Szerintetek miért nem halad a korral a domain.hu

Az elektronikus igénylés korában http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/igenylo.html
Persze nem ez a legnagyobb bajom, de legalább egy Google Captcha elférne:)

Hozzászólások

Sose jártam még a fenti oldalon, pedig van pár delegált domainem.

Ez csak egy minta, nem valódi igénylőlap.
Ha regisztrátor vagy, akkor ezeket az adatokat kell bekérned az ügyféltől kb hasonló nyomtatványon vagy elektronikusan.

szerk.
a domain.hu nem regisztrátor, hanem az általad linkelt lapon jelzett "Nyilvántartó", tehát a domain.hu-n nem tudsz domain nevet regisztrálni.

Ugye megnézted, hogy ez pontosan milyen űrlap? Meg azt is tudod ugye, hogy csak regisztrátornál tudsz domaint reggelni, közvetlenül huregéknél nem. :)

Hol szoktátok keresni, hogy a domain elérhető vagy sem?

Amit belinkeltél, az egy igénylőlap MINTA, azzal a minimális adattartalommal, amit az ISZT elvár egy domain igénylésnél. De ezt így ebben a formában kb. egyik regisztrátor se használja, mindenki saját igénylőlapot használ papír alapú igénylésnél. Úgyhogy kemény voltál, jól megmondtad. Csak erre szokták mondani, hogy ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Mint "Domain-igénylő" - azaz nem mint "Regisztrátor" - milyen API-ra gondolsz? "Domain-igénylő"-ként olyan sok domaint kérdeznél le, azaz gyakorlatilag tömegesen akarnál regisztrálni, ami indokolná?

Azt, hogy a domain szabad-e, azaz érdemes-e beadnod rá az igénylésedet valamely általad kiválasztott regisztrátornál, nem feltétlen kell az általad nem megfelelőnek tartott weboldalon nézned, egy parancssori whois is megmondja.

Hiányzó tartalomként mire lennél kíváncsi itt? Ismét: ez az oldal nem egy "Regisztrátor", hanem a "Nyilvántartó" oldala.

Ha az indításban szereplő felvetésben ("Az elektronikus igénylés korában") arra gondolsz, hogy szerinted kizárólag papíralapú lehet az igénylés, akkor a szabályzatban szereplő "A hitelesítés történhet papír alapon saját kezű aláírással vagy elektronikus úton kötött szerződés esetében fokozott biztonságú elektronikus aláírással vagy egyéb online hitelesítési eljárással." részt ajánlom figyelmedbe. De ezt továbbra sem a Nyilvántartóval kell ügyezned, hanem olyan Regisztrátort kell keresned, ami erre lehetőséget biztosít.

Szóval ha le tudnád írni, hogy pontosan milyen funkciókat hiányolsz a Nyilvántartó (és nem Regisztrátor) publikus weboldaláról, akkor gondolom, az illetékesek meg tudnák fontolni.

Ha pedig Regisztrátor vagy, akkor kicsit értetlenül állok a topic előtt.

parancssori whois, mi?
csak én látok különbséget?

$ \whois pina.hu
% Whois server 2.08d serving the hu ccTLD

domain: pina.hu
record created: 2001.11.24 02:00:59
TovĂĄbbi adatokĂŠrt ld.:
http://www.domain.hu/domain/domainsearch/
For further data see:
http://www.domain.hu/domain/English/domainsearch/

--------------------------------------------------------

$ \whois pina.com
Domain Name: PINA.COM
Registry Domain ID: 9749891_DOMAIN_COM-VRSN
Registrar WHOIS Server: whois.tucows.com
Registrar URL: http://www.tucowsdomains.com
Updated Date: 2015-09-29T12:25:22Z
Creation Date: 1999-09-02T21:49:59Z
Registry Expiry Date: 2018-09-02T21:49:59Z
Registrar: Tucows Domains Inc.
Registrar IANA ID: 69
Registrar Abuse Contact Email:
Registrar Abuse Contact Phone:
Domain Status: clientTransferProhibited https://icann.org/epp#clientTransferProhibited
Domain Status: clientUpdateProhibited https://icann.org/epp#clientUpdateProhibited
Name Server: DNS.TECHNORAIL.COM
Name Server: DNS2.TECHNORAIL.COM
Name Server: DNS3.ARUBADNS.NET
Name Server: DNS4.ARUBADNS.CZ
DNSSEC: unsigned
URL of the ICANN Whois Inaccuracy Complaint Form: https://www.icann.org/wicf/

A topikindító egyik konkrét kérdése ez volt: "Hol szoktátok keresni, hogy a domain elérhető vagy sem?"
Tehát nem részletes adatokat szeretett volna kapni róla, hanem megtudni, hogy számára regisztrálható-e még, vagy már foglalt. Én az idézett kérdést így értelmeztem. És erre a whois megadja a választ. Szerintem. Ahhoz, hogy megtudja, érdemes-e a kitalált domaint regisztrálnia, elég. Nem azt mondtam, hogy a két módszer azonos adatokat biztosít, hanem azt, hogy a feltett kérdésre elégséges választ nyújt.

