Apple és a szaúdiak - el kellene-e határolódnia az Apple-nek a gyilkossági sztoriba keveredettektől

 ( trey | 2018. október 24., szerda - 15:25 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Majd lesz egy ejnye-bejnye, legközelebb ne csináljatok ilyen csúnya dolgokat..

Aki arabokkal üzletel az tudja mivel játszik, legjobb messzire elkerülni őket. Nekem is volt tanulópénzem, szerencsére túléltem.

Nekem visszás az Apple nagy emberjogi kiállása, a duma mellette, amikor Kínában segíti a hatalmat azzal (nyilván engedve a kínai hatalom nyomásának), hogy leszedi a kínaiak elől a VPN szoftvereket az App Store-ból, hogy átadja a kínai polgárok összes iCloud adatát egy kínai állami cégnek.

Az, hogy a szaúdiakkal üzletel, de a gyilkosság után kussol és nem határolja el magát az ügytől. Mondhatnánk, hogy azért mert nem politizál, de ez nem igaz. Rendszeresen közöl Tim Cook politikai állásfoglalásokat az Apple nevében.

Az a Tim Cook, aki coming out-oltan (önbevallottan) büszke gay és ez a tény önmagában elég lenne ahhoz, hogy Szaúd-Arábiában letartóztassák, börtönbe vessék és lehet, hogy fel is akasztják.

"Amúgy a világon jelenleg hat országban szabható ki halálbüntetés azonos neműek szexuális viszonya miatt: Iránban, Szaúd-Arábiában, Szudánban, Jemenben, Nigériában és Szomáliában."

:Taps:

Ezek után mit keresett a szaúdi koronaherceg a Cupertino-i Apple főhadiszálláson kiemelt vendégként és miért parolázott vele Tim Cook, azt majd alkalomadtán magyarázza el nekem valaki.

--
trey @ gépház

Hát ja, ma már elveket nem kell keresni, csak képmutatás van felsőfokon.

Az a baj, hogy a közvélemény is bűnös, mert kis kivételtől eltekintve együtt hallgat ezekkel a cégekkel.

Miközben Tim Cook rendszeresen adatvédelemről papol, a másik oldalon emberi jogokat lábbal tipró hatalmakkal parolázik.

Hiteltelen számomra.

--
trey @ gépház

Az a baj, hogy a másik oldal is lábbal tiporja az emberi jogokat, csak mivel annak részei vagyunk, afelett megszokásból szemet hunyunk.

Guantanamo-n például az USA tartott fogva és kínzott meg embereket tárgyalás nélkül. Akkor mostantól aki az USA elnökével kezet fog, az is feketelistás lesz?

Lehet én vagyok a hülye, de mást várok egy tech cégtől, mint egy politikustól.

A politikustól a hazugság nincs messze. Egyiktől sem. Nem is hiszem, hogy van vagy volt olyan politikus, amelyik ne hazudott volna.

Egy tech. cégtől nem várnék politizálást.

És ez lehet Apple, lehet Google tök mindegy. A múltkor ugyanezt leírtam a Google-nél is.

--
trey @ gépház

Tok mindegy, hogy ICT vagy barmilyen mas iparag. Egy bizonyos meret folott nem uszhatjak meg ezt a cegek. Erosen politizal is az osszes.
A gazdasagi, politikai, szocilogiai stb. eroter eleg bonyolult. Ennek resze ez a forum is. Nem fuggetlenthetik csak ugy magukat a garazscegnel nagyobb szereplok, de nem is nagyon akarjak.

Amikor egy cég elér egy bizonyos szintet, elkerülhetetlen a politikai összefonódás. Ez meg magával rántja a politikai gennygócot. A topmenedzserek szintjén mindegy, hogy mi a cég profilja. Kis hazánkban, ha egy multi cég nem az ukrán, vagy zsidó maffia kezében van, akkor óhatatlanul elveszti a törvényi talajt a lába alól, és ellehetetlenül. Erre legutóbbi példa a Fundamenta szétverése.

Efelé tendál a világ. Lehet gigantikus összeesküvés-elméleteket sejteni a háttérben, mindenesetre a közvélemény semmibevétele nagyon erősen kidomborodik globálisan. Igen, itthon is.

