Sonoff CH4 - redőny vezérlése

 ( kalmarr | 2019. június 26., szerda - 11:22 )

Sziasztok,

az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet a Sonoff-on "összevonni" két kapcsolót (CH1 és CH2), úgy, hogy csak az egyiket lehessen kapcsolni (addig ne legyen a másik aktív). Mivel a problémám az, hogy ha egyszerre mind a két kapcsolót bekapcsolom a redőny motorjának az nem igazán fog jót tenni...

Kalmi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ahogy olvastam, shelly 2.5-tel szokták megoldani (két relé van benne). Nincs elektromos redőnyom, de akár saját programot is írhatsz, meg a Tasmota is elég sokat tud.

Érdemes a utánaolvasni. A problémával mások is foglalkoztak már.

+1

Shelly-ben a gyari firm. ben van redonyvezerles.

Szia!

Én domoticz jelenetekkel(hülyén van fordítva :)) oldottam meg. Jó lenne összevonni, de így szépen stabilan megy :)

Üdv
Sanyi

Hát azt tudod csinálni, hogy egy (R1) relére (NO,NC) kötöd a motorokat, így biztosan nem adsz feszültséget mindkét kapcsolónak. A Common lábat meg tudod kapcsolgatni a Sonoffnak egy másik (R2) reléjével (NO). Szóval így is kétszer kapcsolni, először az irányt utána meg a feszültséget

De ezt csak a Pro-val tudod, a sima 4CH-n nem így vannak a relék. (amúgy, másik verzió, hogy R1 NC-ről kapja R2 Common a fesz-t, így R1 tiltja R2-t, de egy irányhoz csak 1 relét kell kapcsolni)
Pro-n (R2-n?) viszont elvileg lehet dip switch-el hw-s interlock-ot állítani, akkor viszont összesen csak 1 relé mehet egyszerre a 4-ből.

Ha viszont nem feltétel az eredeti eWelink rendszer, akkor a Tasmota-nak van egy Stefanbode féle fork-ja, amiben benne a van a komplett redőnyvezérlés (páronkénti interlock, nyitási, csukási idő alapján pozíciókövetés, stb.)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ez semmiképp! Azon kívül, hogy hiányos, de még kezdeményként is rossz. (nem csak a Sonoff maga tudja zárlatra kapcsolni a motort, de még a kapcsolóhoz képest is)

Ha fizikai interlock, akkor ez egy tökéletes bekötés (de szintén csak 4CH Pro-val jó, sima 4CH-val nem): https://user-images.githubusercontent.com/21077203/46223654-39d91f80-c354-11e8-9a29-5a8a72412bb4.jpg

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szia!

Én Sonoff Dual-al vezérlem mind a 15 redőnyömet, Node-Red-et használok.
https://www.itead.cc/wiki/Sonoff_Dual
Szoftveresen van megoldva, hogy nem lehet egyszerre 2 irányba mozgatni.
Ezen kívül figyelek sok mindent, pl hogy esik-e az eső, a nap be süt-e az ablakon, és ha igen akkor leereszti a redőnyt. Gyakorlatilag mindent meg lehet vele oldani.
Még nincs kész a végleges verzió, de a vezérlés tökéletesen működik! ;)

bmate

+1 rendes firmware-t arra a sonoffra, oszt minden (jelenlegi) gond tuvatunik!

Amúgy hogy irányítod? Itt arra gondolok, hogy WiFi-n lehet vezérelni, akkor ezt Te hogy is vezérled? Hogy írsz rá saját programot?

