Guest wifi

Sziasztok!

Guest wifit szeretnék az irodánkba az alábbi feltételekkel:
* időkorlát (30 perc, 1 óra)
* csak meghatározott területen lehet használni
Mikrotik routerboardban gondolkodom első körben, 2 vlan (guest és office). Leginkább a területi korlát érdekelne, azt hogy lehet kivitelezni? A másik, hogy az OpenWRT megfelelő erre, vagy másik router os-t javasoltok?

Köszönöm

Hozzászólások

Gondolom azért akarod meghatározott területhez kötni, hogy a szomszéd ne használhassa. Nálunk ez úgy van megoldva, hogy a vendég kérhet a portástól, titkárnőtől egy napos jelszót a csak nekik létrehozott guest wlanre.

Területi korlát engem is érdekelne, mert szvsz azt max. faraday-kalitkával lehet megoldani, ahogy én értem.
Openwrt is tud ilyet, bár nem tudom, mennyire triviális és a Tomato (Shibby-féle biztosan) szintén. Tomato elég egyszerű.

Az ido korlatot talan valami scripttel, legroszabb esetben radiussal meg tudod oldani.
Ami a terulet korlatot illeti, mikrotikben lehetseges jelszint alapjan acl-t definialni, viszont ez visza tud utni azert, egy jobb minosegu eszkoz tavolabbrol, egy gyengebb kozelebbrol fog mukodni, tehat nem lesz pontos, de egy durva hatart azert tudsz szabni vele.

unifi voucheres guesttel tudja az időkorlátot, a lefedett területtel meg lehet játszani az adóteljesítmény csökkentésével

Ha az adoteljesitmeny csokkentesevel ered el a teruleti behatarolast, akkor a szolgaltatas minosegenek a rovasara fog menni:
-a teljesitmeny csokkenesevel a vevo oldalra megerkezo jelszintet csokkented, ami a stabilitas, sebesseg rovasara megy.
-Feltetelezem egy zsufolt helyrol beszelunk, ezert is kellenek a tavolsagi korlatozasok, igy a kornyezeti zavar meg tovabb ront ezen.

Ha aclbol jelszint alapjan szursz, akkor a szukseges teljesitmeny meglesz, egyszeruen a beallitott minimum jelszint alatt az AP deauth-ot, vagy reject-et kuld a kliens fele.

/disclaimer semmi esetre se azt allitom hogy kifejezetten nagy teljesitmennyel kell adni mert az zavarna a szomszedot, aki erre feljebbveszi a teljesitmenyt, ami zavar teged, stb stb ... meg kell talalni a legalacsonyabb meg stabilan mukodo adoteljesitmenyt, akkor lesz a legjobb az eredmeny mind a szomszednak mind neked, ha mindenki a legalacsonyabb stabil teljesitmenyt hasznalja.