"és miért parolázott vele Tim Cook"

$$$ pénz $$$

Tééényleg? :D

Nyilván nem erre vagyok kíváncsi. Ezek után ha bármelyik ország megfelelő összeget / piaci jelenlétet kínál az Apple-nek, az szó nélkül kiadja az állampolgárai adatait?

--
trey @ gépház

Megnyugodhatsz a valasz igen.

Ha bantufalvai uralkodo lennel es ajanlanal apple-nek kizarolagos piacot nyugodt lehetsz ,hogy az ottani iphoneokon megoldanak hogy te legyel a lecserelhetetlen hatterkep es csak jo hireket olvashatnal magadrol rss-ben.

És bantufalva lakói egész életükben fizethetik a kötelező iPhone részleteit. Legalább letölthetnek fotókat ételekről, ha egyébként nem jut nekik (hint: elfuserált zárkóztassuk fel Afrikát laptopokkal projektek).

Tééényleg :)
Kínában is ez történt, nem e?

Jó, de ott azért nem kis zsetont (piacot) adtak cserébe. Ha mondjuk kisebb hal fordulna oda, mondjuk Magyarország, gondolom elhajtanák a picsába. Utána meg nagy cikkeket fizetne az Apple, hogy megjelenjen a csatlós médiájában a "na látjátok, mi vigyázunk az adataitokra, ezt a Bukarestet is jól elhajtottuk, pedig az adataitokat akarta!"

:)

--
trey @ gépház

Eleget kell adni, és mindjárt kedvesebbek lesznek :)

Simán lehet, hogy éppenséggel nem is buzi, csak ezt az agendát kell tolnia. Ez volt az ár azért, hogy megkapja ezt a pozíciót.

A haladó szelleműekben logikát keresni pedig teljesen felesleges. Mindig éppen azt mantrázzák, ami az érdekük vagy amire felprogramozták őket. Függően attól, hogy a tudattal rendelkező gonosz, vagy a tudattalan NPC - hasznos hülye - kasztba tartoznak-e.

Röviden: Darwin is megmondta, nem a legerősebb vagy a legokosabb hanem a leginkább alkalmazkodásra képes lesz az evolúció győztese.

Az embereket mindig is a saját rövid távú érdekeik motiválták. Vannak persze tudatos viselkedésen alapuló felismerések, melyek szerint hosszú távon nagyobbat lehet nyerni, és ezért érdemes hosszú távra tervezni, de ezek az úgynevezett elvek az egyének szintjén ritkán érvényesülnek.
Az elvek, mint magasabb szintű minták vagy rendszerek inkább ott mutatkoznak meg, ahol a célok annyira távoliak, hogy az egyén nem tudja a saját rövid távú érdekeihez kötni őket. Illetve ahol az egyén saját érdekei nem sérülnek a nagyobb cél érdekében.

Egy társadalom képes elítélni a gyerek munkát, és képes cselekedni a megszüntetésére. De a cselekvéseket végrehajtó egyének azért iPhon -t használnak.
Vagy ott van pl. az az egykoron élt Jézus névvel illetett faszi aki a szemet-szemért elve helyett a szeretet erejére építő filozófiai rendszert alapozott meg. Aztán a követői a nevébe áldanak meg fegyvereket.

Ez az egész szerintem a Maslow által leírt motivációs piramisra épül. Amikor az egyén a saját érdekeit félti "lejjebb lép" a piramison, a magasabb szintű működést igénylő dolgok meg mennek a levesbe. Egyszerűbben fogalmazva a túlélő üzemmód állatot csinál belőlünk, avagy előhozza az igazi énünk.

Vannak persze gerinces emberek, akiknek "vannak elvei", de a tapasztalatok fényében ez a magatartás nem túl sikeres. Az ilyen emberek hamar háttérbe szorulnak. Itt pedig bezárnám, a kört, és visszatérnék az első mondatomhoz: Darwin is megmondta, nem a legerősebb vagy a legokosabb hanem a leginkább alkalmazkodásra képes lesz az evolúció győztese. A gerinces vezető, aki melegként nem ült volna le a szaudiakkal, hamar ment volna a kukába.

