni a chilei cseresznyét, 8e KM-ről a kínai fokhagymát, zöldséget, mint 50 KM-ről hazait."

Abban biztos vagyok, hogy, ha egyesével kellene mindent rendelni, az sokkal szennyezőbb lenne, mint a mostani ellátási láncok.

De nehéz ezt összevetni, mert hozzátartozna a képhez a brazil és európai mezőgazdasági munkás ökológia lábnyomának összevetése, használt eszközök és vegyszerek is.

Az elektromos autókkal is az a probléma, hogy képesek vagyunk eljutni a holdra, de nem tudjuk megmondani egy cella valós ökológiai lábnyomát.

Már nincs olyan eszköz, amivel a Holdra tudnánk vinni egy embert is. Minthogy szuperszonikus utasszállító sincs. Most csak a mobiltelefonokból termeljük a szeméthegyeket. Szóval a "fejlődés" nem biztos, hogy újabb képességekkel látta el az emberiséget. Most leginkább az van, hogy minél több olcsó szarral lássuk el az egyre gyarapodó népességet.

Jajjdehogyisnem!
Neked nem fejlődött vissza az agyad és nőtt a hövelykujjad a fészbúktól? ;)

Nekem nem, mert nem használom, de látom a naphosszat telefont tapizó embereket, szerintem komoly elvonási tüneteik lennének, ha elvennék tőlük a mobiljukat a kedvenc fészbúkjukkal.

Ismerek olyanokat, akik szinte mindent, amit lehet, termelői paicokon szerzik be.
Kicsattanak az egészségtől, legalább 15 évvel fiatalabbnak néznek ki a koruknál.
Az vagy, amit megeszel.

Ok, de ez egy választás, a protekcionizmus meg a másik véglet, amikor eszed-nemeszed nem kapsz mást, csak az itthonit, nehogy verseny legyen, mert az CSAK rosszat tud szülni. Mondták, és lett is magyar narancs.

Ez az amit a nagyvárosi ember nem ért meg.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

Mert egyszerűen nincs így: a születéskor várható élettartam és az egészségben töltött évek száma a nagyvárosokban a legmagasabb (ezen belül Budapesten):

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/varhatoelet10.pdf&ved=2ahUKEwiZ7PGc0ujjAhVvlYsKHR3BDCAQFjAAegQIBRAC&usg=AOvVaw0HKeLOWsI6Lg5EQgcNpxg4

Nem, nem csak a házi termény a hosszabb élet titka.

Ez csak egy durva csúsztatás.
Szerencsére elég elolvasni a linkelt statisztikát. Nem Budapest - ami az ország ötöde - vezet, hanem a gazdag budai és egyéb gazdag kerületek messze az országos átlag felett vannak. A belvárosi kerületek meg az ország szegény területeivel egyeznek meg.
Ezt még tovább lehet súlyozni az anyagi javak és az adott területen a megélhetéshez szükséges javak aránya szerint is. Ekkor derül csak ki a végső igazság.

Teszteljük a statisztikát!
- 6x költöztem,
- csak szuper minőségű vidéki terményeket eszem,
- a Belvárosban élek
- mikor fogok meghalni?
:)

Ezt nézd meg, légyszíves:

"Születéskor várható átlagos élettartam nemenként
a település népességnagysága és jellege szerint, 2009"

A község nagysága és a várható élettartam között egyenesarányosság van.

Budapest átlaga veri a magyaroszági átlagot, igaz ahogy írod is ez nem minden kerületre igaz.
Biztosan kevesebb háztáji fogy Soroksáron és Pesterzsébeten, mint Óbudán.

Még egy kicsit szkeptikuskodok. Ez egy 10 éves statisztika. És mi van most?
Nézd meg ezt: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wdsd008.html
Ha ebből lecsalsz egy-két budapesti "jó" kerületet, akkor Budapest már az országos áltlag alatt is lehet. Ezt az ellentmondást el lehet kerülni egy város vagy nagyobb város mértű kerület külön kezelésével. Akkor pl. a VII. kerület már sokkal rosszabb helyzetben van. És hiába főváros==legnagyobb város, nem áll fenn az egyenes arány.

Igaz, idős korban számít az is, hogy mennyi idő alatt ér ki a tanyára a mentő, milyen közel van a kórház.
Ami sokkal fontosabb, az a gazdagság. A 80-as években egyik kollégám húga szociális munkás volt, többgyermekes családokat látogatott. Esteledve az a kérdés motoszkál benne, hogy miért nem gyújtanak ezek villanyt? Rákérdezett - ki volt kapcsolva.
Az akkori nem publikus felmérés szerint a szegények egészségügyi helyzete olyan volt, mint Szíriában, míg a jómódú rétegé a fejlett nyugathoz hasonlított. Szerintem ezt is tükrözi, különösen a budapesti statisztika. Ha a Rózsadombon vagy a 11. kerületben élsz, több pénzed van orvosra is.
Kíváncsi lennék mennyire torzítja a statisztikát a külföldön dolgozók száma? Nyilvánvalóan a fiatalabbak mennek ki.

A háztáji tán nem annyira lakóhely, mint döntés kérdése. Egy ismerős Spar pénztárossal dumáltunk, és neki is feltűnt, hogy nem onnan étkezünk. Maximum rizs, tészta és hasonlók.
Viszont garantáltan olcsóbb, mint a Tesco!

Találtál friss kerületi adatokat is?
A kumulált adattal Budapest vezet.

Ami egyébként baromi érdekes, hogy 20 év leforgása alatt 10 évvel (!) nőtt a várható élettartam.

Kíváncsi lennék arra, hogy a várható élettartamot milyen metódussal számolják.

"Ami sokkal fontosabb, az a gazdagság." valószínűleg igaz, rengeteg egyéb apró ok segítheti ez.

Egyet viszont kérdeznék. Ezt, hogy?
"- csak szuper minőségű vidéki terményeket eszem,
Viszont garantáltan olcsóbb, mint a Tesco!"

A párom valami bulira készített baconba csomagolt csirkemájat. A szalonnás bácsinál a kolozsvári 2800Ft/kg, a "főtt szeletelt bacon nitrites pácsóval" (kolozsvári:)) 4200Ft/kg.
Ilonka néni - a piacon legdrágább - 800Ft-os uborkája üvegbe töltve lényegesen olcsóbb, mint a legolcsóbb csemege uborka. (ott a töltőtömeg)
Ezek az adatok több évesek, de ráadásul a szalonna ára nem is emelkedett. Némi csalás ugyan van a késztermék és piaci termék összehasonlításában. Ezt talán ellensúlyozza a szinte összevethetetlen minőségi különbség és az egészségre káros anyagok hiánya.
Talán nekem nem hiszel, de a hal sem hülye. Mióta Ilonka néni uborkájat eszi, rá sem néz másra.

Ez tök jó, de képzeld el mi történne, ha holnaptól minden városi ember így tenne.

Semmi lenne az élelmes vállalkozó aki megvenné a Tescoban újracsomagolná (beleöntené a rekeszbe) és degeszre keresné magát.

Hát nem. Biztos vannak hülyék, akikkel el lehet hitetni, de én egyből kiszúrnám a tescós gyümölcsöt meg zöldséget ránézésre.

Az igazi házi gyümölcs messze nem olyan ergonomikus és gyönyörű, mint az ilyen agyonkezelt szarok.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

Kis túlzással import élelmiszert eszünk, mert a magyar mezőgazdaságnak jobban megéri exportálni.
A kettő különbsége a magyar mezőgazdaság hozzáadott értéke a GDP-hez (talán 5%-t).

Megkérdezted a gazdák véleményét az ötletedről?

Ilyenkor érti meg az ember, miért lehetett választást nyerni az autópályaépítés fő kampánytémává téve az mszp-nek.
A külföldi kamionoknak épültek a pályák, a magyarok pénzéből.

Ahelyett, hogy a vastutat felfejlesztették volna, vagy visszaszerezték volna a MÁV-CARGO-t és bevezették volna kötelezően azt a rendszert, hogy az áthaladó kamionforgalom csak vasúton mehet. Persze az autópályamatricázás zsírosabb üzlet, a dízelkamionok környezetszennyezése meg senkit nem érdekel.

Azon én is eldobtam az agyam, mikor a szemkilövető eladta a Cargót.
Az EGYETLEN MÁV ágazatot, ami masszívan nyereséges volt.

102 milliárd Forintot adtak érte, az eladás előtti évben 2.8 milliárd Forint volt az adózás előtti eredménye.
2014-ben -5 milliárd, 2015-ben +3.8 milliárd.
Alighanem a világ legnagyobb üzlete lehetett ezt megvenni.

Persze a közgazdaságtan, statisztika csak liberális ármány, sokkal egyszerűbb óbégatni, hogy eladta a nemzeti kincset.

Nem a MÁV-CARGO-t siratjuk, csakhogy liberális uraságod is megértse: Azzal van a probléma, hogy meglenne a technológiánk rá, hogy mentesítsük az országutakat a kamionoktól, úgy, hogy vonattal átvisszük őket egyik határátkelőtől a másikig. Mégse csináljuk, pedig gyakorlatilag mindenkinek jobb lenne az olajcégeken és az autópályakezelőn kívül.

Lassú, körülményes, nincs meg a kapacitás, drága, kevésbé kiszámítható

Ezek csak üres kifogások.

Az autópálya is lassú, pláne ha épp baleset van, akkor már kiszámíthatatlan is. Autópályán kicsit többször van baleset, mint ahány vasúti sínen, tehát a kiszámíthatósággal dobálózni még hülyeség is.

