Smart Lock

 ( gee | 2018. január 10., szerda - 18:00 )

Azon gondolkozom, hogy a bejarati ajto jelenlegi sima zarat kicserelnem egy okos zarra.

A fo ok: az elmult ket ev soran sikerult az eredetileg 6 kulcsbol 4-et elhagyni. Lehet, hogy ezek nagy resze valahol a lakasban van, de fene se tudja. Egyszerubb lenne a telefont odatartva nyitni az ajtot, vagy ha elvesz egy "kulcs", akkor azt az egyet letiltani.
Volt, hogy edesanyam vitt el egyet magaval veletlenul (postan visszakuldte), volt, hogy valaki jott, es a kulcsot ott kellett neki hagyni elore megbeszelt helyen, volt, hogy a takaritono miutan elment, a level nyilason at dobta be a kulcsot. Ez mind macera.
Ezen kivul asszony fel, hogy mi van, ha a takaritono, a babysitter, a latogato es nalunk egy darabig lako ismerosok mondjuk lemasoljak a kapott kulcsot, es aztan amikor nem vagyunk otthon, akkor majd jol bejonnek.
Idaig nem torten ilyesmi, de ettol meg persze igaza van. Akar tortenhetne is.

Szoval arra gondolom, hogy egy smart lock segitene ezek kozul tobb dolgon.
Kb. a kovetkezot kepzeltem el:
- Biztonsagos (nem tudom, mire kell figyelni smart lock-ok eseten, de nem szeretnem, ha egyszeruen nyithato lenne, pl. aramszunet eseten ne nyissa ki az ajtot. Ne lehessen egyszeruen lelopni a nyitashoz hasznalt adatcseret. Ne lehessen a tavoli management feluletet egyszeruen feltorni es tavolrol kinyitni az ajtot)
- Lehessen kulccsal nyitni tovabbra is a zarat (ha mondjuk aramszunet van vagy nem mukodik a telefonom epp)
- Lehessen valami erintos megoldassal nyitni - ahogy neztem, vannak telefonos appal es bluetooth-szal mukodo megoldasok (sok), es vannak valami RFID vagy NFC vagy ilyesmivel mukodoek (ezekbol lattam belepo kartyasat meg kis kulcstartosat is). Idealis esetben azt mondanam, hogy a telefonon levo app ujjlenyomatos azonositas utan NFC-vel kommunikaljon a zarral. A bluetooth ugyan mukodhet, de elsosorban nem azt valasztanam.
- Nem tudom, akarok-e automatikus zarast. Olvastam olyanrol, hogy az ember csak elmegy otthonrol, a cucc meg bezar amikor a bluetooth hatotavolabol kier. De tartanek attol, hogy mielott elmegy eleg messzire az ember, nyithato az ajto. Raadasul az ajtonk csak ugy zarhato, hogy becsukas elott a kilincset fel kell huzni. Enelkul hiaba probalna a zarat forgatni az automata, nem sikerulne neki. Szoval jobban biznek abban, hogy felhuzom a kilincset, odaerintem a telefont, kattan, zenel, piros lesz, akarmi. Megprobalom lenyomni a kilincset: nem mozdul. Done.
- logot keszit a nyitasrol, WiFi-n keresztul feltolti a NAS-ra vagy a gyarto szerverere - mindegy, hol van, de havi dij nelkul szeretnem tudni megnezni idonkent, hogy ki jart a lakasban.
- Lehessen engedelyt adni ideiglenesen latogatoknak (mondjuk telepit egy appot a telefonjara, en meg beirom, hogy ezzel a koddal a heten bejohet). Ugyanez jo lenne egy naptarral, pl. takaritono minden kedden delelott johet, de ha kedd du jon, akkor kerjen engedelyt a cucc
- Lehessen tavolrol kinyitni? Mondjuk ha megjon valaki, nincs nala kulcs, lemerult a telefon, lehessen azt mondani, hogy bejohet. Ha a takaritono kedden delutan jon, vagy szerda reggel, akkor lehessen engedelyt adni az ajto nyitasra
- A user experience jo: gyorsan es megbizhatoan nyitja ki az ajtot (Amazonon tobb zarnal olvastam, hogy baromi lassan reagalnak)
- Idealis az lenne, ha a meglevo zar mechanizmust hasznalna, kilincs maradna es csak a cilindert kellene kicserelni (vagy azt se)

Van valami, amire nem gondoltam?

