adott épülethez milyen WIFI router/AP

Sziasztok!

Van egy 42x52m-es területem, amelyen van egy 30x34m földszintes, U alakú épület. Egyszerű rajz: https://ibb.co/mRvHHBX ( kültér kékes, épület piros )
Eredetileg régi, tégla építésű, jó vastag külső falakkal.
Az épület 12 részre van osztva, nem teherhordó, vékonyabb válaszfalakkal.

A szolgáltatótól max. 100/40 Mbps kapcsolatra ad lehetőséget. Ez oszlik a kliensek felé, egy időben nagyon max. 20 kliens. Laptop, telefon, tablet, átlagos otthoni felhasználással, böngészés, e-mail.

A kérdésem az lenne milyen WIFI eszközt használnátok, arra hogy a teljes területen, épületen kívül és belül is stabil WIFI elérhetőséget biztosítsunk.
Minden helyiségbe külön AP-t, vagy létezhet olyan teljesítményű WIFI router, vagy AP amit az épület központjában, vagy max. 2 pontján elhelyezve a teljes terület (kül- és beltér) minden pontjára stabilan elérhető hálózatot biztosít?

Hozzászólások

A 4011 eléggé ágyúval verébre egy max. 100/40-es internet kapcsolatnál a maga 6 Gbps route-olási képességével. Az pedig ne tévesszen meg, hogy van benne Wifi, az nem "erősebb", mint bármely másik MT router ugyan ilyen paraméterű egysége. Nagyon jó készülék, de szerintem ebben a projektben hatékonyabban is el lehet költeni az árát.

Legjobban akkor jársz, ha méréseket végzel. Fogsz egy AP-t, ráakasztasz egy iperf szervert. Az AP-t elhelyezed sorban az egyes helyiségekben, majd akár kültérben is néhány helyen, egy notebookkal meg körbejárod az épületet és az épület körüli területet, közben egy táblázatban felveszed a vételi szinteket és az iperffel elért adatátviteli sebességeket azokon a pontokon, ahol jó lefedettséget, jó adatátviteli sebességet szeretnél. Időigényes, fáradságos, macerás, de így van esélyed arra, hogy jó lesz a végeredmény.

Szerintem ezt a topikot is érdemes megnézned, ha több AP-d lesz, akkor azt a problematikát is kezelned kell, hogy mi melyikhez csatlakozzon: https://hup.hu/node/162311

+1 Igény és anyagi lehetőség szerint UAP-AC-Pro, UAP-AC-Lite, kültérre (ha kell) UAP-AC-M, vagy UAP-AC-M-Pro. Ha tényleg vékonyak a falak, akkor a belteret 3 Pro-val le lehet fedni. Ezek jó eséllyel az udvart is beszórják, de azért a nagy belő udvar velé terveznék egy kültérivel (vagy az U-ból középról lefelé, vagy a jobb szárny alsó, belső sarkáról). A kábelezést inkább tervezd túl, max. az eszközt nem teszed fel.

Nem vagyok Mikrotik ellenes, router-nek én is azt használok, de én azt javaslom, hogy szórt wifi-re NE használd!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Az UBNT eszközök nagyon jók, de csak wifi téren tapasztalatom szerint. A router és switch felhozatal impozáns paraméterek alapján, a hardver is jó, de ez a VyattaOS származék izé ami rajtuk van, hát az finoman szólva sem az igazi, pláne a RouterOS-hez képest. Pl. nincs rendes doksi gyárilag, és ezért sajnálkoznak is folyamatosan. Persze ha kontroller kezeli minden mással együtt, akkor úgy jó és kényelmes, de annyit tud, amennyit a kontroller felületére kiraknak a tudásából. Meg nem szabad elfelejteni, hogy több UBNT AP és egyéb eszközök tökéletes (együtt)működéséhez kell a folyamatosan futó szoftveres kontrollerük (ami ugyan ingyenes, de kell egy 7/24-ben futó gép hozzá, ami Java/MongoDB futtatására képes).
Nyilván nem beszélnélek le róluk, csak mondom, hogy úgy jók, ha minden feltétel adott, és az nem olcsó a végére.