A kapacitás régen is megvolt. Egy tehervonat 30-40 kamiont elvisz. Persze lehet fejleszteni a kapacitást, csak döntéshozói akarat kéne hozzá.

Drága: az autópálya is drága. De ezek szerint még mindig olcsóbb, mint helyben megtermelni a kamionnal pöfékelt árukat. Tehát nem kell picsogni.

az a körülményes, hogy minden nap/héten van kamion baleset az M5-ön ???

mitől lenne drága ha egy villany mozdony húz 20 kamiont ?

Régen volt ilyen, de drága volt a magas üzemeltetési költségek miatt: pályahasználat, fel/le pakolás, jobban rongálta a pályát, magas üzemeltetési költségek és a végén még nem is oda jutsz ahova akarsz.

Egyedül ami miatt megérte az az volt, hogy több határátlépés esetén is csak 1x kellett vámolni, de ez előny a schengennel eltűnt.

Akkor érné meg, ha hatalmas csomópontok lennének, de ez az EU-ban nagyon ritkán áll fenn.

Ha lerohadt a vasúthálózat, nincs párhuzamosítás, két külön irányű közlekedés.... valahol mennie is kéne azoknak a szerelvényeknek.
Amikor múltkor valami dél-európai kínai kikőtőről és rajtunk keresztülfutó tehervagonokról álmodoztak fátyolos tekintetű politikusaink, utánaszámoltam, hogy ugyan már egy tipikus konténerhajó rakományának elszállítása vajon hány szerelvényre férne fel, fizikailag képesek lennénk-e faltól falig vagonokkal feltöltve a magyar vasúti szakaszt értelmes időn belül keresztülszállítani... hát nem nagyon lenne más közlekedés.

Helyette életszerűbb, ha a konténerhajó a bejáratott észak-európai nagy kikötőkbe megy és onnan a fejlettebb úthálózatokon szórják szét.

De ugyanez pepitában, hogy a kínai vasúti teherjáratba tolt pénz mennyire életszerű: ha nincs leállás (pl épp háborúskodás miatt), akkor egy éves teljes kapacitást lazán elhoz egy körben egy teherhajó európába.

A személyvonatoknak meg elsőbbsége van. És láthatjuk, hogy bármilyen esmény van, azok menetrendje is felborul egész napra.

"és onnan a fejlettebb úthálózatokon szórják szét."

Mi az ára a fejlettebb utaknak?
Ezermilliárdokat veszteget el az állam a koncesszióba adott autópályákkal

A mai magyar GDP 7 százalékát, 2853 milliárd forintot dob ki az ablakon a magyar állam 2040-ig azért, mert korábbi kormányok

mszp!!!444

úgy döntöttek, hitelfelvétel helyett ppp-konstrukcióban valósítják meg az M5-ös és az M6-os autópályát – számolta ki a G7

Az 1994-ben koncesszióba adott M5-öst az osztrák Bau Holding AG, a francia Bouygues S.A. és Colas S.A. közös cége építette, 2004-től pedig bevonták a matricás rendszerbe, ezért cserébe évi 17 milliárdot fizet az állam. Emellett az állam még közel 40 százalékos részesedést is vett, ami után lett volna kb. 100 milliárd forintért opciója megvenni a maradék 60 százalékot, de ehelyett inkább nyomott áron, becslések szerint 21 milliárd forintért eladta a részesedést a külföldi tulajdonosoknak, és évente nagyjából 35 milliárd forintot fizet 26 éven keresztül rendelkezésre állási díjként.

https://index.hu/gazdasag/2019/07/23/ezermilliardokat_veszteget_el_az_allam_a_koncesszioba_adott_autopalyakkal

A mostani éves GDP 7%-t veti össze a következő 20 év GDP-jével, bravó.

Egy szó sem esik az alternatív költségekről: mennyibe kerülne, ha hitelből építjük meg?

Jön a válság, már nyílt titok.
A mostani 7% könnyen mínuszba is fordulhat.

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Egyébként most 7% a GDP?
A másik posztban te vagy más meg 3-4%-ot írt, 5% eu támogatás mellett.

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Olvasd vissza, hogy mi a 7 százalék.

"Mégse csináljuk, pedig gyakorlatilag mindenkinek jobb lenne az olajcégeken és az autópályakezelőn kívül.+
Ja, csak kamionnal átmenni az országon 1 nap, MÁV-val meg 3. Ugyanis a vasútvonalaink a fos technikának köszönhetően rendkívül alacsony áteresztőképességűek, és a személyforgalom fontosabb. A kamionvonat meg vár.

Na, ezért szoktak le a MÁV-ról. A pályavasút állapota siralmas, a berendezések nagy többsége XIX. századi technika (nem elírás, a Siemens-Halske biztosítóberendezés több, mint 120 éves dolog), folyamatos a lerobbanása. Az autópálya sokkal megbízhatóbb dolog. MÁV-val szállíttatni sokkal nagyobb szopás, főleg olyan árut, ami romlandó vagy időérzékeny. A Just-in-time termelés idején, hogy ne kelljen totál feleslegesen raktáron tartani alkatrészeket, a logisztika kiszámíthatósága alapvető érdek, ebbe a MÁV nem fér bele.

A RoLa döglése miatt az osztrákokat tessék előszedni, náluk szűnt meg a támogatás, anélkül meg életképtelen, lassú és rengeteg vasútforgalmi és logisztikai problémát okozó valami volt. Apró példa, hogy a rola szerelvények, a pici kerekek miatt csak meghatározott útvonalakon közlekedhettek (ívsugarak, kitérőtipusok nagyon nem mindegy, hogy milyenek), a közbenső állomások közül csak néhány helyen lehetett félreállni rola-val, hogy a többi vonatot elengedjék, mert a RoLa szerelvány megengedett sebessége alacsonyabb, mint a pályára megengedett, vagy akár egy gyorsteheré, vagy ablakos vonaté - ez műszaki adottság, nagyot növelni nem igazán lehetett rajta.
Ja, és ami szintén fontos: a szállítás időpontja totálisan rugalmatlan: ha a felpakolást lekéste az autó, akkor majd x nap(!) múlva ment a következő szerelvény, és a fogadó oldalon is ugyanerre kellett felkészülni, hogy nem a fogadó oldal igénye szerint érkezik a szállítmány, hanem a RoLa menetrendje szerint. És sokan pont azért hasnzáltak/használnak közúti kamionos szállítást, mert azzal rugalmasabban lehet adott napra, sőt napon belül időpontra tervezni az áru érkezését.
A konténesvonatoztatás más kérdés, az megy, működik, de ott az átrakás és a vasúti fuvar időigénye/rugalmatlansága szól közbe.

'jobban megéri exportálni'

Ha te is kevesebbet kapnál a termékednél, mint az önköltségi ár, te is exportálnál.
HA lenne hazai feldolgozóipar, mint Ausztriában, amit eladtatok a külföldieknek, akkor készterméket lehetne itthon előállítani.

Nem tudom elképzelni, hogy valaki a saját vagyonát égeti el, hogy olcsóbban el tudja adni a terményt, mint az előállítási költsége.

1 perc alatt ezt találtam

A dinnye kilójáért kompenzációs felár nélkül 52-54 forintot kap majd, amely a 40-45 forintos önköltségi árat épphogy fedezi.

https://behir.hu/nem-orulnek-a-gazdak-a-dinnyearaknak

https://pestisracok.hu/igy-jartak-a-szabolcsi-gazdak-az-almatermelok-problemaja-egyetlen-allami-szervre-sem-tartozik

Kommentelő adja meg a választ a problémára

A termelők részéről a kiút a szövetkezés, és saját feldolgozás lehetséges, vagy át kell térni másfajta mezőgazdasági termék termesztésére.

Megint nem teszi mellé, hogy mennyi támogatást kap rá.
Az úgy valamiért mindig kimarad.

Az egész támogatást meg kellene szüntetni és kinyitni a piacot az afrikai, ázsiai termékek felé.
A felszabadult irdatlan mennyiségű pénzt pedig magas hozzáadott értékű, versenyképes ágazatokra, valamint infrastruktúra fejlesztésre, oktatásra és egészségügyre költeni.
Ez helyett mi földet turunk.

+1, szeretem ha valaki érti, hogy működik a gazdaság!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"a szerző közgazdász" :)

Oda mersz álni ezzel a francia gazdák elé?
A közös agrárpolitika legnagyobb haszonélvezője a kezdetektől Franciaország volt. Az alapító Hatok megművelhető területének fele esett erre az országra, s az egyetlen volt, mely a saját szükségletein kívül
exportra is tudott termelni.
A farnciák bármiért az utcára mennek, ha az érdekeiket veszélyben látják.

Muszáj lesz!
Kína megjelent a magas hozzáadott értékű fázisokban, (G5, + teflonok) piackutatás, fejlesztés, marketing stb. Nem lesz miből finanszírozni.
Ahhoz, hogy egy állam valakinek pénzt tudjon adni, előtte valakitől el kell vennie. Minden állami támogatás valakinek a rovására történik.
Ha adót vet ki, akkor az adófizetőtől.
Ha inflációt csinál, akkor mindenkitől, akinél éppen készpénz található.
Ha hitelt vesz fel, akkor a jövőtől.

ui. nem tudom átalakították e már az agrártámogatásokat, vagy még mindig pár hatalmas földbirtokos kap iszonyat mennyiségű pénzt.
https://www.origo.hu/gazdasag/20090501-az-eu-kozos-agrartamogatasanak-nagy-reszet-arisztokratak-es-cegek-kapjak.html
Ha nem, akkor a francia gazdák mögött ott lesz ám a háttérhatalom aki kitolja őket az utcára.