Ti hasznaltok smart lock-ot? Milyenek a tapasztalatok? Melyik tipust javasolnatok, vagy melyiket nem?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

subscribe, én még nem találtam olyan (consumer grade) megoldást, ami csak a közelébe érne a használhatónak

Én is gondoltam már rá, de aztán lebeszéltem magam róla. Olvasmányélményeim alapján, biztonsági szempontból elég sok probléma van velük. Ha kiderül egy sebezhetősége, akkor nem biztos, hogy elkészítik hozzá a javítást, hanem inkább kijönnek egy új típussal.

"We figured we'd find vulnerabilities in Bluetooth Low Energy locks, then contact the vendors. It turned out that the vendors actually don't care," Rose said. "We contacted 12 vendors. Only one responded, and they said, 'We know it's a problem, but we're not gonna fix it.'" (https://www.tomsguide.com/us/bluetooth-lock-hacks-defcon2016,news-23129.html)

Vagy a frissített rendszer esetleg nem tökéletes. Az ilyen esetekre felkészülve, mindig magadnál kell tartani egy hagyományos kulcsot is.

Áramszünet esetén való nyitás a tűzvédelem miatt szükséges, telepíteni sem lehet olyat ami nem így működik. Valamint hogyan/honnan kapná az áramot, ha csak a zárszerkezet helyére kerül (így csak elemes lehet)?

Itt van néhány példa
https://www.ldsz.hu/belepteto/vezetek-nelkuli-belepteto-pont

Azonban én biztosan nem így csinálnám, hanem mágneszárat raknék fel és azt vezérelném bármilyen önálló vagy hálózatos olvasóval. Akár kombinált kód/rfid/ujjlenyomatos olvasót is vehetsz, egyik csak nálad van :)

Idézet:
Áramszünet esetén való nyitás a tűzvédelem miatt szükséges, telepíteni sem lehet olyat ami nem így működik.

Nem igazán értem, miért lenne ez így. A mostani zár sem nyit automatikusan, ha áramszünet lesz, vagy ha tűz üt ki a lakásban. Kívülről kulccsal lehet bejutni, vagy be kell törni az ajtót, ami állítólag nem egyszerű.
Belülről meg a cilindertől függően, vagy kulccsal, vagy egy tekerőgomb elforgatásával lehet a zárat kiiktatni.

Talán akkor lenne értelme annak, amit írsz, ha nem lehetne ezután már más módon kinyitni a zárat.

Idézet:
hogyan/honnan kapná az áramot, ha csak a zárszerkezet helyére kerül

Ugyan nem vagyok villamosmérnök, se villanyszerelő, de úgy gondolnám, hogy vezetéken keresztül, mondjuk a lakáson belüli hálózatról, a vezetékeket az ajtó zsanér felőli oldaláról hozva és az ajtó belső oldalán a zárszerkezetig elvezetve?

A mágneszár biztos jó, de az ajtó és a zárszerkezet adott, nem akarom a jelenlegit kidobni.

Pontosan igy gondoltam. Tehat ha van tekerogomb es az mukodik a zar zart allapotanal is, akkor persze nincsen problema.

Az ajto zsaner egy zart szerkezet altalaban, abba behuzni kabelt nem lehet. Maximum valami flexibilis vedocsovel lehetne odavezetni a kabelt, mint az autok ajtajanal..

Azt figyelted már, hogy ha a belül lévő tekerőgombbal zárod be az ajtót akkor a kilincs lenyomása után van néhány miliméteres ki-be kotyogása az ajtónak?
Én kb 1 éve szereltettem be ilyen hiperstabil n+1 ponton záródó ajtót. A szerelő bemutatta a zárat, hogy zár stabilan és mondta, hogy a belső tekerős reteszt is beljebb tudná állítani, de ezt neki hivatalosan nem szabad tűzvédelmi okokból - és mikor otthon vagyok a lakásban se kulcsra zárjam hanem ezzel a retesszel, mert tűz esetén a passzentosan záródó ajtó a hőtágulás miatt már nem biztos, hogy ki fog nyílni.

Olyan a záram, hogy tekerőgomb (vagy kívülről a kulcs) gyakorlatilag nem mozgat semmi zárnyelvet, csak a kilincs helyzetét rögzíti.