"Olcsón otthonra tökéletes lesz" címkével tisztán Mikrotik eszközökből is tudsz építeni. Én router-nek egy HEX-et vennék (ahogy fent írtam, az RB4011 minden verziója túlzás), vagy esetleg egy hAP ac^2 modellt, ami gyakorlatilag egy HEX és egy cAP AC egybeépítve, így egy AP-d mindjárt van. Ezek 2 Gbps-t tudnak route-olni, és van hardver AES gyorsítás, ha egyszer gyors VPN is kellene.
A plusz AP-k lehetnek az előbb említett cAP AC-k, amik nettó 16-18 ezer körül 1/2 - 2/3 árban vannak az UBNT legolcsóbb AP AC lite-hez képest, és rendes műszeres mérések alapján nem rosszabb a lefedettsége/sebessége azonos helyszínen tesztelve, mint az UBNT eszköznek. a cAP AC és az AP AC lite egyaránt 2x2 MIMO 2 és 5 GHz-en egyaránt, mindkettő dupla rádiós (egyszerre működhet a két sáv, akár külön SSID-ken), de ez nem szokott kevés lenni, mert igen kevés eszköz támogatja a 3x3 vagy 4x4 MIMO-t manapság. A 20 kliens pedig mindkettőnek bőven megy, és úgyis a kliensenkénti sávszél igény fogja meghatározni az AP-k számát jelen esetben, nem a kliensek nagy száma.
Az MT AP-ket egy bármilyen MT routeren futtatható cAPSMAN fogja össze, menedzseli, így ehhez nem kell külön gép/szoftver (mehet a fent említett router-en).

El kell döntened, hogy milyen belső hálózati sebességet szeretnél, és azt, hogy melyik helységben milyen sávszélesség szükséges (pl. valahol csak net kell, máshol menne munka is belső hálózaton, stb.), valamint tudni kellene, hogy kültérben hol és milyen sebesség lenne jó (onnan is kell rendes sávszélesség, vagy csak legyen net).

Bentre én mindenképp több db AP-t tennék, és a mennyiséget az alapján határoznám meg, hogy hol kell nagyobb sávszél. Az AC-s (5 GHz) kapcsolatok sokkal kevésbé mennek át falakon rendes sebességgel, így ahol sávszél kell, oda kellene helybe egy AP, az a szomszéd helységeket ellátná 2 GHz-en netezni jó sebességgel is.
Legelsőre egy hAP AC^2-vel plusz két cAP AC-vel indítanék bentre, később lehet bővíteni, ha valahol nem elég a (belső hálózatos) sávszél.
Elsőre a "minden helységben legyen AP, mert nem drága" sem lenne jó, mert meg kell nézni egy AP lefedését, és ha "túl nagy", akkor inkább zavarnák egymást, mint segítenék.

Kintre kellene egy kültéri AP a képen fent lévő falra középre, és még egy a képen jobbra lent/bent lévő sarokra. Ezekkel nagyjából le lenne fedve rendesen a kültér (kivéve a két oldalsó fal-kerítés 4-4 méter széles területet, de oda netezni talán a benti AP-k jele is elég lesz). Arra ne építs, hogy a benti eszközök majd "kiérnek" mindenhová, mert ugyan jel lehet, hogy lesz, csak nagyon rossz. Erre a célra teljesen jó lenne 2 db wAP AC kintre.

Fontos kérdés még, hogy be tudod-e kötni az AP-ket ethernet-en a router-be, vagy wireless kell megoldani az AP-k kapcsolódását. Utóbbi is lehetséges, de erősen korlátozni fogja a gerinc vagy a kliensek sebességét a vezetékes verzióhoz képest (attól függően, hogy a 2 GHz vagy az 5 GHz lenne a gerinc). Ha ethernet nem jöhet szóba, akkor a wireless összekötés előtt én megvizsgálnák valami powerline eszköz működőképességét és stabilitását az adott épületben. Ha jó a villamos hálózat, stabil 100-200 Mbit-et tudnak, ami jobb, mint amit ilyen egyszerű wifi eszközökkel stabilan el lehet érni gerinchálózat gyanánt. Itt jöhet a MT PWR-LINE AP (de ez csak 2 GHz-es rádióval van szerelve), vagy van többféle TP-Link powerline kombináció elfogadható pénzért 100Mbit portsebességgel.