Még több kamiont az utakra, még csak minden 3-ik jármú kamion az autópályákon!
A mostani nyáron 125 éves melegrekordok dőltek meg, szaharai a hőség, de még több széndioxidot, még több nitrogént a levegőbe.
Importáljunk 8Ezer KM-ről azt az élelmiszert, ami a 3KM-re levő határban is megterem.

Még ha csak ott lennének, de volt, hogy a "kedvenc" 2x1 sávos(?) főutamon "lépéseztem", hogy előttem ameddig láttam csak kamion volt, hátam mögött szintén. Előzni képtelenség volt, szemből is többnyire csak kamionok folytak órán át..! Személygépkocsi csak mutatóban - (81-es.., de néha más, hasonlóan "jó" adottságokkal rendelkező főúton is ezt tapasztalom.)

Hjam kerem "tetszettek" volna utat epiteni. Egy normalis autopalya 3 savos legszelsoben mennek a kamionok es ha a 90-el haladot a masik 91-el elozi eppen 3 kilometeren keresztul a gyors savban meg mindig meg lehet elozni...

Igazad van, az utóbbi 5 évben lassan több a kamion mint a személykocsi.

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Ha nálunk nyugati árak vannak a boltokban... de a gazdák ráfizetéssel adják el a termékeiket*... az itteni melós töredékét kapja fizetésül, mint a nyugati... valaki valamit nagyon rosszul csinál. És valaki közbülső ember nagyon sokat kaszál. Hát nem feltétlen az üzlethálózat.

Ahogy fentebb is írtam, a gazdáknak kellene saját maguk számára szervezetet létrehozni, ami kiváltja a közbülső embert, aki 90%-ban lefölözi a hasznot, azt kihaszválva, hogy a gazdák nem bírnak egymásban, hanem inkább egy másik embernek adják bagéért a terméküket.

*: de még ráadásul olcsón is. Mert a ráfizetés lehet tehnológiai elmaradottság, rossz módszer miatt is. De még csak azt sem lehet mondani, hogy erről lenne szó kizárólag.

Sajnos a kommunizmus, TSZ-esítés miatt nálunk félnek szövetkezetekbe tömörülni, másrészt buták felmérni, mennyivel jobban járnának a szövetkezéssel, úgy ahogy pl. Ausztriában..
Az állam is támogathatná a szövetkezeteketet.

Ausztriában a megtermelt mezőgazdasági termékek rendkívül magas feldolgozottsági fokon és ezáltal lényegesen magasabb áron kerülnek értékesítésre.
Rengeteg a kis, közeoes birtok

https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2014/05/gazdasag/kornyezo-orszagok-mezogazdasaga-2014-ausztria

Tegyük mellé, hogy az Unió költségvetésének majdnem fele megy a mezőgazdaság dotálására.

Mennyibe kerül így az alma?

Az összefogás, szervezetbe tömörülés hiánya miatt lehet ezt. A felvásároló, aki le tud tenni a céges tárgyalásoknál az asztalra ipari mennyiséget, az tud nagyot szakítani rajta. A gazdák meg két fillérért eltörnék a egymás lábát. Ha a termelők szövettsége tudná a szállítást és nagybani leszerződött eladást is vállalni, akkor náluk maradna az a pénz is.

A gyártósorokat szépen át kell hozni Európába, hogy európai polgárok európai fizetésen termeljék meg azokat a kütyüket, amiket ezen a kontinensen fognak használni.

A németek ebben elöljárnak. A Valódi Német Kütyü == Made in Taiwan, csak német címke van rajta. De az is csak kívül.

Jelen alternatíva az olyan régi (nem okos) eszközök használata, amiket nem ezekben a gyárakban (hanem még esetleg Európában) gyártottak.
Ez merő ostobaság!
Olyan régen gyártanak pl. Indiában, hogy akkor még nagyon ostoba kütyük sem léteztek.

Segítek. Az van odaírva, hogy ájfón helyett tessék kurblis telefont használni!
Okostojás.

Idézet:
Olyan régen gyártanak pl. Indiában, hogy akkor még nagyon ostoba kütyük sem léteztek.

Nettó demagóg általánosítás. Nem mindent gyártanak ott. Abból, hogy Indiában vagy Kínában gyártanak kütyüket, nem következik, hogy mindent ott gyártanak, illetve ott gyártottak (régi kütyükről lévén szó).

Idézet:
Az van odaírva, hogy ájfón helyett tessék kurblis telefont használni!

Régi Siemens, Ericsson és Nokia telefonokat még Európában gyártották. Nem kurblisak. Rendes GSM telefonok, amikkel lehet telefonálni, mind a mai napig.

Ezt a nettó demagóg általánosítást így hívják:
A Te tudatlanságod.

Az 1980-as évek közepén a Videoton Indiában gyártatta a nyomtatókat. Ugyanúgy, mint az amerikai Dataproducts, ugyan már jóval korábban.

Így két lehetőséged van:
1) Mutatsz egy 1985 előtti Siemens, Ericcson vagy Nokia GSM (GSM 1987-től) telefont.
2) Beismered, hogy hülyeséget beszélsz.

A 2000-es évek elejéig minden Siemens, Nokia, Ericsson GSM telefont Európában gyártottak.

Nagyszerűen kiragadtál egy részletet a Videoton sztorival, csak ez sajnos nem bizonyítja azt, hogy más termékeket hol, hogyan és miként gyártottak. Ahogy köze sincs hozzá.

El is magyarázom: A 2000-es évek elejéig a mobil nem volt akkora üzlet, mint a nyomtató.
Utána meg gazdaságosabb volt olcsóbban gyártani. Gondold el, hogy nem kellett a sok-sok alkatrészt, meg annak a csomagolását idepöfögtetni, vámolni, áfázni - csak a készterméket.
Ázsiában az alkatrészek ára 30%-a az európainak. Az már csak hab a tortán, hogy még a munkaerő is olcsóbb. Meg a tengeri szállítás Kínából is olcsóbb, mint a Szeged-Budapest viszonylat.

Nem is értem miért pont a számítógép és mobil a téma. Ezeknek az előállítása legalább 99%-ig automatizált. A fokhagymáé meg nem.

A "Videoton sztori" mellett ott volt ám a "Dataproducts sztori" is. A fentiek igazát, no meg a piac törvényének működését is bizonyítja. Az elektronikai iparban (is) a minél nagyobb feldolgozottság, annál olcsóbb lesz a termék. Ezt csak a költségek csökkentésével és a sorozatnagyság növelésével lehet ellensúlyozni. Ha egy cég a gyártást Európában futtatja fel, akkor már tönkre is ment. Ha nem futtatja fel, akkor megmarad manufaktúrának. Az utóbbi esetben el sem jut hozzád a termék, így nincs miről pampogni.

Idézet:
Utána meg gazdaságosabb volt olcsóbban gyártani.

Ami a nyomtatóknál is pontosan ugyanazt a forgatókönyvet eredményezte, mint most van a mobiloknál. Halomszámra dobálták ki a jól működő nyomtatókat, csak mert régiek, ütöttek, kopottak, miközben fillérekért dobták utánad az újakat, amik egyre kevésbé bírták és tervezett elavulással (bizonyos oldalszám utáni letiltás) is meg voltak áldva. Később már szimplán hiányzó driverek miatt is (Windows 98, XP, Vista, 7, 8, 10 upgrade után) dobáltak ki nyomtatókat, mert a sok multimilliárdos cég túl multimilliárdos volt ahhoz, hogy új rendszerekre is megírja a régi nyomtatók driverét, miközben mondjuk a Linux-guruk megtették ingyen és bérmentve. Ami szomorúbb, hogy a fogyasztóvédelmi ügynökségek ekkor sehol sem voltak, hogy kötelezzék multiékat az új driverek megírására. Szerintem inkább tanulni kellett volna a nyomtatók féktelen pazarlásából, és nem megismételni ugyanezt a hibát a mobileszközöknél. Sajnos sikerült megismételni.

Idézet:
Gondold el, hogy nem kellett a sok-sok alkatrészt, meg annak a csomagolását idepöfögtetni, vámolni, áfázni - csak a készterméket.

Biztos vagy benne, hogy minden egyes alkatrészt és csomagolóanyagot onnan hoztak ide? Abban is biztos vagy, hogy ezek mindegyike csak ott előállítható?

Idézet:
Ázsiában az alkatrészek ára 30%-a az európainak.

Ahogy sokminden más is a harmada, vagy még kevesebb. Például az egy főre jutó szólásszabadság, vagy a szennyezetlen ivóvíz és levegő. Az, hogy ott ennyivel olcsóbb valami, csupán annyit jelent, hogy valakit vagy valamit nem fizetnek meg tisztességesen.

Idézet:
Ha egy cég a gyártást Európában futtatja fel, akkor már tönkre is ment. Ha nem futtatja fel, akkor megmarad manufaktúrának.

Az Ericsson, a Nokia itt futtatták fel a gyártást. A 2003-ban már a magyarok 78%-a rendelkezett mobiltelefonnal. A szolgáltatók pedig ezeknek a gyártóknak a termékeit kínálták. Talán még az Alcatelt. Erre én nem mondanám, hogy nem volt tömegtermelt. Talán az 1G-s időkben, amikor még csak táskatelefonok voltak, akkor talán még nem volt. Alapvetően nem kellett volna átállni az eldobható, tervezett elavulásos, olcsó szarok gyártására. Maradhatott volna Európában a gyártás és a tartósabb termékek drágább pénzért való eladása. Én például a mai napig egy 10 éves telefont használok (Nokia C2-01). Köszöni jól van. Ja és.. Made in Finland.

