WAP 1.0 proxy, régi telefonhoz

 ( mba | 2016. október 6., csütörtök - 11:56 )

Sziasztok!

Szeretnék csinálni egy átjárót (saját webszerveren PHP-ben), ami régi (WAP 1.0-ás) telefonokra (pl. Nokia 6310i) biztosítana tartalomelérést, olyan egyszerű, szöveges adaton alapuló feladatokhoz, mint hírolvasás, időjárás, menetrend-információ, esetleg Facebook chat.

A honos mobilszolgáltatómmal most volt egy hosszú levelezésem arról, hogy már deaktiválták a WAP 1.0 kompatíbilis proxy-jukat és már csak WAP 2.0 támogatott, ami a 6310i telefonommal nem fog menni, mivel abban még nincs teljes TCP stack, így csak az UDP-n alapuló WAP 1.0 proxy-n keresztül képes internetelérésre.

Foglalkozott valaki mostanában ilyennel, illetve tud valaki ingyenes WAP proxy-t, ami viszi az 1.0-át?

Nem opció:
- Mobilszolgáltató-váltás
- Új mobiltelefon

Köszi előre is az ötleteket!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

up!

sub

up

subs

Kíváncsiságból megkérdezném, hogy akik subscribe-oltak a topikra, mire használnák a WAP 1.0-t?

Most nem használom semmire, de ha lehetne valamire, akkor kipróbálnám:-) Pl. valami fapad megoldás email olvasásra 6310i-n poén lenne.

64*96 pixelen egy élmény lehet levelet olvasni..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Szerintem, akit érdekel a téma, nem ezen fog problémázni.

Nem azt írtam, hogy élmény, hanem azt, hogy poén.:-)

A WAP 1.0 kompatíbilis, régi telefonok általában kétféle csatlakozási módot támogatnak. Egyik az adathívás (CSD), másik a GPRS. Előbbit idő alapján számlázzák, utóbbit forgalom alapján.

Az én szolgáltatóm a Telenor és több megerősített választ is kaptam már, hogy egyfelől, már nincs WAP 1.0 proxy (csak 2.0), másfelől CSD-n keresztül soha nem is fogok kilátni a netre, mert a telefon ilyenkor csak a WAP proxy-t látja (ami 2.0), és persze nincs is másik behívószámuk, amellyel kilátnék az Internetre. A GPRS tud online APN-re csatlakozni, így kilát a netre. Ígyhát az egyetlen lehetséges felhasználási mód jelenleg a GPRS => Külső WAP 1.0 proxy, Telenor esetén.

Azt szeretném kérni a téma iránt érdeklődőktől, ha nem sajnálják idejüket és energiájukat rá, próbálják meg kideríteni, hogy van-e működőképes WAP 1.0 infrastruktúra a Vodafone és a Telekom hálózatain, tekintettel mindkét csatlakozási módra (CSD, GPRS).

Tesztoldal (ami biztos, hogy működik): http://wap.elvira.hu/

Ha bejön az ELVIRA logó és/vagy a továbbdobó link, akkor működik. :P

Mióta T-re váltottam, nem próbáltam korábban. Most ami T-s beállításokat eddig találtam a neten GPRS-re, azokkal eddig nem sikerült csatlakoznom.

Most túl azon, hogy a hosszú levelezésben résztvevő kollégák órabéréből a Telekom valszeg egy Androidos telefont is hozzád tudott volna vágni 2 év maxos netelőfizetéssel...

Szóval, ezek a szolgáltatások amik ma futnak annyira bonyolultak szerintem a WAP 1.0-nak hogy gyakorlatilag nem WAP 1.0 proxy-t kell írnod hanem API klienseket. Én még emlékszem, hogy kellett chatelni WAP 1.0-n, meg hogy lehetett levelet olvasni, nem hiszem hogy annyira akarod te azt.

Ez segít téged?

http://www.kannel.org/download/1.2.1/gateway-1.2.1/

Ha nagyon kell, valahonnan talán tudok előásni WAP-kompatibilis webszolgáltatást amit mi írtunk, de hidd el nekem, hogy sz.pó, és sokkal-sokkal kényelmesebb valami jobb droid vagy akár egy 1-2 éves szifon, mint azzal szívni hogy egy hardveresen stabil, de archaikus rendszert próbálsz napi szinten használni.

Imádom a commodore 64-emet, de nem azon keresztül HUP-ozom.

