A Google dolgozói sem szeretnék, hogy legyen Dragonfly

 ( MrPrise | 2018. november 29., csütörtök - 16:46 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A cím helyesen:

Félezer Google dolgozó aláírásával tiltakozik a DragonFly ellen

(jelenleg 514 fő írta alá)

--
trey @ gépház

Nyilván többeket zavar ez (még az sem kizárt, hogy a többséget), de sok tényező miatt csak ennyi.

Értem, de nyilván a 88 ezer munkavállalóból 514 nem egyenlő a Google dolgozóival.

--
trey @ gépház

A címet olvasva már azt hittem pikkelnek a Googlenél a DragonflyBSD-re. :)
Majd, hogy valami használható dolgot össze lehetett hozni DragonflyBSD-vel. Mégha az cenzor rendszer is, szép eredmény lenne.
De csak egy újabb névütközés.

És igen 514 aláírás semmi. Megjegyzem nincsenek igazán képben. Ez a egész sohasem a cenzúráról szólt. Az csak a szappanoperás kommunikáció volt a népnek. A valódi tétek arról szóltak, hogy a kínai kormányzat bele akart nézni a Google szervereibe, ahogy ezt teszik minden más tech cégnél is. De a Google ezt nem engedte, nem engedhette meg Kínának. Nem olyan nagy titok ugyanis, hogy a jó hazai NSA szintén Google keresőmotor segítségével elemzi azt a hatalmas mennyiségű adatkupacot amit összekapartak és naponta hizlalnak. Egyre kevesebb olyan terület marad ahol még technológiai előnyét meg tudja őrizni Amerika. Ami Googlenél a motorháztető alatt van, az egy ilyen dolog. És ezt nem is szabad odaadni Kínának. Viszont túl nagy piac a kínai, teljes kivonulás nem jó a jövőre nézve. Szóval kell egy másik Google keresőrendszer, ami semmit nem árul el abból amitől annyira vezet a Google keresője. És abba bele lehet építeni az elvárt cenzúrát is. Ezt egyébként sem lehetne kikerülni.

"Don't be evil"... ja...

Már lejjebb vettek a moralitásból, most már csak "Do the right thing". Most ez tűnik khm... helyesnek.

"Nem olyan nagy titok ugyanis, hogy a jó hazai NSA szintén Google keresőmotor segítségével elemzi azt a hatalmas mennyiségű adatkupacot amit összekapartak és naponta hizlalnak."

Forrás? A keresővel amúgy érdekesen elemeznek adatokat, max az azt támogató technológiákkal, amik GCP-n elérhetőek bárkinek. Amúgy ez a google hú de nagy technológiai előnye egy mítosz, ami 10 éve még talán igaz volt, azóta csak hype. Szimplán csak gátlástalanabbak és szervezetileg hatékonyabbak.

Komolyabban nem gondoltam bele a cím félreérthetőségébe, csak írtam valamit ami fedi a történetet nagyjából. Ha nem tetszett, átírhattad volna nyugodtan.
Szerintem itt lényegtelen a szám, ha ketten tiltakoznának csak, akkor is igaz, hogy Google dolgozók / a Google dolgozói titlakoznak. Az egészben pont ez a hír, nekem legalábbis, hogy Google-nál dolgozók tiltakoznak. Csak én látom így?

Sokszor van tiltakozás. Valamiért mindenki felkapja a fejét, ha kiszivárog valami.

Vicces ahogy a google és a kínaiak egyeztetnek hogy ki hány százalékot kap a megfigyelt adatokból

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

+1

Érdekes kérdés ez. Ugye ez arról szól, hogy a Google szeretne Kínában szolgáltatni (mert miért is ne akarna?), de a kínai törvények kicsit máshogy állnak a szabadságjogokhoz meg privacy-hez. Ha a Google megfelel az ottani törvényeknek, az sokaknak nem tetszik, mert megfigyelés meg blabla. Ez erkölcsileg rendben is van, de sajnos a Google nélkül is ugyanez a szarság megy ott. Minden kínai és már jelen levő nyugati cég esetében is. Ha innen nézzük, a Google jelenléte a nem jelenlétéhez képest pozitívumot jelentene. Mert ha pl. az eldobható pelenkák összetételére akar rákeresni a kínai emberke, előbb megtalálja ott, mint máshol. Cenzúra már nyugaton is van egyébként is (DMCA takedown, right to be forgotten, stb), csak nem olyan mértékben.

"Érdekes kérdés ez."