Szia!
Sonoff Dual-on ESPeasy van, és Node-Red-et használok a vezérlésre.
Nagy programozói tudás nem szükséges hozzá, össze lehet kattogtatni! ;)
Ebben a videoban, elég részletesen bemutatják. Kiindulásnak biztosan jó lesz. A video végén a Node Red-et is bemutatja.

ezt relék "elreszetelt"(? magyar megfelelö?) kapcsolásával szokták megoldani, ide felraktam egy részét egy áramúttervnek, ami ezzel kapcsolatos.

magyarázat:
a -26K1-es relé gyökerén jön be a fázis és alap állapotban a relé "N/O" (normally open) állásban van, így a fázis megy tovább a -26K2-es relé gyökerére. Mivel ott a "Lefelé irány" a "N/C" (normally closed) kontaktra van kötve (14-es vagy k0 pin), csak akkor folyik majd áram, ha az iranyítás megfelelö kimenete HIGH-ra vált (átbillen a kapcsoló a relében 12-esröl 14-re).
Ha viszont a "Felfelé irány"-t (-26K1 relé) kapcsolja az irányítás HIGH-ra, akkor ott billen át 12-röl 14-re a kapcsoló és adja a fázist a motor megfelelö kontaktjára.
Ezzel egyeben azt is elértük, hogy ha egyszerre aktiválódik mondjuk szoftver- vagy programozási hiba miatt mindkét kimenet, akkor is csak a "Felfelé irány" van átkapcsolva a motorra és soha nem tud mindkét irány egyszerre fázist adni a motorra.

Értelemszerüen a Sonoffal ezt úgy lehet megoldani, ha 2 csatornája (fel/le) mögé raksz még 2 relét és azokat az ábra szerint kötöd be. A reléknek a tekercs oldalon is kell bírni a 230V AC-t (a példában használt Phoenix relé az tekercs oldalon 24V DC)!

Ha Pro-d van, akkor szerencsére csak egy kapcsoló átbillentése és innentől kezdve csak egy kapcsoló lehet aktív. A szívás a nem Pro, na ott kell a relé...

Nem reteszelésre gondolsz?
Mi az eredeti szó, ami alapján az elreszetelt-et írtad?

A fenti egyébként egyfajta reteszelő kapcsolás.

http://ewelink.coolkit.cc/?p=458 - Toggle S6 (végülis lehet retesz is)

reteszelés talán jó lesz..."gegenseitige Verriegelung" németül
vagy "mutually locked" angolul

Előjött egy újabb gond.... :( Ugyanis ha átkapcsolom a kapcsolót, ami azt vezérli, hogy egyszerre csak egy kapcsoló legyen aktív a 4 ből (S6), akkor nincs idővezérlés, azaz hiába állítom a K6-os kapcsolót nincs időzítés, folyamatosan aktív...
Egy esetben van, ha nem kapcsolom át ezt a kapcsolót és mindegyik K5-ös kapcsolót 1-esbe teszek(self locking) módba, na ugye ez már nagyon nem jó így....

Mi lehet az oka szerintetek, miért nem megy az időzítés....?

Próbáld ki ezt: https://github.com/xoseperez/espurna/wiki/Hardware
Be lehet állítani, hogy egyszerre csak az egyik lehet on.
Ha bekapcsolod az egyik kapcsolót, az automatikusan kikapcsolja az addig on állapotban lévő másikat.

Igen ez meg van és működik, csak nem tudom időzíteni... ez a gondom most :(

Időzítés alatt mit értesz?
Mert az Espurna-ban van scheduler és trigger time is.
Vagyis be tudod állítani, hogy mikor kapcsoljon ki vagy be az adott kapcsoló, ill. azt is, hogy ha bekapcsolod valamelyik kapcsolót, akkor az mennyi ideig legyen on.

Igen, mivel nincs érzékelésem a pozicióról, ezért azt szeretnék egy időzítést (delay-t) rátenni, azaz 15 sec feltekerés vagy 15 sec letekerés. Amit tapasztalok, hogy hiába állítom be az időt folyamatosan megy a rellé addig, amíg le nem kapcsolom....

Mit szeretnél időzíteni? A redőny futásidejét, vagy inching-et a relékre, hogy csak impulzust adjanak? Ez mindkettőt tudja: https://github.com/stefanbode/Sonoff-Tasmota
Ha schedule-t akarsz a működtetésre, azt hirtelen nem tudom, de szerintem az is van benne.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"