Ha okostelóban gondolkodnék, már nyilván magam után dobattam volna egyet. :P

Értem, hogy nem touchscreen, nincsenek Messenger hangok, erőforráspazarló animációk, meg 10x-es forgalom overhead, mint az átküldött szöveg, de legalább elméleti szinten működhet. Egyelőre persze csak a lehetőségeket szeretném feltérképezni.

Az sem véletlen, hogy pont 6310i-re szeretném. Ez egy 12 éve kifogástalanul működő telefon. Mindössze akkumulátort és előlapot kellett cserélni, ami valljuk be, töredék ára egy Androidnak. Mindkettőt azért, mert már fizikailag sérültek, ami ugye főleg az akkumulátornál necces. Ha pedig nekem működik ennyi ideig, másoknak is működhet, nem csak pont egy ilyen típus, hanem hasonló is.

Kannel-t köszönöm, már megtaláltam én is. Egyelőre tesztelés alatt van. Saját WAP 1.0 proxy-t már fel tudok húzni vele és több-kevesebb sikerrel működik is. Természetesen nem mindegy, hogy egy WAP proxy-t is kellene üzemeltetnem, vagy csak a PHP gateway-t megírnom az általad is említett API-khoz.

De ez édesmindegy, a kannelt egy aws-en elüzemelgeted és annyi, gateway-t írni a messengerhez két nagyságrenddel nagyobb szívás minimum.

De az amúgy őszintén érdekelne, hogy egy WML 1.x kompatibilis protokollon hogy fogsz a 300-400 kontaktod közül értelmesen választani, hogy látod majd át a beszélgetéseket, hogy értelmezed a stickerként küldött smiley-kat (mert a másik fog küldeni, nem rajtad múlik) ésatöbbi.

A levelezésnél is volnának érdekes kérdéseim a threadelésről, de a messenger egy nagyságrenddel bonyolultabbnak tűnik, pedig használtam ICQ-t wap-on, tehát láttam már ilyen UI-t, csak akkor még ötjegyűek voltak az azonosítószámok, azaz szumma voltunk 10.000-en a világon aki tudta, milyen egy messenger-jellegű chat.

Ne szaladjunk ennyire előre. :) Ezek még mind-mind megoldásra váró problémák. ;)

Első megközelítés (elméletben): A fészbukozó adott napon legtöbbet azokkal kommunikál, akikkel előző napon is kommunikált, és ez nem 400 ember, hanem úgy 2-3, max. 5-10 ember. Ők nyilván benne lennének időrendben egy listában, ahogy a csilimodern Messenger-ben is lehet választani, melyikkel akarsz beszélni. Persze természetes, hogy nem lesz reszponzív UI, meg miegymás és jóeséllyel next/prev gombokkal tördelt lesz a lista, ahogy általában a WAP-os oldalakon. Ha a listában nem szereplő embernek akarsz küldeni üzenetet, az ő nevének első néhány karakterét benyomod egy form-ra, majd a rá stimmelő kontaktok neveit megkapod és választasz, melyiknek menjen az üzenet. Gyakorlatilag mint a Volán Menetrendeknél az induló- és célállomás kiválasztása. Ott 400-nál jóval több megállóhely közül választhatsz, mégis meg lehetett oldani értelmesen. Plusz egy beviteli mező és POST kör, ami megint valamivel több időt vesz el, mint touchscreen-en püttyögtetni, de változatlanul a funkcionalitás volna a cél és nem a kényelem. A sticker-ek lekonvertálódnak monokróm WBMP-vé, valamilyen értelmes, előre jól kikísérletezett pre-process után, hogy a formájuk és a kontrasztjuk legalább a felismerhetőségig megmaradjon.

hát közbe megnéztem a wapmail -t meg az icq2go -t, meg úgy a WML specit, nyilván én ergonómiával foglalkozom az elmúlt években és eszem ágában nem lenne 96x60-ra rávinni ezeket a ficsöröket...

Amúgy autocomplete nincs, best-match algoritmust csináltunk mi anno, beírtál valaminek a pár karakterét, elküldted, majd utána visszajöttünk a tippekkel, és kiválaszthattad, de ugye maga a WAP 1 protokoll nagyságrendileg 64kbps sebességgel pörög, sőt, egy oldal nem lehet több mint X kilobájt (telefontól függ, de X ált. < 10), a biológiai határértékek (1mp dialógus-válaszidő, 100mp reszponzivitás, 6mp unit taszk) nem változnak, azok genetikailag kódoltak.

