Kötelezheti dolgozóját a cég, hogy otthon a saját eszközeivel dolgozzon?

 ( Kronosz | 2019. január 3., csütörtök - 9:16 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vihar egy kanál biliben.

Senkit nem lehet kötelezni a home officera, mert (egyelőre) mindenki szabadon válthat munkahelyet.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Kivéve, ha határozott idejű szerződésed van.

Az is felbontható, ha a munkáltató részéről történne egyoldalú módosítás (munkavégzés helye címszó alatt)

A készenlét az nem home office. De ha nem tetszik, biztos alhatsz bent a munkahelyen is.

Ha opcionalis az on-call (tehat eleg nagy a csapat ahhoz, hogy nelkuled is tudjak vinni az ugyeletet), akkor eldontheted, hogy akarod-e az ugyeleti/tulorapenzt vagy nem. Ha meg van oldva az, hogy a cegen keresztul (mittomen 0680-as behivoval, vagy visszahivatva a mobilodat) vissza tudd hivni az ugyfeleket, akkor szerintem vallalhato - gondolom nem barlangban elsz, hogy ne legyen mobilod.

Az mas kerdes, hogy ha abba nottel bele a 10 ev alatt, hogy van ceges telefon, ezt elveszik, es elvarjak hogy a privat mobilodon keresztul intezz ceges dolgokat, az bassza az ember csoret (been there, done that), de csak te fogod tudni eldonteni, hogy ez mennyire faj neked. Amig nem wipe-olja a privat telefonodat a ceg altal felrakott app veletlenul (szinten been there, done that), addig szerintem rendben van a dolog.

-w-

Izé...

Ha nekem a cég nem ad munkaeszközt, akkor nem fogok dolgozni.

Ha nincs céges vagy ügyeleti telefon, akkor nem fognak tudni felhívni, mert a magán telefonszámomat nem tudják.
Ha nem adnak laptopot, akkor nem fogok semmit se csinálni, mondjuk otthonról, mert otthon nincs olyan berendezésem, amivel el tudom végezni a feladatot.

Mondjuk nem is voltam még olyan helyzetben, hogy valaki azt várta volna el, hogy a magán telefonomat használjam céges hívásokra.

Mostanában az otthoni netemet persze használom, nem gond. Régen (15-17 éve) még a cég olyan zöld számot adott, amin be lehetett tárcsázni a céges mobillal és így el lehetett érni a céges hálózatot (és azon át az internetet). Azért manapság erre nincs már szükség.

Egy autószerelő meg vigyen magával saját szerszámkészletet, mi? :D

Mivel a jogi hátteret bármikor mögé rittyentheti szeretett királyunk (és bandája), ha épp ahhoz támad kedve/érdeke, így attól függetlenül, hogy jogilag kötelezhet-e erre vagy sem, az ilyen cégről egyetlen jelző jut eszembe:
szarrágó.

Ahol eddig ilyet elvártak tőlem, ott nyilvánvaló és alapvető volt hogy adtak hozzá munkaeszközt is:
laptop, mobil internet és telefon (természetesen készülék és előfizetés is)

Ez a normális.
A többi meg elmehet a halál f*ra.

szerintem.

--
zrubi.hu

Nem tudom milyen királyra gondolsz, de senki nem akar rittyenteni semmit. De egyébként ha jól tudom úgy van jogilag is (de erkölcsileg mindenképpen), hogy ha valamit elvárnak tőlem, hogy megcsináljam, mert az a munkám része, akkor biztosítsanak munkaeszközt rá.

Kerdes, hol huzod meg a hatart.
Sajat internet hasznalata meg oke, vagy huzzanak be egy berelt vonalat?
Iroasztalt, szeket is adjanak?
Sajat desktop gep hasznalata oke egy tavoli belepesre, vagy adjanak erre is egy laptopot?
Sajat telefon hasznalat szerintem hasonlo temakor. Vagy sajat telefont ne, de adjanak valamilyen kompenzaciot a ceges hasznalatra (adatcsomag stb)?
Vagy azt mondjak h rendesen megfizetik a munkadat, kapsz penzt az otthonrol vegzett oncallra mondjuk, cserebe oldd meg, hogy legyen ra eszkozod?

Megegyezés kérdése, és rajtad áll ,hogy mit és hogyan (mennyiért) vállalsz be. A lényeg, hogy nem kötelezhetnek saját eszköz használatára ha te ezt nem akarod. Pláne utólag nem, mint a fent linkelt cikkben, hogy 9 évig biztosították a készenléthez az otthoni internet kapcsolatot és mobil telefont, aztán egyszercsak egyoldalúan ezt módosították, hogy a feltételeket már nem biztosítják de a készenlétet tovább is teljesítsd saját eszközökkel.

Igen, utolag egyoldaluan tenyleg nem tisztesseges.

Az oncall, homeoffice és távmunka nem ugyanazt jelentik, utóbbi esetben elég egyértelműnek tűnik, hol kell a határt meghúzni. Mint ahogyan utóbbinál egy csomó jogszabály is vonatkozik az _otthoni_ munkakörnyezetedre.

> Sajat internet hasznalata meg oke, vagy huzzanak be egy berelt vonalat?
Önszántadból dolgozol otthon, vagy utasításra?

> Iroasztalt, szeket is adjanak?
Miért is ne, olcsóbb, mint a belvárosi iroda egy főre jutó költségei. Önszántadból dolgozol otthon, vagy utasításra?

> Sajat desktop gep hasznalata oke egy tavoli belepesre, vagy adjanak erre is egy laptopot?
Önszántadból dolgozol otthon, vagy utasításra?

> Vagy sajat telefont ne, de adjanak valamilyen kompenzaciot a ceges hasznalatra (adatcsomag stb)?
Önszántadból dolgozol otthon, vagy utasításra?