Ezen felül lebeszélnélek ilyen helyre long range eszközökről meg fantázia nyereségű drága antennákról AP oldalra, mert a sok csillapítás/zavarás miatt csak ártana a nagy leadott teljesítmény, az AP nyereségét meg hiába növeled antennával, ha a telefonban a pici beépített antenna marad. Javít, de nem annyit amibe kerül.

Eredeti kérdésedre konkrétan válaszolva _szerintem_ nincs olyan eszköz, amiből 1 vagy 2 _stabilan_ lefedi ez a területet kint-bent egyaránt. Jel lesz mindenhol valószínűleg két eszközzel, de értelmes (akár csak webezésre alkalmas) sebesség sok helyen nem lesz.

annyi kiegészítést tennék, hogy kontroller gép mentes futtatásához lehet használni cloud key-t ami egy cél hw. arra jó ha nem akarsz géppel vacakolni és van plusz 51k JMF (rackmounttal felokosítható), illetve futtatható távoli szerveren is. én az ügyfeleket így vadászom össze egy szerverre.

Sziasztok,

Hasonló kérdésem lett volna, mint pappe kollegának. Egy ismerősnél kellene egy managelt AP környezetet összehozni.

Ahogy jelenleg kinéz:

Router: OpenWRT TL-WR1043nd v2
AP-k: 3 db standalone, OpenWRT és Cisco autonom vegyesen.

Az új felállás lenne:
Főépület: 3 db beltéri
Melléképület: 1 db beltéri
Kert: 1 db kültéri

Biztonság: WPA2/PSK

Bevallom a Mikrotik és Ubiquity között gondolkodtam erre a SoHo célú használatra, viszont szempont lenne, hogy az AP-k közti roamingot biztosító szoftver akár a NAS-on (jelenleg egy Synology), akár egy Raspberry-n elfusson (ne pörögjön egy PC miatta). Ahogy ggallo válaszát látom, egy Mikrotik router már önmagában is képes futtatni az AP managementet. Ez azt jelenti, hogy a routing is müxik az AP-k között (sorry Mikrotik-ben nem vagyok otthon - kb 0 tapasztalat)?

Ha ezzel így összehozható, milyen MT routert javasolnátok egy 500Mbps körüli UPC netre, ami AP management képes és ár-érték arányban ide pont megfelel?

Előre is köszi a segítséget,

Sanyi

Biztos leszmajd egy még nagyobb Mikrotik fan, aki megcáfol, de én azt mondom, WiFi-re NE Mikrotik-et. A Unifi rendszere nagyon jól managelhető, kiforrott, sokkal jobb antennák vannak az AP-kben és még szebbek is. A manager-e már elérhető (3rd party) docker-ben is, így már kb. bármin elfut, de 5db AP ára mellett már beleférhet egy Cloud Key V2 is (V1-et NE vegyél!).

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Köszönöm a tanácsokat. Méréseket követően több beltéri és 2 kültéri AP verzió lesz majd a megfelelő helyekre.
Egyébként tisztességesen ki lesz vezetékelve mindegyikhez, ezekben a repeater, jelerősítő megoldásokban nem igazán hiszek.

Microtik router/switch, Ubiquiti AP. Wirelesst nem lehet papiron tervezni, ki kell menni, le kell merni :-)

Ezt én egy routerrel+2extenderrel oldanám meg, a következő módon:
http://fellegis.hu/files.out/epulet.jpeg

Legjobb minél magasabb helyen elhelyezni és minél messzebb vinni a routertől, de -70db-nél erősebb legyen a jel.

Jobb teljesítményt érhetsz el, ha a 2 extendert AP módban használod, és vezetékesen kapcsolódsz a routerhez (ebben az esetben nem feltétlenül szükséges hogy a router wifi legyen). Az extendereknek fix ip-t, és QoS-ben adj neki prioritást.
Egy AP-vel biztos, hogy nem lehet jól megoldani, de nem kell minden helyiségbe külön AP. Egy olcsó kínai antennás extender is átmegy 2 vékonyabb téglafalon. Kísérletezni és méricskélni kell sokat. Elég lesz-e a 3 extender, vagy kell még több? Sok múlik a fal anyagán is.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.