Az idő vasfoga elől nincs menekvés

Még 2006-ban, leselejtezésből hozzám került egy Compaq gyártmányú, P3-as 500Mhz-es processzorral és 256MB SDRAM-mal rendelkező szerver.

Eleinte Windows Server 2003 futott rajta, IIS kiszolgálóval tolta az éterbe az akkori, statikus HTML weboldalamat.
Később változott OpenSUSE és Apache szerverre, PHP oldalt szolgált ki.
Mostanra a funkcionalitása már csak egy belső DNS és webszerverre korlátozódott a 2011-ben beszerelt 40GB-os Quantum fireball (talán az utolsó fellelhető 0 km-es IDE-s példány) HDD-re telepített OpenSUSE 11.4-es rendszeren.

Gyakorlatilag részese volt a webfejlesztői, Linux üzemeltetői karrierem létrehozásában.

Ám néhány nappal ezelőtt köhögni kezdett, és végül némi kis füst és az elhaló ventilátorok halálsikolyának kíséretében nemrég a túlvilági szerverfarmra költözött.

RIP! :(

Hozzászólások

Ha ennyi emlék köt hozzá akkor bizony meg kéne próbálni az újjáélesztést, aztán az arhiválását.

Vicces h. ma ugyanezt a teljesítményt (v. még bőven többet is) ki lehet hozni egy bankkártya méretű SoC-vel is, töredék fogyasztás és 0 zaj mellett.
--

Legyenek neki könnyűek a bitek!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Jól bírta azért, az 500-as P3-as 1999-es proci, gondolom a gép többi része sem sokkal újabb. Megmenteni talán meglehet, alaplapon kondikat cserélni, meg amit a füst elvitt, esetleg új táp (ATX-et lehet átalakítózni AT-s csatlakozókra). Bár sok értelme nincs, még érzelmi alapon sem, nosztalgiázni ott lesz belőle a mentés a HDD-jéről, azt beröffented egy virtuális gépen. Így csak a virtuális bitmezőkre fog költözni az örök bitmezők helyett.

Semmi nem megy örökké, így is többszörösét élte túl annak, amit a gyártó és a reális igények szántak volna neki. Az már egy elavult gép volt 2006-ban is. Ezt nem érti meg sok ember, az egyik országos fórum SSD topikjában is többen 5-10 évre akarnak SSD-t venni, meg el vannak keseredve, hogy csak 7 évet ment, de nem értik meg, hogy addigra úgyis elavul, ha más nem a tárhely mérete, meg egy HDD sem lett volna hosszabb életű, meg mentést is úgyis kell mindig tartani mindenről. Meg ott kímélgették évekkel ezelőtt, hogy jajj ne kapjon sok írást, közben meg a vezérlő úgyis bedöglik írásmennyiségtől függetlenül, az egész spórolás csak arra volt jó, hogy benne hagytak egy csomó írási lehetőséget, ami így végleg pocsékba ment. Meg a konteósabbja hőbörög, hogy tervezett elavulás, de most minek menjen 100 évet? Egyszerűen pocsékolás lenne, felesleges technológiai felülméretezés, ha egy eszköz a végtelenségig menne, ha annyira elavul, úgyis érdemes átköltöztetni emulátorra vagy más megoldást keresni helyette, ami kevesebbet fogyaszt, könnyebb tárolni. A régi technológiáknak ez a sorsa, múzeumba és emulátorba kerülnek. Nyugaton ezeket a cégek és a magánszemélyek kb. 5 év után leselejtezik, kidobják, akkor is, ha még tökéletesen üzemel, ha más nem, a megbízhatóság miatt lecserélik valami újabbra, korszerűbbre, csendesebbre, energiatakarékosabbra.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Valahogy elfekteted benne, moddolod a házat. Ja, elég macerás, felvet egy csomó gondot. Megoldható, de azért írtam, hogy nem éri meg.

Be lehet szerezni AT tápot is, de azok már régiek, és a koruknál fogva nem megbízhatóak.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum