Felmondás utáni papirok kiadása

Üdv,

Adott a helyzet, hogy az asszony pajtás felmondott a munkahelyén már lassan két hete.

Menetrend:
-felmondás benyújtása Május 21 (közös megegyezés). Ekkor közölték vele, hogy a felmondási idejét nem kell letölteni, a munkaviszonya azzal a nappal lezárult. Igérték, hogy szerdán megkapja a papirját. Aláirták a közös megegyezést (van belőle példányom) a fenti feltételekkel.
-Május 24: behivják, iratnak vele kézzel egy sajtpapirt, hogy vasárnap dolgozott utoljára, igéret hogy péntekre lesz papir
-Május 26: papir sehol, igéret, hogy hétfőre lesz
-Május 29: hétfő itt, papir sehol, igéret, hogy a héten lesz. A fizetését pedig a rendszeres utalással fogja megkapni 6-án (ez WTF?!)

A kérdésem, mit lehet ilyen esetben tenni? A probléma az, hogy az új munkahelyén addig nem tud kezdeni ugyebár, amig meg nem kapja a papirokat. Ennek hála 2 heti bére is kiesik.

Hozzászólások

Az új munkahelyen be lehetne jelenteni a kilépő papírok hiányában is.
Ha kukacos a könyvelő akkor persze egy kicsit erősködni kell.
--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről
43. Eljárás a munkaviszony megszüntetése (megszűnése) esetén
80. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.
(2) A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

A közös megegyezésnél lehet, hogy más, de arról nem találtam így hirtelen semmit. Gondolom szignifikáns különbség azért a napok számában nem nagyon lehet akkor sem.

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

közös megegyezés sem más. magára az eljárásra pont ugyanez vonatkozik. Utolsó munkában töltöt nap + max. 5 munkanap.

Ha ezt nem tartják be, akkor be kell ballagni egy munkaügyi hivatalba, és elmesélni a történteket. Ezen kívül az új helyen attól be tudják jelenteni, hogy a kilépő papírjai még nincsenek meg.

ilyenkor elő szokott fordulni, hogy a jóhiszemű munkavállalóval a felmondó nyilatkozatában aláiratják azt is, hogy "a felek egymással szemben mindennemű elszámolási-, dokumentációs- és fizetési közelességüknek eleget tettek" de szóban 2-3 nap türelmet kérnek, hogy tényleg kiadják a papirokat.

ha ez mégse következik, be a munkaügyi bíróság se tud szvsz mit tenni. (nemhogy a munkaügy - azok csak az'ondják h "tegyen feljelentést")

hihetetlen különben mennyire nincs szerződés-kultúrája az embereknek: az még hagyján h nem olvassák el; de nem is tudják, mire való az aláírás (saját példányt is aláiratnak); nem tudják, mit kinek ki felé van értelme tanusítani; melyik fél kit mivel azonosít; kinek milyen adatot van joga tudni; mire használható fel egy szerződés, stb.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

... igazad van. De ettől még messze nincs minden veszve, csak kicsit hosszabb az út.
A munkaügyi bíróságok általában munkavállaló pártiak.
A munkáltatónak tételesen bizonyítania kell tudni mind az átutalást mind az x y papírok kiadását-átvételét.
Szóval azt a "mindent átvettem" papírt pontosan ezzel a mondással hogy "2-3 nap türelmet kértek SZÓBAN, amit én megadtam SZÓBAN (gyk. ez egy új szerződés)" együtt meg lehet támadni a bíróságon. Mondván hogy nem tartották a szóbeli ígéretet - szóbeli szerződést. Ezzel okoztak x nap késedelmet, y forint dologi és nem dologi kárt (ha bizonyítható!).
Határozott fellépés esetén IMHO nem fog eljutni a bíróságig az ügy, hamarabb feladja a munkáltató.

--
Gábriel Ákos

Ha van írás arról, hogy a régi helyen lezárult a munkaviszonya akkor simán kezdhet az új helyén.
Amúgy az eléggé más, hogy "lezárult a munkaviszony" vagy "a felmondási idő hátralevő részére már nem kell bemenni".
A második esetben ugyanis a felmondási idő végéig él a munkaviszony - és jár a fizetés.

--
Gábriel Ákos

> az új munkahelyén addig nem tud kezdeni ugyebár, amig meg nem kapja a papirokat

Nope.

Lehet két munkahelye, akár kettő 8 órás is, ergó tök mind1, h megkapta e a papírokat, vagy kijelentették e.