Erdekes megfogalmazas. Ha jol ertelmezem, te minden erkolcsi fenntartas nelkul beszallnal egy drogbuliba, mert valaki ugyis legyartja a kokot, miert ne lehetnel akar te is, te legalabb nem keversz bele mindenfele szemetet, tulajdonkeppen meg jot is teszel a kedves vevoiddel.

Nem jól értelmezed.

Ha valaki úgy teljes egészében a nyugati cégek, sőt, a kínai cégek közreműködését is elítéli, az teljesebb megoldás, ha jól értem. Viszont amit írsz az elég csuszamlós lejtő, mert akkor ennyi erővel már annyian gyilkolnak, eggyel több gyilkosság nem sok rosszat jelent, sőt, ha rossz embert ölünk meg, akkor még nettó pozitív is a vége.

Szögezzük le, hogy szerintem nincs rendben se a gyilkolás, se a drogozás. Van egy darab objektív tényező, amit úgy hívnak, hogy törvények. Ez nem csuszamlós lejtő, ezeket be kell tartani, és kész. Azon már lehet vitatkozni, hogy ott a törvények rosszabbak, és ezért nem is kéne odamenni. Ami nekem átjön odaátról, abból nekem se szimpatikus, ami ott megy, de nem élek ott, sokan meg igen, ők biztos jobban tudják. Amerikában is elég sok hasonló dolgot eljátszanak, csak jobban adnak a látszatra, jobb a PR-juk. De ez tök szubjektív.

Ezt elfogadom, de az, hogy sikerül pár hülyének jópár méghülyébbet rávenni, hogy elfogadják az embertelen törvényeket, az nem teszi még helyessé. És itt nem arról beszélünk, hogy elvi vita van arról, hogy mi a helyes és mi nem, egyszerűen arról beszélünk, hogy amit csinál x, arról x és mindenki más is tudja, hogy nem helyes. Elfogadom a nézőpontod akkor, amikor nincs egyértelmű, nézetek felett álló következtetés, de azért az "embereknek jobb ha nem tudnak dolgokról" az nehezen magyarázható egy kicsit is.

(Emellett egyáltalán nem leköpni szándékozom a Google-t, csak azt mondom, hogy az a pont ahol feladja valaki az elveit, az a vég. Nincs tudtommal állítás arról, hogy ok, de majd pár év múlva lehull a filter, pont ellenkezőleg, még a félregépelésed is bekerül majd az aktádba.)

Nagyon messzire vezet ez a dolog, és a jelenlegi hírtől teljesen függetlenül gondolom, hogy Kína azért nem teljesen olyan rossz, amilyennek sokan leírják, hasonlóan ahhoz, hogy az USA sem olyan jó, amilyennek tűnik. Venezuela, Észak-Korea, afrikai országok, na ott azért van baj bőven, ott elég objektíven szenvednek az emberek.

És az emberek szintjén is, mi sem vagyunk ártatlanok, az európai országok legtöbb lakója az életvitelével, gazdagságával, ökológiai lábnyomával, stb. bőven a probléma részei vagyunk, a puszta létezésünk is hozzájárul a világ többi részének elnyomásában. Ezért nem fogadom el itt senkitől, hogy "de mi bezzeg...".

Ok, de az, hogy más is hülye, nem menti fel őket a törekvés alól, hogy jobbnak kéne lenni. Erről beszélek, hogy én nem azt mondom, hogy hejj mocskos kínaiak, hanem hogy az én mércémnek nem felelnek meg az ilyen tevékenységek. Földrajzilag mindegy hol csinálják.

Ott van a logikai hiba az érvelésetekben, hogy gyilkolni (legalábbis nem a katona felettes parancsára katonaként) vagy drogot gyártani törvénytelen. Kínában viszont pont a törvényeknek való megfelelés az ott törvénnyel szabályozott megfigyelés és cenzúra.
Kínában éppen az a szolgáltató "gyilkos" és "droggyártó", aki a kínai törvényeket megszegve nem figyel meg.

Egyébként remélem az Amnesty Internationalnél senki nem használ iPhonet, vagy kínában gyártott Android mobilt. Légyegében ma már minden smartphone Kínában készül. Ha okostelefonos igényeik vannak, akkor ugye az Amnesty arcok régi Nokia Syambian mobilt vagy régi, még nem kínai Blarcberryt használnak!
Mert ha sziFonnal a kezükben osztogatják az észt, miközben hizlalják a kínai high-tech ipart és pénzükkel növelik Kína versenyelőnyét, akkor tehetnek egy szívességet és elmehetnek a rákba!