Nicsak, másnak is feltűnt Cook tróger hozzáállása:

https://www.cnbc.com/2018/10/24/ex-facebook-exec-alex-stamos-calls-out-apple-practices-in-china.html

--
trey @ gépház

Ez így van, csak ha valaki egy elvtelen geci, akkor nem kell minden nap színházat csinálnia (kinek mit kéne tenni címmel) az interneten és mára mutogatni:

"Former Facebook chief security officer Alex Stamos called out Apple over its actions to limit access to apps in China.

We don't want the media to create an incentive structure that ignores treating Chinese citizens as less-deserving of privacy protections because a CEO is willing to bad-mouth the business model of their primary competitor, who uses advertising to subsidize cheaper devices," Stamos said in a series of tweets responding to recent comments made by Apple CEO Tim Cook.

[...]

"We don't want the media to create an incentive structure that ignores treating Chinese citizens as less-deserving of privacy protections because a CEO is willing to bad-mouth the business model of their primary competitor, who uses advertising to subsidize cheaper devices," Stamos tweeted in an apparent reference to Google and its Android operating system for smartphones."

Link feljebb.

--
trey @ gépház

Szerintem cégeknek nincs véleményük. Tim, mint CEO nem teheti meg, hogy nem a profitért cselekszik, amíg ez az egy szempont érvényesül a tőzsdei cégeknél célként. Egyébként magánemberként nem biztos, hogy megtenné ugyanezt (nem ismerem, nem védeni akarom, szóval lehet akkora seggfej, hogy mégis). Valószínű a legtöbb multi vezető meghozza ezt a kompromisszumot.

Ami szerintem érdekesebb, hogy van olyan közgazdasági irányzat, ami azt mondja, hogy a cégeknek a helyi dolgokba is be kell szállnia teljesítmény alapon, nem a profit az egyetlen cél, a közjó is része a céloknak. Az első világválság utántól a 90-és évekig érvényben volt ilyen szabály az USA-ban szövetségi szinten és több eredmény is hozzá köthető. (Igyekszem megkeresni a linket, de nem emlékszem hol olvastam.)
--
https://naszta.hu

Nem csak a multik vezetői közt van erre példa ;-)
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

vegre..nem en akartam elkezdeni orbanozni.. :DDDD

Haha

Valoban nagyon fontos tenyezo, hogy a cegeknek profitot kell termelniuk. Azonban az elmult idoszakban (30-40 ev) egyre jobban eloterbe kerult az a felfogas, hogy mas stakeholderek is vannak egy organizacio korul, nem csak a reszvenyesek. A cegek egyre inkabb igy is cselekszenek, foleg, mert hosszabb tavon is profitot kell termelni. Nyilvan nem szivjosagbol, illetve sokan csak a weblapra irnak egy szep credot, de azert nem teljesen fekete-feher a dolog.

Nem értem, hogy lehet erről beszélni amikor minden jelenlegi it / telco eszközhöz vér tapad.

Nincs különbség életek között. Mi a különbség, hogy a pénzért önnek meg egy újságírót vagy hogy a pénzért a kongó gyereket a bányában, utána a kínai munkást a gyárban. Minden nap minden percében tömegeket ölnek meg a világban, olyanokat akik nem tehetnek róla és nem tettek azért, hogy velük ezt tegyék. Az újságíró tett érte, de igaz, hogy ez akkor is elfogadhatatlan, elfogadhatatlan a földhöz tenger, vagy Putyin bombái az első megválasztása előtt, elfogadhatatlan a magyar kórházi helyzet és a fegyvert export.

Tehát akkor a szőnyeg alá söpörjük be és ne is beszéljünk róla.

--
trey @ gépház

Beszélni kell mindenről, de csak most, csak erről olyan mintha Ellon Musk találta volna ki. Szörföznek az aktuális média hypon.

Ma két dolog nem számít. A bolygó és az ember.

Nem értelek. Egy Apple témájú oldal elővett egy aktuális Apple témájú kényes témát, aminek aktualitása van.

Tim Cook a héten megint domborított a privacy megmentője és fő őrködője szerepben. Ócsárolva a konkurenciát.

https://www.hwsw.hu/hirek/59548/tim-cook-apple-adatvedelem-szabalyozas-gdpr.html

A Facebook volt security emberbe erre visszatweetelt neki, hogy nem kéne neki tolnia ezt az álszent szerepet, inkább söprögessen a saját portáján.