Az ajtó becsukása után az a rugós nyelv tartja, ami a kilincs lenyomására visszahúzódik, ha a kilincset elengedem, akkor meg kijön.
Ilyenkor van kotyogása az ajtónak (pár mm), és a tömítések se zárnak jól: érezhető huzat van, ha kint fúj a szél.

Ebben a pozícióban a tekerőgombot vagy a kulcsot nem lehet elforgatni.

Ha a kilincset felhúzom, akkor az ajtó éléből kijön 3 extra zárnyelv. Ilyenkor az ajtó közelebb húzódik a kerethez. A tömítések jól zárnak, a huzat megszűnik, de azért ha nyomkodom, még van egy nagyon kis mozgása. Talán egy mm, talán kevesebb.

Ilyenkor lehet elforgatni a tekerőgombot, vagy a kulcsot, és akkor ezt a helyzetet rögzíti.

A pozíciót egyszerűen a három zárnyelvvel szemben az ajtókeretbe illesztett 3 lukas fém lap mozgatásával tudom állítani. Kilazítok két csavart, a lapot közelebb tolom az utcához, fixálom a csavarokat: szorosabban záródik az ajtó.

Hm, akkor neked más típusú ajtód van, mint nekem. Ha én elfordítom a benti kis reteszt akkor egyetlen rúd alakú nyelv jön ki, a kilincsre nincs hatása.

A te problémáidra szerintem nem lesz megoldás az okos zár.

Először is bármit választasz, valszeg kiforratlan lesz, tehát kevésbé biztonságos, mint a mechanikus zár. Keress rá, milyen vulnerability-ktől hemzsegnek ezek a megoldások.

Nálunk pl. még sose kavarodott el lakáskulcs. Ha valaki erre hajlamos, az bármi mást is el tud hagyni, telefont is beleértve. Ha aggódsz, hogy bejön a takarítónő, okos rendszerrel is ki tudnak rabolni (ő ott van 10-től 11-ig, elmegy, véletlen nyitva hagyja az ajtót, valaki bejön 12-kor, és persze a takarítónőnek lesz alibije). Ha azt akarod, hogy backup kulccsal nyitható legyen, akkor a backup kulcsot is el lehet hagyni, le fogják másolni, stb.

Ami szerintem jó, az egy billentyűzetes, kóddal nyitható rendszer, ami társasházakban van. Jó esetben akksival is megy, és nincs mit elhagyni, mert csak a kódot kell beírni.

Amúgy nekünk pl. Kaba Elostar típusú lakáskulcsunk van. Ez olyan, mint egy normál kulcs, csak egyrészt már hardveresen is kb. másolhatatlan a formája, másrészt van benne chip, ami még inkább azzá teszi.

Idézet:
Nálunk pl. még sose kavarodott el lakáskulcs. Ha valaki erre hajlamos, az bármi mást is el tud hagyni, telefont is beleértve.
Ha azt akarod, hogy backup kulccsal nyitható legyen, akkor a backup kulcsot is el lehet hagyni, le fogják másolni, stb.

Értem, mire gondolsz.

Mondjuk úgy, hogy én nem szoktam elhagyni a kulcsaimat, de arra pl. volt már példa, hogy a kocsi kulcsát egy héten át nem találtuk, aztán kiderült, hogy az egyik gyerek megtalálta, játszott vele, valami dobozba bedugta, a doboz meg kikerült a szemétre az udvarba.

A telefont is el lehet hagyni, hogyne. De nem az elhagyás a gond, hanem az, hogy ha elhagysz egy kulcsot, és azt valaki megtalálja, akkor utána bármikor be tud jönni a lakásba vele, ha nem cserélem le a cilindert. És vagy tudom, hogy az utcán hagytam el, vagy azt hiszem, hogy a lakásban van valahol, vagy nem is tudom, hogy XY elhagyta a neki adott kulcsot.
Ha valaki elhagy egy telefont, vagy egy NFC-s RFID-s kártyát, kulcstartót, akármit, akkor a rendszerben azt az egy eszközt letiltjuk, és nem zavar, ha valaki megtalálja.
Ha meg visszakerül a telefon, lehet egy új kódot generálni és aktiválni és kész.

