ubuntu server xl2tpd, pppX felcserélődés több kapcsolat esetén

Sziasztok!

Egy ubuntu szerveren több xl2tp kapcsolatot használunk úgy, hogy mindegyik kapcsolat egyszerre fel van építve. A kapcsolatok kiépítése az "xl2tpd-control connect [KAPCSOLATNÉV]" paranccsal történik. Az egyes kapcsolatok paramétereit a /etc/xl2tpd/xl2tpd.conf fájban definiáltuk, valamint a /etc/ppp/options.l2tpd.client.KAPCSOLATNÉV fájlban a PPP paramétereket is beállítottuk.

Fel is épülnek a kapcsolatok, nincs is semmi probléma, ha valamiért megszakad a kapcsolat és az xl2tpd újra tud kapcsolódni azonnal, akkor van szép kis route beállító script ami helyrehozza a hálózati routokat. De ha több kapcsolat szakad meg egyszerre, és az xl2tpd próbálja helyreállítani a kapcsolatokat, akkor a pppX interfészek néha felcserélődnek. Nem azon az pppX interfészen jön létre az l2tp tunel mint korábban. Emiatt a route beállító script sem tud helyesen lefutni.

Ubuntu server ( 14.04.01) alatt, hol lehet azt definiálni, hogy az egyes l2tp tunelekhez milyen pppX interfész jöjjön létre. Azaz ne automatikusan pppX+1 néven jönnön létre ( vagy a legkisebb még nem létező pppX néven), hanem én tudjam megadni, hogy az egyes l2tp kapcsolatokhoz milyen pppX interfész legyen beállítva.

Köszi. Remélem érthető volt a kérdés.

Hozzászólások

A pppd "unit" nevű opciója a barátod. (pl. "unit 6", aztán az interfész neve ppp6 lesz)

Itt teszem hozzá, hogy a probléma "korrekt" megoldása nem a ppp interfész nevének hardkódolása, hanem egy egyedi kapcsolati azonosító név megadása az "ipparam" opcióval, majd a routeolást az ip-up scriptben kell végezni, ahol a $6 paraméterrel le tudod kérdezni az ipparam értékét.

/etc/ppp/options.l2tpd.pistike


ipparam pistike

/etc/ppp/options.l2tpd.jozsika


ipparam jozsika

/etc/ppp/ip-up.d/routing


case "$6" in

pistike)
  route add 172.29.1.0 netmask 255.255.255.0 dev "$1"
  ;;

jozsika)
  route add 172.29.2.0 netmask 255.255.255.0 dev "$1"
  ;;

esac