Projektor, Android TV, vászon

Hi,

Évek óta gondolkodom abban, hogy egy projektorral oldanám meg a nappaliban a filmnézési igényemet, mert tévé nincs a házban, nem is nagyon terveztük a tévé helyével, viszont moziban már/még/soha nem játszott filmeket megnézünk és a laptop kijelzője azért nem ad moziélményt. :)

Az utóbbi hetekben hosszas vívódások után (projektor, tévéokosító) eljutottam oda, hogy a három komponensből megvettem kettőt:
- projektor: Epson EH-TW5650
- Android TV: Xiaomi Box S
- vászon: ?

Alapvetően nem bántam meg a dolgot, nagyjából négy méteres képátlóban tudok vetíteni a nappaliban, de a fehérre festett gipszkarton fal nem a legideálisabb arra, hogy jó minőségi legyen a vetített kép, szóval egyelőre ilyenre kell gondolni: https://drive.google.com/file/d/1Xz40k53EnGA0KkYAg_zyUIQ9EKRB63vhDw/view

Szóval most vásznat keresek, ami nagyjából ekkora méretet tud és manuálisan feltekerhető, mert a végleges helye a projektornak és a vetített képnek nem ott lesz, ahova most vetítek.

Az egyik jelölt ez lenne: https://www.aqua.hu/elite-screen-150-169-m150xwh2-homecinema-projektor-…

Vélemény, ötlet, javaslat ebben a 150" képátlós kategóriában? A költségvetést tekintsük végesnek, mert több százezerért nem akarok vásznat venni, a motorost pedig felejtsük el, nem okoz gondot manuálisan mozgatni a vásznat, hetente egy-két alkalommal használjuk. :)

Hozzászólások

Emlékeim szerint a leggazdaságosabb használható megoldás talán az ikeás fehér árnyékoló roló, 10 ezer a 2m x 1.95m változat.
https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/70349134/#/90349128

Szerintem egy lényeges szempontja van az anyagnak, hogy ne terjedjen benne a fény és ne üssön át rajta. Például a sima lepedőnél ez hibázik. Abban terjed is, ezért a szomszéd pixelekbe átvilágít. Valamit ha a mögötte lévő falra is átüt a fény, akkor szintén hátulról megvilágítódik a lepedő és ettől homályos és aura effektes lenne. Az árnyékoló rolónál ilyen gond nem lehet :)

A drága, mindenféle diamond meg hasonló varázs bevonatos vásznak felülete egy fehér pvc, amibe belepréseének mintázatot, "pici gödröket". Ettől elvileg oldalra kevésbé verődik a rávetített fény és ettől mintha jobb fényereje lenne. Gyakorlatilag ez inkább parasztvakítás, persze majd megmagyarázzák, hogy csodát tesz a minta a pvc-n. Annyi plusz van, hogy az alapból fényt áteresztő fehér pvc-nek a hátulják ezüst színű festékkel fújták be, hogy ne jusson át a fény. Ezt a réteget ragasztják fel valami hordozóra és a rolósnál valami rolóra tekerheted fel az egészet. Az olsóbb rolósokkal az szokott gond lenni, hogy máshogy nyúlik a közepe és ettől fodrok jelennek meg... a drágábbakon oldalsó merevítők segítenek ezt kifeszíteni simára. Olcsó megoldásként van ahonnan külön is lehet venni a elületet adó pvc tekercseket, de annak is négyzetmétere 10eft felett indul. Nekem ilyenből lett fakeretre téve vetítővászon, a gyári megoldásokkal 200eft szinten van hasonló felülettel.

A vásznas hájp helyett szerintem arra érdemes valamennyi hangsúlyt helyezni, amit a másik topciban is írtam. Ne legyen közvetlenül a vászom mellett, arra merőleges fehér fal. Mert minél nagyobb fényerővel vetítessz, annál nagyobb lesz a visszaverődő fény is, ami a fehér oldalfalról visszaverődik és teljesen bevilágítja a felületet, elvesztve minden kontrasztot. Valószínűleg sokkal inkább számít, mint a hájpolt drága vászon egy normális alap felület ellenében.

Van egy nagy prohardveres topic is a témában, vászonról is szól
https://prohardver.hu/tema/milyen_projektor-t_vegyek/friss.html

"10 ezer a 2m x 1.95m változat"

Ez kicsi, amit linkeltem és amekkorát keresek, az ~330x190 méretű.

"Például a sima lepedőnél ez hibázik."

Nem lepedőt keresek, hanem vetítővásznat. :)

"A drága, mindenféle diamond meg hasonló varázs bevonatos vásznak felülete egy fehér pvc, amibe belepréseének mintázatot, "pici gödröket". Ettől elvileg oldalra kevésbé verődik a rávetített fény és ettől mintha jobb fényereje lenne."

Ezt úgy hívják, hogy gain, hogy mennyit ver vissza a vászon a projektor irányába vagy mennyire szórja szét. Minél kisebb a gain, annál szélesebb a sötétedés nélküli látószöge a vászonnak. Nyilván úgy érdemes választani, hogy mekkora látószögből nézed, mert mondjuk a 180° általában nem szükséges és ha nem szór a vászon oldalra, akkor a kontraszt is jobb, mert nem verődik vissza ambient fény.

--
https://iotguru.live

Persze, a lepedős példa csak szemléltetés volt.

Tudom, hogy gain-nek hívják, csak nem tudom, hogy mennyire ismered a szakmai halandzsát :)

diamond 1.4 gain felületnél ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a falon mellette 10 centivel előrébb a legerősebb a visszevert fény. Egyébként meg nem igazán látszik erősebbnek a vásznon a fényerő, mint a mögötte lévő fehérre festett falon :) Ezért részleteztem, hogy jórészt amolyan hifista parasztvakítás és ne várj csodát tőle. A környezet kialakítása sokkal jobban meghatározza a látványt vetítésnél.

Egy másik irány van még, aminek némi értelme lehet. Ha nem csak besötétítve nézel tartalmat, akkor a fehér helyett szürke felület, elegendő fényerejű projektorral, jobban néz ki világosban.

Nincs (illetve nem lesz) mellette és nincs alatta, felette olyan felület, amire vissza tud verődni a fény.

A nappali 6,8 x 5 méter alapterületű, 5,5 méter belmagasságú. Az egyik oldalán van 2,5 méter magasan egy negatív beugrás, 50 centi szélesen, ott van lefelé egy lámpasor. A vászon ide fog kerülni, erre 6,8 méteres oldalra, a kiugró síkjára. Felfelé 2 méterre van a födém, oldalra pedig 170-170 centire van a fal, a padló meg több mint egy méterre. Nem fog érdemben visszaverődő fény jutni a vászonra.

--
https://iotguru.live