Guest wifi

 ( pityulaman1983 | 2018. május 6., vasárnap - 9:37 )

Sziasztok!

Guest wifit szeretnék az irodánkba az alábbi feltételekkel:
* időkorlát (30 perc, 1 óra)
* csak meghatározott területen lehet használni
Mikrotik routerboardban gondolkodom első körben, 2 vlan (guest és office). Leginkább a területi korlát érdekelne, azt hogy lehet kivitelezni? A másik, hogy az OpenWRT megfelelő erre, vagy másik router os-t javasoltok?

Köszönöm

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A területkorlát alatt mit értessz? Csak az egyik szobában működjön?
Amúgy én innen indulnék neki:
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=93546

Csak az iroda területén + néhány méter
-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni

Gondolom azért akarod meghatározott területhez kötni, hogy a szomszéd ne használhassa. Nálunk ez úgy van megoldva, hogy a vendég kérhet a portástól, titkárnőtől egy napos jelszót a csak nekik létrehozott guest wlanre.

Inkább arra gondoltam, hogy akik bejönnek, azok korlátozott ideig használják a wifit. De igen, nem szeretném, ha az egész tömb nálunk internetezne.
-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni

Beltérben lesz, de nem is igazán az eszköz a kérdés.

-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni

Területi korlát engem is érdekelne, mert szvsz azt max. faraday-kalitkával lehet megoldani, ahogy én értem.
Openwrt is tud ilyet, bár nem tudom, mennyire triviális és a Tomato (Shibby-féle biztosan) szintén. Tomato elég egyszerű.

A mekiben sikerült megoldani. Nem hinném, hpgy annyira rocket science. Én eldő körben az antennával és a router helyével kísérleteznék.
-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni

A kalitka sem rocket-science, csak pénzbe kerül. Valamelyik élelmiszerboltban is láttam ilyet. Lidl vagy Aldi lehetett talán. Mivel a boltban csak a sajátjuk látszott, kívül meg csak az nem, nem nagyon van más tippem.

lidli, aldi eleve egy fémkalitka épület, így ez náluk by-design ilyen :)

Meg a kimenetei teljesítménnyel.

Az ido korlatot talan valami scripttel, legroszabb esetben radiussal meg tudod oldani.
Ami a terulet korlatot illeti, mikrotikben lehetseges jelszint alapjan acl-t definialni, viszont ez visza tud utni azert, egy jobb minosegu eszkoz tavolabbrol, egy gyengebb kozelebbrol fog mukodni, tehat nem lesz pontos, de egy durva hatart azert tudsz szabni vele.

unifi voucheres guesttel tudja az időkorlátot, a lefedett területtel meg lehet játszani az adóteljesítmény csökkentésével

Ha az adoteljesitmeny csokkentesevel ered el a teruleti behatarolast, akkor a szolgaltatas minosegenek a rovasara fog menni:
-a teljesitmeny csokkenesevel a vevo oldalra megerkezo jelszintet csokkented, ami a stabilitas, sebesseg rovasara megy.
-Feltetelezem egy zsufolt helyrol beszelunk, ezert is kellenek a tavolsagi korlatozasok, igy a kornyezeti zavar meg tovabb ront ezen.

Ha aclbol jelszint alapjan szursz, akkor a szukseges teljesitmeny meglesz, egyszeruen a beallitott minimum jelszint alatt az AP deauth-ot, vagy reject-et kuld a kliens fele.

/disclaimer semmi esetre se azt allitom hogy kifejezetten nagy teljesitmennyel kell adni mert az zavarna a szomszedot, aki erre feljebbveszi a teljesitmenyt, ami zavar teged, stb stb ... meg kell talalni a legalacsonyabb meg stabilan mukodo adoteljesitmenyt, akkor lesz a legjobb az eredmeny mind a szomszednak mind neked, ha mindenki a legalacsonyabb stabil teljesitmenyt hasznalja.