PiCast Chromecast alternatíva RPi-re

 ( timi | 2017. április 23., vasárnap - 16:22 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"PiCAST turns your $35 Raspberry Pi in to a Chromecast"

vs. mennyibe is kerül egy Chromecast?
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Chromecast - USD35
Raspberry Pi3 - USD35
Raspberry Pi Zero (W) - USD10

Főleg, hogy picast nem kompatibilis a chromecast-tal, csak valami hasonló.

Amúgy 35 dolcsi a chromecast2 és 69 a chromecast ultra. Az előbbi 14-18eft közt kapható a környékünkön.

Trivialitás, hogy nem kompatibilis. Hasonló funkcióval ruházza fel a RPi-t. Mint chromecast alternatíva érdekel, ha van valakinek tapasztalata vele.

Szerintem inkább KODI + Kodi Remote. Évek óta ezt használom, van minden böngészőhöz plugin, és van Androidos app is (meg persze a beépített webes felületen is megy). Youtube videókkal teljesen jól működik. A telefonon levő lokális videók meg mennek DLNA-val.

Szerintem inkább annak lenne értelme, a tényleges Chromecast interfészt implementálna.

Tök jó dolog a Kodi Remote weben meg mobilon a Kore, de ahhoz pont fordított a felállás. Azaz androidos tv vagy android box vagy esetleg pc van tévére kötve és ott megy a Kodi. Ligthos távvezérlő a tévénél levő tartalomhoz.
Chromecast vagy PiCast pedig a kezedben levő tartalmat közvetíti a tévére. És nemcsak filmekről van szó, hanem például desktop tvképernyőre tükrözéséről.

A chromecast tud tartalmat átvenni vagy a megmondott tartalmat közvetlenül (html+css+js minialkalmazással) a netről szedni, esetleg képernyő tartalmat tükrözni.
A pi-cast meg egy url végére írt youtube videó id alapján el tud indítani a pi-n egy videólejátszást arra a youtube címre, ha jól értem.

A kodi-nak úgy hallottam van dlna módja, szóval azzal már mindjárt beljebb vagy, mint a pi-casttal.
Ja és a kodihoz való telefonos appokkal is át lehet küldeni megosztásként, hogy milyen online videót játszon.

Chromecasttal csak annyi problémám van, hogy wifi only.

Ezt mondd meg a nappalimban levőnek is, ami bizony hálókábelen lóg

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

külön lehet venni olyan tápegységet hozzá, ami egyben usb-ethernet adaptert is tartalmaz
https://support.google.com/chromecast/answer/6178505?hl=en

Meg lehet oldani kínai usb-s ethernet adapterrel is meg egy tápot támogató otg kábellel;-)

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

Linket tudnál rá adni? Én már rendeltem egy megfelelő chipset-esnek mondottad ebay-ről, de aztán kiderült hogy mégse olyan chip-es, szóval tuti terméket keresnék inkább.

Tippre asix chipsetes lehet a legesélyesebb, pl aliexpressen AX8872B 3-4 dolcsi körül. Persze türelmesnek kell lenni, nekem 50 napra jött meg ez:
https://www.aliexpress.com/item/USB-2-0-to-RJ45-Lan-Network-Ethernet-Adapter-Card-Asix-AX8872B-For-Mac-OS-Android/703848305.html

1-2 dolcsi pedig ebay vagy aliexpressen "USB Adapter Y Splitter Micro USB Male To Micro USB Female Host OTG"

Itt egy cikk róla
http://www.instructables.com/id/Connect-Chrome-Cast-Via-Ethernet/

Én mi box-hoz rendeltem, működik szépen, bár azóta átálltam 5GHz wifire :)

Köszi, ezt a kártyát megnézem. Érdekes hogy az ilyen (képen legalábbis így kinéző) kártyák ebay-en 3x ennyiért vannak...

USB Y meg minden cucc van, azt is rendeltem amikor rendeltem a hálókártyát, az jó...

Van az Ebay-en is csak keresni kell.

nem akrámilyen usb-lan-t keres, hanem asix chipseteset.
Az általad linkelt rd9700 chipsetes, ami hiába usb2-es, de annak a lassú módját tudja csak, amivel kb 3.5 megabites sebességre képes csupán. Vagyis a legtöbb dologra használhatatlan.
Az asix rendes usb2 módon megy és 94 megabites sebességet tud.
(Létezik persze usb2-es és usb3-as gigabites asix is. Az usb2 persze nem tudja a teljes gigabitet. Az usb3 már kihajthatja. De ezekhez újabb driver kellhet, ott már asix-ek közül is óvatosan kell kiválasztani a megfelelő chipsetet, hogy esélyes legyen speciálisabb eszközök lan adapterjeként)

Ja így már más. A korábbiakból csak az jött le, hogy android (és chromecast) kompatibilitás miatt kell asix chipset.