Szerintem az oncall szabályozása teljes egészében hiányzik a Mtk-ból, de fix me.

oncall a készenléti munkavégzés és nagyon pontosan körül van írva.

Meg pl. a képenyő előtti munkavégzés is. Pontosan ezért érdeke a cégnek, hogy adja a munkaeszközt. Mert akkor leellenőrizheti, hogy a követelményeknek megfelel-e a munkavégzés helye. És később egy munkaügyi perben védve van.
A történet kurva egyszerű. Ezek után a saját telefont nem veszem fel, saját emalcímre érkező levélre nem válaszolok (na jó, bizonyítva pozítív hozzáálásomat csak pár nap múlva :) ).
Ha akar rúgjon ki, de nem fog, mert tudja, hogy ezzel nagyon drága munkaügyi pert fog a nyakába kapni, amit biztos elveszít.
Szóval lehet próbálkozni, mert valakinél be is jön. De nálam nem.

DE .. Ha kapnék egy ilyen ajánlatot a főnökömtől akkor..
1. Megmondanám neki, hogy .... akkor, hogy fogsz elérni?
2. Másnap aktiválnám a profilomat pár álláskereső portálon, illetve a kapcsolati hálómon finoman jelezném, hamarosan szabad leszek.

Jók a kérdések :-)
Szerintem ezek megint az "elfelejtettük szabályozni" kiskapuk egyike.

vagy inkább kiszervezik.

akkor mehetsz evás/katás vállalkozónak, és biztosíthatod a saját munkaeszközeidet, vagy bérelheted a cégtől, aminek amúgy is dolgozol..

vagy mint szabad munkavállaló mehetsz a pi-be.

"Egy autószerelő meg vigyen magával saját szerszámkészletet, mi? :D"

Egyébként igen. Angolszász országokban így van. Ismeretségi körömben nemcsak autó, de repülőgép szerelő ismerős is van, úgy az angoloknál, mint az USA-ban saját szerszámmal rendelkezik mindenki. Persze nem nagy gépeket kell érteni ezalatt, de a kéziszerszámok ebbe a körbe tartoznak.

Ez bizony szerintem nálunk is igy van. Legalábbis a pár autószerelő haverom az iskolából kikerülés óta gyűjtögeti a saját szerszámos szekrényét, amit munkahelyváltásnál áttol az új műhelybe.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Akkor csak én ülök fordítva a lovon? :o

--
zrubi.hu

Az idea mögötte az, hogy a szerszámok drágák és a munkáltató a nagy rotáció miatt nem vesz sajátot, mondván a dolgozók a saját szerszámaikra jobban vigyáznak. A "pool szerszámok" általában lelakottak, kopottak.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

igen.

régen a ganz-mávagnál adtak szerszámokat, de a nevedre írták mintha megvetted volna, és ha elhagytad ki kellett fizetned/venned kellett másikat, különben rád hátékázták:) ha dolgozni is akartál, ill ha kiléptél akkor le kellett adnod..

vagyis nem volt ingyen.

de így volt ez a lángban, v. az óbudai/angyalföldi hajógyárban, vagy bárhol..

Tehát adtak.

Nyilván vigyázni kell rá, meg felelni érte.
A céges laptopom is kb 400k HUF értékű, ha elhagyom simán rám HTK-zák most is.
De nem nekem kell megvennem, mielőtt munkába állnék, hanem biztosítják számomra.

Telefon szintén olyan, hogy a privát számomon ugyan ne keressen már ügyfél.
Meg attól hogy amúgy is van telefonom a hívások pénzbe kerülnek...
nehogy saját számlára menjenek már a külföldi ügyfelek hívásai.

De van pl céges hitelkártyám is, azzal is nyilván el kell számolni, de mégsem zsebből kell taxira, benzinre, repülőjegyre, szállodára költeni ha üzleti útra megyek...

szerszám egyébként valóban lehet kényesebb téma, várhatóan én is preferálnám a sajátot.
A buszvezető lehet jobb példa lett volna ;)
vagy mégsem? :)

--
zrubi.hu

ja.

de ezek olyan cégek - voltak - ahol ezek a tételek csak aprópénzek voltak.

kis vállalatoknál, netalán gmk-knál merőben más volt a helyzet.

Persze, a több milliós diagnosztikai műszert is. Ha magyarországon a szerelőnek saját szerszámmal kell dolgoznia a szervízben, akkor az olyan is. Ha tudnék róla, biztos nem vinném oda az autómat javítattni.

Nagy gépeknél is vannak külsősök, akik saját cuccal, szerszámmal javítanak. Mondjuk lemezes munkákkal (aircraft structural work) van ezzel tapasztalatom...

Pont most akartam irni, hogy amcsiban is a haverok mondtak, hogy magadnak viszed a szerszamot az autoszerelo muhelybe, vagy az epitkezesre. Nem kicsit lepodtem meg amikor eloszor hallottam, de most mar megszoktam. Eleg komoly tetel amugy.

Lehet én vagyok rosszul bekötve, de nekem az a halálom, amikor plusz (céges) eszközre akarnak kötelezni.
Először is van notim, mindenre azt használom, mindig nálam van, ha szembe jön valami felütöm, és igyekszem megoldani. Ez jelenti a saját fejlesztést, értekezlet, levelezés, havernak gépet szerelni (pl: boot pendrive gyártás) stb... És NEM vagyok hajlandó két notival mászkálni, bocs! :) (céges notik ráadásul rommá vannak korlátozva, nem alkalmas mindarra amire én a sajátomat cipelem)
A másik teló kérdése. Volt 2-3 mobilom is már, köszönöm egy életre elég volt. A telefonom két kártyás, a második kártya a céges. Kész :)
Szóval én kifejezetten örülök ha nem akarnak céges eszközt adni, hanem hagyják, hogy megoldjam a feladatot ha van, és annyi :)

-42-

Nem biztos, hogy rosszul vagy bekötve. Emberfüggő.

