Elérhető mobil OS-ek?

 ( Adamyno | 2019. április 24., szerda - 0:28 )

Sziasztok!

Egy ideje próbálok rendet rakni a fejemben de nem túl nagy a siker.
Valami olyan mobil OS-t keresnék, amin jó eséllyel futtathatók natív linux szoftverek mint pl. a Raspbian.

Eddig nagyjából 2 dolgot "találtam". Az Ubuntu Touch nagyon ígéretes volt, de mire lett volna belőle valami, kilőtték a projektet. Azóta szinte egy helyben vergődik.
A másik a Sailfish OS, amiről túl sok infóm nincs. Mindenhol azt írják, hogy nem Android, de mégis a LineageOS-re épül, ami tudtommal ugyanolyan Android mint a többi.

Van 2 hasznavehetetlen táblagépem. Az egyik karcsú memóriában és processzorban, de pl. konzolozni mondjuk egy fizikai billentyűzettel bármelyik jó lenne. Van 2 telóm, az egyik egy Xiaomi Redmi 4X, ami hardveresen sem annyira gáz (32G rom, 3G RAM) és semmire nem használom csak porosodik. Elvileg elkezdték portolni rá az Ubuntu Touch-ot de valahol elakadt a projekt. A másik egy Mi Mix 2s, ami napi használatban van, flagship készülék elvileg bőven lenne erőforrás, a mérete pont ideális lenne és ha lenne valami használható cucc, simán beáldoznám.

Tudom, hogy van GPD Pocket 2 és társai, de elég húzós az áruk.
Az egyik ok ami miatt jó lenne ez, hogy lehetne hasznosítani a még működő de kissé elavult hardvereket, a másik pedig hogy egy kis vékony eszköz amit könnyű hordozni egy bluetooth billentyűzettel faja lenne. Ha működik az OTG és lehet rá csapni HUB-ot vagy/és wired hálókártyát, akkor wireshark-tól elkezdve minden jóság értelmet nyerne.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Közben elkezdtem bújni a netet jobban és vannak biztató jelek:

https://tuxphones.com/xiaomi-redmi-4x-smartphone-getting-linux-ubuntu-touch-port/

Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a téma :)

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

nem biztos, hogy minden igényedet lefedi, de a termux nevű android appnak érdemes adni egy esélyt. A csomagrepójában egész sokminden megvan.

Ránézek, köszi!

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

+1, kedvenc appom!
Kulon emlitest igenyel a termux-api csomag (es app-kiegeszito), amivel az Android rendszerhez parancssori programbol (meg mindenfele scriptbol) hozza lehet ferni. Verziotol fuggoen pl. sms, gps, kamera, stb..
Egy otlet: ha tudod, akkor ne Google Playbol tedd fel, hanem F-Droidrol. Ugy a kiegeszitoi is ingyenesek, plusz eleg jol frissul, ha gond van visszateheto korabbi verzio, meg a nyilt repobol forgatjak.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Postmarket OS Még csak alpha de kb. arra van amire írtad. Linux disztro telefonokra.

Kipróbáltam ezt a Postmarket OS-t egy Motorola G2014-en (titan)...

Amire az van írva "partially works" nos az azt jelenti, hogy nem működik és nem éri meg az időt vele vacakolni.
Újabb kernel modulokkal nem fog gazdagoni a kínálat, mert gyaroklatilag az eredeti kernelt használni, csakúgy mint az Ubuntu Touch.

Úgy vettem, hogy ezek után mégis vissza lehet csinálni rá a LineageOS-t.

Ha újra kezdenék vacakolni a témával és server célú kisgépre lenne szükségem, akkor a fent említett Termux-ot használnám.
Aminek az a baja, hogy jön egy frissítés és máris annyi a jól beállított httpd, phpd és sshd-nek.
Ennek kiküszöbölése lenne egy Fedora 29 container és az alá telepíteni a szolgáltatásokat, meg ugye bővebb a repository is.

Nem rossz a termux viszont az a gond, hogy az androidnak brutális az erőforrás igénye és csak korlátozottan lehet kinyírni a folyamatokat.
Viszont Arch linuxot elég sok eszközre tákoltak már, amire aztán mehet fel az lxde vagy hasonló...
Lehet, hogy megpróbálom :)

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

FYI, Sailfish _nem_ LineageOS-re epul. Teljesen fuggetlen OS, viszont tobbnyire Jolla illetve Jolla partnerek telefonjaira fejlesztik, random telefonra nem fogod tudni felrakni.

A problema az, hogy kb minden telefon egy kicsit mas, es ahhoz hogy barmilyen OS fusson rajta, a legtobb esetben szukseg van az adott telefon hardware komponenseihez tartozo binary blobokra, ami magaval hozza a kernelt is. Innentol elegge limitalt, hogy mit lehet vele kezdeni.

--
|8]