Adatok megjelenítése térképen

 ( john_silver | 2019. január 9., szerda - 16:22 )

Egyelőre csak egy ötlet a fejemben amit szeretnék megvalósítani.

Van sok mintavételi pontunk (kb. 307) ezeken a pontokon több paraméter vizsgálata történik.
Ezeknek a paramétereknek az eredményét szeretném térképen megjeleníteni, a mintavételi pontok pontos koordinátájának begyűjtése folyamatban van.

A paraméterek eredményei egy webes programba kerülnek, elvileg a koordináták is felvihetők a mintavételi pontokhoz. A programból az adatokat én csak xls vagy csv formában tudom lekérdezni manuálisan, a programhoz szerintem van egyéb hozzáférési lehetőség is, de ehhez szinte biztos, hogy nem kapok hozzáférést.

Tehát van egy táblázatom, amiben vannak földrajzi koordináták, a mintavétel dátumával, a mért paraméter nevével és értékével.

A kiválasztott egy vagy több paraméter értékét kellene megjeleníteni egy térképen, számmal és/vagy oszloppal, esetleg animáció szerűen az adott paraméter értékének időbeli változását a megadott mintavételi pontokon.

Mindezt saját hardveren (Linuxot fut rajta) futó programmal, online külső szolgáltató által biztosított térképen való megjelenítés nem jó. Fizetős megoldás nem jöhet szóba, nincs rá keret. A mindennapi munkámat tudnám vele könnyíteni.

Programozói tudásom szinte nulla, de ha kell alapszintem meg tudok tanulni dolgokat.

Valami olyasmire gondoltam, hogy egy webkiszolgálóra (nem tudom a térképekhez mire van szükség) készítek másolatot az OpenStreetMap nekem szükséges térképszelvényéről (egy egész megyére van szükségem), az adatokat betöltöm egy adatbázisba és valamivel megjelenítem a térképen.

Előre is köszönöm a válaszokat, ötleteket, lehetséges megoldásokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Qgis segítségével valószínűleg megoldható.
A Web -> Openlayers plugin alatt betölthetsz online térképeket.
És a következő hivatkozásokon találsz segítséget a szoftver használatához:

https://www.qgistutorials.com/en/docs/importing_spreadsheets_csv.html
https://www.youtube.com/watch?v=bayOhOq7NhU
http://darrencope.com/2011/11/01/qgis-diagrams-pie-charts-for-symbols/

Köszönöm, ki fogom próbálni.

+1

Openstreetmaps-ből elsőre ne saját adatbázist csinálj, keress olyan javascript-es megoldást, amivel meg tudod mozgatni az adatokat rajta, pl. egyszerűen tudsz pin-eket rakni rá, ÉS tud saját lokális adatbázisból dolgozni, nem akarja a webes openstreetmaps-et használni.

Ez után már lehet lépésekben megoldani azt, hogy legyen egy csv adatokat feldolgozó javascript-ed, böngészőből használható legyen, fel tudjon rakni neked pin-eket, táblázatot csináljon belőle, stb., ezek már inkább alapvető javascript feladatok, a nagyobb kérdés a térkép helyben használata és ráhelyezés.

Ez az egyik legismertebb eszköz openstreetmaps javascript-es használatára, biztos vagyok benne, hogy ezzel leszel leggyorsabb, ha nem akarsz üzleti szinten eladható programot belőle:

https://leafletjs.com/examples/custom-icons/

De, ez nem tudom hogy hogy tud offline fájlból dolgozni, és neked mi kell, vektoros openstreetmaps zoom-olás, stb, vagy egy png export elég, amire raksz pontokat?

Köszönöm ezt is meg fogom nézni.
Nem kereskedelmi programot akarok, hanem, hogy vizualizáljam az adatokat, bizonyos összefüggések megvizsgálásához.
Kellene, hogy a térkép nagyítható kicsinyíthető legyen.

-

Care to elaborate?

https://www.linuxbabe.com/ubuntu/openstreetmap-tile-server-ubuntu-18-04-osm

Ezen leírás alapján jelenleg van egy működő, saját gépen lévő Magyarország térképem.

Egy kidobásra szánt sima asztali gépen fut, Intel Pentium Dual-Core E5300 2.6GHz LGA775 Processzor, 2 GB RAM, 2db 160 GB-os winchester RAID 1-ben, Ubuntu Server 18.04.

Jelenleg a szeletek elő-renderelése folyik, hogy gyorsabb legyen a szeletek betöltése.

Most kezdek ismerkedni a leaflet.js-el meg az egész javascript programozással, a leaflet.js plugin oldalán vannak kifejezetten adatok megjelenítését végzők is, ezek alapján megpróbálom összerakni a megfelelő programot.

A MOBAC is tud jó dolgokat, érdemes ránézni, ha saját offline térképre van szükség.
A QMapShack sem rossz.