OFF:

te a chipsetet honnan látod a képből? Mert én az oldalon - noha igen hosszú - sehol nem látom ezt az infót. (Persze lehet, hogy még igencsak reggel van.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

A második képen szerepel a matricán, hogy model: ky-rd9700, már korábbról tudom, hogy ez nem csak modell név, hanem hogy ilyen a chipset is benne.
Persze benne van a pakliban, hogy nem teljesen azt árulják, mint ami a képen van... de ha eleve vacaknak tűnik, akkor jobb kerülni. Ritka, hogy vacak helyett jobb fajta legyen, főleg ilyen olcsón :)

USB3-as gigabites asix -es eszközökre is van ilyen biztos modellszám, ami garantálja hogy az van benne?

noname kínai kütyüknél semmi sem garantál semmit.
Usb3-lan -ból a AX88179 chipsetet mondják jobb kompatibilitásúnak,
pl ez https://www.amazon.com/UGREEN-Gigabit-Ethernet-Network-Adapter/dp/B00N8RB7JK
ilyet kell keresni. De persze utána kell nézni, hogy az adott eszköz kezeli-e a chipsetet.

Van ilyen az asztalomon is, szóval nem kell keresni, ez nem megy chromecast-tal.
Pont ezt regéltem korábban is, hogy a termék neve is ASIX volt, megrendeltem, megjött, kipróbáltam és nem ment. Ezért nem akarok _akármilyen_ random hálókártyát megvenni, hanem olyat keresek ahol bizonyítot az eladó _és_ termék páros.

Kb. két évvel ezelőtt vettem ugyan, de ez volt a link: http://www.dx.com/p/usb-2-0-10-100mbps-rj45-lan-ethernet-network-adapter-dongle-34691
Az, hogy most is teljesen ugyanazt szállítják-e, nem tudom.

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

Aham, én olyat rendeltem mint ami itt a fenti képeken szerepel (nincs rajta LED). Na ez nem ASIX8817x chip-es, bár annak hirdette az eladó. (Aki egyébként korrekt volt, miután jeleztem neki megváltoztatta a termék nevét/leírását és refund-olt.)

A lenti, leírásbeli képeken van egy LED a "doboz" oldalán, az már ránézésre is más termék, csak ránézésre a chipset-et nem tudom kitalálni.

sajna nagyon figyelni kell, hogy mikori az állítás, fél éven túl már lehet teljesen más termék van mögötte. Így szívtam meg én is elsőre, mikor egy webshopból vettem és már rd9700 gagyit küldtek olyan kinézettel.

Azaz RD9700 vagy miafene. Mondjuk ellövöm egy zero mellé, szóval kárba se ment.

A microusb-s ethernet eszközök általában támogatottak Androidon. A kínai gyártó is tudja, hogy ilyen eszközt az vásárol akinek mobilhoz kell. Persze a fent vázolt Y usb kábeles megoldásnál Chromecasthoz így plusz egy adapter kell.

naív vagy... a kínaiak bármilyen hülyeségek legyártanak és árulnak, amíg van rá balek.
Eddig a legviccesebb dolog, amit találtam: vga apa-anya adapter. Tehát ha ezt ráteszed a kábel végére, akkor 1 cm-rel odébb ugyanazt kapod, mintha nem teszed rá.

Te rendeltél már kínaiaktól vagy magyar webshopokból gyűjtötted be ezeket a keserű tapasztalatokat?
Mert korrektség valóban távol áll a magyarországi webboltoktól, eladják a szart is majd reklamációt nem fogadnak el.
A kínaiak ennek a mentalitásnak pont a fordítottját mutatják. Készségesen kicserélnek bármilyen terméket. Akkor is igaza van náluk a vásárlónak ha nem lenne igaza. Általában még ajándékot is küldenek a vissza-csomagban a kellemetlenségek és a postaköltséged miatt, amit persze csak odairányba kell megfizetned. Ha USB type-A csatlakozású ethernet eszközt vásárolsz előtte célszerű megkérdezni, hogy linux-kompatibilis vagy android-kompatibilis-e? Ha tévesen írja azt a kínai, hogy kompatibilis és nem az, akkor simán kicseréltetheted. Microusb-s ethernetnél pedig rá sem kell kérdezni előtte, teljesen nyilvánvaló, hogy mobilhoz vagy tablethez akarod használni. Ha nem kompatibilis automatikusan csere.

