Lámpa / dugalj / RPI relé vezérlés alternatív kapcsolása, hibrid megoldás?

Sziasztok!

Felvázolom a helyzetet és hogy mire keresek első körben elméleti, majd utána gyakorlati megoldást.

Egy lakásban ki van építve az elektromos hálózat (konnektorok, lámpák, légkondi, konyhai eszközök, stb), minden erősáramú (és gyengeáramú) kábel a biztosító szekrény közelébe és abba van bekötve, mint normál esetben. Infóim szerint nincs plusz olyan erősáramú kábel, ami még lenne (üresen), viszont van szobánként több gyengeáramú, vezérlésre alkalmas kábel (6 eres riasztó kábel, CAT 6A S/FTP kábel), ami alkalmas lehet arra, hogy a konnektorba, vagy magához az eszközbe oda vezessem és oda beépítsem, ha kell, nincs még használva.

Mi lehet a megoldás arra, hogy ha bármi történik az okos otthon vezérlővel, működésével, ami vezérel egy ki/be kapcsoló relét, méri a fogyasztását, akkor még valamit átkapcsolva tudjon minden működni a hagyományos módon, mérés és kapcsolás nélkül?

Amikre gondoltam, mint elméleti utak:

0.A. Ha simán a relé + fogyasztás mérő a biztosító szerkénybe bekötés elé kerül, akkor elő tud fordulni, hogy a relé ki van kapcsolva, és akkor a lámpa kapcsolót hiába kapcsolom be/ki, mert le van kapcsolva, nincs benne áram. Ha elromlik a relé vezérlés és le van kapcsolva, akkor nem fog működni sehol semmi.

0.B. Ha viszont a lámpa kapcsoló van lekapcsolva, hiába kapcsolom ki/be a relét, nem fogja felkapcsolni a lámpát, mert nincs felkapcsolva kézzel. Tehát ez az egész arra lenne jó így, hogy a felkapcsolt fogyasztókat le tudjam kapcsolni + mérjem a fogyasztást, de én nem fogom tudni így felkapcsolni, ha le van kapcsolva a fizikai lámpakapcsoló. (Erre más megoldás kell.)

1. Valahogy ha egy

1.A. - alternatív (váltó) kapcsoló / kettős alternatív kapcsoló

1.B. - váltókapcsoló (keresztváltó kapcsoló)
vagy bármilyen más kapcsoló módon működne például egy lámpa (ami lehet, hogy eleve 2-3 helyről kapcsolt akár), és a másik ágát a relé kapcsolná. Tehát a szobában felkapcsolom a villanyt, a relé lekapcsolja. Vagy nem ég a villany és a relé felkapcsolja, azonban én a fali kapcsolóval mint váltókapcsoló lekapcsolom. Ilyenkor a kapcsoló gombja soha nem állna mindig ugyanúgy, mintha csak egy darab kapcsoló lenne, tehát nem a lefelé kapcsolt lenne a ki, és a felfelé kapcsolt állása lenne a bekapcsolt, hanem éppen ahogy van, mint amikor 1 lámpát 2 helyről lehet kapcsolni normál esetben. Az a tippem, így buknám, hogy lehessen mérni a fogyasztást, már ha ki is vitelezhető ez a relé + váltókapcsoló / alternatív kapcsoló megoldás. Extra kábelezés kellene hozzá? Milyen?

2.A. A kiépített relé vezérelt és fogyasztásméréssel kiegészített részt egy külön kapcsolóval, ami még előtte van valahogy bekötve felülbírálnám, tehát mondjuk a biztosító szekrény körül lenne sok kapcsoló (vagy egy központi), amivel ki tudnám manuálisan kapcsolni ezt az akár 20 relé + mérő részt. Így megoldás lenne arra, hogy ha a relés rész elromlik, akkor sem marad lekapcsolva semmi, és manuálisan működik. Ennek az előnye, hogy a kapcsoló a hagyományosan működne, tehát a lekapcsolt gomb mindig lent lenne, ha felkapcsolom a kapcsolót, akkor mindig égne a lámpa, mert nincs más, ami ezt kapcsolja.

2.B. Valami másféle kapcsolással kiiktathatóvá tenni az összes relét és fogyasztás mérést.

