mini PoE IP kmera

 ( bodnarj | 2018. február 26., hétfő - 16:57 )

Sziasztok!

Kedves úriemberek fényes nappal be akartak törni a társas házi pincénkbe.
Taposóaknát nem telepíthetek, mert az megkarcolná a pincében tárolt kerékpáromat is ha működésbe lépne, és azt nagyon sajnálnám, így egy mini PoE ip kamerára gondoltam biztonsági megoldásként.
Valami ilyesmire:
https://www.amazon.com/ELP-Network-Camera-Pinhole-Security/dp/B00YNFY1SU

PoE azért kell mert a pincében áram csak a világításhoz van és a kiépítése macerás lenne, ellenben az UTP kábel könnyen befűzhető. Mininek meg azért mini, hogy ne szúrják ki.

Van valakinek tapasztalata ilyen kamerákkal?
Mivel lehet őket rögzíteni, hogyan működik a kommunikáció? Lehet konfigurálni valahogy őket, hogy milyen IP címre küldjék a jelet? Van erre valami opensource megoldás? Esetleg mobil kliens amivel meg lehet nézni bárhonnan a rögzített felvételt vagy akár az élő képet. Esetleg mozgás érzékelésére riasztás küldése?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez ONVIF-es, azaz szabvány (azt hiszem valami XML-szerű) üzenetekkel elérheted a beállításait, a kép meg RTP-n nézhető. Rögzíteni viszont nem biztos hogy tud önerőből (tehát úgy, hogy megadsz neki egy samba/nfs megosztást), akkor kell egy NVR is a másik oldalra.

Nem a kamera rögzít, hanem egy szerver: Akár feltűnő helyre is teheted, mert talán elrettentő erővel is fog bírni. Azaz be sem törnek, tehát még a zárban sem keletkezik kár.

A kamera rögzít, és nem sikerül jól eldugni: A kamerát is elviszik, ha megtalálják, és ha nem nézted éppen a betörés pillanatában a „műsort”, akkor semmit nem fogsz tudni az elkövetőkről.

éppen hasonlót próbálunk barkácsolni RaspberryPI-ből.
Az ugye rögzíteni tudna behelyezett USB drive-ra, vagy akár távoli FTP-re.
(Dropbox via SSHFS is talán)

es azzal mit ersz ha latod hogy egy fekete kapucnis ember kiramolta a pincet? inkabb valami bazinagy ipari(nak latszo) kamera kene + meg riaszto...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Álkamera és/vagy valódi majd lesz a lépcsőházban.
- Ennek ellenére ha az nem lenne elég visszatartó erő, és mégis bepróbálkozik és bejut a pincébe, ott talán már lesz elég óvatlan és leveszi a kapucniját, és lesz róla kép.
- Ha az általam felvázolt dolog létezne és képes lenne mozgásra riasztást küldeni, akkor esetleg lehetne reagálni a betörésre. A hagyományos, csak zajt keltő riasztót meg a kiskutya is letojja ha megszólal. Esetleg abban lehet bízni hogy megijed és elszalad.

De a riasztóval is az a probléma hogy áram kell neki. Azt valahogy be kell vezetni a pincébe, villanyóra kell, stb. Szerintem elég macerás. Egy UTP kábelt levezetni a lakásból jóval egyszerűbb.

1) a riasztónak elég lehet 12 v 24V (ami lemegy a PoE-n is)
2) jó ha van mozgásérzékelős lámpa - nem csak komfortos, de ilyen sokkal jobb lesz a kép.
3) a riasztó tudhat kezelni sok kódot. minden lakáshoz egyet pl. filléres a távirányító is hozzá. mármint egy bármilyen ellopotott tételhez képest.

Nekem Hikvision kameráim vannak, ezekkel van tapasztalatom:

- nem open-source, de szinte bármiről lehet managelni
- nem rejtett "kémkamera", hanem kültéren is hsaználható masszív fémházas (DOM) darab.
- rongálásbiztos kivitelű, a mi a gyakorlatban az jelenti, hogy leszereleni igen macerás, de nem lehetetlen. Megsemmisíteni/széttörni valószínűleg nem egyszerű, de a festékszóró ellen ne m véd.
- beépített IR fényforrása is van, ami kültéren vonnza a bogarakat, és nem is túl nagy távolságra "világít". Éjjel arcot erről felismerni nagyjából lehetetlen.
- saját maga IS tud felvételt készíteni, az opcionálisan benne lévő SD kártyára.
- van benne elég jól paraméterezhető mogzásérzékelő fícsör, ez tud indítani felvételt/kép küldést emailben/FTP szerverre, SD kártyára.
- ha több van belőlük érdemes lehet NVR-rel kombinálni, ez kényelmesebbé teheti a managelésüket/figyelésüket. De ha van egy NAS-od, arra is tud képet/videót rögzíteni.
- a folyamatos kép amit küld az (a marketinggel) ellentétben ~10FPS küröl van a gyakorlatban.

Nem a "kici occó", de nem is ipari kamera árfekvésű. Nálam eddig beváltak.

--
zrubi.hu