A backup kulcsot nem fogják lemásolni, mert a backup kulcsot nem adom oda se a vendégeknek, se a rokonoknak se a takarítónőnek. Mondjuk lesz egy nálam, egy másik jól elzárva valahol.
1-2 kulcsra simán lehet tenni valami kereső kütyüt. A kocsi kulcsain a fent írt kaland után tettem egy chipolót meg egy tile-t, a pénztárcámban van egy nut. Mindhárom jól működik. Be lehet azt is állítani, hogy sípoljon, ha valamit letesz (leejt) az ember, és elmegy onnan.
Ha csak az elvesztés érdekelne, vehetek egy új cilindert, és az új 6 kulcsra tehetnék 1-1 ilyen kütyüt. De a kulcs elvesztése és megtalálása a legkevesebb.
A másolhatóság az egyik, ami rossz.
Az, hogy ha valaki úgy kell bejöjjön, hogy nem találkozom vele előtte, az a rossz.
Fent írtam pár példát.

Természetesen egy ilyen zár nem old meg minden problémát, de van, amit igen.

Idézet:
Ha aggódsz, hogy bejön a takarítónő, okos rendszerrel is ki tudnak rabolni (ő ott van 10-től 11-ig, elmegy, véletlen nyitva hagyja az ajtót, valaki bejön 12-kor, és persze a takarítónőnek lesz alibije).

Egyfelől a legtöbb smart lock magától bezár, szóval nem tudja véletlen nyitva hagyni az ajtót, másfelől látszik a logban, hogy bezárta-e, szóval kiderül, ha véletlen nyitva hagyta.

De igazából engem nem a betörés érdekel. Ha valaki be akar törni, simán a konyhai ablak vagy az első emeleti ablak betörésével be tud hatolni a házba. Nekem nem ez a szakmám, de ha mondjuk tűz ütne ki bent, bent lenne valamelyik gyerek egyedül, én meg kint kulcs nélkül a zárt ajtó előtt, kb. 1 perccel azután, hogy találtam valami maroknyi követ már bent tudnék lenni. Feltételezem, ha valaki ebből él és nem teljesen hülye, ennél hamarabb be tudna hatolni - ha úgy véli, hogy senki se látja meg, senki se hallja a csörömpölést.
Betörés ellen van lakásbiztosításom, ami az ellopott berendezést új értéken fedezi, szóval ha ellopják a TV-t, meg a laptopot, meg a biciklit, akkor telefon a biztosítónak és másnap rendelek egy új TV-t, egy új laptopot meg egy új biciklit.

Engem a takarítónő kulcsa sem érdekel, azt meg nem teljesen értem, hogy az asszony mitől tart. Hogy majd bejön a csaj és körbenéz jól, amikor nem vagyunk otthon? Vagy megdézsmálja a csokit? Esetleg hozzánk hívja a barátnőit és nagy bulit csapnak? Fene tudja. Nem is érdekel.
Ha lenne smart lock, nem kapna kulcsot a lány, hanem használhatná a saját telefonját és kész.

"a fent írt kaland után tettem egy chipolót meg egy tile-t, a pénztárcámban van egy nut"

Ő, izé, bocsi, de ugyanez magyarul? :)

BLE-s lopasjelzok es keresok. Nekem is van Nut-om, de nem vagyok annyira megelegedve vele.

Nekem mindharom megfelel. Vettem korabban egy iTag vagy micsoda nevu olcsobb vackot, na az nagyon nem volt felhasznalobarat.

Nut-tal egy bajom van: nem jelezte az app, hogy merul az elem, csak valamikor amikor noveberben vagy decemberben meg akartam csengetni a penztarcamat, kiderult, hogy szeptember ota mar nem latta az app az eszkozt.

Meg mondjuk lehetne egy kicsit hangosabb.

A markaneveken kivul minden magyarul van a mondatban.

Az ódivatú lakáskulcs kezelése számomra macera, ezért egy biztonságos elektronikus rendszert akarok üzemeltetni!

:)

Sima elzett zar, 6 pocok, pockonkent (asszem) 4 lehetseges hosszal. Kulcster:
>>> 4**6
4096
Ami ugye 12 bit. Ha nem 4, hanem 5 kulonbozo hossz lehet (nemtom fejbol, de nem lehet sokkal tobb), akkor:
>>> 5**6
15625
ami kb. 14 bit.

