Ubuntu OpenVPN Samba Share automatikus felcsatolása

 ( mraacz | 2016. november 15., kedd - 22:57 )

Sziasztok,

lehet, hogy triviális kérdés, de nem jutok a végére: Ubuntun szeretném, ha az openvpn kapcsolat létrejötte után automatikusan felcsatolódnának a távoli samba mappáim. Az OpenVPN-t jelenleg a NetworkManager kezeli, klikkelve indul. Úgy tűnik itt nincs olyan conf, amiben lehetne up paraméterrel indítani a felcsatoló scriptet. A cifs script egyébként működik, azzal simán felcsatolok mindent. Kényelmesebb lenne, ha a VPN kapcsolat kiválasztása és a kapcsolat létrejötte után automatikusan felcsatolódnának a megosztott mappáim és nem kellene a scriptet kézzel külön elindítanom.

(Nyilván lelkesen örülnék, ha a VPN kapcsolat bontása előtt amikor a NetworkManagerben klikkelek, lefutna a cifs kacsolatokat lecsatoló script is, amit most bontás előtt szintén kézzel kell futtatni).

Köszönöm, ha valakinek van ötlete.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Van egy --up és egy --down, bár a down a tun/tap lebontás után fut. Van viszont --down-pre, elég jónak tűnnek.

En ezt autofs -el oldottam meg.
Ez felcsatolja rogton, amint elerheto a forras, illetve ha megszakad, akkor egy timeout utan levalasztja, es nem hagyja ott logni. Normal mount eseten ugyanis elofordulhat hogy ha nem elerheto a megosztas, akkor kepes a ubuntu IO muveleteit fel percre is leallitani.