Munkáltató oldalról:
egy kisebb cég megteheti hogy rugalmas, és mindenki azzal dolgozik amivel akar: ha kell ad cuccot, ha úgy akarod használd a tiéd.
Nagyobb cégnél viszont már kell egy policy, ami egy vezetői döntés lesz. Bármi is az.
Ennyi.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

+1

+1

Mit csinalsz ha a te (nem ceges) gepedrol bemaszik egy virus a ceges halozatba es letitkositja az adatokat? Ha ceges geped van "romma korlatozva" akkor szettarod a kezed "ott van rajta a ceges viruskereso". Ha viszont nem akkor kifizeted a kart zsebbol?

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Azért ott is problémák vannak, ahol egy bármilyen személyi gép képes céges adatokat letitkosítani...

Az adott munkatárs jogosultságával láthatja a fájlszervert, és elég, ha az általa írható munkaanyagokat teszi tönkre valami disznóság. De ez csak az egyik oldala az éremnek: a másik, hogy ami a saját gépén van, azt a céges Compliance/IT-biztonság hogyan ellenőrizheti? Ha kilép, vagy ha netán kirúgják, hogyan oldható meg, hogy azon az eszközön, amihez a cégnek de jure semmi köze ne maradjon semmilyen céges adat, dokumentum, információ?

Azt hogy oldod meg, hogy céges laptopról otthon nem másolja le, ha épp akarja?

MS Office környezetben ott az AD RMS. Egyébként meg idegen hardver csatlakoztatását le lehet tiltani, a helyi hálózaton keresztüli hozzáférést le lehet tiltani, képlopást is le lehet tiltani.
Egy dolgot biztos nem lehet tiltani: mobillal lefotózza a gép képernyőjét valaki.

Meg a kismillió cloudos tárhelyet sem lehet mind letiltani, scp-n/ftp/post requestben elküldést, stb.

False

Ide viszont már valami intelligens automatizált analízis vagy marha sok élőmunka kell (legyen az a kiindulópont, hogy a produktív munkához kell az internetkpacsolat).

Hát figyu, 100%-os megoldás nincs, hiszen végső soron meg is lehet jegyezni az infót, de ja, erre például nagyon jó a gépi tanulás. Közepesen szofisztikált eszközökkel már lehet annyira hátráltatni a potenciális támadót, hogy csak valami nagyon komoly célzott támadás keretében érdemes foglalkozni vele.

Data leak-t felfedő http analízisra kell, hogy legyenek out-of-the-box eszközök.

Láttam olyan globális multi egyik itthoni SSC-jét, ahol az IT engineer-eknek le van tiltva a nem céges site-k elérése, így kénytelenek a saját laptopjaikat hurcibálni, hogy tudjanak dolgozni. :)

> Láttam olyan globális multi egyik itthoni SSC-jét

lol, hát ez is egy megoldás

Az adat_lopást_ úgy, hogy szenzitív adatot a saját céges notósára sem menthet le. Az a különbség sem hanyagolható el, hogy a saját gép használata céges feladatokra során "üzemszerűen" vannak a cégtől független eszközön céges adatok, a cégesről a saját gépre adatokat másolni meg nagyon nem üzemszerű működés.

DLP megoldással.

worst case screen hardshot telefonnal.... aztan majd offsite kimegy az adat

A google drive-ot egyik ransomwere se titkosítja le :D

"A new strain of Gojdue ransomware, dubbed ShurL0ckr, has been found on the dark web. Discovered by Bitglass and Cylance, the malware managed to evade being flagged by two well-known cloud platforms with built-in malware protection, Google Drive and Microsoft Office 365 – and it’s not alone in that capability" - https://www.infosecurity-magazine.com/news/shurl0ckr-ransomware-evades/

Értem én, de ez hogy titkosítja el a táblázatjaimat meg a doksijaimat, amik nem is fájlok, hanem valami objektumok a google db-jébe?

Átfutva nekem az jön le, hogy ez ugyanúgy a normál fájlokat titkosítja el, csak épp átcsúszik a Drive szűrőjén így az felszinkronizálja az asztali backup and sync appon keresztül. De ez szintén csak hagyományos fájlokkal lehet eljátszani, a doksik, táblázatok csak egy symlinkek.

Nálunk pl. RDP-n éred el a céges gépet.
--
https://naszta.hu

> Mit csinalsz ha a te (nem ceges) gepedrol bemaszik egy virus a ceges halozatba es letitkositja az adatokat?

Definialnad pontosabban, mit ertesz ezalatt? A virus/trojan/barmi bemegy a vpn-el es 2FA-val vedett ssh gw-n, majd ssh-n tovabb a hostokra, ahol is valamilyen privileged user-re valtva azok neveben tikositja a MySQL DB-ket? Vagy a fibre switch-ekre crackelt firmware-t tol fel, es majd azok csinalnak valami nem odaillot?
Vagy megint bohoc kornyezetrol beszelunk (windows, cifs, Jolika excel fajljai)?. :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

1) Bemész VPN-en, ugyanúgy el kell tudnod érni pl. a domain controller file share-ket és tsait, mintha bent ülnél az irodában, máskülönben nem mennek a GPO-k. Ha pedig már ott vagy, mehet az SMB wannacry. Ok, kell hozzá h. a domain controllerek ne legyenek peccselve a'la Maersk, de ha a menedzselt klienseken van updatelt antivirus (mert bizony ez könnyebb, mint a szervereket peccselni rendesen) akkor az még inkább megfogja a wannacry-t. A nem menedzselt kliensen olyan az antivirus, mint a kutya vacsorája.