3.A. Impulzuskapcsolókat / gyengeáramú kapcsolókat használni (például KNX?) Ilyen esetben akkor a lámpa fixen be lenne kötve, kapcsoló nélkül a relébe, amit csak a relé működtette, és a gyengeáramú kábelen (UTP/CAT6A) zajlana a kapcsoló vezérlése. Hátránya ennek, hogy nem így van kitalálva, de még átalakítható, most azt ne nézzük, hogy minek az árán. Ennek az lenne a hátránya, hogy ha ez a vezérlő egység elromlik, akkor sehol nem működne a lámpa / konnektor, és nem lenne alternatív megoldás a kapcsolásra, csak ennek a vezérlésnek a megjavítása. Előnye: Így azonban mindent lehetne központilag ki/be kapcsolni, mert a kapcsoló csak egy esemény, hogy be/ki, ami jöhet máshonnan is.

4. Még jobb ötletetek van erre! :-)

5.A. Ha egy átlagos lakás minden erősáramú fogyasztóját (mosógép, elektromos sütő, lámpák, konnektor) relé által kapcsolttá alakítanánk, legyen mondjuk 30 relé, akkor mennyi lesz a fogyasztás?
5.B. Mi a tapasztalat, a relék és az ilyen vezérlők mennyi időnként szoktak meghibásodni? Ilyenkor csak lekapcsolva maradnak, vagy akár még kárt is tesznek az eszközökben?

6.A Mindezeken felül bizonyos konnektorokba szünetmentes általi szinuszos áramot adni és kapcsolni a fent legjobb módon már nem sokat bonyolít, jól sejtem? :-)

7.F. Fogadjam el, hogy nincs erre megoldás és éljek együtt azzal, hogy ha elromlik a relé vezérlő, akkor nincs áram, amíg meg nincs javítva.

Szeretem végiggondolni az eleve hülyeség ötletet is, hátha közben előkerül egy működő is.
Köszönöm az észrevételeket előre is.

Hozzászólások

Én ha ilyet csinálnék, akkor elosztottra csinálnám: több vezérlő lenne - mondjuk 2 vagy 3 - és úgy állítanám be a rendszert, hogy ha egyik elromlik, akkor a lámpák fele működőképes maradjon. Ezeket úgy kell bekötni, hogy ne a lakás egyik felében legyenek, hanem nagyjából sakktábla-szerűen, tehát az élet ne álljon le nélkülük.

Plusz legyen egy tartalék vezérlő a polcon, vagy képes legyél átkötni fixre a must have funkciókat: fűtés, főzés, melegvíz.

Többek között emiatt a probléma miatt sem csináltam okos otthont: sokkal sérülékenyebb.

Szia, jogos az elosztás, nagyon jó ötlet, köszönöm.

A bekötéssel és a kábelezéssel vannak a gondok:
Most hagyományos módon van bekötve minden: erős áramú kábelek, a lámpa a kapcsolóhoz, stb.
Még meg kellene értenem és át kellene látnom, hogy milyen módosítással, milyen átkötéssel lehetne megoldani ezt.

"Többek között emiatt a probléma miatt sem csináltam okos otthont: sokkal sérülékenyebb."

Így van, én is erre jutottam, hogy sérülékeny, és ezért keresek egy hibrid megoldást, hogy az okos otthon csak kiegészítő legyen.
Még keresem a megfelelő utat, megoldást.

Sakk-matt,
KaTT :)

Én egy dolgot automatizáltam: redőnyvezérlőt csináltam, ami fel tudja küldeni a redőnyt az ébresztővel egyszerre.

Ezt úgy csináltam meg, hogy távirányítós redőnyt kaptam, és ezt a távirányítót szereltem fel a falra fixen mintha egy fali kapcsoló lenne. A távirányítóból a három gombot - le, fel, stop - és a tápot kivezettem dróttal és az UTP-re kötöttem. Pont mögötte jön ki UTP vezeték a falból, ami a routerhez vezet.

A router egy WRTGL (ingyen volt), és ebbe építettem egy ATmega 138-at (az a csip ami az Arduinoban van, de minden kiegészítő áramkör nélkül a belső órájáról megy), ami a WRTGL belsejéből kap tápot és serialt, és így netről lehet vezérelni a redőnyt.