Idézet:
Nem is értem miért pont a számítógép és mobil a téma.

Mert ezekről szólt a cikk.

Brrr - nem nyert.
Hagyd már abba ezt a tervezett elavulásos ostobaságot! Ami a nyomtatóra abszolút nem igaz.
Történetesen nyomtató fejlesztésen dolgoztam. A gazdaságosság alapjait meg már az egyetem első félévében oktatták. Ha mindezekhez nem értesz, akkor ne okoskodj feleslegesen, mert igen unalmas.
Csak azt gondold végig, hogy milyen összegért szállnál ki egy 6000Ft-os nyomtatót karbantartani, mondjuk 1 óra munkaidőt alapul véve. Ha megfordítjuk, akkor a 6000Ft-os nyomtató helyett (ami mondjuk 200 lap/hó teljesítményre lett tervezve), megvennél-e egy 400000Ft-os nyomtatót (ami 20000 lap/hó teljesítményre lett tervezve). És beférne-e a szobádba, szükséged van-e rá?

Ha olyan nagyokos vagy, akkor pampogás helyett végezz gazdasági számítást a nyomtató beszerzése előtt! A driver problémával egyetértek, de ugye ez csak a vindózokat érinti. A nyomtatókat meg tán azért dobálták ki, mert elöregedtek. Mert ugye, mire kijön a legújabb Windows, addigra már elöregedett a nyomtató. Ha meg nem, akkor pazarló volt a beszerzése. Ebben pedig a Microsoft egyáltalán nem lehet hibás, hiszen nem ő vette a nyomtatót.

Abban is biztos vagy, hogy ezek mindegyike csak ott előállítható?
Egyáltalán nem. Komolyan gondolkozom rajta, hogy el kellene látni a kínaiakat elektronokai alkatrészekkel. Esetleg beruháznék Bivalybasznádon egy valódi magyar űrhajógyárra. ;)
Komolyra fordítva a szót, itt egy példa. Az itt gyártott alkatrészekből itt, Európában is használok a gyártáshoz. Csak mi nagyon kis sorozatokat gyártunk.

Például az egy főre jutó szólásszabadság, vagy a szennyezetlen ivóvíz és levegő.
Nem hinném, hogy ezek bármelyikére hatással lenne az, ha nincs ájfónom.
Pedig nincs, mert a tiédnél 2 évvel régebbi telefonom van (Nokia 5000d-2). Ráadásul XP/SP2 alól írok éppen. És ezen is dolgozom.

A 2003-ban már a magyarok 78%-a rendelkezett mobiltelefonnal.
Ez a statisztika nem a készülékek számáról szól.
A Nokia meg néhány év alatt bele is bukott, ahogy megmondtam. A konjuktúrát meglovagolni egyszerű, fenntartani meg nem.
A made in ezmegaz olyan, mint a szarvasi kávéfőzők. Rá is van írva, hogy Kínában készült.
De van valódi USA gyártmányú IBM szerverem is. Ha kinyitod, a távolkeleti alkatrészek mellett találsz magyar, cseh, stb. részegységeket.

A cikk meg a gazdaságról, vagy a rendezetlen gazdasági viszonyokról szól, csak éppen számítástechnikai alkatrészekre kihegyezve, meg a malajziában dolgozó indonéz és nepáli vendégmunkásokra. Ez ott belpolitikai és nemzetközi szerződéseket érintő kérdés. Sajnálatos, de ennek ellenére betervezem az ST EEPROM-ot, mert jobbak a műszaki paraméterei mind a 30 darabnak. És lévén ilyen nagy sorozat, Európában szerzem be.

Nevezhetjük a tervezett elavulást gazdaságosságnak is, attól még nem lesz sem etikus, sem fenntartható, hogy szarból-húgyból gyártják le az olcsó nyomtatód és dobják utánad a Media Marktban, emellett reklámokkal és akciókkal manipulálnak a megvásárlásukra.

Idézet:
A driver problémával egyetértek, de ugye ez csak a vindózokat érinti.

Vagyis a nem ipari nyomtatók körül-belül 99%-át.

Idézet:
A nyomtatókat meg tán azért dobálták ki, mert elöregedtek.

Igen, sznobék kidobják csak azért, mert elöregedett, megsárgult, miközben még működőképes. Azonban számos nyomtatót és szkennert dobálnak ki azért, mert "vettek egy új gépet, amin Windows 10" van. Abból, hogy hány nyomtató van forgalomban, amihez nincs magasabb verziós Windows-ra driver, illetve hányan álltak át folyamatosan Windows 7-re (és hányan állnak át most Widnows 10-re), triviálisan sejthető, hány nyomtatót kell kidobni. Márpedig az átlagfelhasználó nem fog azért Linuxra váltani, hogy a nyomtatóját megtarthassa. Se nem fog VirtualBox-ba felhúzni egy régi Windowst, csakhogy nyomtatni tudjon. Szépen megveszi az újat, kidobja a régit. Ahogy a reklámok tanították.

Idézet:
Ráadásul XP/SP2 alól írok éppen. És ezen is dolgozom.

Nagyon helyes. Respekt! Csak így tovább! ;)

Idézet:
A Nokia meg néhány év alatt bele is bukott, ahogy megmondtam.

A Nokia az említett időszakban még élt és virult. Aztán amikor elkezdték meglovagolni az okostelefon-vonatot, meg költségoptimalizálgatni, abba buktak bele. Meg abba, hogy odakerült a Microsoft beépített embere, aki szándékosan tönkretette a telefonos üzletágat, hogy aztán bagóért felvásárolhassák. Szerencsére a karma jelen volt és a Microsoft is belebukott a Nokia Lumia / Windows Phone vakvágányba. Ami ennél szomorúbb, hogy ennek köszönhetjük a Windows 10 használhatatlan, eltabletesített, csiligány tapicskoló felületét, ami a mai napig maradt lenyomva a felhasználók torkán.

Idézet:
De van valódi USA gyártmányú IBM szerverem is. Ha kinyitod, a távolkeleti alkatrészek mellett találsz magyar, cseh, stb. részegységeket.

Mondom még egyszer: Nem az volt az állításom, hogy pl. a régi mobiltelefonokban minden európai. Az volt, hogy Európában gyártották. Ha az alkatrészek 50%-a nem Kínából jön, már az nagy siker.

Jól beszélsz, csak rosszul fogalmazol. XD
Ha elolvastad, amit írtam, akkor az itt felsorolt érveidet úgy kell értelmezni:

Tiltsuk be a birkákat!

Aki nem fejlesztőmérnök és közgazdász, az ne vehessen nyomtatót!

Mindazokat ki kell végezni, akik az olcsó termékről úgy gondolják, hogy gazdaságos!

Sajnos, az öreg Ford is megbukott. A fogyasztói társadalom nem viselte el a csak fekete autókat. Pedig elképzelésed szerint ez lenne az egyetlen a járható út.

A hulladék nyomtató pedig azoknak készül, akik nem tudják felmérni, hogy kell-e nekik, gazdaságos-e, stb. Én sem tartom etikusnak, hogy a fogyasztók igényeit szolgája ki egy cég. Egyszerűen be kellene csukni, mindenki munkanélküli lehetne. Aztán majd jól megmondanád, hogy ki dolgozhat és mit gyárhat, mit vehet. Ez etikus!

Az erkölcstelen reklámok ellen nem a hup fóruma a hatásos, hanem a GVH. Ha hiányzik a megfelelő törvényi szabályzás, azt viszont nyugodtan kifejtheted a képviselődnek.

Maga az elavulás egy mesterséges kifejezés. A műszaki ojjektumokra inkább a kopás és elhasználódás a megfelelő fogalom. Ha eltekintünk a műszaki tartalomtól, akkor nyugodtan lehet természeti jelenségnek is hívni. Elvégre a fogaid és az ízületeteid is kopnak. Így maga Isten vagy a természet (Nemkívánt törlendő!) sem etikus.

Az ipari nyomtatók kézikönyve mindjárt a teljesítménnyel és a nyomtatási költséggel kezdődik. Ha olyan nyomtatót veszel, ahol nincs ilyen információ, akkor miből gondolod hogy az idők végezetéig lehet használni? Ti. a nyomtatási költségben benne van a nyomtató ára is - minél olcsóbb, annál jobban.

Aztán miért nézel reklámot, vásárolsz a Media Marktban? Műszaki jellegű döntésekhez nem a reklám a megfelelő információforrás.

A Nokiát meg magyarázhatod előről-hátulról. A bevétele a béka segge alá ment, ezért nem maradt meg a piacon. Tőlem akár a vezérigazgató is elihatta a bevételt. ;) Sőt, a legújabb ostobatelefonjai tényleg nagyon ostobák. Régen egy Nokia-Nokia csere esetén semmi újat nem kellett tanulni. Most meg súrolja a használhatatlant. Ez lehet a fejlődés útja...

Leírom, hogy hogyan értettem, aztán gondolsz, amit akarsz.

