RPi backpowering mennyire para?

Sziasztok!

Van egy Rpi3-am. Erre rá van téve egy saját tápos külső HDD, illetve rendes microUSB tápján is kap áramot. Ez utóbbinak a forrása a kábelmodemem USB aljzata. Ez valószinüleg 0,5A -s.
Az image amit felirtam rá egy openmediavault ( https://sourceforge.net/projects/openmediavault/files/Raspberry%20Pi%20… ), magyarul egy debian.
A kábelmodem tipusa: http://www.pr.hu/doc/internet/Technicolor_TC7200_usermanual.pdf

Szinte biztos, hogy usb backpowering zajlik, mert úgy emlékszem hogy ha leveszem a microUSB tápot, akkor tovább üzemel. Ezen kivül a piros led néha villódzik egy kicsit.
De a fentiektől eltekintve ~1 hónapja üzembiztosan fut a történet. Néhány SMB-s kliensnek mennek 720/1080p -s streamek főleg, illetve néha egy kis Linux ISO torrentezés. Nem tapasztaltam lefagyásokat. Keveset tudok a backpoweringről, ezért kérdezem hogy veszélyes-e ez a fajta üzem?

Köszi!

Hozzászólások

Ereetileg úgy volt, hogy a pi2-3 esetén a backpoweringet kivédi az usb elektronika a pi-n. Aztán, ahogy variáltak a firmware-rel és kernelekkel, úgy tűnik, hogy mégis mintha vissz irányba is engedne. Viszont emlékeim szerint bekapcsolni nem tudod csupán backpowerrel (azaz rendes tápellátás nélkül), mert akkor még nem nyitott a visszaáram. Szóval a kernel kavar el valamit, ami miatt mégis megy később.

A pi1 esetén ez normális volt, hajtottuk is róla (aktív hub backpowerrel a pit és a perifériákat). A pi2-3 esetén az a para, hogy nem dokumentált, hogy viselkedik. Elvileg nagy bajt nem okoz, de gondolom nem feltételen segíti a stabilitást. Ha mindenképp ki akarod védeni, akkor esetleg egy rövidebb usb hosszabbító kábelén a tápot elvághatod (vagy leragaszthatod azt a pint), a földet ne. Úgy se a pi se a modem nem lesz babrálva és backpower sem lesz. Szabványosabb perifériákon diódával védik ki az ilyesmit.

Nem akarom feltétlenül kivédeni. Az üzemre most már majdnem egy hónap után azt tudom mondani hogy stabil. Engem az érdekel hogy kigyulladhat-e. Ha nem, akkor nem foglalkoztat tovább a kérdés.:)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Szerintem nem gond, viszont a modem felől jövő tápot lehet újragondolnám, mert nem biztos, hogy az onnan érkező túlfeszültséget képes tolerálni az rpi. Ezek a modemek nem arról híresek, hogy annyira stabil feszt adnának le.

Amíg nem váltottam le (teljesítmény miatt) a RPI3-mamat én úgy oldottam meg, hogy vettem egy külső tápos USB HUB-ot és arra kötöttem rá a HDD-t és magát a Raspberry-t is. Tehát az USB HUB tápjáról ment minden. Hibátlanul működött majdnem másfél évig kodi, plex, samba kombóval.

Kínai USB hub-ot ne vegyél legalább is az enyémet forrasztani kellett, mert a DC dugónak csak az egyik lába volt leforrasztva.
Inkább költsél rá többet és valami RPI által támogatott cuccot vegyél (így elvileg garantált a backpower mentesség is, emlékeim szerint) , a TP-LINK-nek elméletileg elég jó Hubjai vannak.

A backpower problémával én is küszködtem és ez tűnt megoldásnak.