Ennel azert nagyobb kulcster szokott lenni elektronikus rendszereknel. Plusz ez 2 gemkapoccsal nyithato, ha nagyon muszaj. Persze vannak ennel kisse szofisztikaltabb mechanikus szerkezetek is, de a donto tobbsegehez siman hozzafersz, onnantol mar csak probalkozas kerdese az egesz. Tisztan elektronikus esetben meg nem fersz hozza fizikailag a zarhoz, csak a brute force marad, plusz az implementacios bugok.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Szerintem a topiknyitó nem ezért akar új zárat, hanem – tömören fogalmazva – azért, mert a jólétben nem tud mit kezdeni magával. Ezt nem sértésnek szánom, hanem kb. az aggodalmam fejezem ki. Kell okos zár, aztán kell majd egy jobb riasztó is, aztán egy másik riasztó a jobb riasztó mellé, mert az a biztos, és kell egy bejárati ajtóra néző kamera, de az erkélyt sem ártana figyelni, de ha már úgyis kábelezünk, legyen minden szoba okosra húzva...

Vajon gee mivel fogja nyugtatni az asszonyt, egy okos zár feltöréséről szóló hír vagy film megnézése után? Eddig a kényelmen és a nem túl alaposnak látszó női félelmen kívül más indok nem hangzott el. Félni ezután is nyugodtan lehet majd, a kényelem meg... remélem kényelmes lesz.

"A kocsi kulcsain a fent írt kaland után tettem egy chipolót meg egy tile-t, a pénztárcámban van egy nut. Mindhárom jól működik. Be lehet azt is állítani, hogy sípoljon, ha valamit letesz (leejt) az ember, és elmegy onnan."
Szerintem ez nem normális dolog. Persze lehet, hogy belátta, hogy önmagán és a családtagjain nem tud/akar változtatni, ezért fordult technikai megoldások felé. Ebben az esetben valóban helyes a technikai út. Bár én pl. azt sem értem, miért enged valaki takarító(nő)t a házába (kivéve azokat a gazdagokat, akik lelkét simogatja, hogy szolgálják őket, illetve a betegeket, időseket, akiknek valóban segítségre van szüksége (remélem, nem gáz, ha azt feltételezem, hogy egészséges a család)).

Én úgy látom, sokkal inkább emberi-, mintsem technikai kérdésről van szó. És nem is akarok belepofázni abba, mit csináljon, csak abba, hogy mit gondoljon. :)
Az ember minden behúzott vezetékkel és telepített kütyüvel a "Skynetet" építi. :D A "Skynet" hatalmát nem a gépeken futó mesterséges intelligencia adja, hanem az az intelligencia, amit az emberiség magáévá tehetne, de önként lemond róla. A haladás pártján állok, de egyáltalán nem tartanám jónak, ha ezer év múlva a leszármazottam valami elbaszott elektrondzsungelben élne, és lehetősége sem lenne kimenni a természetbe, és a legrosszabb az lenne, ha már nem is akarna kimenni, mert minden okos lett, ő meg egy nagy marha.

Az okos zár felesleges. A takarítónő és a bébiszitter is. A feleség szerint utóbbi kettő jelenti azt a kockázatot, ami miatt okos zárra van szükség. Ja, meg a látogatók és az _ismerősök_ is. Innentől kezdve valóban egyértelmű, hogy okos zárra van szükség, és én voltam figyelmetlen. A feleség a gyenge láncszem, és gee már minden bizonnyal megpróbálta őt racionális irányba terelni, de nem sikerült. Ez van, a démonjaival együtt szeretjük a másikat. Kell az okos zár, én meg elkussolok. Ennyi.

:)

Idézet:
Szerintem ez nem normális dolog. Persze lehet, hogy belátta, hogy önmagán és a családtagjain nem tud/akar változtatni, ezért fordult technikai megoldások felé.

Nézd, különbözőek vagyunk. Szerencsére nem kötelező mindenkinek ezeket a megoldásokat használni.

Én nem szoktam elhagyni dolgokat, viszont simán van, hogy leteszem valahová, és amikor keresem, nem találom. A kulcsoknak van helye, azokat oda szoktam tenni, de előfordul, hogy a nadrág vagy kabát zsebében marad, vagy a táskában. A pénztárcát meg lehet, hogy beraktam a fiókomba, vagy letettem az asztalomra, vagy valamelyik zsebemben van még, vagy valamelyik táskában.

Ahelyett, hogy 10 percen keresztül idegeskednék, hogy hova a fenébe tettem a tárcámat, és végigjárnám a kabátokat, a nadrágokat, a táskákat és fiókokat, előveszem a telefont és megcsörgetem, és hamarabb megvan.

