Chromecast 3

Nézegetem a lehetőségeket, hogy tudjak kényelmesen projektoron mindenféle tartalmakat nézni anélkül, hogy ehhez tükröznöm kellene a laptop vagy a mobil képernyőjét, bár a projektor tud olyat, hogy WiFi screen mirroring, de alapvetően nem annyira kényelmes...

Az egyik opció a Google Chromecast lenne, ebből is a harmadik kiadás, amit kerestem, de úgy tűnik, hogy nagyon nagy a hamisítvány felhozatal a témában, tele van az eBay és az Amazon 3-5 ezer forintos kínai import termékekkel és a dolgot nehezíti, hogy a Google nem ad el közvetlenül ilyen termékeket magyarországi címre.

A kérdés az a tapasztaltabbaktól, hogy például ez a link alatti eszköz egy valódi Google Chromecast 3 vagy ez is egy másolat?

https://stylebolt.hu/google-chromecast-3.html

Hozzászólások

Szerintem ez eredeti, de ha nem bízol benne, akkor megrendelheted és 14 napon belül elállhatsz. Valószínűleg a Chromecast felületét és funkcionalitását nem tudják ráhamisítani, ezért ha a 14 nap alatt kiderül, hogy fake, csak simán visszaküldöd.

Ebből a boltból vettem én is, teljesen rendben van. A chromecast töltője nem európai, kaptam hozzá átalakítót, bár nem arról használom.
Apró gondjaim vannak a chromecasttal csak:
- kell hozzá internet mindenképp, belső háló nem elég, ahonnan jön a film...
- ha pause-t nyomok rá és újra elindítom a filmet, akkor egy rövid idő után elmegy a hang és lehet restartolni (androidos vlc)

Nekem megy, hogy a kép a tévére megy, a hang meg a BT fülesre. Pl. telón a YouTube appból fellövöm a tartalmat Chromecastra, a tévémbe pedig bedugok egy BT adót a füles kimenetére. Innentől akár agyon is üthetem a telómat, a videó és a hang megy tovább :)

És persze 2 fülesre is tudja a hangot tolni, mert olyan BT adót vettem.

A chromecast3 és ultra változatok fcc dokumentációjában benne van, de a google lehet még nem kezdte használni semmire.

A chromecast 2 és 3 között hardverileg csak az a különbség, hogy a wifi nyák anteennáját trimmelték talán 2mm-rel, hogy jobb legyen a jelszint 5GHz-en. Egyébként csak szoftveresen más, a bekapcsolt bluetooth funkcionalitásban (van fcc engedélye rá). De ehhez persze a googlenek engednie kell előbb használni.

"WiFi screen mirroring" mit takar? Gyártó specifikus vagy Miracast? Mi a gondod vele?

Is-is. Epson iProjection és Miracast is van.

A gondom az, hogy a Google kirefaktorálta a Miracast támogatást az Android-ból, Linux-ban meg nem is nagyon volt.

Az iProjection pedig nem tud kivetíteni screen mirroring esetén védett tartalmakat, például filmeket. :)

És annak is örülnék, ha Netflix és Youtube tartalmakhoz nem kell se laptop, se mobil.

--
https://iotguru.live

Meglátjuk... a régi Samsung Note 2 telefonnal működik a Miracast, a Nexus 5X nem támogatja, egyelőre a Nokia 7 plus telefonom sem, de akkor várom a frissítést... :)

Ennek ellenére jól jönne, ha működne Linux-ról vezeték nélkül screen mirroring és erre egyelőre a Chromecast az egyetlen működő megoldás, amit láttam.

--
https://iotguru.live

Itt van még releváns infó specifikusan Nokia7 Plus-hoz:
https://forum.xda-developers.com/nokia-7-plus/help/miracast-t3793063

Itt az új verzióra (9) mondják hogy megy vele:
https://nokiapoweruser.com/video-cast-screen-on-nokia-8-7-plus-8-1-8-si…

Nagy kreténség a kivétele a Google részéről...

Igaz a XIAOMI Mi Box S kicsivel drágább de tudja a Chromecast funkcióit és nem is kell plusz eszköz a Netflix, HBO, YouTube ... használatához.
Nekem egy Mi Box 3 volt még mielőtt rászántam magam egy okos TV-re és hát nagyon elégedett voltam vele. Vannak dolgok amiket jobban is tudott mint most a Csamcsung TV-m.