Mi az, ami szerinted itt hype?

Ez egy konkrét probléma.

--
trey @ gépház

Ertelmezesem szerint a kollega nem vonja ketsegbe a dolog problema jelleget. En azt olvastam ki, hogy ez azert hype, mert:
- az ujsagirorol irnak mar napok/hetek ota
- es valaki osszehozta az almas ceggel, ami egyebkent is hype

Holott ez a problema az elet szamos teruleten ott van, csak mivel nem kapcsolodik az aktualis hype-hoz: apple, ujsagiro, szivoszal, huseves, buzi-nem buzi, ... ezert nem foglalkozik vele senki sem. Van az apple+ujsagironal hozzank sokkal kozelebb allo hasonlo problemak, de mivel se nem apple, se nem ujsagiro, ezert nem veszunk rola tudomast.

Talán ez azért lehet, mert ha az lenne a hír, hogy a bágyogszováti TSZ elnöke, aki se nem meleg, se nem szokott privacy ügyekben észt osztani, miközben a kínaiakkal sem üzletel az emberek adataival, de a szaúdiakkal spanoskodik, az kevésbé fogja meg az embereket. Nem?

Ha te egy létező problémára fel akarod hívni a figyelmet, akkor nyilvánvalóan egy fajsúlyos példával igyekszel alátámasztani, nem egy piti szereplővel.

--
trey @ gépház

Mind a kettotokkel egyetertek:)

Vilagbeke!

Oké, ételek és jó hogy itt van a téma, de se a Facebook se az Apple egyetlen képviselője se szolaljon fel ezekben a témákban. Egyszerűen annyira sok van már a rovásukon, hogy szabadlábon sem szabadna lenniük.

A világ ilyen lett. Mindenki hazudik és sumakol, hogy miből is lett a sok pénz. Osszák egymást nyugodtan, de ettől semmi nem lesz jobb. Tegyenek oda a cikkbe egy fotót egy öngyilkoról aki egy ilyen miatt lehetett az, vagy egy fotót a kézzel ásott bányákról.

Nem a cikket vitatom, azt, hogy ez csak a meggy a habon ami a tortán van. Alapvetően lényegtelen.

"de se a Facebook se az Apple egyetlen képviselője se szolaljon fel ezekben a témákban. Egyszerűen annyira sok van már a rovásukon, hogy szabadlábon sem szabadna lenniük."

Fogalom nélkül beszélsz. Az Apple első embere szólalt fel az egyik oldalon. A Facebook volt security embere szólalt fel a másik oldalon, aki pont azért lépett le a Facebook-tól, mert nem tudott azonosulni a Facebook politikájával, kiváltképp, ahogy az oroszokat kezelte.

"Alapvetően lényegtelen."
Nem hinném, hogy lényegtelen lenne. Ha az lenne, te sem szóltál volna hozzá.

--
trey @ gépház

szaudiak... gyilkosság... apple...
az arabok agyonvertek valakit egy ipad-del? :D:D:D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

hülye kérdésre..
..
mindenki határolódjon el mindenkitől, mert egy press-release erejéig bazira lehet szolidarizálni mindenkivel is, főleg ha ennek még érdemi eredménye nem kell legyen a szófosáson kívül: elhatárolódunk a rabszolgatartóktól de amíg az alkatrész-összeszerelés náluk a legolcsóbb addig ez nem zavar :D stb.stb.stb.

Az egyetlen fontos dolog az időzítés: legyen egy egész kommunikációs osztályod, hogy nehogy pár órával lemaradva add ki a semmit-érő közleményed mert még felvetik, hogy te nem szócsépled azt akit épp aktuálisan mindenkinek kell (??).

Milyen érdekes lenne, ha pl
1. felfüggesztenék a fegyverszállítmányokat egy rövid közlemény kíséretében (pr cécó nélkül)
2. csak akkor indulna el az elhatárolósdi ha valaki felkapná rá a fejét :D.

ehelyett inkább shitstorm-driven & "social"justice-pitbull-driven minden van..