  1. Tiltsuk be a birkaterelő pszichológiai hadjáratokat (marketingkampányokat), ami birkáknak nézi és sulykolással egyre inkább azzá formálja a vásárlóközönséget és az érzelmein, ösztönein keresztül próbálja őket többletfogyasztásra rávenni. Vagyis: Tiltsuk be a reklámokat!
  2. Az vegyen nyomtatót, akinek szüksége van rá. Mármint nem arra, hogy ne legyen megsárgult, meg legyen csicsás, új dizájnos. Hanem arra, hogy nyomtasson. Az vegyen új nyomtatót, akinek totálkáros a nyomtatója, vagy teljesen másik technológiára akar váltani (pl. tintasugarsról lézerre). Mielőtt kiforgatnád ezt is, leírom másképp is: azt kell betiltani, hogy hiányzó driver (értsd: a gyártó nemtörődömsége, spúrkodása) miatt kelljen új nyomtatót venni. Azt kell betiltani, hogy előállhasson olyan szituáció, hogy új számítógéphez (és operációs rendszerhez) csak új nyomtatót lehet használni. (A Linuxszal meg majd akkor gyere, ha legalább annyian használják, mint a Windowst).
  3. Senkit nem kell kivégezni, pláne nem azokat, akiket multiék átvertek és megvezettek.

Idézet:
Az ipari nyomtatók kézikönyve mindjárt a teljesítménnyel és a nyomtatási költséggel kezdődik. Ha olyan nyomtatót veszel, ahol nincs ilyen információ, akkor miből gondolod hogy az idők végezetéig lehet használni? Ti. a nyomtatási költségben benne van a nyomtató ára is - minél olcsóbb, annál jobban.

Félreértesz. Nem azt próbáltam sugallni, hogy mindenkinek ipari nyomtatót kéne vennie, még Tapicskoló Tamásnak is, aki egy évben egyszer nyomtat. Arról van szó, hogy az olcsóság™ és a gazdaságosság™ égisze alatt (szerinted és multiék szerint) nyugodtan ki lehet dobatni a konzumer nyomtatók 99%-át, csak mert nincs hozzá driver, vagy épp átkapcsol benne egy számláló, hogy túl™ sokat használtad.

Idézet:
A Nokiát meg magyarázhatod előről-hátulról. A bevétele a béka segge alá ment, ezért nem maradt meg a piacon.

Igen. Csak nem azért ment a béka segge alá, mert nem gyártatott eleget™ Kínában, vagy mert túl™ sok mindent gyártatott Európában. Innentől kezdve pedig http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

Félreértesz. Nem azt próbáltam sugallni, hogy mindenkinek ipari nyomtatót kéne vennie, még Tapicskoló Tamásnak is, aki egy évben egyszer nyomtat.

Tehát veszek egy nyomtatót és lezsírozva elrakom. Aztán 10 év múlva előveszem, majd a következőket teszem:
- Megölöm billgéct, mert nincs driver.
- Az első/harmadik lap nyomtatásakor bedöglik, ezért viszem garanciázni. Hiszen volt rá egy év garancia 200 lap/hó mellett.

Hiszen Tapicskoló Tamás megvette azt a nyomtatót, amire nincs szüksége. Ezért - ha jól értem - az etikátlan billgéc egyedül a felelős. Tamáska meg azért vett nyomtatót, mert a gonosz reklámnak szüksége volt rá. ;)
Zavart érzek az erőben.

A számláló azért van a nyomtatóban, mert pl. a xerografikus rendszer élettartama ennyi lapra lett méretezve. (A hengeren a fotovezető bevonat öregszik. De van számláló az ipari nyomtatókban is!) Nyugodtan felléphetsz az autóban szokásos olajcsere ellen is. Az is a gonosz mérnökök és multik találmánya. Egy megfelelő orosz szoftverrel százmillió kilóméter után sem kell olajat cserélni. Sőt! Lecsapolod és eladod újként!

Nem, a Nokia a fenntartatlan fejlődés miatt halt el. A sok birka nem akarta megvenni a régi kütyüket. Pedig a kínai gyártás és a termelés csökkentése megoldhatta volna a fennmaradást. Persze ez ellentmond a növekedésmániának, meg a csakazértishazaitermékethússzorosáron vezérelvnek. Ezért nem lehet ma jó butatelefont kapni.

De hát, a divat az változik. Gyerekkoromban csak a primitív néger törzsek tagjai hordtak karikát az orrukban, meg a medve. Ma meg már minden személyiségzavaros ember. ;)

Ki tart vissza attól hogy meghagyj nyomtatásra egy XP-s gépet?

Pár évtizede volt Európa a csúcson (nem a kommunista oldala).
Akkor még a javak többsége itt készült.

Aztán beindult a profitmaximalizálás, hogy lehet minél olcsóbb ráfordítással minél nagyobb profitot kisajtolni.

Így került minden Kínába.

A folyamat ebbe az irányba tart, és nem hiszem, hogy visszafordítható lenne.

--
robyboy

Szerintem visszafordítható. Trump is ezzel probálkozik.

Én valahogy nem érzem annak realitását, hogy találnak több 100 millió munkást, aki hajlandó beállni betanított munkásnak.

Nem fog kelleni annyi. Egyre durvább az automatizálás.

Reméljük. Egyelőre napi szinten azt látom, hogy még az EU-s bérszinten is jobban megéri foglalkoztatni egy biorobotot, akinek annyi a feladata, hogy egy objektumot átrak az egyik oldalról a másikra, aztán kimondja a monitoron megjelenő számot.

Pedig ez elég egyszerűen leírható, fix munkafolyamat, ami nem változott az elmúlt 20 évben. Emiatt kicsit szkeptikus vagyok afelől, hogy az akár évente változó feladatot végző szalagmunkásokat belátható időn belül leválták a robotok.

Fun-fact: Kínában magasabb a 10.000 feldolgozóipari munkásra jutó robotok száma, mint Magyarországon: https://www.controlengineering.pl/wp-content/uploads/2018/10/Robot_density_by_country_page_2.jpg

Szerintem a robotok elég mobilisek. Elég csak egy magasabb vám és már átúszik egy óceánt is.

És miért nincsenek még itt?

Mondjuk mert ritka a teljes egészében robotizált üzem, a maradék élőmunkára pedig Európában nincs munkaerő.

Na meg vannak mindenféle előreások, bár már ott sem örülnek annak ha kigyullad egy folyó.

Trump igazából az elnökválasztási kampányát járatja már most, hogy jövőre tudjon arra hivatkozni, hogy márpedig ő móresre tanította Kínát, ellentétben az erőtlen és gyenge kezű demokratákkal.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

A félvezetőgyártás témájában Európát kelet Ázsia lehagyta technológiában már a kilencvenes években. Arról, hogy ma ez a különbség hol tart jobb nem is beszélni. Egy félvezetőgyár meg nem egy olyan, hogy na akkor felrakjuk a hajóra majd lerakjuk máshol és veretjük a gyártást.

Nem kell mindenben csúcstechnológia. A kommunikáció már egy 20 éves GSM telefonon is triviálisan megvalósítható. Senkit nem érdekel, hogy fejlettebbek, vagy hogy egy maggal többet tudnak belerakni az okostelefonba. Tudjuk biztosítani az élehető, tiszta környezetet és a megfelelő életszínvonalat, az a lényeg. Ehhez nem kellenek végtelenségig automatizált, szanaszét okosított házak, telefonok, autók. Abból folyamatosan butuló zombitársadalom lenne.

Milyen érdekes, hogy az nagyon fontos multiéknak, hogy mindenki is Messengeren kommunikáljon a másikkal, de az már egyáltalán nem, hogy mindenki is dolgozhasson otthonról, és például legyen valamirevaló, nem akadozó, nem torz és nem az értelmes beszédet is kitömörítő konferencia alkalmazás, a sok webökör javascriptes, WebRTC-s gány trágyadombja helyett.

Pedig az otthoni munkavégzéssel lehetne a legjobban visszaszorítani az autózást.

A technológiából nem kell a legfejlettebb. A meglévőt és az Európában előállítható szintűt kell minél értelmesebb dolgokra használni.

Nem tudod véletlenül milyen fabek vannak ma Európában azok milyen szinten vannak? (Én sajnos csak egyedül az NXP nijmegeni fabjének a képességeit ismerem.)

Ha ezeket ismered akkor van-e elképzelésed arról, hogy (a példádnál maradva) ezekben fabek-ben gyártanának mondjuk egy 2G modemet akkor annak milyen teljesítményfelvétele lenne?

"és az Európában előállítható szintűt kell minél értelmesebb dolgokra használni."

Miből gondolod, hogy ez a cél?
Az értelmes felhasználás?

Tehát állítsuk le a K+F-et? És mit szólnál ahhoz, ha azt mondaná neked valaki, hogy a SoC gyártók egyik legfőbb prioritása ma a fogyasztás csökkentése? Lehet-e szerinted K+F-ezni és új mobil processzorokat kiadni, ha a fejlesztés eredménye a kedvezőbb energiafelhasználás?

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Egyik dolog, hogy #DEFINE "megfelelő életszínvonal", utána lesz talán értelme annak, amit írtál. A másik dolog, hogy még eddig eg kanyi betűt nem láttunk abból amit te, mint nagyszerű és szoftverfejlesztéshez is nagyon értő, véleményalkotó megmondóember leírtál, és production-ben van, miközben mindenki mást lehülyézel, aki bármilyen szoftvert megírt. Ha őket webökörnek hívod, akkor téged meg egyenesen címzetes megmondóökörnek fogunk nevezni, ha megfelel. Ha nem, akkor is.