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

+1 elkezdték árulni a hivatalos magyar xiaomi storeban is 20 ezerért.
https://xiaomi.hu/termek/mi-box-s-android-set-top-box/

eustocban 19
https://eustock.eu/shop/okos-eszkozok/xiaomi-mi-box-s-android-set-top-b…

A korábbi 3as változak kb kifutott, hardverileg majdnem ugyanaz. Múltkor a 3assal néztem, hogy 4k castot is tud, amit chromecastból a drágább ultra tudna.
Lehet van pár bug még az oreo rendszerben, de aki nem altatja, hanem vagy nem kacsolja ki vagy áramtalanítja is kikapcsoláskor, annál ezek nem nagyon jelentkeznek.

Van rajta optikai mini toshlink és analóg hang jack is. Bluetoothot is támogat, bár azt 5Ghz-es wifi mellé érdemes, mert 2.4 alatt a hang és a net nagyon rosszul fér meg.
Oreoval egy xiaomi bt hangdobozzal próbálva nekem úgy tűnt a lipsync is rendben, 6os rendszeren még volt csúszás.

Rászántam egy kis időt a témára, és egyelőre úgy látom, hogy nem lesz jó a megoldás, mert nem a projektor saját mono hangszóróját szeretném használni, hanem a Bluetooth hangszóróimat, viszont a Chromecast 3 sem tud audiojelet Bluetooth-on továbbítani... a közkeletű megoldás az, hogy a tévé vagy a projektor audio kimenetére tesznek egy Bluetooth transmitter eszközt, ami továbblövi a hangot. Na, nekem ez nem tetszik... :/

Szóval még gondolkodom kicsit, hogy kell-e ez nekem...

--
https://iotguru.live

Én továbbra is tartom magam a fenti Box-hoz. :) BT fülessel szépen ment a Box 3 gondolom a Box S-nek se jelent problémát. 25-26e pénz és ha jól látom mindent tud ami neked kell.

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

"Wirelessly connect game controllers, headphones, speakers, and other Bluetooth-enabled devices"
Én már inkább az S-t ajánlom, igaz drágább de támogatásban biztosan időtállóbb. A 3 Android 6-al jött és (mgég csak) Oreo van rá jelenleg. Az S Oreoval kezdett szóval menni fog egy jó darabig :)
Hivatalos oldala

return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Az EUStock szállítási megoldása nekem nem tetszik. Nyilván azért ilyen, hogy az ÁFA-trükk megoldható legyen: "Saját felelősségre és kockázatra megbízom az iLogistic Logisztikai és Szolgáltató Kft-t, hogy a megrendelt termékemet átvegye a Eustock telephelyén és azt a nevemben és helyemben kifizesse. A számlázási címem megegyezik a szállítási címemmel."

Szóval nem itt vettem meg végül, hanem nagyjából egy ezressel drágábban xiaomi.hu oldalon.

--
https://iotguru.live

Legtöbb helyen már csak a Mi Box S kapható. Ráadásul az eustock-on és xiaomi.hu-n olcsóbb, mint a többi helyen a 3-as változat.

Továbbá a 3-as Oreo software-e sem egy sikertörténet. Nálam először nem volt semmi gond vele, de kb. 1,5 hónapja kijött egy frissítés, ami a hibákat volt hivatott javítani. Azóta szakadozik a Wi-Fi kapcsolat, és ez elég zavaró tud lenni. Vagy megszakad a lejátszás, vagy visszavált alacsonyabb felbontásra, és kb. VHS minőségű lesz. Várok még egy kicsit, és ha nem javítják, akkor váltok az S változatra.

Nehéz hivatalos bug reportot küldeni, mert nem igazán van rá felület.
A 3as változathoz van egy publikus felhaszánlói és egy nem publikus béta tesztelői csoport facebookon.