2) Összebridge-eled a corporate LAN-t egy másik nem-menedzselt LAN-al, ahol a nem menedzselt gép rúterként funkcionál. Ekkor elég ha a másik LAN-on volt bárhol wannacry, átmászik az átjárón keresztül a corporate LAN-ra is, ld. 1)
--

Picit megkonnyebbultem hogy amikor arrol beszelunk hogy
> Mit csinalsz ha a te (nem ceges) gepedrol bemaszik egy virus a ceges halozatba es letitkositja az adatokat?
meg mindig csak win/cifs bohockodasrol van szo (AD-stol, GPO-stol stb.), es nem valami komoly dologrol.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Ez pontosan ugyanúgy igaz lehet mondjuk egy CM-ként használt Puppet Master-ra, Ansible-re, Rundeck-re vagy előtte lévő Jenkins-re is.
Azzal a különbséggel, hogy az AD infrastruktúra sokkal inkább védett, mint a fentiek, by default beállítások esetén aztán végképp.

Nem tudok róla, hogy bármilyen ransomware tömegesen exploitált volna AD releváns share-eket, a MAERSK sem adott ki erről információt.

Akkor még nem dolgoztál olyan helyen, ahol van rá külön ember (de inkáb egy csoport) a dolgozói eszközök központi korlátozására.

Pl. mobilról a levelezést olvasni MDM nélkül? Azaz okés ha a privát telefonodat tudja wipeolni az IT?
Pl. belépni corporate hálóra VPN-nel 2FA nélkül? A VPN mellett kilát a géped a LAN-ra is, azaz bridgelheted a 2 hálózatot? Corporate wifi DOT1x + certificate saját privát gépre? Updételt víruskergető van a privát gépeden? Lokál admin vagy a saját gépeden, azt állítgathatsz át amit csak akarsz?

Szóval ezeket mind elég macerás betarttatni privát gépen.
--

Mindezekkel tisztában vagyok!
De két notit akkor sem cipelek :)

-42-

Notival egyet értek, ma már szinte mindenhol van olyan net, hogy lehessen akár remote desktopra belépni, de telefonnal biztos nem közösködnék. Egyrészt megszűröm, hogy mit rakok fel rá, másrészt így nem tudnak folyamatosan elérni, és hozzászoknak, hogy inkább emailt írjanak.

A GDPR büntit meg a cég állja helyetted, zsebből?

"céges notik ráadásul rommá vannak korlátozva, nem alkalmas mindarra amire én a sajátomat cipelem" - akkor tessen a céges policy szerint jogosultságot igényelni. Rosszul vagy bekötve: céges adatot nomrális helyennem tárolhatsz saját eszközön, nem viheted haza saját gépre, mert "az kényelmesebb" - ugyanis ezzel az adat/információ kikerül a cég felügyelete alól, ami a legritkább esetben kívánatos.
Ha vállalkozóként dolgozol a cégnek, akkor más az ábra.

Szerintem ez mind megbeszélés kérdése, de ha eddig 9 éven át fizették, és most nem akarják, azt valahogy kompenzálni kellene. Ez olyan, mint mikor elvesznek egy cégautót, ami eddig kvázi a fizetés része volt.

Cégautó minta a fizetés része... Komoly gondok vannak nyakon felül...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Béren felüli juttatásként szokták adni.
--

Lásd itt...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ma az országban nagy IT-profilú cég alkalmazottnak középvezető beosztás alatt talán 3-4 helyen ha ad cégautót juttatásként (azaz magánhasználatra, nem munkaidőben munkacélú lótifutira). Ezek alapján sztem sajnos igenis kuriózum.
--

Hát én sem hiszem, hogy valaha ebben az életben nekem adni fog bárki is céges autót annak ellenére, hogy 90 km-ről járok be minden nap...

Miért is? Nekem is van cégautóm, kb havi 60-80 ezret spórolok vele.

A cégautó munkaeszköz. Ha olyant kapsz, azt azért kapod mert a munkádhoz kell. A cégautó és a céges telefon azért jár, mert a munkáltatód érdeke, hogy mindig elérhető és mindig ugrásrakész legyél ha füttyent egyet.
Ha bónuszként, jutalomként, státuszszimbólumként van kommunikálva, akkor a munkáltatód ki akar baszni veled, mert jobban jár, mintha felvenne még egy embert melléd, rendes fizetést vagy emelést adna.
Csak a csökevényes, kelet-európai agyban kitüntetés a cégautó
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Van abban valami, amit írsz, és valóban nem a két szép szememért kapom, hanem, h rohangásszak vele. De ha olyan melóm lenne, ahol nincs, akkor tarthatnék fent ismét sajátot, mert agglomerációból az embernek nem sok választása van, szóval effektíve nekem számít ez is.

Nah jó, menjünk le retardba:
Te egy egyszeri céges admin vagy két fizikai telephellyel és lakj mondjuk 25km-re. Matekoljunk közelítő számokkal (nincsenek járulékok, adók, stb. rajta):

Ha nem kapsz céges kocsit és telefont:
Buszbérlet:10500
Vonatbérlet: 16000
Ügyeleti díj: 20000
Hétvégi ügyeleti díj: 35000
Állásidő miatti kiesés, ha be kell menni fizikai hibaelhárítás miatt: 30000
-----------------------------
Összesen: 111500 HUF

Kapsz kocsit és telefont, plusz egy jól megfogalmazott szerződést (aka jutalomautó):
Üzemanyagköltség: 10000
Ügyeleti díj: 0 (ugye jutalomautó)
Hétvégi munkavégzés díja: 10000
Kocsi fenntartási díja: 30000 (ugye jutalomautó, ezért a mosatást, szervízbe vitelt, stb neked kell intézni)
-----------------------------
Összesen: 50000 HUF

Szóval a megtakarításból még simán kijön egy hitelre vett vagy lízingelt kocsi költsége is.
A fentiekben rengeteg apró nüansz, mint az klf. jövedékekkel való mismásolás hiányzik.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ebben rögtön két hibát is látok:
a) ne a buszbérletet hasonlítsuk a kocsihoz
b) az autós számolásban a számok nagyon rosszak, miért lenne például
ba) nulla forint az ügyeleti díj?
bb) a mosatás és szerviz az én dolgom?