Nincs tyúkszemem, így nem lehet rálépni sem, szóval nem fáj. Nem állítottam, hogy az oldal szép vagy esztétikus lenne - ez szubjektív. Azt sem, hogy ne lehetne funkcióban fejleszteni rajta. Azt viszont nem teljesen értettem, hogy miért kifogásolod a regisztációs szabályzatban szereplő igénylőlapmintát (ami egyébiránt a szabályzatban is "mintapéldány" néven van hivatkozva), ami gyakorlatilag azokat az adatokat sorolja fel lazán struktúrálva, amelyeket a szabályzat alapján a nyilvántartó felé meg kell adni(a a regisztrátornak). Azt sem értettem, hogy az API igényét miért az igénylő-nyilvántartó viszonyban követeled, és miért nem az igénylő-regisztrátor és/vagy regisztrátor-nyilvántartó viszonyában, mivel igénylőként nem a nyilvántartóval állsz közvetlen kapcsolatban, hanem a regisztrátorral, a nyilvántartó pedig a regisztrátorral.

A lenti hozzászólásodban már vannak olyan felvetések, amikről lehet beszélgetni.
Úgy gondolom, a kattintgatós vagy beírós védelem, a domainkereső mező a főoldalon vagy a főoldalról egy linkre kattintva érhető el, valamint az egységes megjelenés inkább dizájn kérdése. Át lehetne alakítani, a szolgáltatott adatokban nem lenne változás. A negyedik kérdés viszont nem csak megjelenés.

"Részletes adatokra lennék kíváncsi mint egy külföldi domain esetében."
A megmutatott vagy megmutatható részleteknek jogi vonatkozásai is vannak, és itt nem csak Magyarországot lehet felhozni. Például a whois a .be domaiekre ezt mondja "Not shown, please visit www.dnsbelgium.be for webbased whois.". Ha elmész oda, akkor pedig ez a szöveg van kint a registrant alatt: "Following the GDPR legislation that becomes effective on 25 May 2018, the domain name holder’s details will be hidden if it’s a private individual.".

Néha a hanyagság előnnyé válik. Kíváncsi leszek hogy fog majd az oldal teljesíteni május 25 után. Főleg, hogy három év volt a felkészülésre.

Adatlapja visszatérve, ha ilyen formában nem használható, miért nem csak egy felsorolás van kötelező formai elemekkel. Ha meg már fent van, miért nem egy használható szerkeszthető sablon van fent, amit mindenki használhat.

Amúgy nem kellene feltüntetni a közérdekű adatokat a weblapon, mintha nonprofitra is vonatkozna a törvény?

Amúgy nem követelek, látom lassan ebben az országban véleményt formálni se érdemes. Meg is lepődtem itt egy két arrogáns válaszon.
A normális hozzászólásokat a fórumon párbeszédnek hívják, eredményéből pedig többen profitálnak.

Úgy látpom, csak fröcsögni akarsz. Ha van konstruktív, konkrét javaslatod, akkor írd meg, mi az ami hiányzik vagy rossz. Szívesen beküldöm az ISZT-nek. Buzzword-öket puffogtatsz, de konkrétumot eddig még nem írtál. Milyen API-t szeretnél, mi vele a cél? Milyen tartalom az, ami hiányzik, vagy nehezen található meg? Mitől lenne szerinted logikus vagy ergonómikus a weboldal?

Nem akarom másnak a kenyerét elvenni és időm se sok.
Pár dolognak viszont örülnék:
-domain keresés a fő oldalon
-google kattintós feladvány részletes keresésnél
-részletes WHOIS, nem csak ákom-bákom
+egységes megjelenés http://www.nic.hu/statisztika/

Köszi a segítséget.

Én bírom így a domain.hu-t. Olyan mint egy időutazás ~10 évvel ezelőttre. Mondjuk valami jó frameset, Java hóesés meg 1-2 gif elférne rajta, de legalább nem reszponzív :)

Ez vmi olyasmi, mint amikor az infótanár nem telepít windowst.

Kell az órához? Nem, mert a rendszergazda/másik kolléga megoldja.

Kell tanítania egyáltalán ilyet? Nem, mert nincs benne a tananyagban.

Csak épp egy nagy szégyen az egész.

Nyilván nem faszomjssel kellene komponens alapon megcsinálni egy nyomorék html formot. Dehát na. Az idő az megy. Akkor is, ha ez valakinek nem tetszik.

Emiatt az "Internet Szolgáltatók Tanácsa" csinálhatna akár olyan weboldalt is, ami azt tükrözi, hogy itten internetet szolgáltatnak, és ezt nem kilobitben mérik. :)

Ilyen rondát mint ez az oldal utoljára reggel láttam, aztán lehúztam a WC-n :D

Szerintem nincs vele semmi nagyobb baj. Tudja amit kell. Talán a kétféle keresést egybe gyúrhatnák, mert elférne egy lapon is és akkor nem kell kétfelé csámborogni.