A kocsi kulcsokra meg azért került a csipogó, mert amikor az egy éves gyerek betette a szemétre szánt dobozba, akkor kb. 1 hétig nem tudtuk használni a kocsit, és a kocsi kulcs pótlása borsos összeg.
El kell még telnie pár évnek, mire a gyerek meg fogja érteni, hogy kulcsot nem teszünk a dobozba. Ugyanakkor már bárhova felmásznak, szóval ha az ember leteszi egy konyhapultra, asztalra, felteszi a polcra, stb. simán el tudják érni.

Persze, bevezethetnénk, hogy minden kulcs és pénztárca zárható fém szekrénybe kerüljön, de a csipogókat olcsóbb és könnyebb feltenni. És akkor is működik, ha az ember elfelejti betenni a szekrénybe, vagy mondjuk a munkahelyén hagyja a kulcsot, tárcát.

Idézet:
Bár én pl. azt sem értem, miért enged valaki takarító(nő)t a házába

Röviden: az asszony egész felnőtt életében bejárónőt alkalmazott. Hozzászokott ehhez, és miután velem összejött, nem kívánt változtatni ezen a szokásán. Úgy gondolja, hogy ha ő dolgozik és jól keres, akkor had költse a megszerzett keresetét akármire, amitől neki kényelmesebb lesz az élete. Nem tudok belekötni a logikájába.
El tudnánk látni a ház körüli feladatokat? Igen. Kényelmesebb így, hogy mi csak kis takarítást végzünk és hetente valaki végigtolja a nagytakarítást? Igen. Megengedhetjük magunknak? Igen. Ennyi.

Idézet:
Felesleges... a bébiszitter is.

Fogalmad sincs, hogy miért volt bébiszitterünk.
Ez így nettó baromság.
Nem volt felesleges. Szükséges volt. Változtat ez bármin?

Idézet:
a kockázatot, ami miatt okos zárra van szükség.

Nem tudom, hogy én írtam-e félreérthetően vagy te olvastad rosszul, de elsősorban nem a vélt vagy valós kockázat mérséklése a cél.
Ha attól félnék csak, hogy valaki lemásolta a kulcsunkat, kicserélem a cilindert és heló.
Az okos zárat szinte kizárólag amiatt tenném fel, hogy így bizonyos emberek fizikai kulcs nélkül tudnának jönni-menni.
Elsősorban nem azért nem akarok nekik kulcsot adni, mert kockázat (még ha az asszony lát is benne kockázatot), hanem azért, mert többen vannak, mint ahány kulcsunk van, és van úgy, hogy valaki úgy jön hozzánk, hogy nem vagyunk otthon, és nem tudunk vele előtte találkozni. A kulcs a lábtörlő alatt megoldásnak viszont nagyon nem vagyok a híve. Meg az se jó, hogy mondjuk megjön valami rokon vagy ismerős a reptérről, és az ajtónk előtt a járdán (vagy akárhol) ücsörög a bőröndjén addig, amíg valamelyikünk haza nem ér.

Idézet:
Fogalmad sincs, hogy miért volt bébiszitterünk.

A topikban közöltek és pár emlék alapján írtam a választ.

Idézet:
Nem tudom, hogy én írtam-e félreérthetően vagy te olvastad rosszul

Egyik sem. Te olvastad rosszul, említettem a kényelmet is.

Értem az indokaidat, ezzel együtt is azt gondolom, hogy a klasszikus értelemben használható fizikai kulcs értékesebb megoldás, mert kevésbé lélektelen az elektronikusnál. Persze tudom, hogy ez nem szempont.

:)

Ennek a hasonlításnak nem sok értelme van. Több ezer kulcsnak igencsak van súlya, a próbálkozási idő több órától több napig terjed. És azért aki ad a biztonságra, az tud ennél fejlettebb zárakat is használni.

Főleg azért nincs értelme, mert az okos zárral nem kiváltani akarnám a kulcsos zárat, hanem mellette működjön.
Vagyis a kulcs a maga biztonságosságával vagy annak hiányával megmaradna.