Az otthoni munka jó lenne, de tudod ahhoz is sok webökörnek meg más fejlesztőnek a gány trágyadombja kell, meg legalább két gép otthonra, hiszen a privátot jobb helyeken nem engedik csak úgy be a céges hálózatba... Ja, és ha már itt tartunk, azok a webökör openvpn fejlesztők olyan gány trágyadombot csináltak, ami már nem megy Windows XP-n, úgyhogy az XP-s gépről például nem tudok távmunkázni, méga kkor se, ha lenne rá lehetőségem, hogy saját gépről tegyem... Pedig szerinted egy XP mindenre is elég jó még manapság is...

Ehhez képest talán soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség Európa-szerte (6%).
Németországban konkrétan történelmi mélyponton van, mialatt Németország a világ legnagyobb hozzáadott értékkel rendelkező exportőre lett.
Közép-Európa gyorsabban fejlődik és zárkózik fel, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Ha romániára gondolsz, akkor miért nem írod azt?

Romania gyorsabban fejlődik nálunk, ez tény, de az egész térség jól teljesít.

Mondjuk Kína helyett Magyarországról is írhattunk volna, mert itthon is jellemző az olcsó összeszerelő munka, amivel pl. pont Németország gazdaságát erősítjük és nem a sajátunkét. Más kérdés, hogy ezek munkahelyteremtő cégek itt is, de savanyú a szőlő.

--
robyboy

Volt egy strukturális probléma a magyar gazdaságban a 90-es években és a 2000-s évek elején: kevés volt az alacsony hozzáadott értékű munkahelyeket száma, mert a rendszerváltás körül a feldolgozó ipar tönkrement: ezért magas volt az aktivitás ebben a körben.

Ez most jelentősen csökkent, most az lesz a következő kérdés, hogyan leszünk képesek innen továbblépni.
Ha egyáltalán akarunk, a felsőoktatás és az OKJ mostani drasztikus szűkítése nem ezt vetíti elő.

Szerintem az OKJ szűkítése nem probléma. Én úgy értelmezem, hogy lesz állami oktatás, amelynek keretében az alapokat, ha úgy tetszik a fizikánkat tanítanák meg. Minden szakma azon elméleti részét, amely állandó, ami 100 éve is ugyanaz volt és 100 év múlva is pontosan ugyanaz marad. A technológiai fejlődést, piaci igényeket, trendeket figyelembe vevő részt pedig megoldaná a dinamikusan mozgó piaci oktatás, amely az állami oktatás alapjaira építkezve konkretizálná a tudást. Ez utóbbi tudás aktuális, viszont gyorsan elavuló, hiszen a trendek, a technológiák nagyon gyorsan változnak.

Egyetemen sem azt kell megtanulni, hogyan működik egy sárgára festett CAF villamos, hanem azt, hogy melyek azok az elvek, amelyek alapján forog az a villamosgép abban a járműben.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az alapszakmákat (fogalmam sincs mi ez, mert sehol nem definiálják) csak állami, nappali képzésben lehet tanulni.
Utána pedig már csak speciális ismereteket lehet tanulni.

Innentől el lehet felejteni, hogy valakinek több szakmája van, vagy másra képzi át magát, mert mondjuk már nincs igény a munkájára, vagy fizikailag nem bírja.

Ha ez így, ebben a formában valósul meg, az megint hazaárulás.

Orbánéknak szalagmunkás kell, mert a német autóipar, az ország fő befizetője, erre tart igényt. Rabszolga kell, ezzel ez teljesülni fog.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Miért? Továbbá szerinted milyen oktatási struktúra volna kívánatos és miért? Valamint, ha van rengeteg diplomásunk, CEU-t végzett társadalomtudós lázítók, kommunikáció szakot végzett megmondóemberek, akik saját maguk managelésén kívül semmihez sem értenek, akkor ki fogja megjavítani a megdöglött metrószerelvényt? Nem lehet, hogy egészséges arány kellene a felsőfokú és középfokú végzettségűek között? Azt értem, hogy elég sokan beképzeltek, egyetemet akarnak végezni képességek nélkül, de ennek motivációja nagyjából a „csak dolgozni ne kelljen”.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Olyan, amivel az egyén munkavállalási lehetőségei kibővülnek, amivel bárki tanulhat, aki akar, ami a mindenkori gazdasági elvárások szerinti értékes tudást ad, olyan oktatási alapokkal, ami értelmes, gondolkodni képes társadalmat épít. Szalagmunkásokra alapozva a jövőt nem lehet sikeres országot építeni. A megnyilvánulásod alapján te valahogy nagyon érdekesen gondolkodsz a világról.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

+1 minden szavadra

Az egyén munkavállalási lehetőségei kibővülhetnek, és ez jó is, de vedd figyelembe, hogy nem mindenki azonos képességű, továbbá nem minden munkakör igényel felsőfokú végzettséget. Bár felfoghatjuk ezt úgy is, hogy lehet diplomával is mosogatni, de az meg egy cseppet pazarlás a társadalom részéről.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De nem a diplomarol van szo, hanem hogy ha egy pek szeretne atkepezni magat villanyszerelonek, akkor milyen lehetosegei lesznek ra.

Nem ismerem az új szabályokat, de szerintem nem túl nagy baj, ha a villamosipari alapismereteket állami intézményben sajátítja majd el.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nappalai alapképzésnben foga tudni elsajátítani. Pont. Nem lesz lehetősége munka mellett tovább/átképeznie magát.

Nem eszik olyan forrón a kását. Specializációba szerintem bármi belefér, kellően lazán értelmezve akár a komplett jelenlegi rendszer változatlanul. Ebben az egészben azt a szándékot vélem felfedezni, hogy ne sarlatánok adjanak mindenféle okleveleket sok pénzért, amely aztán semmit sem ér, illetve egy nyelvet beszéljenek, közös legyen a szakmai alap. Legyen egy minimum, egy gondolkodásmód, amelyet az adott szakmacsoporton belül mindenki ismer és tud.

Amúgy én is a régi típusú, poroszos, hagyományos oktatásnak vagyok a híve. Érzékelhető is a különbség generációk között. A cégünkhöz nem tudtunk felvenni frissen végzett szakembert, mert annyira fogalmatlan volt, ezzel szemben bőven 50 fölötti kolléga átlátja a szakma rejtelmeit. Persze, sokat számít a tapasztalat, de az a generáció a kezdetekkor sem volt olyan kutyaütő, mint sokan manapság. Az elveket, alapokat kell jól megtanulni, nem a konkrét, divatos technológiákat. Ez utóbbiak jönnek, mennek, ezek alkalmazott dolgok. Ha jók az alapok, akkor abból bármi levezethető, megcsinálható.

Az idősebb korosztály jellemzően megtanulta az anyanyelvét használni, nincsenek szövegértési problémái, precízek. Ezzel szemben azok, akik chat-en érlelődtek, a nyelvünket helytelenül használták, a központozás, írásjelek, ékezetek ismeretlen számukra, zavaros fogalmakkal, pontatlanul, félreérthetően kommunikálnak, amelynek felelőtlen, selejtes munkavégzés lesz a következménye. Szerintem ez viszont sokba fáj a gazdaságnak idővel.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"mert a rendszerváltás körül a feldolgozó ipar tönkrement"

Inkább úgy fogalmaztam volna, hogy tudatosan tönkretették a gyors egyéni meggazdagodás érdekében. Ezt hívjuk azóta is privatizációnak.

Lehetett volna fejleszteni is, csak az sok meló kevés pénzért.

Dolgozni mindig utált a magyar, és a lassú vagyonosodás sem alternatíva a gyors ellenében.

--
robyboy

A rendszerváltás pár éve alatt gyakorlatilag a teljes piacát elvesztette az ország, milliók kerültek az utcára, a kamatok (és vele együtt az állam finanszírozása) 20 - 30 százalék körül voltak, az ország nyakig el volt adósodva, technológiailag pedig évtizeddel lemaradva.

Levezeted, hogy ilyen körülmények között ki és miből fejlesztett volna?

Hidd el, csak egy alkalmas kormány kellett volna hozzá, meg a sok EU-s támogatás helyes felhasználása.

--
robyboy

Ez jó meglátás, csak az EU-hoz másfél évtizeddel később csatlakoztunk. ;)

Viszont az EU már előtte is támogatta az országot, nem is kicsit. 3 fő programja volt az EU-nak kifejezetten a közép-kelet európai országok gazdaságának javítására, hogy csatlakozhassanak az EU-hoz.
PHARE program, SAPARD, ISPA.

Ezen kívül az Európai Fejlesztési Bank (EBRD) is rengeteg pénzt adott fejlesztésekre 1991 és 2004 között.

Tudom, 97-ben részt vettem egy 1 milliárdos projektben. Aztán éppen nem vettük igénybe a kölcsönt. ;)

Idézet:
Diodes Rt.

Lol

Hát ugye a távolkelet. Pl.:
Vishay Intertechnology, Inc. is an American manufacturer of discrete semiconductors and passive electronic components ...
Aztán ott a Vishay Hungary Kft., évi 14 232 859 EUR árbevétellel.
Öllég menő kínai cég.

Azt hiszem, itt a pillanat, hogy megalkossam az "elekto-vegán" kifejezést. Ugyanazok az érvek, és ugyanazok a irreális megoldási minták.

Ennyire fura neked, hogy valakiket érdekel a társadalmi felelősségvállalás, és hogy milyen hatást gyakorolnak a környezetükre azzal, hogy bizonyos elektronikai termékeket megvásárolnak? Ennyire fura, hogy külön kategóriát gyártasz rá, hogy aztán besepregethesd az irreális™ feliratú szőnyeged alá?

