RAID 1 over network kerestetik

 ( plt | 2016. november 24., csütörtök - 11:59 )

Miután a hardver RAID kevés, a helyi teljes HA kialakítása nagyon költséges, szeretnék egy hálózaton keresztüli tükrözött mappát készíteni. Mivel új terület ez számomra, és sokféle megoldás kering, azok tanácsát kérem, akik már használtak valós üzemben ilyent.

Egy levelezőszerver tároló mappáit osztanám meg ily módon. A szerverek round-robin módon szolgálnák ki a kérelmeket.
Az olvasást mindenki a saját lemezéről, gyorsan végezné, új adat írását kellene csak szinkronizálni, de ez levelező szerver esetén nem olyan kritikus.
Elsődlegesen az érdekelne, melyik hálózati fájlrendszerrel érdemes ezt megoldanom, ami egyenrangú tükrözést tesz lehetővé úgy, hogy bármikor kieshet egy(-két) node a hálóból?
Második bökkenő gondolom az, hogy az osztott fájlrendszer felett a külön levelezőprogramok képesek lesznek-e párhuzamosan ütközés nélkül futni? Most a dovecot-ot használom, és nagyon meg vagyok elégedve a stabilitásával, teljesítményével, ezért remélem ilyenre is rávehető valahogy, de ha valakinek van ezzel kapcsolatos tapasztalata, azt is örömmel venném. (Mivel a tárolást már a dovecot végzi, az SMTP szerver implementációja nem lényeges, az minden gépen egyedileg, egymástól függetlenül futhat.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szerintem neked nem Raid1 Over network (drbd) kell, hanem cluster filerendszer, ami megfelelően kezeli a lock-olást...

Igen, valószínűleg cluster fájlrendszert szeretnék, a RAID over network csak funkcionális elnevezés részemről, hisz tükrözni kell az adatokat, mint egy RAID.

Az ilyen feladványokat az alkalmazás réteg felől indulva érdemes próbálni megoldani. Vagyis -- ahogy már elhangzott -- keress előbb alkalmazás szinten megoldást.

Üdv,
Marci

Ha RAID lesz hálózaton keresztül, akkor ajánlom figyelmedbe a DRBD-t és az mdadm --write-mostly --write-behind opcióit. De szerintem se ez kell neked, itt nem lehet közösen írni a fájlrendszert.

Inkább nézd meg ezt: http://pubs.gpaterno.com//2010/dublin_ossbarcamp_2010_fs_comparison.pdf

Ha a feladat csak a levelezes, akkor nem kell semmi osztott FS. A Dovecot tudja amit szeretnel:
http://wiki2.dovecot.org/Replication

--
http://blog.htmm.hu/

Húúú! Ez nagyon biztatónak tűnik! Okos ez a dovecot ...
Annyiban szomorú, hogy szívesen kitanultam volna, hogyan lehet biztonságosan hálózaton keresztül tükrözni fájlrendszert.

Jól látom, hogy ez csak két gépet tud szinkronizálni, hármat már nem?

A dovecot sajna csak a master-master kétgépes változatát támogatja egyelőre.
Ha valaki jártas a dovecot replikációban, mit gondolna arról a felállásról, ahol három gép (A,B,C) úgy lenne master-master replikációba konfigurálva, hogy A a B-re replikálna, B a C-re, és C az A-ra.
Működne ez?