Ok, akkor ha én most nem veszek Kínában gyártott okostelefont, kicsit jobb lesz nekik ott, mert nem lesz visszaigazolva általam is elfogadhatónak a rendszer. De, nekem meg nem lesz eszközöm, lemaradok, tényszerűen még azt se fogom megtudni, hogy jót tettem. Fejesjoco részben azt tényleg jól írta, hogy a google kereső hasznos is lehet az ottaniaknak, ahogy nekünk is kellhet az ellenvélemény kifejtéséhez olyan eszköz, amit ott gyártottak, szerintem nem a jelen a lényeg, hanem az, hogy mi felé tartunk, tevőlegesen mire fordítjuk amink van. Pl. aki érdemben változtatni akar egy problémán, sokszor tényleg nem tud teljesen független lenni attól, és kilépni a keretéből, de ő nem ugyan azt teszi, mint aki aktívan mélyíti a problémát tovább.

"Légyegében ma már minden smartphone Kínában készül." - Ez tényleg így van? Vietnam, Inda, stb. úgy hallottam olcsóbb sok szempontból vagy ott még csak a ruhavarrodák vannak?

Oke, szemelyes erintettseg miatt ne feszegessuk.

Viszont meg annyit hadd tegyek hozza zarojelben, hogy egy DMCA takedown-t osszemosni a kinai cenzuraval (amikor mondjuk a kinai himnusz egy reszletenek elenekleseert bebortonzik a kinai vloggert) eleg mocskos dolog. A nyugati kopirajt torvenyekbe is bele lehet kotni, de azert nem lehet egy lapon emliteni a cenzuraval, ugyanis a _sajat_ gondolataid kozlesert nyugaton biztosan nem bortonoznek be. Ma meg.

(Preemptiv ellenpelda: a holokauszt-tagadas peldaul nehany orszagban buntetendo - de ettol meg nem lesz az EU Kina. Mas kerdes, hogy a holokauszt tagadasa mennyire sajat gondolat...)

Fokozatok vannak csak. Hogy kinek mi fer bele, az meg izles kerdese.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Igen, van akinek az emberölés is belefér, az is csak egy fokozat...oh wait.

Allami cenzurarol volt szo feljebb.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Van ahol az állam úgy cenzúráz ki bizonyos embereket. Politovszkaja, Kasogghi, elég hosszú a sor. És a csájníz állam is ebbe a körbe tartozik.

Viszont erősen használunk kínai termékeket, amiknek a vásárlásával a kínai nagyvállalatokat támogatjuk (amelyek ugye gyakorlatilag állami vállalatok). A google ne menjen Kínába mert finnyásak vagyunk, de kínai routert, telefont, számítógépet, ruhát, stb. azt vásárolunk, használunk.

--
desktop: Mint/Cinnamon
laptop : Windows10

A probléma az, hogy attól, hogy egy hülyeséget már csinálunk, nem kéne még többet. Törekedni lehet a hülye cselekedetek csökkentésére.

+1

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Magyarországon is indult már per Facebookon megosztásért, ott is eltiporják az ellenséges újságírókat, csak más módszerekkel, stb. Nincs abszolút szabadság. Az meg egy szubjektív dolog, hogy kinek melyik ország diktátora fáj jobban. Nekem is van személyes véleményem, hogy a Dragonfly inkább nem kéne, viszont megpróbálom beleképzelni magam mások helyébe.

Amúgy a te drogos példád nem hülyeség. Gondolj bele, mindenki tudja, hogy pl. a cigi és az alkohol is ugyanannyira drog, sokszor rosszabb, mint az illegálisak, mégis örömmel gyártják és főleg örömmel adóztatják.

Amire én utaltam, az az, hogy ha a Google megjelenne Kínában, akkor kétfelől lehet nézni: egyrészt a szűrt találat több, mint a semmi, másrészt a szűrésért a kurva anyjukat. A helyes megoldás, hogy mind a kettő egyszerre igaz, nem kell polarizálódni, és fölösleges erkölcsökkel dobálózni.

Azért szerintem elég kevés embernek fáj a svéd vagy svájci diktátor személye. Relativizálható minden, csak amikor téged csesznek ki az utcára azért mert "rosszat" osztottál meg, akkor nem vígasztal, hogy de ugyan ezen a lekövethető facebook-on láttad tegnap a szomszéd születésnapját, és jaj de jó.

