DIGI net probléma

 ( jeriko | 2018. augusztus 10., péntek - 13:19 )

Sziasztok!

Digi Net-em van, az alap eszközökkel (HG8121H) tökéltesen működött egészen addig, amíg üzembe nem állítottam egy LEDE-s saját routert. Mindig volt valami probléma, vacakolt a net - az ügyfélszolgálaton kértem fix IP-t és a DIGI-s router bridge módba helyezését.

Most ott tartok, hogy kihagyom a routert, szeretnék gépről a net-re csatlakozni (Linux mint 18.3). Név/jelszó beírva, van is net, például hup.hu, hwsw.hu gyönyörűen és nagyon gyorsan megy. Ugyanakkor index.hu err_timed_out, ubuntu.hu err_connection_reset üzenetet ad, és nagyon sok oldal be sem jön.

MTU-t átállítottam 1492-re itt a fórumban olvasott ötlt alapján, de nincs változás.
Tudtok adni valami ötletet?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Próbáld 1480-as MTU értékkel.

mondjuk az is egy érdekes kérdés, hogy a digi miért nem támogatja a baby jumbokat L2-n ha már pppoe, és akkor lehetne 1500...

Halozat: MTU,
Tuzfal: esetleg dont fragment flag

Ez a 16.04 ubuntu, és arra épülő disztrókban lévő Networkmanager hibája.
Itt az én megoldásom:
https://linuxmint.hu/forum/linux-mint-18-telepites-utani-frissitesi-hiba?page=1#reply-to-99

KÖSZI, EZ SEGÍTETT, most gépről direkt csatlakozva tökéletesen megy a net - már csak a routerre kellene ezt adoptálni.

Nekem is Digi van, nálam is bridge mode-ban (ez az ONT állítólag nem tud mást), csak a router egy ER-Lite.

Nálam nem annyira volt konzekvens, hogy mikor mi megy meg mi nem, de egy dologra jöttem rá, ami megoldotta a problémát, és azóta atomstabil (csak a hw offload hiánya miatt lassabb, de ez most nem annyira mozgat):

az egress forgalomra (a pppoe interface-re) raktam egy rate limitet 200mbitre (1000/200-as netem van), és azóta hibátlanul megy. Smart queue is segített, csak az még jobban ette a procit, szal maradt ez.

Majd ha nagyon sok szabadidőm lesz, akkor nekiállok kinyomozni _konkrétan_ mitől lehet, mindenesetre örülnék neki ha másnak is ez lenne a gondja, mert akkor kiderülne, hogy nem én vagyok a hülye. :)

amúgy mekkora forgalom ment egress, mielőtt a 200mbit limitet beraktad?
--

Jellemzően nem nagy, sőt, szinte semmi, nem üzemeltetek szervert itthon... hacsak... na jó, szóval csak néhanéha, érted... mindegy, amikor az a gép ki volt kapcsolva, a tünetek akkor is jelentkeztek.
Amúgy full gigabites háló, minden switch minden portján 0 error, Unifi AP-k, meg úgy egyáltalán, házon belül minden oké.

Amivel tesztelni tudtam, hogy éppen jó-e vagy sem, az egyfelől úgy általában a kongregate.com, ami 90%-ban nem ment, illetve a speedtest.net, amivel a download oké volt, de az upload nagyon hülyén viselkedett:
- desktopról 3-4 másodpercig semmi, aztán lassan elindult felfele, de csak pártíz megabitig jutott (dróton is, wifin is)
- mobilról meg (android, app) az upload egész egyszerűen elfailelt. Nem 0kbit, hanem error. Mivel viszont nyilván a download testnek is van egress forgalma, és az ment, valami buffer vagy queue lehet a ludas ami ha betelik akkor baj van, de ezt kinyomozni nem volt még idegem.

Rate limit berak, azóta level 50 vagyok a Tower Keepersben (na az pl. elég hamar észreveszi, ha valami nem jó), és a speedtestek is simán mennek. Meg persze minden más is.

Egy olyat próbáltam még, hogy az ONT és a router közé beraktam egy switchet, ott lekorlátoztam a forgalmat 128Mbitre, hátha az segít, de nem segített...

"Egy olyat próbáltam még, hogy az ONT és a router közé beraktam egy switchet, ott lekorlátoztam a forgalmat 128Mbitre, hátha az segít, de nem segített"

Az a szviccs vmi managelt fajta lehet. Nekem egy Cisco 2960-at az ONT és a router WAN portja közé kötve nem akart felépülni a PPPoE hitelesítés, ha direkt zsinor volt a 2 pont között, akkor okés lett azonnal.
--

Hát nyilván managelt, bár mondjuk csak egy csőprimitív Netgear gs105e v1, az határeset (cisco-t nem tartok, hisztiből... bár hogy így írod... működni azért nekem működött, szal lehet hogy mégsem hiszti, hanem bölcsesség... :) ). De csak az ethernet pause frame-ek hiányát akartam kiszűrni vele, márpedig másféle rate limitet egy ilyen primkó switch biztos nem tud, és ez alapján ez nem jött be. Itt el is engedtem a témát, nem lett meg a megoldás.

Gondoltam majd keresek valami egyszerűbb diagnosztikai eszközt mint a speedtest, ami nem generál csillió csomagot a dumpba, de aztán mivel a rate limit működött, valahogy elsüllyedt a téma... de minél többet beszélünk róla, annál jobban kezd megint érdekelni. :)

Na ki tudja... lehet hogy mégis ledumpolom egy szép napon...

feliratkozás

Szia! Ezt a limitet hogyan tetted fel? QoS-nél hiába állítok bármit, nem változik a download speed (upload-ot pedig a hiba miatt nem is tud mérni).

hát ugye nekem egy ubi ER-Lite-om van, ott elég triviális:

set traffic-policy rate-control digiup bandwidth 200mbit
set interfaces ethernet eth0 pppoe 0 traffic-policy out digiup

Aztán commit, és örül.

Szia!
Segítség képen, nálam RB750gr3 (MT7621) LEDE Reboot 17.01.4 r3560
hónapok óta megy stabilan 1492 mtu val. (ONT bridge modban)

Mikrotik routerekkel, (750, 951) nálam is megy gond nélkül, de router nélkül, közvetlenül csatlakozva van a gond, mert a 16.04 ubuntu, és arra épülő disztrókban levő networkmanager hibásan generál egy konfigfájlt, a fentebb linkekelt linuxmintes topicban ezen hosszasan rágódtunk. De viszonylag egyszerű a megoldás, a fentiek szerint 3sort kell beilleszteni a kritikus konfigfájlba.
Kíváncsi lennék, Ubuntu 18.04, illetve a Linuxmint 19 alatt javították-e már a hibát?