Realista, nem keserű :)
Mindig utána kell kicsit nézni, hogy ha valamit rendelek, akkor az jó-e, vagy túl szép, hogy igaz legyen.
Persze van ami eleve nagyon olcsó, ott belefér egy kis kockázat. Rengeteg olcsó kacatot vettem már kínából. Ha valaki túl naív, akkor sok átverésbe vagy semmire sem jó termékbe belefuthat. De kicsi odafigyeléssel azért sok jó kacatjuk is van.

Fentebb az rd9700 kapcsán persze nem csak a sebességel van baj, hanem pl win alatt sem plug and play, csak valami régi ócska drivere van, amit a netről kell levadászni. De persze android eszköznél is rosszak az esélyei.
De van olyan usb-lan adapter is, amivel mondjuk desktop win/linux rendszeren sincs baj, gyors is. De egy régebbi kerneles android eszközhöz túl új fajta, pl rtl8152b chipsetes esetén.

De van, hogy a támogatás is változik firmware update után, pl épp nézem, hogy a mi box -om múltkori update (android 6, 1007) óta már kezeli a realtek adaptert is. Mindhárom fajta megy vele (rd9700 6.5, asix 94, rtl 90 megabit körül). De pl közben 5GHz wifire váltottam és az is megy 80 körül, szóval mégis vezeték nélkül fogom használni.

Volt olyan tapasztalatod, hogy Linux kompatibilisként vettél valamit egy kínaitól majd nem működött és nem cserélte ki neked?

5GHz is addig jó még a szomszédság rá nem kattan arra is. :)

Volt egy-két eset, amikor valami használhatatlan volt vagy épp csalás volt. Ha értelmesen szólítjuk meg őket, akkor általában értelmesen kezelik a helyzetet. Persze kultúrális okokból is benne van az, hogy alkudnak, ígérnek. Vagy épp közbenjön egy hosszabb ünnep, ami után már nem úgy veszi fel a fonalat, mint ahogy egyeztünk. De csak minimális veszteségeim voltak. De nem is keresem a kockázatos helyezeteket.

Egyedül én vagyok 5Ghz-en itt még, de az AP eszközöm úgy tűnik kezeli a teljes 5-ös sávot. Szóval mégha minden szomszéd átállna, akkor is jobban férnék, mint 2.4-esen (13 sáv vs 25).
Egy dolog piszkál még, mások 200Mbps-t is mértek miboxszal AC wifin, szóval lehet ő viszont nem szeret minden féle konfigurációt, mintha visszafogná valami. Bár helyi hálóról nem próbáltam, lehet szimplán valami más miatt is overhead, amiért a 120as netet nem hajtja ki.

Nekem pozitívak a tapasztalataik a kínai eladókkal kapcsolatban. Csak nagy oldalakon keresztül rendelek mint Ebay vagy Aliexpress. Talán ez is számít. Az a vicces helyzet alakult ki mára, hogy sokkal biztonságosabb kínaiaktól rendelni mint egy magyar webshopból, ahol olyan gagyikat sóznak rá drágán a vásárlókra amiket ma már egy kínai nem vállalna be. :) Legkényelmesebb és legjobb persze az Amazon. Árban viszont nem mindig annyira jók.

Amelyik usb-s ethernet működik Android mobilon az Chromecaston is működik? Vagy ennél szűkebb a támogatott usb-s ethernet eszközök köre?

Nem tudom az android mit támogat, de a Chromecast fw elvileg egy adott driver-t tartalmaz asix 88xx chip-es kártyához. Gondolom az van a gyári google cuccban is.

A Chromecast firmware lényegében egy módosított Google TV, ami pedig Android+Chrome. Persze ez nem jelenti azt, hogy az Android linux kernele által támogatott összes eszköz be van fordítva a Chromecast linux kernelébe.

Ez így nem igaz. Lehet nem is android alapú a chromecast. Sokkal vékonyabb hardver van benne célszoftverrel, persze valamilyen linux kernel alapon.
Androidra azért nem lehet általánosságban mondani, hogy mit támogat, mert az is számít, hogy milyen kernel van benne és meghagyták-e benne a támogatást vagy kikapcsolták. Az asix nagyon régi és nagyon elterjedt fajta, azért nagyon jók vele az esélyek, mert mindenféle kernelben meg szokták hagyni.

Marvell Armada 1500 van a Chromecastban kétmagos Cortex A7 maggal, 512MB ram társaságában. Ennél szerényebb hardverű Android mobil is kapható a piacon.
Ami a Chromecast operációs rendszerét illeti nem kell találgatni:
https://blog.exploitee.rs/2013/chromecast-exploiting-the-newest-device-by-google/
https://www.theverge.com/2013/7/28/4565386/googles-chromecast-android-not-chrome-os
forráskód: https://drive.google.com/drive/folders/0B3j4zj2IQp7MZkplRzRvcERtaU0

szerk: naja akkor abból indultak ki. De a lényeg a szál elejéről, hogy nincs olyan általánosságban hogy "az android kernel", mint joker. Ebből is van 3.4-es, 3.10-es, 4.x-es... plusz a soc gyártók bele szoktak gányolni, hogy a saját eszközükkel menjen és az a gányolás nincs rajta más eszközökön. Tehát nem egységes, hogy milyen kernelt használnak, hanem a soc gyártón múlik, hogy mit támogat.