Miért ne? A munkáltató érdeke és kiadása, hogy bejuss a munkahelyedre. Neki az állásidő többe kerül, mint a bérlet havi megvétele. De ettől még kiadás.
Az ügyeleti díj nulla forint, mert megkapod a kocsit magánhasználatba. Valamit-valamiért elv. Egy munkáltató csak azt ajánlja juttatásként, amivel ő jól jár. Mosatás, szervizbe vitel dettó. Szervizt és a gumist fizeti a cég, de az oda elvitelt és elhozatalt szigorúan munkaidőn kívül kellett intézni.
Elég sok ilyen szerződést láttam üzletkötőnél, karbantartónál. Amiket leírtam, még egész lightos feltételek. Volt ahol ki volt kötve, hogy telephelyre csurig töltött tankkal kellett beállni és este távozás előtt csurig kellett tölteni a kocsit a telephelyen. Ugye, nem kell magyaráznom, hogy ez azt jelentette, hogy a munkába menet és hazamenet saját zsebből ment.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Miért ne?
Mert almát a körtével.

> ügyeleti díj nulla forint, mert megkapod a kocsit magánhasználatba
> Mosatás, szervizbe vitel dettó.
> az oda elvitelt és elhozatalt szigorúan munkaidőn kívül kellett intézni
Nincs ilyen szabály.

> Elég sok ilyen szerződést láttam üzletkötőnél, karbantartónál
Én elég keveset, de a sajátomat pl. igen. Eddig az derült csak ki, hogy vannak cégek, amik szeretnek minden filléren spórolni az alkalmazottak rovására, de ez meg nem újdonság. :)

"Kocsi fenntartási díja: 30000 (ugye jutalomautó, ezért a mosatást, szervízbe vitelt, stb neked kell intézni)"

Ha lízing (és az, ritka amikor a cégtulajdonú autó megéri a cégnek), akkor MINDEN benne van a lízingdíjban. (szerviz, mentés, kárügyintézés, ...)
Még a mosatás is tipikusan megy az üzemanyagkártyáról. Ami amúgy 700-1500 Ft.
Így ez a sor kisebb mint 3000 (háromezer).

+1, magánhasználatú céges autóra eddig összesen annyit költöttem, hogy vettem egy wunderbaumot bele újkorában, hogy ne legyen büdös, meg egy jégkaparót télen, hogy kilássak az ablakon

szerk: mint kiderült, mindkettőt fizette volna a cég, ha a céges benzinkártyáról vettem volna

> Miért is? Nekem is van cégautóm, kb havi 60-80 ezret spórolok vele.

Hollandiaban az ujabb parkolo automatakba be kell utni a rendszamot es az alapjan fizetni a parkolasert, mar blokkot is csak keresre ad. Egyszercsak a helyi adohatosag kikerte az adatokat az onkormanyzatoktol es osszevetette a szabad es unnepnapokkal aztan jol megb*szta azokat akik a ceges autojukat nem munkanapokon (tehat nem munkara) hasznaltak....

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nálunk viszont szabad. A cégautóadónak ez volt a magyarázata, hogy mindenki használja magáncélra is, és ezért van ez az adó, cserébe nem kell útnyilvántartást vezetni.

Ertem, sosem volt eddig sehol cegautom, nem ismerem a magyar vonatkozo (jog)szabalyokat. Itt a cegauto szigoruan ceges.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Sőt, Hollandiában még füvet is lehet kapni a boltban, de hogy jön ez ide? Eddig azt hittem, Hollandia egy másik ország, saját törvényekkel.

Követendő törvényekkel! Van fű. Van hivatalos, legális piros lámpás negyed. Soroljam még?

A kurvákat nem láttam még felhozva pro Hollandia érvként :D
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Lehet kapni fuvet, de nem legalis :) https://en.wikipedia.org/wiki/Gedogen

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem új jelenség, nem is ritka. Jó 15 évvel ezelőtt is akartak már olyan "webes startuphoz" felvenni, ahol saját gépről kellett volna dolgozni. Asszony barátnőjére is akartak ráverni olyan másodállást, ahol saját számítógépét kellett volna használni. Üzletkötő ismerősnél is volt, hogy saját telefonját kellett cégesnek betolni.
Megegyezés kérdése, de a munkáltatónak mindenképp kompenzálnia kell. A mostani melóhelyemen 3 hónapig a saját laptopomat használtam, mert nem tudtak gépet adni. Üzletkötő ismerősnek lecsökkentek a kimenő céges hívásai, majd fél évvel később felmondott és vitte magával a komplett ügyfélkörét.
Arról nem beszélve, hogy a céges telefonnal, nettel, számítógéppel való fillérbaszás veszélyes és nem kifizetődő.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Arról nem beszélve, hogy a céges telefonnal, nettel, számítógéppel való fillérbaszás veszélyes és nem kifizetődő."

+1

"Üzletkötő ismerősnek lecsökkentek a kimenő céges hívásai, majd fél évvel később felmondott és vitte magával a komplett ügyfélkörét."

Átment a konkurrenciához v. hogy tudott üzletet kötni az ügyfélkörével utána is?