A vicc az, hogy eredetileg nem távirányítóval terveztem, de ilyet kaptam véletlenül és most már örülök neki. A redőnyök a távirányítóval standalone működőképesek egymástól függetlenül. (Ha tönkremegy a drótozásom tápellátás része, akkor csak vissza kell tenni az elemet a távirányítóba, és önállóan működik tovább minden.)

Később akarok csinálni nagyon pici Wiznet5100+AtMega alapú POE áramkört, ami befér a dobozba a távirányító mögé, és akkor önálló Ethernet alapú eszköz lesz a redőnyvezérlő. Illetve ugyanerre az alapra tervezek pár hőmérőt is tenni a lakásba és köré. Főleg a fűtés vízhőmérsékleteit akarnám monitorozni, hogy be tudjam állítani ideálisra.

Ennek analógiájára az okos villanykapcsolókat úgy csinálnám meg, hogy a kapcsolóba építeném az okosságot, ami tud kommunikálni (Ethernet, vagy valamilyen serial, vagy CAN busz) egy központi vezérlővel, relével kapcsolja a lámpát, de van rajta helyi nyomógomb is, és központi vezérlés híján helyben is működtethető kézzel. Ez a rendszer nem tud egyben leállni, az egyetlen közös hibapont az, ha az adatbuszon végigmegy egy villámcsapás, ami az összes kütyüt egyszerre öli meg.

(Vagy ha vírusfertőzés megy végig - ha központilag programozhatóak a kütyük az adatbuszon keresztül, akkor nem kizárt ez sem.)

Ha a váltókapcsolókat is logikai alapon kötöd össze a buszon keresztül, akkor ha tönkremegy a központi vezérlő, akkor a váltók nem fognak működni, de a "főkapcsoló" - ahol a gomb és relé fizikailag van, az továbbra is működőképes lehet.

A redőnynél én is azon gondolkozom, hogy hasonló jellegű megoldás lesz, vagy éppen egy másik eszköz küldi az azonos jelet. Még nem dőlt el a redőny vezérlő típusa.

Hasonlóan gondoljuk az okos otthon jellegű dolgot, hogy legyen egy alternatív megoldás is, ami tartalékként működik.
Remélem fogsz még reagálni a kérdéseimre, mert nagyon sokat vitted előre a dolgokat. Bárcsak tudnék neked (is) én is valamiben segíteni.

Köszönöm.

Sakk-matt,
KaTT :)

Tegyél ún. lépcsőházi kapcsolókat mindenhova, amelyeket nem tudod fel- vagy lekapcsolva hagyni, csak megnyomni, nyomva tartani vagy mondjuk duplán kattintani. Ezeket a kapcsolókat rákötöd a cuccodra és valahogy vezérled a reléidet. Ha adott esetben kicseréled a cuccodat bármi másra, akkor azzal is menni fog. Legrosszabb esetben impulzusreléket kell tenned a relék helyére.

Én mondjuk más irányban indultam el, én a házfelújítás során LED szalagokat teszek mindenhova, amelyet PWM-el vezérlek. Minden LED szalaghoz tartozik egy ilyen vezérlő, amelybe az adott helység nyomógombjai be vannak kötve. Nincs centralizált rendszer, lazán vannak kapcsolatban egymással és egyedül is képesek ellátni a feladatukat.

A működése a világításra annyi, hogy tudom
- kattintással fel vagy lekapcsolni a világítást (fade in és fade out van)
- nyom-tart-elenged módszerrel tudom változtatni a fényerőt, amikor elengedem, ott megáll (ez éjjel jó, amikor nem világít sok tíz wattnyi LED)
- dupla kattintással fényt mér és ezt a fényerőt tartja a fényerő változtatásával.