Itt valamit félreértesz. Kevered a blob fogalmát a proprietary kóddal. A Linux kernel GPL licence miatt ki _kell_ adni a gyártóknak a drivereiket. Természetesen vitatható egy blob hasznossága, de adott kernellel adott architektúrán működik más eszközön is. Hogy témánál legyünk, x86-hoz kötődő blob driveres usb-ethernet eszköz nem fog működni arm-os Android mobillal, hacsak valaki nem veszi a fáradtságot és ír hozzá egy normális drivert.
Másik, ritkábban felmerülő probléma, hogy néhány kernelverzió után már nem fog működni a gyártó által egyszer megírt majd leszart blob. De a korábbi kernellel továbbra is használható.
Android világban tevékenykedő gyártókkal egyébként jóval kevesebb probléma van. Itt nekik kell a Linuxhoz igazodniuk és nem fordítva. Már ha a piacon akarnak maradni. Blobok ugyan vannak rendesen, de hosszú ideig karban tartják ezeket.

Chromecasttal kapcsolatban csak azért merültek fel kérdések, mert egy usb-ethernet Androidos támogatottsága nem jelenti automatikusan, hogy a Chromecat Linux kernelébe is befordítják a támogatást. Például OUYA nem támogat semmilyen usb webcamerát. A kernelébe nem fordították be ezen eszközök támogatását. Egy Android mobillal simán együttműködő webcamera (bár ott meg minek?!) OUYA-n nem működik.

A Linux kernel GPL licence miatt ki _kell_ adni a gyártóknak a drivereiket.

Hát ja, kellene. Csak sokan nem teszik, mert nem tartanak a retorzióktól, mellesleg nem alaptalanul.

Anno a ZTE Blade készülék Linux kernel forrását hónapokig kéregették a ZTE-től, mire nagy kegyesen hajlandó volt zippelve egy DNS nélküli FTP szerveren 3 napig elérhetővé tenni. Szerencsére aki leszedte azonnal felrakta githubra, így elhárult az akadály a CyanogenMOD portolása elől.

De még ezernyi esetet lehet felhozni, ahol nagyon nehezen csikarták ki GPL kódokat a gyártóktól.

De végül meglett a forráskód, ami a gpl miatt legálisabb továbbterjeszthető és ma is elérhető. Ez a lényeg.

Ahogy latom nem csak az Apple szereti jatszani ezt az adapteresdit.

nem céljuk a vezeték :)
A chromecast ultránál nyomják jobban, mert ott 4K miatt már a wifi nem feltétlen megbízható. Annak az ára 69 usd...
Annyiért mibox is van, ami chromecast kompatibilis is. De azért nem minden cast szolgáltatás működik ugyanúgy, ahogy a sticken, talán a fejlesztők bénasága miatt is.

Sose értettem ezt a külön távirányító mizériát :) HDMI-CEC aztán jól van ;)
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nekem elég vegyes tapasztalataim vannak a HDMI-CEC-vel. Egyik kábellel ment a másikkal nem. Egy ideig mesés volt - hol volt, hol nem volt, aztán elromlott. Másik kábellel feléledt ...
Most éppen működik, az erősítő alapfunkcióit vezérli is.

Ha szar a kábel arról nem a HDMI-CEC tehet. Én is vettem már olyan kábelt, ami nem vitte, de normlis kábellel megy.

Itt most a vezetékes lan adapterről volt szó szerintem :)

A jobb eszközök meg tudnak cec-et és tudnak saját távirányítóval is működni.
Az eszközök és a tévék cec implementációja is nagyon változatos. Nem minden működik teljesen mindennel.

Nálam a tévé folyamatosan lenyomott gombnál másodpercenkent egyet ismétel cec-en, ami tök kényelmetlen. :(

A képernyő-tükrözés nem működik egyedül, de a saját tartalom lejátszása (DLNA-n) illetve az online tartalmak közvetlen "átvétele" viszont működik. WiFin, kábelen és Bluetooth-on is :)
Ha eggyel okosabb TV-m lenne, akkor a képernyő-tükrözés is menne (Miracast).

A "tévénél levő tartalom" pedig érdekes kérdés, tekintve hogy a KODI ugyanarra az internetre van rákötve, mint a telefon, illetve a számítógépek :)