Hálózat nyilvántartó és monitorozó rendszer, sokadszorra

 ( csfeco | 2017. október 12., csütörtök - 10:17 )

Sziasztok!

Tulajdonképpen sokadszorra írok erről a "Luca széke" projektről, de van egy lényeges változás: működik (legalábbis én használom).
Nincs teljesen kész, nem hibátlan, de használható. És talán a doksi is van olyan állapotban, hogyha valaki elolvassa kiderül mit tud, mire való (nem Nagios, nem Munin, és nem Zabbix, eléggé különbözik ezektől, ahhoz, hogy egyik se legyen a sok hasonlóság ellenére).
Azoknak lehet hasznos, akik hasonló hálózatot felügyelnek mint és, sok végpont, és nem csak szerverek.
Link: https://github.com/csikfer/lanview2
Egy kis segítség is jól jönne, talán most már több esély van rá. Ez nem igazán egy emberes projekt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Aztán szerinted mi a jó fenének akarnék onnan válogatni?
Mielőtt elkezdtem ezt írni, hidd el, hogy körülnéztem, és nem találtam kedvemre valót.
Most viszont miután van egy sajátom, amit átlátok, amit úgy alakítok, és azt rakok bele amit akarok (meg amire van kapacitásom), minek keresnék másikat ?
Ha érdekel olvasd el a doksit! Ha pedig nem érdekel, akkor ne foglalkozz vele, és ennyi.

Bocs, csak felületesen olvastam el, azt hittem megint keres valaki egy monitorzot :D

Fedora 25, Thinkpad x220

Bocsánat, a program dokumentációja a projekt fájlok között : https://github.com/csikfer/lanview2/blob/master/LanView2.odt?raw=true
A README -ben az API dokumentációra van link, amiből egy kicsit nehezebb kihámozni a lényeget.

Nem tudom hogyan kéne értékelni ezt a "Síri csend és hullaszag" jellegű reakciót?
Pozitívan : "Legalább nem fikázta senki.",
vagy negatívan : "Még csak nem is fikázta senki."?
Amúgy rejtett up.
Meg hogy általam értelmesnek vélt dolgot is hozzáfűzzek:
A program gondolata 11 éve született meg, és először PHP-ben készült el. A cél egy nagyobb kiterjedésűs hálózat menedzselése volt. Nagy számú végponttal (kb. 2000 végpont, 700 PC, 60 switch). Tehát nem a szerverek működésének a folyamatos ellenőrzése volt a legfontosabb cél, hanem az igen rosszul dokumentált hálózatban az eligazodás, adatgyűjtés, és egy használható nyilvántartás előállítása. Aztán még a PHP-s program kiegészült vagyonvédelmi funkciókkal. És persze egyre nagyobb gondot okoztak a tervezésekor elkövetett hibák (bár programozok közel 40 éve, ez volt életem első komolyabban adatbázist is használó programja).
Aztán megszületett az az elvetélt gondolat, hogy újraírom de most már C++/Qt alapon. Volt egy teljesen téves feltételezésem, hogy mivel szerintem egy hasznos hiánypótló rendszer, biztos beszáll valaki a projektbe, elég nagyot tévedtem. Annyi segítséget kaptam a munkahelyemen, hogy nem vegzáltak, ha erre fordítottam az időm egy részét. Amúgy totális érdektelenség (vagy ellenérdekeltség, nehogy már a nyúl vigye a puskát). Ma már más is látja, hogy hasznos, de a közalkalmazottak legtöbbje nem arról híres, hogy olyanba fektet energiát, amibe nem kötelező. Szerintem az egyik legfontosabb eszközöm a hálózatfelügyeletben, még így hiányos adatbázissal is (rengeteg adatot kellene manuálisan feltölteni, amire nekem még nem volt időm, más meg leszarja).

Doksit csak átpörgettem elég korrektnek tűnik. Valamikor szakítok rá egy kis időt és kipróbálom.

Síri csend és hullaszag van mert mindenki a blackpantheres témában trollkodik, most nincs idő ilyen szakmai dolgokra. :)

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."