--
https://iotguru.live

Szia, itt egy lépcsőházi impulzus kapcsoló bekötés példa, amit elsőre találtam:

https://imgur.com/sl6zjb0

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=afWQu6V-sQk

Ez nagyon jó ötletnek tűnik, mint megoldás, csak elakadtam.
Jelenleg a hagyományos módon van minden bekábelezve: a lámpa össze van kötve erősáramú kábellel a kapcsolóval, és oda van vezetve az áram.
Kérdéseim, amiket meg is válaszolok, csak visszajelzést kérek, hogy jól értem/látom-e:

IMP.1.K: Ha a második impulzuskapcsoló a villamossági szekrényben lenne, amit az okos otthon kapcsolna, akkor hány erősáramú vezetéket, hány eret kell oda vezetni lámpánként a villamossági szekrényig?

IMP.1.V: Ha a képen jól látom, akkor 4 ér kábelt / lámpa, ha 2 darab külön lámpa van a szobában (csillár + passzív), akkor mivel külön áramkör, akkor kétszer annyit.

IMP.2.K: Meg lehet-e oldani a kábelezést, ha normál módon kötötték be a 2 külön lámpát, ahogy szokták, és nem készültek fel erre?

IMP.2.V: Nem, mert biztosan nem szoktak 2x4 eret odahúzni alapból.

IMP.3.K: Ha szerencsém van, és minden lámpát külön, normál erősáramú kábellel kötnek be, megoldható-e, hogy újrakábelezés nélkül, csak a kapcsoló csere, impluzuskapcsoló bekötése és átkötés után működni tudjon ez, 2 kapcsolóval?

IMP.3.V: Igen, mert 2 érrel is be lehet kötni? Vagy mégsem?

IMP.4.K: Mi történik, ha 2 kapcsolót egyszerre nyomnak meg, vagy benyomva tartanak? Lehet egyáltalán benyomva tartani, vagy pont, hogy a megnyomás pillanata kapcsolja és kész?

IMP.4.V: Mivel nem lehet pont abban az ezredmásodpercben megnyomni a 2 gombot, így az egyik például felkapcsolja, majd a másik egyből le is kapcsolja.

Köszönöm az infóid, hasznosak voltak. Tudnál ezekre a kérdésekre válaszolni, vagy megerősíteni, ha jól látom?

Sakk-matt,
KaTT :)

"Jelenleg a hagyományos módon van minden bekábelezve: a lámpa össze van kötve erősáramú kábellel a kapcsolóval, és oda van vezetve az áram."

Az szopás. Vésés, csövezés, újrakábelezés nélkül nem nagyon van mozgástered.

Persze, vannak erre megoldások, mint például a kötődobozba szerelhető Shelly 1PM, de hát ezeket a megoldásokat elvetetted.

--
https://iotguru.live

Szépen és szabályosan? Úgy, hogy minden egyes külön kapcsolandó lámpától/lámpacsoporttól húzol három eret (védőföld, nulla, fázis) a központig, ott kapcsolod a fázist relével és a nyomógomboktól/kapcsolóktól húzol külön három eret (nulla, fázis, kapcsolt fázis) a központig és aztán eldöntöd, hogy a központban mit akarsz csinálni.

Kapcsoló esetén össze tudod kötni a lámpák felé menő fázist a kapcsolóktól jövő fázissal.
Nyomógomb esetén az impulzus relé bemenete a kapcsolt fázis és a relé kapcsolja a lámpák fázisát.

Okosabb esetben pedig a nyomógomb/kapcsoló felől jövő kapcsolt fázis optocsatolón át rá van kötve egy házközponti vezérlő egyik bemenetére, egy kimenete pedig rá van kötve a lámpák kapcsolt fázisát kapcsoló relére (ami lehet SSR is). Aztán úgy programozod fel, ahogy jólesik.

Másik okos esetben teszel a nyomógomb/kapcsoló kötődobozába egy okos vezérlőt, aminek kell nulla és fázis és majd ez vezeték nélkül kommunikál a központoddal. Vagy húzol külön csőben valamilyen buszt és összekötöd. Rajtad áll.

Minden más esetben szopni fogsz.

--
https://iotguru.live

Köszönöm, az első részen írt megoldás lesz, hogy minden a központba lesz húzva, ott lesz az impulzus relé, és ott lesz még az okos otthon vezérlése, a +1 impulzus kapcsoló is.

Így ha az okos otthon nem csinál semmit, akkor is megy minden.
Tudom, így sok sok kábel kell, stb.

Sakk-matt,
KaTT :)