Egyébként értem, hogy mire gondolsz, hasznos a google még ha szűrt is, de ez ugyan az, mint, ha már drogok, leszoktatás helyett kicsit kevesebbet adni. Ugyan a diktatúra a helyén marad, de legalább tudhatsz majd egy csomó dologról, fantasztikus.

"Preemptiv ellenpelda: a holokauszt-tagadas peldaul nehany orszagban buntetendo - de ettol meg nem lesz az EU Kina. Mas kerdes, hogy a holokauszt tagadasa mennyire sajat gondolat."

Kiválóan sikerült megcáfolnod önmagadat!
Továbbá ott a pedofília témája.
De nem kell ennyire sikamlós területekre tévedni. Azon a "szabad" nyugaton, ma a legbetegebb másságra tett megjegyzés is az állásába kerülhet valakinek. Börtönbe talán nem kerül, de ha nagyon hangoztatja _saját_ gondolatait ilyen kérdésekben, igen könnyen meg találja késelni egy SJW aktivista, akit utána a rendőrség sem talál sem. Hát nekem cseppet sem tűnik szabadabbnak a mai nyugati demokratúra mint a kínai rendszer a bevallott és vállalt korlátozásaival.

A _szabad_ nyugaton bármikor elveszítheted az állásod, ha a véleményed nem kompatibilis a cég ún. "értékeivel" (ami persze csak kirakat). Pl. vadászbolti eladóként nem gyilkosozhatod le a vevőidet, hiába vagy te elszált vegán, és tartod a legbetegebb másságnak a vadászatot.

Arra viszont nagyon jól rámutattál, hogy az igazi különbség az a _szabad_ és a diktatorikus rendszerek között, hogy megindul-e ellened az állami erőszakszervezet, ha nem kompatibilis a véleményed az állami hivaralos iránnyal. Ez a különbség, épp ezért ég és föld a különbség a két berendezkedés között.

Szóval összességében sikerült egy jókora sötét ostobaságot kitolnod magadból, gratulálok :)

-1, jol ertelmezi. A google egy ocska ribanc, penzert barmit/barkit...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Ilyen világban élünk, én se örülök neki. El tudod képzelni, hogy az erkölcsös cégek egyszer csak lenyelik a nagy pénzveszteségeket, és kivonulnak Kínából? Hiába beszélünk erkölcsről, mikor minden használati tárgyunkon ott figyel a made in china.

otromba tereles es BS. Elottem nem tudod kimosni a gazdaidat...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Ez meg így ebben a formában durván személyeskedés és sértés az előző hozzászólóra nézve.

Nézd meg kinek válaszolsz. sj egy beteges gyűlölködő. Olyan őstroll az ordas fajtából ami itt kísért még néha.

Hup(sz), egy ideje nincs időm minden nap HUP fórumot olvasni, és régebbről ez a részlet nem maradt meg. Köszi, hogy szóltál!

Miből kellene kimosni őket? Mi az a lényeges dolog, amit kihagytam, és ami miatt szerinted ez terelés?

Vagy máshogy kérdezem: szerinted mit kellene tenniük? Felejtsék el a kínai projektet? Ettől jobb lenne bármi? Vagy ha így is, úgy is utálod őket, akkor nem mindegy, mit csinálnak Kínában?

Miből kellene kimosni őket?

semmibol. Nem azert, mert nincs mibol, hanem mert nem lehet.

Mi az a lényeges dolog, amit kihagytam, és ami miatt szerinted ez terelés?

tereles az, amikor lenyegtelen, irrelevans dolgokrol kezdesz el beszelni. Szolj, ha mutatnom kell, hol.

Vagy máshogy kérdezem: szerinted mit kellene tenniük?

elobb azt, hogy neked mit kene tenned: csendben maradni, es nem vedeni a mundert egy(?) vallalhatatlan ugyben. Ugy ertem, te is elmondhatod az allaspontod, de az - amint lattuk - egyreszt erosen elfogult, masreszt pont olyan gaz, mint amikor gelei mindig megmagyarazta, hogy a picipuha miert is akkora fasza banda.

De vissza a kerdesedre, mit kene tennie a google-nek. Igen, el kene felejtenie a kinai projektet. Nyilvan lehet alkudozni, rugozni, kotelet huzni a sargakkal. Aztan lehet, hogy az lenne a konkluzio, hogy nyazsgem. Es igen, ettol az lenne jobb, hogy a szervuszszergej, meg a leri masnap is a tukorbe nezhetne. De persze ez a hajo mar regen elment.