--

Banki-biztosítói termékek kiértékesítését végezte közvetlen kapcsolattartáson keresztül, és a felmondása után Ő maga lett a konkurencia a volt helyének.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Eleve a hatályos magyar MT szerint a munkaszerződésben rögzíteni kell a munkavégzés helyét. Ami vagy:

1) kizárólag az iroda címe. Ebben az esetben nincs is rá HIVATALOSAN mód h. otthonról dolgozz. De nemhivatalosan mégis lehet, ált. így csinálja az országban minden munkáltató aki hallgatólagosan engedi a home offiszt, ez nyílt titok. Ha meg otthon ér baleset, hirtelen azonnal szabin voltál aznap, nehogy munkahelyi baleset-ként legyen elkönyvelve.

2) Ha viszont benne van a munkaszerződésedben a munkavégzés helyeként az otthoni címed (is), akkor törvényben előírt h. a munkáltatónak (azaz NEM neked) kell egy kinevezett helységet a munkavégzéshez alkalmas állapotra hozni (pl. tűzoltó palackot biztosítani a szobádba, felmérni érintésvédelmileg a szobát, de felmérni még a wc-t is; nem vicc a fűrdőszobában elcsúszol otthon az ugyanúgy munkahelyi baleset - bejelentésköteles és 100% táppénz) + biztosítani minden mást KÜLÖN csak munkavégzéshez dedikáltan. Azaz igen, pl. egy 2. internet előfizetést, amin keresztül fogsz dolgozni tűzfalazva, stb.

Na ezért nem csinálja idehaza 1 munkáltató sem a 2)-t. Az 1) viszont egy kétoldalú dolog, tehát ha neked nem jók a feltételek, nem szabad belemenni.
--

Szerintem a 2. opció leírása nem teljesen korrekt. Hallottam olyanról, hogy volt a home office-ban az engedélyezés előtt ellenőrzés, villamos hálózat, szék-asztal, monitor, porral oltó, stb, szóval az alapvetően szükséges és logikus dolgok.
De ha például a cég által menedzselt (és korlátozott) laptopod van, akkor azon van céges tűzfal/vpn szoftver (split-tunnelinngel, vagy anélkül - policy kérdése), és ez már olyan, mintha bent ülnél, szóval a 2 internet vonal megléte nem feltétel tudtommal. Ezeknek a kialakítása/megvétele lehet hogy 1-2 hónap alatt bejön a megspórolt kilométerekből, szóval ez nem csak a cégnek lehet érdeke. Az optimalizált irodabérlés az ő oldaluk, a megspórolt idő és autóhasználat/költség meg a munkavállalóé.

Amúgy meg ha saját gépről dolgozhatsz, akkor valószínűleg nincs a cégnél data leakage prevention, adatlopástól való félelem, vagy csak egy jump szervert érhetsz el. Ahogy fent írták többen, ha saját géppel okozol kárt egy vírusfertőzés, vagy hasonló alakjában, akkor az gáz.

> Amúgy meg ha saját gépről dolgozhatsz, akkor valószínűleg nincs a cégnél data leakage prevention, adatlopástól való félelem, vagy csak egy jump szervert érhetsz el

Vagy van rendes device management :)

Helló!

Nem látom előnyét olyan saját gép használatának, amin rajta van egy másik cég device management-je, ahhoz képest, hogy ad a ugyanez a cég (pl. ügyfél) egy ottani követelményeknek megfelelő laptopot (minden megkövetelt szoftverrel, sw-update-el, jogosultsággal, ...).
Szerintem nem tudod használni más ügyfélnél ugyanazt a laptopot. (kis cégeknél lehet más a helyzet, de ott nincs is device mgmt)

De lehet hogy rosszul gondolom, vagy valamit kihagytam.

Üdv.

Ha több különböző ügyfél device managementjét kéne egyszerre rápakolni, akkor én sem, de nekem pl. sokkal komfortosabb volt egy MBP-n dolgozni, mint a céges Lenovo-n. Nekem csak a saját munkáltatóm felügyelte a gépet.

A második pontot figyelembe is vettem mikor a home office-omat (inkább garden office) építettem. WC az ugyan külön nincsen, de külön villany, normális asztal/szék, fűtés (és majd hűtés), poroltó, tűzjelző, riasztó, kamera, stb. van.
Hozzám aztán ezután kijöhetnek. :D
Előző melóhelyemen olyan volt a home office, hogy riogatták a népet, hogy kijönnek ellenőrizni a nappalidat és irgum-burgum lesz, ha valami nem szabályos. Ennek akartam elébe menni, igaz idő közbe melóhelyet is cseréltem, de itt is riogatni akartak. :D

A 2) szerintem nem így van, mert én 100% home office-ba vagyok munkaszerződéssel és minden sajátom, semmi dedikált eszközt nem kapok (nem is akarok). Ez a munkaszerződés már jópár revízión átment gond nélkül. Munkahelyi baleset még nem ért, bár a macskám egyszer rámborította a kávét, de már nem volt olyan forró. :)

Szerintem a munkavégzés helye nem kötelező elem a munkaszerződésben.

Cserébe ha átköltöznek egyik városból a másikba, mehetsz te is utánuk, és nem hivatkozhatsz erre a felmondáskor, azaz ugrott pl. a végkielégítés.
Én nem írnám alá, ha nem szerepel benne a pontos cím, sem a "mindenkori telephely" nevű jollyjoker, sem egy homályos lokáció-megnevezés amit lehet aztán szabadon értelmezni.
--

DE

Az a helyzet, hogy nem.
A munka törvénykönyve kimondja az alábbit:
"(3) A munkavállaló munkahelyét a munkaszerződésben kell meghatározni. Ennek hiányában munkahelynek azt a helyet kell tekinteni, ahol munkáját szokás szerint végzi. "
Ez nem azt mondja, hogy a munkavégzés helyét a munkaszerződésben rögzíteni kell, hanem azt, hogy nem lehet máshol (például utasításban, szerződésen kívül) meghatározni a munkavégzés helyét. És rögzíti azt az esetet is, ha a munkaszerződésben nincs leírva a munkavégzés helye.

