Könyvírás hogyan

 ( bzs | 2016. december 10., szombat - 12:58 )

Sziasztok.

Könyvnyi kéziratom van valamiről, ami még fog bővülni. Jövő ősszel tervezem a kézirat teljes átdolgozását és bővítését, majd -- természetesen TeX-hel dolgozva -- a szedést is magam végezném.

Kérdésem nem informatikai.

Miben érdemes gondolkoznom?

-- magánkiadás vagy kiadó?
-- itthon vagy külföldön, mondjuk Erdélyben jelenjek meg egy nyomdánál igényemmel?

Egyelőre ennyi kérdésem van.
A tartalom egy útleírás, melyben sok helyen a magyar valóság felé egy görbe tükör is felállítódik vala. Egyes emberekről, szervekről, hatóságokról nyíltan írok, név mellőzésével, így magyar kiadó nem hinném, hogy kiadná szerzeményemet...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Erre való a fictionpress.com

Tippek:
- Számold meg mennyi pénzed van.
- Keress meg néhány nyomdát, és kérj egy árajánlatot a várható példányszám, oldalszám, formátum, kötés, papírminőség,… függvényében.
- Ugyanezt tedd meg néhány kiadóval is. Természetesen itt a tartalommal kapcsolatban is kell nyilatkoznod. És elvileg a végén ők fizetnek neked.
- Nézz utána a Print on Demand szolgáltatásnak is, tőlük is kérj árajánlatot. Itt is vizsgálhatod a külföldi kiadás lehetőségét. (Valaki korábban már a HUP-on is említett ilyen kiadót.)
- eBook

Megjegyzések:
- A kiadók között is vannak átverésre szakosodottak, így ha nagyon kedvező ajánlatot kapsz, akkor erősen csóváld a fejed.
- Normál esetben (Magyarországon) a könyv kiskereskedelmi árának kb. 50%-a a kiskereskedőé lesz. A többin osztozik a kiadó, a nyomda és a szerző. Tehát ebből nem sok pénzt fogsz látni, ha nem sikerül rekord mennyiségű példányban eladni a könyvet.
- Nem vagyok benne biztos, hogy minden nyomda/kiadó tud TeX-et fogadni, így eleve szűkíted a lehetőségeidet. Tehát nem biztos, hogy a fájl formátumát kell először eldöntened. Írom ezt annak ellenére, hogy én erősen LaTeX párti vagyok.
- A pdf formátum is járható út: Ekkor abból a feltételezésből kell kiindulni, hogy profi tipográfus/tördelő/illusztrátor/… vagy, nálad jobban ezt senki nem csinálja.

\tex csak a fordító, kimenet PDF, azt minden nyomda megeszi

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Nem feltétlen.

Lehet, hogy megeszi, de mivel nem erre találták ki, így lehetnek vele gondok.

Nem akarom reklámozni a céget, de például itt egy leírás, hogy szerintük milyennek kell lennie egy pdf-nek. Nem árt tájékozódni a kiszemelt nyomdáknál az elvárásaikról, nehogy a végén derüljön ki, hogy még sok munkád lesz az anyaggal.

Úristen! Ezek a kőkorszakban élnek. Menekülj, ha velük dolgoztatsz! :D

Nem dolgoztatok velük. Most nem a konkrét követelményeken van a hangsúly, hanem azon, hogy a „nyomdának jó a pdf formátum” kijelentés messze nem állja meg a helyét.

Tényleg nem mindegy, milyen egy pdf, ezzel tisztában vagyok.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Igen, ilyenekről én is hallottam. Amondó vagyok lépj be a XXI. századba és csinálj blogot. Azt könnyebb monetizálni. Esetleg csinálj/csináltass hozzá egy appot. Talán tördeld szét a kézíratot epizodikusra, hogy legyen friss kontent.
Célként lebegjen előtted a HUP. Iszonyat réteg téma és trey mégis el tudta adni, illetve mai napig elég jó forgalom van itt.

--
GPLv3-as hozzászólás.

A magánkiadással az lesz a bajod hogy magadnak kell marketingelned. Az hogy hol nyomtatják, majdnem mindegy (a mostani szokás hogy Kínában, ráadásul állítólag a könyvet hozó hajón van a nyomdagép, útközben nyomtatják), a kiadó elsősorban szerkesztői, terjesztési, marketingfeladatokat lát el.

Innentől kezdve a külföldi kiadásnak nem tudom, mi értelme lenne, ha magyaroknak, magyarul szól.

De ennek a szakértője a fórumon leginkább buki - évekig vezetett kiadót.

Ja és vigyázz, szvsz sok kiadó munkaszínvonala lényegében nem különbözik a magánkiadástól, kell a profi.

Igen, kínai kiadást ecseteltek nekem, hogy mondjuk egy nálunk 10000 ft/darab áron kiskerbe kerülő könyv Kínából 2000-ért megkapható.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

"Miben érdemes gondolkoznom?"