Vagy ha így is, úgy is utálod őket, akkor nem mindegy, mit csinálnak Kínában?

egyaltalan nem: ugyanis altaluk ismet egy kicsit(?) rosszabb lett a vilag...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

"tereles az, amikor lenyegtelen, irrelevans dolgokrol kezdesz el beszelni. Szolj, ha mutatnom kell, hol."

Szerinted. Azért itt is látszik, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel, mely szerint kicsit visszás bármelyik céget Kínával kapcsolatban szidni, miközben a te pénzköltésed nagy része is Kínát támogatja. Akkor te is elfogult lennél?

"csendben maradni"

Akkor ismétlem megint: én sem értek egyet a dologgal. Ettől még nevezheted elfogultnak, nyilván nem tudom magamról lemosni. De Kína pont olyan téma, hogy kb. az egész világ elfogult valamilyen irányban, csak sokan direkt vagy tudatalatt ignorálják.

Amúgy meg szerinted mi értelme egy fórumnak? Az az értelme, hogy egyet nem értő emberek is meghallgatják egymást. Ha neked nem tetszik, skippeld. De majd én eldöntöm, hogy mihez szólok hozzá. Azért elég távol állok egy anonim lájkoló robottól, hogy ennyivel lesöpörd a véleményem az asztalról.

Kihagytál a válaszodból egy kérdést: "Ettől jobb lenne bármi?" Tegyük fel, hogy tényleg elfelejtik ezt a projektet. Szerintem nem lehet egyszerűen kijelenteni, hogy rosszabb vagy jobb irányba változik ettől a világ. Kína sajnos túl nagyra nőtt már, egy kis Google nem nagyon fogja őket semmire se kényszeríteni.

Azért itt is látszik, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel

lapozzunk, ez ertekelhetetlen.

kicsit visszás bármelyik céget Kínával kapcsolatban szidni, miközben a te pénzköltésed nagy része is Kínát támogatja. Akkor te is elfogult lennél?

mar megint terelsz: a google-rol atvaltottal a 'barmelyik cegre', igy felmentve, ill. a te elfogultsagodrol attersz az en elfogultsagomra. Btw. igen, en elfogult vagyok: szamomra a google egy prostitualt ceg, Kina meg egy legalja komcsi diktatura.

"Ettől jobb lenne bármi?" Tegyük fel, hogy tényleg elfelejtik ezt a projektet.

nem hagytam ki a valaszt: megmaradna* az arca szergejnek meg larry-nek, Kinanak eggyel kevesebb eszkoze lenne a cenzurara, a kinaiak elnyomasara, a vilag kevesbe lenne rosszabb hely. Meg mielott kerdezned: igen, valaki a google helyett is megcsinalna nekik, valaki elvegezne a piszkos munkat, igy max. idot nyernenk. Bar, ahogy a klasszikus mondja: aki idot nyer, eletet nyer.

Btw. regi tortenet mar, de nagy igazsag: ha helyesen cselekszel, akkor emelt fovel jarhatsz - akarmi is lesz utana. De amint irtam, nektek ez a hajo mar regen elment. Igy valoszinuleg a ha mar tisztak tobbe nem lehetunk, akkor legyunk minel feketebbek a google mission statement-je. Googliness! Igy mondtak a filmben is, lol...

*: ha elfelejtenenk a tobbit, ami a google rovasan van. Mondom, ez a hajo mar elment.

Kína sajnos túl nagyra nőtt már, egy kis Google nem nagyon fogja őket semmire se kényszeríteni.

meglehet. De ebbol meg nem kene annak kovetkeznie, hogy a nagy Kina a kis google-t (eszem a kicsi szivet) akarmire rakenyszeritse.

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Elfogadom a véleményed, ezt a témát itt le is zárhatjuk. Nem terelésként mondom az alábbiakat, de egy valami azért még érdekel.

Szerinted én ne járhatnék emelt fővel azért, amit a Google csinál? Most nem a jelenlegi téma miatt, hanem általánosságban.

Ezt kicsit gondoljuk tovább:
* Ha neked az apád/anyád (akik szültek, felneveltek, annyi mindent adtak neked) alkoholista/bűnöző/bántalmazó, akkor te nem járhatsz emelt fővel, mert ilyen emberek gyereke vagy?
* Ha valaki Magyarországon él, adót fizet, akkor nem járhat emelt fővel, mert szégyenkeznie kell a Fidesz maffia tettei miatt?
* Ha valaki Kínában él, adót fizet, ... ?
* Ha valaki kínai cuccokat vásárol, nem járhat emelt fővel, mert támogatta a diktatúrát?