Az a helyzet, hogy de.
A szerzodespotlo szabaly pontosan ezert van.

A munkaszerződésben a feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében és munkakörében. (+ munkahely) = kötelező tartalmi elemek
Természetes elemei: itt csak az eltérést kell feltüntetni, ha nincs feltüntetve, akkor automatikusan belép egy szerződéspótló szabály. Munkahely: ezt kötelezően bele kell írni a munkaszerződésbe, de van egy kiegészítő szabály: megjelölés hiányában természetes tartalmi elemként jön: szokásos munkavégzési helynek a kategóriája. Ez lesz jogi értelemben munkavállaló munkahelye. Ez miért is lehet fontos? Utazás megtérítése, kiküldetési díj.

Ez nemregen valtozott es igy ha nem is volt/van beleirva ervenyes marad a munkaszerzodes, ti. ezek nelkul az ervenytelen.
Celszeru ilyen esetben kerni a belefoglalasat, ha nem egyertelmu a munkavegzes helye.

Épp ezért, amit írtál: nem kötelező elem, mert a munka törvénykönyve rendelkezik arról az esetről, ha nem tüntetik fel a szerződésben. Teljesen érvényes munkaszerződés az, amiben nincs feltüntetve a munkavégzés helye.

Menjen mar at, hogy kotelezo elem es ezert van ra potlo szabaly...

MJ vizsgan a te allaspontodon van ugy 90% es kapjak is erte a nezest.
Maradjunk annyiban, hogy azokat tekintem relevansnak ertelmezesi szempontbol, akik resztvettek a megirasaban...

45. § (1) A munkaszerződésben a feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében és munkakörében. (+ munkahely) = kötelező tartalmi elemek
Természetes elemei: itt csak az eltérést kell feltüntetni, ha nincs feltüntetve, akkor automatikusan belép egy szerződéspótló szabály. Munkahely: ezt kötelezően bele kell írni a munkaszerződésbe, de van egy kiegészítő szabály: megjelölés hiányában természetes tartalmi elemként jön: szokásos munkavégzési helynek a kategóriája. Ez lesz jogi értelemben munkavállaló munkahelye. Ez miért is lehet fontos? Utazás megtérítése, kiküldetési díj.

Rendben, hasznalom a sajat cuccaimat ceges dolgokra. De akkor gondolom a ceg sem fog panaszkodni, ha a ceges cuccokat meg magan celra hasznalom.
Ha ez kolcsonos, akkor meg akar jo is lehet mind a ket felnek. Ha viszont nem, akkor tekintheted ugy is, hogy eppen csokkent a fizetesed.

--
http://blog.htmm.hu/

Kicsit érdekes ez a HUP népe, mert mindenhol csak hőbörgés megy.
Több tipic-ban is volt már home-oofice, és tucatszám jöttek a kommentek, hogy milyen sz@ar minden, mert be kell menni dolgozni.
Ott nem nagyon láttam olyan hangot ami erre a topicra hajazna.
Most itt egy hír, amiben otthon dolgozás van, csak "kötelező" flaggel, akkor meg senki nem örül, hogy van ahol lehet otthonról dolgozni.

Elnézést, de nekem nagyon úgy fest, hogy két eset lehet:
1: nagyon diszjunk a társaság home-office pro/kontra témában, és mindenki csak ahhoz szól hozzá ahol fikázni tud.
2: pár hét alatt 100%-os véleményváltozáson ment át a közösségünk

Itt senkinek semmi nem jó?!

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Jo ez a buli, csak sok itt a kocsog!

Szerintem az utobbi, nagyon kreativan tudunk hozongeni barmi ellen (esetleg par nappal kesobb masik topikban meg mellette:) )

Lasd a fasznak kell ora mind buzi aki hordja telefont elokapom aztan megnezem vs azert van smartwaccsom mert akkor nem kell elokapkodni a telefont :D

Szerintem olvasd el a cikket, amiből a vita indult és próbáld megérteni a problémát, ami kicsit sem arról szólt, hogy a home office jó vagy nem jó.

"mert be kell menni dolgozni"

Én jelzem, hogy szeretek bejárni :) Olyan munka feelingem lesz tőle :D

Én is szeretek bejárni. Olyan család feelingem lesz tőle mikor hazaérek.
7 év home office után nagyra értékelem. :)

[szerk:] a család is.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

ja.

jó dolog a home-office, de a munkahelyednek hozzájárulást kell(ene) fizetni a megnövekedett költségekhez, mint pl telefon, áram, net, stb költségek...

ha egyéni vállalkozó vagy, akkor ezek egy részét - elvben - el is számolhatod költségként..
hacsak nem vagy katás v. ilyesmi..
de az már egy másik történet.

másrészről, ami az egyiknek mennyország, - mondjuk egy otthoni munka -
az egy másik embernek maga a pokol..

Aram meg net koltsegek, ne rohogtess :)))
Akkor o meg levonhatja a fizetesedbol a bejarasod koltsegeit, mondvan az ugyis a zsebedben marad es akkor ennyivel kevesebb fizut kapsz? Az mar fogadjunk nem tetszene :))) Ja meg ezen az alapon hozzadobja a kozlekedesed idejet a munkaidodhoz, mert ugye az sincs es nehogy mar jol jarj :)))

'Akkor o meg levonhatja a fizetesedbol a bejarasod koltsegeit'

Nagyon vicces, de nem.
annyira nem, hogy a bejárásod költségeit - vagy annak egy részét - támogat(hatná) a munkahelyed, - pl bérlet hozzájárulás, akár vasúti akár busz bérlet - ha akarná, ill ha van autód, és beviszel néhány embert, akkor arra kaphatsz hozzájárulást.

vagyis ez régebben így volt, és gondolom ma is van ilyesmi..
ill ha a munkád megköveteli, hogy utazz, akkor a bérlet árát max 80%-ban, a külön emiatt megvásárolt jegyet meg 100%-ban megtérítheti a munkahelyed.

hogy ezzel az utóbbi években nem élnek a cégek, az persze nem véletlen..