Először is: ki a célközönség? Várhatóan hány példány kel el? (Nem az a kérdés, te mennyit szeretnél eladni, hanem vélhetően hányan veszik meg. Ezt azért oszd el kettővel! Nem, hárommal! :)
Másodszor: ha magad adnád ki, rendelkezel-e ehhez vállalkozással? Tapasztalattal? (A topicból ítélve nem.)

Szóval célszerű egy print on demand kiadót keresned, ahol minimál költséggel elindulhatsz. Vigyázz, egy csomó ilyen csak saját tördeléssel hajlandó dolgozni, olyat keress, aki PDF-et is elfogad eredetinek.

Bónusz: Én pl. elég jó tördelőnek és szerkesztőnek tartom magam, van 25 év tapasztalatom, de nem tudok TeX-hel dolgozni. Te vélhetően profi vagy a TeX-ben. Mennyire képzeled azt magadról, hogy nyomdai minőségű, tipográfiai szabályoknak megfelelő anyagot tudsz összerakni? (Feltéve, hogy nem egy regény, kb. kenyérszöveg és fejezetcím stílusokkal.)
Ja, a kéziratot (és célszerűen a tördelt levonatot is) illik egy korrektorral átnézetni. Nem azért, mert nem tudsz helyesen írni, hanem mert tévedni emberi dolog. (Amúgy az emberek kb. 99%-a két oldalt nem tud leírni nyelvhelyességi hiba és nélkül, nem egy komplett könyvet.)
Valójában nem ártana egy szerkesztővel sem átnézetni, de azt jó magyaros szokás szerint mindenki megspórolja.

Célközönség felmérve évek óta egy honlapka által.
Minimum 3000 példányszámban gondolkodtam elsőre.
TeX-et én tanultam is. Vannak gyengeségeim benne, de ha azzal valamit meg akartam oldani, mindig sikerült.
Tipográfia külön tudomány, olvasok is róla folyamatosan.
Az anyagot folyamatosan lektorok néznék át, én így nevezem őket. a tördelés után is átnéznék páran.
Szerkesztő is véleményezné, de tényleg mindent magam szeretnék végezni. Hibák is lehetnek, bárki elkövethet ilyet, redundáns ellenőrzések, egyebek...
Szóval bonyolult.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Szerintem nézd meg a Typotex kiadót.
Ők TeX-hel szedik a könyveiket és a honlapjukon van információ a költségekről, egyebekről. Valamint foglalkoznak print-on-demand kiadványokkal is.

A tankönyveim kiadóját?
A Nagy Kék Latex könyv kiadóját?
Durva lenne. Nem a szakterületük, és valószínűleg nem lenne olcsó sem, de teszek majd ott is egy kísérletet, vállalva az elhajtást is.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Miért volna durva? Sci-fit is publikálnak.
Mellette üzemeltetnek ekönyv boltot is (interkönyv), ott megjelenni valószínűleg olcsóbb.

Nem tudtam

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Azért a folyamat messze nem annyi, hogy LaTeX-ben összedobod, a pdf-et beviszed, és már kattog is a nyomdagép...
Az általad elkészített nyers szöveget valakivel át kell nézetned (nyelvi, és tipográfiai szempontból egyaránt - nyugodj bele, így is marad benne sajtóhuba (sic!)), a könyvet magát meg kell tervezni (formátum, borító, kötés, illusztrációk, hozzárakva a példányszámot jön ki, hogy milyen nyomdai (és pénzügyi) hátteret igényel).
Utána jöhet a terjesztés kérdésköre, kinek, hogyan fogod eladni, a kiadó is árulja, vagy csak te, stb...

Ha gondolod, össze tudlak hozni olyannal, aki ilyennel foglalkozik.

Egy időben én is nézegettem a lehetőségeket. A probléma az, hogy ha rétegkönyvet írsz, akkor a nagy kiadók nem is állnak veled szóba, illetve
baromira lehúznak, és szerintem a XXI. században nincs is értelme ezzel küzdeni. 1000x célzottabban el tudod érni a célzott rétegközönséget.

A lehetőségeid: vagy print on demand, vagy pedig megfinanszírozod, és saját magad terjeszted. Én főleg külföldi cégeket néznék, mert sokkal-sokkal
olcsóbbak.

A magyar cégeknél bőven van lehúzás, olvasnivaló:

http://www.pannonscript.byethost11.com/index.php/cikkek-hirek-velemenyek/9-blog/54-a-pod-koenyvkiadas-es-amire-oda-kell-figyelni?i=1

Javaslom a Lulu.com-ot nézelődésre. http://www.lulu.com/create/books

Esetleg nezd meg őket is, magyarok: http://publio.hu/

____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Lehet, kicsit trollnak fogok tűni, de minek kinyomtatni? Miért nem jó txt vagy html fájl(ok) formájában terjeszteni? (vagy másként, valami fizetős módon... google play)
Csak azért mondom, mert mióta be van kötve a net (12 éve), azóta én egy darab könyvet sem vettem, meg rajtam kívül sokan vannak még így. Digitális formátumú könyvekért viszont már fizettem.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

> Digitális formátumú könyvekért viszont már fizettem.

+1

https://kdp.amazon.com/
http://www.apple.com/ibooks-author/