Én pl. a már említett mrceeka/gelei kollégákat nem ítélem el azért, amiért a Microsoftot nem komálom annyira. Az Apple-t főleg nem szeretem, de ha valaki ott dolgozna, nem ítélem el azt sem. Attól se ítélek el valakit, ha a Fideszre vagy Trumpra szavazott (habár van egy sejtésem, hogy nagyobb arányban vannak köztük idióták, de akkor is önmagában ennyi miatt nem diszkriminálok), vagy akár a kínai kommunista pártra (mert neki mondjuk nem nagyon volt más lehetősége). Én egy darab dolgozó vagyok egy nagy cégben, nem értek egyet a cég sok döntésével, és biztos vagyok abban, hogy bármi, amit én itt csináltam, nem járul hozzá erkölcsileg kérdéses projektekhez. Szervezetileg olyan távol vagyok ezektől, mint te Mészáros Lőrinctől. Simán lehet Magyarországon olyan kódert találni viszont, aki sokkal közvetlenebbül járult hozzá állami szintű korrupcióhoz (ld. IT közbeszerzések nagy része). De valamiből mindenkinek meg kell élnie, és nekem ez bőven belefér. Ne mossuk már össze avval, hogy olyan, mintha drogot gyártanék vagy lopnék. Egyáltalán nem érzem, hogy meg kellene védenem a cégemet, de magamat azért engedtessék meg. Én valahol ott húzom meg a vonalat, hogy pl. azok a katonák, akik kiszolgálják az észak-koreai rezsimet, na az ő tetteik súlya már bőven rosszabb, mint hogy kimagyarázzák, hogy "valamiből meg kell élnem"/"ha én nem csinálom meg, akkor megcsinálja más". Ez a vonal persze mindenkinek máshol lehet. De csak óvatosan az erkölcsi magas lóval meg az ítélkezéssel, mert ha túl nagy hálót merít valaki, attól nem szent ember lesz, hanem diszkriminatív és képmutató.

meg mielott nagyon belemelegednel: ki beszel itt rolad? Te egy jelentektelen alkatresz vagy a gepezetben, es csak annyiban voltal celtabla, hogy elvtelenul veded a ceged.

De mivel nem szeretek kerdest valaszolatlanul hagyni:

* Ha neked az apád/anyád (akik szültek, felneveltek, annyi mindent adtak neked) alkoholista/bűnöző/bántalmazó, akkor te nem járhatsz emelt fővel, mert ilyen emberek gyereke vagy?

az apak buneiert nem felelosek a gyerekeik

* Ha valaki Magyarországon él, adót fizet, akkor nem járhat emelt fővel, mert szégyenkeznie kell a Fidesz maffia tettei miatt?

igen, szegyenkeznie kell. Ha az orbangecire szavazott, akkor nincs is mas valasztasa. Ha nem igy tett, akkor azert, mert magyar, es osszemossak a selejttel. Ettol fuggetlenul az utobbiak jarhatnak emelt fovel, mar csak azert is, mert a csak kicsit is ertelmesebbje vilagosan latja, hogy a magyar nep - akikre a narancsgalleros bunozok folyton hivatkoznak - lofaszra nem hatalmazta fel oket. Mindegy, ez egy kicsit komplexebb tema.

* Ha valaki Kínában él, adót fizet, ... ?

a szegyen ugyanugy reszuk, bar az o helyzetuk specialis

* Ha valaki kínai cuccokat vásárol, nem járhat emelt fővel, mert támogatta a diktatúrát?

komplikalt ugy. Egyreszt kb. mindenki mindent Kinaban gyartat a munkaero olcsosaga miatt. ~1 hete vettem egy Dell billentyuzetet, ami egy amerikai ceg termeke. Viszont a hatuljan (a billentyuzeten) made in china van. Egyszer vettem mirelit alaszkai tokehal filet. Talald ki, hogy honnan szarmazott: Kinabol. Ossze is esett a harmadara a serpenyoben a mocsok. Tehat praktikusan nem tudod elkerulni a Kinabol szarmazo termekeket. Masfelol eles kulonbseg van a vettem valami kinait vs. 'valamibol meg kell elnem', ill. a ha nem csinalom meg en, megcsinalja valaki mas, akkor meg inkabb nalam landoljon a zse kozott.