Egyébként szerintem nettó hülyeség itt elektro-vegánozni, mivel a ruhavásárlásra is pont ugyanúgy igazak a fentiek. Csakhogy ugye a cikk nem arról szólt.

A

OFF

Valahol írták hogy gyüjtsük zacskóba a megvett gyümölcsök magvait, aztán út közben dobjuk ki a mezőre.
Vagy Malajziában vagy Taiwanon, valamilyen ottani országból indult a kezdeményezés, sok fa kinőtt már spontán.

like :)

Most attol eltekintve, hogy Taipei es Kuala Lumpur messzebb van egymastol, mint Berlin es Kairo (vegulis mindegy), nem tartom jo otletnek. Eleg sok problemat tud okozni, ha valami helyidegen elolenyt beviszel egy teruletre, mert nincs meg a termeszetes ellensege. A nyuszik is milyen cukik mar, a cicak is, aztan megsem volt olyan jo otlet elereszteni olyan szigetekre, ahol a helyi fauna es flora nem volt rajuk felkeszulve.

Ezt inkabb biznam a termeszetre (vagy helyi szakemberekre), mint random szemetelo jarokelokre. Idealis esetben nem hajt ki, es tragyazza a mar ott levo novenyeket. Legrosszabb esetben meg kihajt, elszaporodik, es kiszorit valamit, amit nem kellene.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nem tudom hányféle olyan gyümölcs kapható a boltokban amely magról nevelve élvezhető termést produkálna. Továbbá a legtöbb mai haszon növény termésátlagra optimalizált nemesített fajta, cserébe kényesek és megfelelő vegyszerezés nélkül nem sokáig bírják.
Illetve ha már itt tartunk, megállnál az út széli benzin füstös, dízel kormos gyümölcsfáról eszegetni?

Elsőre szimpatikus kezdeményezés, de kicsit megkapargatva elég haszontalannak tűnik.

Nem, ennyire visszatetsző a "nekem van egy értékítéletem a fogyasztás tekintetében, és aki nem azt vallja mint én, az "tetszőleges negatív jelző". "
Már néhányszor megbeszéltük, hogy van aki szereti a húst. Akarom írni a okostelefont, meg a sok G-t. Másnak jó az élete anélkül is.
Említettem már, szoktál elgondolkodtató dolgokat is írni, de a "kövesse mindenki az én életmódomat" profétizmusod folyamatos visszatetszést kelt. Ezért vontam párhuzamot a vegánokkal, akiknek érthető a törekvése, de a szektás megnyilvánulásaik visszatetszést keltenek.
Sajnos veled kapcsolatban is ez a helyzet.

Nem emlékszem rá, hogy bárkit felszólítottam volna arra, hogy kövesse az én életmódomat.

Az okostelefonok gyártása jelenleg fenntarthatatlan. Ezzel kezdeni kell valamit hosszú távon. Erre egy megoldás, ha nem veszel okostelefont - ez az én életmódom, csakhogy tisztázzuk. Viszont, az is megoldás, ha Európába hozzuk az okostelefongyártást, néhányszor tartósabbra gyártjuk a mostaninál, és mondjuk 2x-3x drágábban adjuk el. És biztos vagyok benne, hogy létezik még pár megoldás ezen kívül is.

Az a bajod, hogy nem vagy képes disztingválni. A vegánok között is nagyon sokan vannak, akik nem gondolják, hogy az egész világnak vegán kaját kéne ennie. Gondold el, pl. mi történne a méhekkel, ha holnaptól senki nem enne mézet. Már így is pusztulóban vannak, hát még ha a méhészek is beadnák az unalmast, hogy nem termelnek többet. Emellett természetesen előfordulnak szélsőségesebben gondolkodó vegánok is, ahogy minden elvrendszer köré rendeződött csoportban. Te fogod a szélsőséges kisebbséget és rájuk mondod, hogy "a vegánok", aztán szektásnak meg irreálisnak nevezed a törekvéseiket. És ugyanezt az ítélkezést alkalmazod velem szemben is. Szerintem tök jól megértenénk egymást, ha ebből egy kicsit visszavennél.

Szerintem megértjuk egymást, csak nem értünk egyet.
Én például betiltanám(tm) a "csak telefon" telefonokat, mert végtelen pazarlásnak tartom annyi nyersanyagot ( és gyártási infrastrukturát) beleinvesztálni egy olyan eszközbe, ami csak egy dologra jó.

Amikor azt mondod, legyen a iphone kétszer drágább, akinek az kell, úgyis megveszi, én azokra gondolok, akik használtan 20k körül vesznek olyan telefont, ami újonnan sem került 50K-ba.
Ha minden kétszer drágább lenne, ezek sem jutnának hozzá. Persze, lehet azt mondani, "minek az nekik", de akkor eljutunk oda, hogy a társadalmat felosztjuk a társadalmi helyzetük alapján. Én meg nem hiszek abban, hogy az jó lenne.

" A vegánok között is nagyon sokan vannak, akik nem gondolják, hogy az egész világnak vegán kaját kéne ennie. "
Őszintén kérve, mutass már egyet is.

Én például betiltanám(tm) a "csak telefon" telefonokat

A privacy-t, személyes szabadságot meg felejtsük el örökre. :(


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt hittem, azt már a legelején elfelejtettük. :/
De félreérted. Nem kell, hogy okos (nagyvállalatfüggő) legyen. De legyen benne gps, meg fényképezögép, meg egy 7.5cm-es zsebkés. :3

Nyomogombos telefonokba is van ár fényképező, elemlámpa, csomo hasznos eszköz.

Nah, akkor azok maradhatnak. De csak ha én úgy ítélem meg, hogy elég extra hasznos dolog van benne*.

Lol... anyámat nem tudom rászoktatni okostelefonra, amivel mondjuk videotelefonálhatna a messzire került rokonokkal. Múltkor sikerült egy nagyobb képernyős butatelefonra cserélni a már használhatatlanság szélén lévő régit. No ebben van fényképezőgép is.
https://prohardver.hu/dl/upc/2019-08/23987_img0023a.jpg

Ez egy jól sikerült fotó. Napsütésben erre képes, nincs lekicsinyítve, ennyit tud. Beltérben csak homályos paca lenne, mert nem elég érzékeny. Legutóbb ilyen 2009-ben láttam, amikor kínából importáltunk egy mindenes telefont, amiben állítólag analóg tévé vevő is lett volna. Sajna nem volt benne.

És miért kellene anyukádat rászoktatni egy olyan eszközre, amelynek használatával megszűnne a szabadsága? Miért akarsz neki rosszat?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megszűnne... meg hát. Mert régen még szabadabb volt, amikor telefonja sem volt, hanem csak kisétált a falu valamelyik végében lévő nyílvános fülkéhez, ha beszélni akart a gyerekével. A nemzetközi hívás most sem olcsó, mobilneten át viszont filléres. Ha digi elérhető lesz nála, akkor lehet megteszi a butatelefon is, mert náluk olcsó az eu hívás is.

Szimplán csak arról van szó, hogy fél a változástól. Annó az analóg tévé lekapcsolásakor is pánikolt, hogy jaj hogy fog tévét nézni. Ha muszáj, akkor tudja használni. Érdekes módon meg tudta tanulni kezelni az új távirányítót, hogy a sorozatok közt váltogasson. És néha még természetfilmekre is rákeveredik.

Valamiért mégsem tudod őt okostelefon használatára szorítani. Lehet, számára fontosabb a szabadság, mint az, hogy az unokájával olcsón videotelefonálhasson. A szabadságnak ára van.

Lehet, nem alaptalan a változásoktól a félelme. Én inkább azt mondom, te vagy vakmerő, mondván, mi baj lehet.

néha még természetfilmekre is rákeveredik

Nem voltam kollégista, de emlékszem, a koliban a pornót hívták természetfilmnek. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincs neki összeesküvéselmélete a gonosz multiról, mint itt egyeseknek. Ellenben igénye lenne rá, hogy mutasson képeket és nézhessen képeket a távoli családról. Butatelefoban is felfedeszte, hogy ez már tud fotózni. Csak a minősége béjegkép. Ahelyett, hogy pár havonta én szinkronizálom köztük a képeket, információkat, közvetlenül is tudnák egymással, amikor beszélnek.

A kínálatban az is van, szóval az esély megvan rá :D

"Én például betiltanám(tm) a "csak telefon" telefonokat,"

Persze a demokráciaTM jegyében.

A könyvégetést mikor fogod követelni?

Semmi bajom a könyvekkel. Eléggé sokfunkciósak ahoz, hogy maradhassanak.

Nem a demokrácia jegyében. A "én jobban tudom mint a sok birka(tm)", hogy mi kell nekik jegyében. Ők buták, megvezetettek, én viszont okos vagyok. Nekem van igazam.

Ellentmondasz magadnak.
Hajbi szerint a birkáknak kell az egyre többet? tudó okostelefon, tapicskolni, Közben meg te a tudatosak által vásárolt, nyomogombos telefont extrával akartad beiltani.

Én a csak egy dologra használható, tehát valójában erőforráspazarló eszközöket akarom betiltani, mert szerintem hülyeség. ... Akarja a fene. Inverz érvelés volt, hogy bármi ellen lehet érvelni, ha azt akarjuk bizonyítani, hogy mi vagyunk a "jobbak".

Viszont, az is megoldás, ha Európába hozzuk az okostelefongyártást, néhányszor tartósabbra gyártjuk a mostaninál, és mondjuk 2x-3x drágábban adjuk el. És biztos vagyok benne, hogy létezik még pár megoldás ezen kívül is.