én dolgoztam olyan munkahelyen, ahol minden hónap végén leadhattad a bérletedet, és kifizették. eleinte 100%-ban, később csak 50%-ban..
miközben egész nap az irodában ücsörögtek a zemberek.

szal fordítva ülsz a lovon, ahogy itt azt megjegyezte valaki saját magáról:)

nem beszélve az adó vonzatáról:)

ha ezt bérként fizeti ki, akkor az adó, és adó jellegű terhelés a vállalkozónak nagyon sokba kerül - egészségbiztosítás, nyugdíj meg mindenféle marhaság -

ha meg költségként elszámolja akkor gyakorlatilag csökkenti az adóalapot..
és mivel lehetőség van költségként elszámolni, ezt érdemes kihasználni.

> és mivel lehetőség van költségként elszámolni, ezt érdemes kihasználni.
Amig tehetik, addig have fun a sok kis xenomorph-nak.
____________________
echo crash > /dev/kmem

nem értem mi bajod van ezzel, ez a normális.

Ez a home office elterjedésének nagy gátja itthon, hogy a BYOD itthon implicite tiltott.

Adózásügyi oka is lehet: Ha otthon, saját eszközök használatával dolgozik valaki, akkor elvileg már választható kedvezményes KATA adózás.

Munkaszerződés helyett..? Dehogy.

7 (hét) feltételt sorol fel a jogszabály, amely’ feltételből, ha 2 (kettő) feltétel teljesül, akkor már nem lehet szó színlelt munkaviszonyról:

Dolgozz valakivel együtt!
Legfeljebb a bevételed fele származzon nagy kuncsafttól!
Dolgozz önállóan!
Dolgozz otthon, vagy a saját irodádban, műhelyedben!
Dolgozz a saját eszközeiddel!
Dolgozz a saját munkarended szerint!
Dolgozz máshol, teljes munkaidőben!

https://konyvelozona.hu/kata-es-a-munkaviszony-ennel-egyszerubben-nem-lehet-elmondani/

Persze ennek ellenére egy adóellenőrzésen születhet más eredmény, de elvileg ha saját eszközön, saját otthonban végzed, akkor választható a kata.

Egy pontot lefed, de az nem elég önmagában.

Az otthon és a saját eszköz két külön pont.

Ez csak ajánlás. Ha évi 1m-nál többet számlázól be egy cégbe azt be kell jelentened és a NAV megvizsgálja. Aztán neked kell bizonyítani, hogy ez nem bujtatott munkavállalás, mert hát nem nekik kell, hogy az.

Jogos, én úgy emlékeztem, hogy egy pont alá van véve a saját eszköz és az otthoni munka. Mindesetre hivatalosan nem lehet KATA a foglalkoztatás.

Szerintem ha a cég alkalmaz munkavállalói/alkalmazotti státuszba, akkor nem kötelezhet rá. Ha elvár valamit,akkor azt köteles biztosítani. Egyen céges pólóba kell járnod (ezt előírhatja a munkaszerződésben ) az sem vetetheti meg veled, hanem neki kell biztosítania. Ugyanilyen elven a munkádhoz szükséges laptop/mobiltelefon/céges bankkártya/céges autót is köteles biztosítani, amennyiben ezek mind kellenek a munkádhoz.

Más a helyzet meglátásom szerint, amikor szerződéses munkaviszonyban, külsős munkatársként dolgozik valaki. Ilyenkor megbízási szerződésben ki lehet kötni, hogy legyen laptopod, mobilszámod, amin el lehet érni téged. Vagy épp autód, mert menni kell mondjuk ügyfelekhez is. Ilyenkor ezeket is bele kell kalkulálni a fizetésbe természetesen. Az autó elszámolása az km alapon szokott menni. Téríteni NAV előírás alapján vagy attól pozitív irányban elérni lehet.

Amikor az van,hogy a cégnél alkalmazott státuszban kitalálják, hogy nincs céges telefon (költségcsökkentés egyéb kamu ürügy) én akkor határozottan elzárkózom a saját telefonszámomon való munkavégzés elől. Konkrétan nem veszem fel. Egy idő után rájönnek, nem fog működni. A magánéletem nem keverem a munkával.

> A magánéletem nem keverem a munkával.
En se, pedig ez egyre nagyobb divat ahogy latom. Bar inkabb a fiatalabbak koreben.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Ez mindig is így volt, a munkaadó pont azért szereti a minél frissebb husikákat, mert azok még simán benyalják a "cégérdeke", "mindannyiunknakjólesz", "eztmindenkiígyszokta" típusú lehúzós dumákat. Egy tapasztalt, 40-50 éves munkaerő már tudja, mikor akarják kihasználni pofátlanul.
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Egy fontos dolog mindig kimarad.

Mondjuk van egy saját fejlesztésű projekt, kutatás, bármi a mi értékes. Ha a saját eszközt kell használni céges munkavégzésre, akkor abból komoly jogi vita lehet, ha le akarja nyúlni a cég. Ha van céges meg magán cucc ez nagyon könnyen kettéválasztható. De az tuti, hogy nem elvárható, hogy legyen egy saját géped amin céges cuccok is vannak, valamint van egy saját a saját projektre... erről eszembe jut a klasszikus vicc a vonatról és Jörgen-ről :-)

Kutatás esetém a telefom is ciki, mert TexPad-e TexWriter van telóra is.

sub