Csak mondom: a te kiszabott vonalad nagyon el van tevedve, es ismetlem: a google-nek hala, a vilag ismet rosszabb hely lett. Bar az igaz, hogy nagy ceg, de te is a resze vagy, es osztozol a szegyenukben...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Jó, legyek a része. És ki lehet még része ennek? Miért állnánk meg ott, hogy csak az ott dolgozókat nézzük? Akkor az ő családtagjaik is. Mindenki, aki pénzt fektet beléjük. De ne csak a részvényeseket nézzük, hanem akkor már az S&P 500 ETF-eket vásárlók is. Aztán ott van a sok partner, aki fizet a reklámokért, vagy YouTube videót tölt fel. Végső soron a pár milliárd user is, aki Google termékeket használ (te használod a keresőt, a Chrome-ot, Android-ot?). Ennyit akarok csak mondani: szintek vannak, és mindenki a probléma része.

ezt ugy hivjak, a felelosseg szetkenese: ha en vagyok egyedul bunos, es mindenki mas szeplotlen, az gaz. De ha velem egyutt mindenki bunos (noha ez csak a te fejedben van igy), akkor nem logok ki a sorbol, konnyebb a lelkemnek. Na pont ezt csinalod.

Btw. meg mielott felreertenel: nem azt akarom levezetni, hogy konkretan te gonosz vagy (=mert resze vagy a rendszernek), es tolem aztan nyugodtan tolhatod at a sajat kakitokat a fold osszes lakojara a nevetseges 'szintek vannak' elmeleteddel, hogy megnyugtasd a lelkiismereted, de leszogezem sokadjara is: a google miatt ismet rosszabb hely lett a vilag, es ebben a szegyenben osztozik az osszes googler, igy te is (=mert resze vagy a rendszernek). Legfeljebb beosztjatok egymast kozt, kinek mekkora a sara, mert abban valoban vannak szintek...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Az én felelősségem csak a te fejedben létezik. Amikor én ezt leírom neked, akkor szétkenésnek hívod, ebből a szemszögből még érthető is.

Továbbra is szeretném látni, mi az a definíció, ami szerint nekem felelősségem van, te pedig egy erkölcsi magas lóról papoló bűntelen szent ember lennél. Ha szerinted nincsenek szintek, akkor hol van a kollektív bűnösség határa?

Ja és még valami. Nem azért mondom, hogy "ha én bűnös vagyok, akkor te is", hogy szétkenjem a felelősséget, hanem azért, hogy megmutassam, abszurd már a feltételezés is.

Bocsánat, de ez nem így működik, hogy látsz egy nyitott ajtót és bemész, kihozod az asztalról a pénzt, aztán azzal magyarázod, hogy úgyis valaki más kihozta volna a pénzt a nyitott ajtón, legalább nálad van. Ettől még ugyanúgy besurranó tolvaj vagy, csak próbálod racionalizálni... szóval teljesen jól teszik azok a dolgozók, akik ezzel nem értenek egyet és nem tudnak értékközösséget felvállalni ezzel.

--
https://iotguru.live

Az biztos nem jött át, hogy én se értek vele egyet. Csak nem adom a nevem ilyen listázásokhoz. A listázók se fognak ettől felmondani, szerintem. Vagy néhányan lehet. Mittudomén.

Tudod, van az a mondás, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma... ez egy kényelmes hozzáállás: ha marad így a helyzet, akkor nem okoz problémát, ha meg rosszra fordulnak a dolgok, akkor utólag meg tudod magyarázni, hogy már akkor is belülről bomlasztottad a rendszert.

--
https://iotguru.live

Nem állítottam, hogy bomlasztok. Azt állítom, hogy semmi közöm hozzá. Bárhogy is végződik. Illetve tudod, olyan mondás is van, hogy az vesse rám az első követ... :)

Minden nyílt tőzsdei részvénytársaság szűkségszerűen az.