Aprócska tévedés. A 2x-3x az legfeljebb a méret, az ár meg 10x-15x akkora.
Többször írtam, hogy hardverről ne nyilatkozzál, mert fingod sincs róla! ;)

Mi indokolja a 10-15-szörös hardverárat?

Rengeteg dolog.

Eleve a 30%-os alkatrészköltség miatt (az ázsiaihoz képest) van egy 3,3x szorzónk.
Ehhez hozzájön a magasabb bér- és rezsiköltség.
Nyilvánvalóan kisebb sorozatban készül, mint egy Samsung. Ez emeli a gyártás költségét és kisebb mértékben az alkatrészek árait.
A magasabb árak miatt nő a marketing költsége is. (Állítólag a laptopok egy időben már az asztali gépek ára alatt voltak, de a reklámok miatt még mindig 1,5-2,5x drágábban árulták öket.)
A megnövelt élettartam miatt:
- A komolyabb a szervizek felállítása, vagy cseredarabok biztosítása többszörös költség lehet.
- A hosszabb élettartamhoz megnövelt megbízhatóságú, drágább egyedi teszt procedúrán átesett alkatrészek szükségesek.
- A megbízhatóbb termékhez drágább a fejlesztés, és a késztermék bevizsgálása.

Azt kell megérteni, hogy itt "a jól elkészített darab általában tovább működik, mint a tervezett élettartam" helyett garantálni kell a magasabb élettartamot. Ez kb. olyan, mint amikor élhetsz 100 évig, vagy garantálni kell a 100 éves élettartamot.

Vegyünk egy pc tápot. Régebben 5eFt-ért kaptál tápot házastól. A megbízhatóbb tápok ugyanakkor 20-40eFt, a szerver tápok meg többszázas kategóriába tartoztak. A táp ugyan erősen öregedő, de viszonllag egyszerűbb áramkör. Képzeld el ezt egy telefonnál, ahol nem csak az elektronika, hanem a doboz élettartamát is biztosítani kell. Tehát a karcmentességet, a szigeteléseket és a ragasztásokat korrózió és időálló módon.

Ha még értenék is hozzá, akkor talán sokkal nagyobb szorzó is kijönne. ;)

+ "A megnövelt élettartam miatt" fedezni kell a gyár fenntartását, dolgozók bérezését akkor is, ha időarányosan 10ed annyi terméket adnak el, mondjuk erre csak egy 10x-es szorzót már tehetünk is hasraütésszerűen.

Integrált termék pedig nem javítható, akkor is cserélni kell. Legfeljebb most az alkatrész a fél készüléket magában foglaló intergált modul. Nem integrált pedig exponenciálisan több hibalahetőség, nagy méret, gyenge teljesítmény... bilibe lóg a kéz.

Nem igazán. Elég nagy gazdasági baklövés lenne a kelleténél nagyobb kapacitású gyárban, a szükségesnél nagyobb számú dolgozóval termelni.

Ilyenkor több lehetőség adódik.
- Ha prognosztizálható a sorozat növekedése, akkor a gyár nem teljes kiépítésben, kevesebb dolgozóval és géppel kezd termelni. Nagyobb példányszám előállításához felfuttatják a termelést. Ennek egy viszonylag rövid, 2-3 hónapos időtartama lehet. Ez alatt beállítják a további gépeket és a hozzá tartozó munkaerőt.
- Ahol nincs teljesen kihasználva a termelési kapacitás, ott bérmunkát válalnak.
- Ha gazdaságtalan a termelés, vagy annak egyes részletei, akkor bérmunkát vesznek igénybe, azaz mási cég gyártókapacitását.

Integrált termék javítható, de csak bizonyos mértékig és bizonyos esetekben. Ha javításra kell felkészülni, akkor nyilvánvalóan más a konstrukció és más a szerviz felkészültsége, de mindenképpen drágább. Viszont a megemelt árba és a nagyobb sorozatba bele kell férnie.

Pedig pont erről van szó, hogy a régi integrálatlan, manufaktúrában vagy kisipari módszerekkel termelt eszközöket nosztalgiáznak páran. Csak arra sem képesek, hogy kiszámolják, akkoriban mennyibe (hány havi fizetésbe) kerültek azok a ma már hétköznapi eszközök.

Amit írsz az ma is így megy: vannak bérgyártók és oem cégek. Sok más cég meg csak matricáztatja saját márkanévre. Ha megint a tartósság lesz a szempont, akkor nem csak a minőségi, hanem a lecsökkent mennyiségi értékek miatt is komoly drágulás lesz. De persze az is igaz lehet, hogy akkor 10ed annyi brand lesz, néhány cég kiszolgálja a kis keresletet a manufaktúrájával és majd a nagypapától örököljük a számítógépet hajbazer örömére.

Az integrált pedig pár chipből áll, azt a chip cseréjével javítod, ami a funkcionalitást magában tartalmazza.

loptam is

Talán embertelennek fogok tűnni...
... tucatnyi nepáli és indonéz munkással interjúzott Malajziában ...

Szivatásos sztorikat londoni magyar munkavállalóról is olvashatunk.
Pedig az Európa.
Ne menj többet Londonba, de ha mégis, akkor ne egyél étteremben! Hátha saját honfitársadat szivatod!

A londoni megélhetési honfitársaink külön misét megérnek. Szerintem ne keverjük ide őket.

Persze, nyugodtan söpörd csak a szőnyeg alá, hiszen "a fejlett™ Európában is előfordulnak szivatásos esetek, így nem számít, ha a távol-keleten is".

Ide is kommentelhetnél

https://hup.hu/node/165175

Ambivalens érzéseim vannak. Nincs okostelefonom, kb. 12 éves telefonomat használom, azóta nem vettem újat. Tehát kérésed teljesült. Másfelől viszont amikor a munkám kapcsán tervezek valamilyen hardware-t, az említett nagy félvezetőgyártók termékeit tervezem az áramkörökbe. Mégis mit tehetnék? Elektroncsövekkel, relékkel, bipoláris germánium tranzisztorokkal nem lehet mindent megoldani, pláne nem energiatakarékosan és kicsiben, valamint ezek nem is igazán beszerezhetők.

Akkor most szégyelljem magam?

Azon meg jó volna túllépni végre, hogy az elektronikai ipar == mobiltelefon gyártás, valamint az ember az elektronikával kizárólag végfelhasználóként találkozhat.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugye megvan, hogy miert nem szeretjuk a felvezetogyarakat Europaban tartani?

https://dilbert.com/strip/2002-02-18

Láttál már közelről félvezetőgyárat?

Igen.

hajbazert mikor engedték vissza? :)

Meggyőztél. Soha többet nem gyártok távol keleten semmit erőszakkal.

Amig lesznek tudatlanok, gyengek, addig az okosak es erosek ki fogjak oket zsakmanyolni. Pont.
Human Nature.

Hol a kerdes ?

A szallitas dragitasa meg elkezdodott. Szeptembertol, csak csokkentett kentartalmu uzemanyagot hasznalhatnak, ha europai es amerikai kontinens kikotoibe akarnak kikotni. Picsognak is az olajorszagok is, mert igy a selejt masra nem hasznalhato orias kentartalmu olajukat amit kitermelnek nem tudjak majd eladni, mert semmire nem fog kelleni. Kiesik a bevetel jo nagy resze. Na meg ugye a normal olaj ara fel fog kuszni, ezt kutnal mindenki eszre fogja venni. De ezt csak valami hulye economics sorosugynok ujsagiro irta a cikkeben.

Te vagy a többedik, aki megjósolja, hogy fel fog menni az üzemanyag ára.
Van aki azt mondta, év végére akár 1E Ft is lehet a benzin.
Honnan szerzitek az infót?

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Csak tippelek, de valsz ilyen írásokból
https://www.mckinsey.com/industries/oil-and-gas/our-insights/imo-2020-and-the-outlook-for-marine-fuels

Mondjuk az érdekes, hogy úgy napi 8 millió hordó hulladékolajat égetnek el a hajók jelenleg és a napi kitermelés csúcsa 97 millió hordó körül van. Szóval azért elég számottevő mennyiségnek hangzik tényleg.

Ha egy magyar gyárban ostorral csapkodják a munkásokat akkor tessen a magyar hatóság fellépni és közbeavatkozni. Tetszik érteni, ugye?

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

.

... hogy a "hozzaszolaszhoz belepes szukseges"-re kattintva miert nem az adott threadbe kerul a hozzaszolas?

​https://www.theguardian.com/global-development/2019/aug/08/schoolchildren-in-china-work-overnight-to-produce-amazon-alexa-devices

Nekem egy Doogee 5x pro telefonom van. Azt gondoltam mekkora fos lesz... 3.5 éves és nagyon elégedett vagyok vele. Második aksi van benne és úgy látom, a videók alapján, hogy ki tudom cserélni a micro usb-t és akkor még egy darabig jó vagyok.

Ez nem pont az a telefon amin amugy gyárilag kínai malware van?

Nem tudom.

A doogee -ról is olvasni sztorikat, meg a blackview-ről is, meg egy csomó másikról. Én bottal se piszkálnám meg ezeket a vackokat.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Én szeretem, hogy kizsákmányolják a távolkeletieket és ezért sok olcsó szar van itt, ami nagyrészt műanyag. Véleményem szerint egyébként túl is fizetik őket! Most erről nem tudok többet írni, mert már két hete vettem ezt a gépet, ami előtt ülök, úgyhogy megyek újat venni, mert fő a fogyasztás.