GPL-ről BSD-re

 ( pehsa | 2018. november 30., péntek - 10:35 )

Sziasztok!

A múltkori szavazás óta egy kicsit a fejembe ette magát egy gondolat:

Lehetséges-e GPL kódról BSD-re váltani?

Tudom, hogy ha én vagyok a kód tulajdonos, akkor válthatok amikor akarok, viszont akkor a korábbi kiadott kódok maradnak GPL-en és a későbbi kiadások már BSD-ként vannak.

Viszont ha egy már létező GPL kódot veszek és egy az egyben átírom egy másik nyelvre, akkor is GPL marad, mert az eredeti kód származtatottja marad az új nyelv ellenére is.

Ami érdekel, hogy ha van GPL kód, amit vizsgálok és nem egy az egyben írom át másik nyelvre, hanem magam próbálom meg a funkcionalitását implementálni, akkor is származtatott kódról van-e szó? Vagy abban az esetben mivel csak a kód funkcionalitását írom meg nulláról így mondhatom-e saját kódnak?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem váltasz, hanem leimplementálsz valamit egy másik nyelven, ez pedig a saját szellemi terméked lesz.

Tehát akkor elméleti szinten, ha én nekiülök és mondjuk a Linux kernelt (ismerve a forráskódját) nulláról megírom tételezzük Rust-ban, akkor rám nem vonatkozik a GPL.

Jól értem?

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Nem érted jól.

Üdv,
Marci

Világosíts fel akkor, kérlek!

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

"Minden olyan munkát, amely részben vagy egészben tartalmazza a Programot vagy a Programon alapul, olyan szabályokkal kell kiadni vagy terjeszteni, hogy annak használati joga harmadik személy részére licencdíjmentesen hozzáférhető legyen, a jelen dokumentumban található feltételeknek megfelelően."

http://gnu.hu/gpl.html

Üdv,
Marci

Miért kell belenézni a forrásba? Gondolom, hogy a funkcionalitás, amit meg akarsz valósítani, ismert.

Üdv,
Marci

A Compaq ezt úgy csinálta, hogy felvet néhány tucat mérnököt akik az IBM PC BIOS-át visszafejtették és dokumentálták a funkcióit.
Majd ezeket az embereket kirúgta és újabb csapatott vett fel akik a dokumentált funkciókat az eredeti kód ismerete nélkül lekódolták. Ez lett a másolat PC-k BIOS-a.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

+1
Clean room technikának hívják.
És a Phoenix is így fejtette vissza a PC BIOS-t anno.

Nem vagyok a licencelésben jártas, de laikusként olvasva nekem a felvázolt helyzet nagyon hasonlít arra, amikor a Google saját maga írt Java API megvalósítása bíróság előtt végül elbukott az Oracle ellen? Valami olyan lett sok év után a vége, hogy ugyan azt a funkcionalitást sem hozhatja létre az eredeti kód tulajdonosának engedélye nélkül, hiába nyitott az API leírása.

Csak egy felvetés! Ismétlem, nem értek a licenceléshez, és trollkodni sem akarok.