A G sok éven keresztül hozta Y/Y alapon kétszámjegyű növekedést, nyilvánvaló hogy ez nem tarthat örökké, egy idő után nincs hova. Ilyenkor jönnek a kellemetlenkedő befektetők (az a bizonyos "board"), hogy miért "stagnált be" a növekedés, miközben látunk ám itt nagy kiaknázatlan piacokat, amit a cég "nem céloz meg". A CEO-nak ilyenkor két lehetősége van,

1) enged a befektetői nyomásnak, elkezdi felpuhítani a cég korábban alapvetőnek tekintett etikai értékeit és megpróbál megfelelni a megcélzott piacot őrző hatalom elvárásainak

2) leváltják és keresnek helyette másikat, aki bevállalja az 1)-et

Ez alapvetően egy kényszerpálya, amire a cég már az IPO pillanatában predesztinálttá válik. Kivéve, ha persze valami miatt időközben összeomlik/elbukik stb. Tőkebevonás nélkül viszont eleve nem tudott volna fejlődni, így helyette egy másik cég csinálta volna meg ugyanezt. Sajnos ez van, capitalism@work.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A legszörnyűbb az, hogy amikor felvetettem ezt pár startup-os rendezvényen, hogy kinek mi a terve erre, akkor nem volt válasz, mert hát az IPO után nem sokkal kiszállunk, a kamion ettől még mehet az iskolabusz felé, már nem ülünk rajta.

es ezzel visszakanyarodtunk a kiinduloponthoz: a google egy ocska ribanc, penzert barmit/barkit...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Miért pont a Google. Mert ő eddig kitartott?
A megfigyelő államhoz honnan lett pénz, kamera, hálózat. szerver?
Az autógyárak miért nem, oda vitték termelést, jóval a Google előtt. Sőt mindenki aki oda szervezte ki a termelésért és mindenki aki ezen termékeket megvette bűnös.
Kamera ugye azt sem hiszi senki hogy a kamerákat 0-rol fejlesztették? Na akik kamera technológiát vittetek oda azok bűnösebbek.
Akik a router, switch, tűzfal, technologiai alapokat odavitték szintén.
Akik a HW vitték viszik amin az egész fut? Mennyi RAM ot is gyárt jelenleg Kína?

Szóval az egész világ egy egy ócska ribanc, google csak a sor végére beállt.

Pl van magán nyugdíj pénztárad vagy államkötvényed fizetsz adót, támogatod valamilyen formában a Magyar államot, vettél Kínai terméket akkor sajnos valószínűleg hamarabb lettél ócska ribanc mint a google.
Def szerint "Kinanak eggyel kevesebb eszkoze lenne a cenzurara, a kinaiak elnyomasara, a vilag kevesbe lenne rosszabb hely." Ha nem lenne pénze akkor nem hogy egyel hanem sokkal kevesebb eszköze lenne. A pénz az alap, azt a termelés kiszervezése alapozta meg.

az ostoba kommented szinte fizikai fajdalmat okoz...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Ennek őszintén örülök.

Bár lejött, nem értetted meg, hogy nem csak az a bűnős aki egy csimpánz géppisztolyába bekattint még egy lőszert, hanem aki egyáltalán nekiadta a géppisztolyt, majd a többi lőszert.

Remélem van nyugdíj célú megtakarításod és most ellenőrzöd nem fektetett-e pl. a Googléba

Egyéni preferencia szerint dohány, fegyver, stb gyárba.

Kihagytad az "én majd jóra is fordítom az így bezsebelt pénzt".

A kínai kormány már feleslegesen szenved ezzel a Kínai Nagy Tűzfallal meg Nagy Cenzúrázással. Van annyira szilárd a hatalmuk, Kína van olyan fejlett és elnyugatiasodott, hogy nem fenyegetné őket kívülről veszély. Ez már nem a 1960-as évek, vagy Észak-Korea, hogy csak társadalmi elzárkózással meg vasfüggönnyel tudják csak a rendszert működtetni. Csak saját magukat szopatják fölöslegesen ezzel a cenzúrázással, amit amúgy is minden Kínai laza csuklómozdulattal kikerül már pár évtizede.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A nagy gyakorlattal rendelkező demokráciaexportáló országok valószínűleg bevetnének 1-2 demokratikus trükköt, hogy háború nélkül vegyék a birtokukba Kínát, ha a szűretlen Internet a kínaiak eszközeire teremne nagy hirtelen.

Legalábbis az elnyomó kínai hatalom legalábbis ezt mondja. És a ruszki propaganda is...

Próbáld meg az űrből nézni. Azt fogod látni, hogy van egy pár klikk, az életszínvonalukban vannak eltérések, de amúgy nagyon hasonlítanak egymásra, mindenki a hatalomra törekszik a többiek kárára. Mi európaiak is pont olyan buborékban élünk, mint amivel a többi buborékban élőket vádoljuk, csak a buborékon belül élve ezt nehéz észrevenni.

Ja, csak ez baromira nem erről szól.