Szia Gee,

Ha van kedved kis időt is eltölteni vele a következőket ajánlom:
https://store.ncd.io/shop/?fwp_product_type=relay-controllers&fwp_interface=ethernet&fwp_operating_system=android&fwp_relays=1-relays&fwp_adc_channels=8-adc-inputs
https://www.conrad.hu/hu/ujjlenyomatos-belepteto-rendszer-sygonix-fp530-1195621.html
https://www.ebay.com/itm/Electric-Drop-Bolt-lock-with-key-Open-Fail-Secure-NO-Electric-Manually-To-Open/251385935265?hash=item3a87c4f5a1:g:LB0AAMXQgyZSCRkV
+1-2 táp
+1 szünetmentes

Röviden NCD-től vehetsz egy okos I/O boardot amit Androidról tudsz vezérelni ez vagy Wifi vagy etherneten csatlakozik a netwoködhöz amit tetszés szerint akár külső internetről is elérsz nem csak ha otthon vagy a saját WIfiden.
A board egyik bemeneti lábára bekötöd A Conrádtól beszerezhető újlenyomatolvasó kimenetét, másik bemeneti lábára egy nyomógombot (lakáson belül, kifele menetkor ez nyitja az ajtót) és a board relay kimenetére rákötötöd az Ebayen vásárolt elektromos zárat/zárakat. Ez a zár kulccsal is nyitható probléma esetén. Ha áramszünet van, zárva marad, de ezért kell a szünetmentes, egy alap 15-25 000Ft-os szünetmentes több mint egy óráig tudja készenlétben tartani a rendszert ha nyitásra van szükség, de legrosszabb esetben továbbra is fennál a kulcsos nyitás lehetősége. Ha nagyobb biztonságot szeretnél vehetsz több zárat is így több ponton fog az ajtó záródni.

Ezek a boardok(nem biztos hogy konkrétan ez nézz körül az oldalon meg keress esetleg máshol is) tudnak IFTTT-t azaz beállíthatod hogy ha újlenyomatolvasó vagy a nyomógomb jelez akkor húzza meg a relayt 5s-ig azaz ha valaki ki akar menni és megnyomat a gombot, vagy be akar jönni és a rendszer által ismert újlenyomatot adott meg nyisson ki az ajtó. Ha újra becsukják akkor visszazár azonnal automatikusan. A boardnak van saját appja de a legkényelmesebb az ha csinálsz egy kis android appot, ezek a boardok állt API-kal vezérelhetőtek, azaz kis basic android widget/app amin csak nyitógomb van pl és a gomb megnyomására elküldi a megfelelő requesetet ami nyitja is az ajtót. Widget, app csak akkor érhető el ha a telefon unlockolva van és lehet rátenni valami kis trükköt hogy 1 gombnyomásra ne nyíljon azért ha nem az otthoni wifin van a teló így kivédhető a távoli véletlen nyitás. A boardok szintén szokták támogatni hogy különböző módon minden eseményről üzenetet küldenek a megadott logger servernek pl SNMP mesagekkel, szóval a loggolás is megoldott.
Előny az hogy nem vagy vendorhoz kötve, egyedi konfigod van amire nem jön ki széleskörben ismert sebezhetőség, és nagyon rugalmas, tovább fejleszthető stb..

Gyakorlatban a (befelé) mobil appal, (kifelé)nyomógombal nyitsz, és ha lemerül a teló még mindig ott az újlenyomatolvasó, esetleg ha minden kötél szakad a kulcs. Az ajtó becsukást követően kb 0.3s alatt bezár(beállításod függvényében) ezt hallod is de rá is nyomhatsz a kilincsre és kipróbálhatod hogy nem nyílik az ajtó.

Nagyjából ennyi:) Nekünk hasonló rendszer van évek óta és nagyon elégedettek vagyunk + megkönnyíti az életünk.

Zsotya

Ez se rossz ötlet.

Annyi az egésznek a gondja, hogy ha lehet, megtartanám a jelenlegi ajtót és zárszerkezetet.

Nem biztos, hogy van olyan smart lock, ami tud működni a mostani zárral - de még az is lehet, hogy találok valamit.

Megnézem majd, ha lesz egy kis időm, hogy milyen lehetőségek vannak.

sub

+1

---
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

ABUS zár? Kódkártya nélkül nem másolják a kulcsát.
--

elvileg :D

Nem csak elvileg. Fonokom probalt masoltatni kulcsot, aminek mar reg elveszett a kodkartyaja. Sehol sem tudtak. Allitolag azert mert a nyers kulcsot levedette a ceg, igy mas nem gyarthatja, mert beperlik a szabadalom alapjan. Persze ez nem zarja ki, hogy valaki forgacsol egyet, de nagyuzemeben biztos nem all rendelkezesre.