Nem mondom, hogy sikertörténet, mert elég kaotikus a visszajelzések kezelése. De azért van némi előrelépés. Például a 3ashoz van már béta rendszer, amivel megy a kodis videohoz igazított képfrissítés mód is. Csak valamit még elbénáztak (mindent 4k felbontásra skálázva játszana úgy), de remélhetően kijön valami értelmes publikus frissítés is. Az S rendszerét nem tudom miért kezelik külön, picit újabb kernel alváltozat, de amúgy valsz ugyanaz. A bugok is úgy hírlik, hogy kb azonosak.

Sokáig probléma volt, hogy balfaszokkal vagyunk körülvéve.
- némelyik nagypofájú béta teszter nem is értette nemelyik funkció hogyan kellene működjön és rendszeresen rossz visszajelzéseket adtak a fejlesztőknek, akik szintén nem értenek videolejátszási alapfogalmakat :D
- valsz nyelvi problémák is lehettek a háttérben, plusz ugye kb nincs rendes csatorna csak ilyen önszerveződő félhivatalos hátsóajtók a fejlesztőkkel való kommunikációra, ahová jókor jó helyen elv alapon lehet bekerülni a doboz sorozatszámának megadásával, ha éppen bővítenék a tesztelői kört.
- korábban a xiaomi.eu oldal fórumán volt félhivatalos kapcsolat, de a fórum gazdájának van némi mentális prolbémája, ami miatt képtelenség hosszútávon értelmes kommunikációt folytatni ott, mert hisztizni kezd, ha nem ő a legfontosabb ember és nem rajta keresztül történik valami. Végül zárta is a fórumnak azt a részét. Amúgy nemhivatalos xiaomi oldal, csak pár éve elvileg engedélyt kapott a név használatához a fun fórumához. Egyébként egy kínában élő, angolul valamennyire beszélő, de kifejezéseket, szlenget nem értő srác lehet. Időnként emiatt is volt hiszti és bannolás. A legszebb, amikor tört angolsággal sikerül a hivatalos fejelsztővel összevesznie, mert a kínai-angol-kínai ferdítésekben teljesen máshogy értik, mire gondoltak.

Az Amlogic S912 boxom BT kimenete is frankó, aztán 13k körül már van ebayről. A CoreELEC első osztályú supportot ad hozzá gyakori OTA upgrade-ekkel.

Hasznos Kodi add-onok:
• Audio Profiles - kimenet és a hozzá tartozó audiobeállítások kapcsolgatása
• TubeCast - a YT appból működik a "Cast" button, épp mint Chromecast-tel
• Netflix

Screencastot az életbe nem csináltam, de legrosszabb esetbe a VLC is át tudja streamelni HTTP-n Kodira a képernyőt. A latency így mondjuk nem lesz a legjobb.

Ugyan látom, hogy már tárgytalan, de az Alzában (az idegesítő zöld genyós boltban :)) eredeti, USA edition van. Töltő nem kell hozzá, emlékeim szerint nem is adnak, mert a tévé USB portja bőven elég hozzá.

100% eredeti, a Stylebolt nem átverős oldal.

Na, megjött a Xiaomi Box S, fasza. Küldi a hangot a BT hangszórókra, vetíti a képet a projektoron. Van Netflix, Youtube, Google Play, tudok Linux-ról és vanilla Android-ról is wireless tartalmat küldeni.

Ami meglepetés volt, hogy a távnyomója Bluetooth, nem kell rálátás a Box-ra, el tudom dugni szem elől. Egyelőre nem látom, hogy hazatelefonálna Kínába. :)

--
https://iotguru.live

Nem, saját tápja van, nem is terveztem USB-ről működtetni, mivel Google Play zenéhez használom leginkább headless és a hang Bluetooth-on megy a hangszórókhoz, így ezzel nekem nincs bajom, a projektor például teljesen áramtalanítva van, ha nem használom. Ebből adódóan nem tudom, hogy mennyi ideig indul, mert alapvetően non-stop menni fog.

--
https://iotguru.live

ha jól emlékszem 2A tápja van, de amúgy a chromecastoknál sem igazán garantálják, hogy megy tévé usb-ről. Azért is adnak hozzá tápot. Az ultra pedig kifejezetten tápot igényel a leírásuk szerint. Amúgy 1 perc körül saccolnám az indulást. De érdemesebb akkor már mindig bekapcsolva hagyni, mert a bugok főleg azokat érintik, akik altalják.