„… magunk is képesek lennénk sok jelenleg is védett kucsot másolni, a technikai lehetőség adott, a józan megfontolás szab itt határt a határtalan pénzéhségnek. A gondolkodni képes lakatos nem szán rá két-három munkaórát hogy kifarigcsáljon egy háromezer forintot érő kulcsot, mert egyszerűen nem éri meg neki vacakolni.”
(http://www.hevederzar.hu/jotudni/html/masolasvedelem.html)

Ez arra az esetre vonatkozik, ha a lakás tulajdonosa/takarítónő/babysitter/… kulcskártya nélkül akarná másoltatni. Más a helyzet, amikor egy betörő felkeresi a kedvenc lakatosát.

A cikk végén van egy lista a nehezen másolható kulcsokról. Ilyen fordulatokkal:
- „mellyel halandó lakatos nemigen rendelkezik”
- „Átlagos lakatos nem csinál ilyet”

Igen, és ÁL (Átalagos Lakatos) nem dolgozik betörőknek. Viszont egy vállalkozó, aki esetleg nem is kulcsokkal foglalkozik, de vannak megfelelő maró- és forgácsológépei, válságos időben, a bevétel növelése érdekében elvállalhat ilyen munkákat is.

Figyelj ahogy a gepkocsi tolvajokat ismero emberek is mondjak, semmilyen vedelem nem vedhet meg toluk, de mindig a kisebb szivast valasztjak. Tehat ha van ket haz, ami sok szajreval kecsegtet, akkor a rosszabbul vedettet fogjak kiramolni.

Egyebkent ha az ajto biztonsagi, akkor valoszinuleg meg sem probaljak kinyitni, hanem talalnak mas bejaratot: terasz, ablak, stb. Szuleimnel is a kicsi WC ablakon jottek be, valoszinuleg letraval egy gyerek, aztan belulrol nyitotta a terasz ajtajat (ami szinten eleg magasan volt, onnan leugrani veszelyes). Ma az en hazamban mindenen sok ponton rogzitett racs van, kivetel a tetoteri nyilaszarokon, szoval flexet is hozniuk kell legkozelebb vagy rohadt magas letrat.

A célom az volt, felhívjam a figyelmet arra, hogy sokan tévhitben élnek akkor, amikor azt gondolják, hogy a kulcskártyával másoltatható kulcs kulcskártya nélkül nem másolható. Legálisan nem, illegális igen. A hamis biztonságérzet nagyon veszélyes.

„ha van ket haz, ami sok szajreval kecsegtet, akkor a rosszabbul vedettet fogjak kiramolni.”

Az amatőr betörők ellen elég védelem. Van az az érték, amiért egy igazi profi megpróbál egy jól védett házba betörni. Legfeljebb az már nem egy átlagember háza lesz.

„Szuleimnel is a kicsi WC ablakon jottek be,”

Ez arra világit rá, hogy hiába veszel drága zárat, atombiztos bejárati ajtót, ha máshol könnyedén be tud jutni a betörő. Tehát az egész házat kell biztonságossá tenni. Anélkül a drága zár csak felesleges pazarlás.

„kivetel a tetoteri nyilaszarokon, szoval flexet is hozniuk kell legkozelebb vagy rohadt magas letrat.”

Régebben sokan úgy gondolták, hogy ők 4., 5.,… 10. emeleten laknak, hozzájuk már nem mászik fel senki. Így ha nincsenek otthon, akkor is nyitva maradhat egy bukó ablak a szellőzés miatt. Aztán egy sportos „brigád” másként gondolta ezt.

Ahogy fentebb is írtam: Ha valaki be akar törni, simán a konyhai ablak vagy az első emeleti ablak betörésével be tud hatolni a házba.

Nem a betörők ellen keresek a mostaninál jobbat.

Khmm.. Van pl. egy olyan celszerszam, hogy "zartoro" ...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

http://www.origo.hu/techbazis/20131108-egy-perc-alatt-kinyilik-a-gagyi-ajtozar.html

Szakértő úr szerint a chipes kulcs (amit fentebb is írtam) feltörhetetlen. Mondjuk ez 4 éve volt.