A mienk egy foursquare volt gyakorlatilag, be kellett írni a kerületet (abból volt huszonpár, ugye), aztán két utca vagy térnevet, amiből tudtuk, minek a kereszteződésében állsz (házszám-kezelés nem volt az akkori google maps API-ban Budapestre), majd kiválasztottad a kategóriát (étterem, kocsma, mittom), kiválasztottál egy helyet, és mi közöltük veled, hogy ha az árnyékod 12 óránál van, akkor ahhoz képest milyen irányba kell elindulnod (meg hogy ez észak-kelet-nyugat-mittom), és ennyi és ennyi lépésre van (routing szintén nem volt).

Ez persze vicces volt, de most ez úgy zajlik hogy teló elő, foursquare-re klikk, kateg kiválaszt és már válogathatok a helyekben színes-szagosan, beépített GPS, színes képek, szöveges értékelések, stbstb, majd közli velem,melyik BKV-ra kell felszállnom és az mikor indul a legközelebbi megállóból.

Még a J2ME telefont megérteném (évekig használtam chattel, google maps-szel, gmaillel, multitasking-gal) de ha egy hetet eltöltesz egy gyors okostelefonnal (amire én 2012-ben váltottam, addig ment a J2ME) akkor rájössz hogy értelme nemsok.

Megint csak ismételhetem magam. Ez nem az ergonómiáról, a csicsáról, az eladhatóságról, vagy a profitmaximalizációról szól. Jó hogy nem már egy egyébként szabad és ingyenes szoftverek köré épült fórumon megtérülési elemzést készítünk, kezdve a Telenoros kollégák órabérétől, az én időráfordításomon át, az okostelefonok bekerülési költségéig.

Használtam már okostelefont, igaz csak néhány napig. Amire rájöttem, az az volt, hogy a célját tekintve nincs rá szükségem. Neked a 64kbps a kényelmetlen, nekem meg a 2 napos akku idő, a napfény túlvilágításához kevés háttérvilágítás, az 1-2 durvább leejtés utáni üvegtörés, vagy a szoftverfrissítésekkel jövő belassulások, változtatások. Nem egyformák az igényeink és nem egyformán értékelünk bizonyos dolgokat. Én szeretem ha valami elsőre jól működik és úgy is marad: nincs változtatgatás, újítgatás, növekvő alkalmazásméret, meg miegymás. Ezt az "élményt" adja meg a 6310i 12 éve. Nem indítottam volna ezt a thread-et, ha egy okostelefon opció lenne. Ki is írtam, hogy nem opció.

Egyébként, az én "biológiai" érzékenységem kb. 50 ms. Minden efölöttit erősen megérzek és ha egy alkalmazástól gyorsaságot és reszponzivitást várok, akkor a 100 ms már lassú (pláne az 1 mp) és a bloatware érzését kelti bennem, amiben a csicsába több energiát öltek, mint a hatékony implementációba. A folyamatos animációk szintén a "nem hatékony", "felesleges" és "zavaró" érzését keltik bennem. Hiszen a UI elemek végeleges állapotba kerülését azok a szó szoros értelmében lassítják, még ha egyeseknek ez élményt is jelent. A másik, ami egyébként idegesítő, hogy a kétszázezres Androidoknak sem valós idejű a touchscreen-jük, valamennyit mindig lagzik. Picivel jobb egy iPhone, de nem sokkal. Mindezeket csak azért mondtam el, mert szerintem korrekt kompromisszum az, hogy elfogadom, hogy a WAP-nak a 6310i-n nem lesz sem <50ms, sem <100ms reszponzivitása, de nem is várom el tőle. Egy okostelefontól elvárnám. Mindegy. Részemről én nem állok be az okostelefon sorba, helyette inkább foglalkozom olyannal, ami hobbi szinten is érdekel.

Úgy érzem, messze kinőttük a topik eredeti célját és értelmét, ami semmi több, mint, hogy létezik-e WAP 1.0 proxy (értsd: kellene-e VPS-t bérelnem, vagy mehetne a PHP gateway a már meglévő szimpla webtárhelyre). Ezt a topikot nem offolnám tovább az "okosteló vs. butafon" vagy a "van-e egyáltalán értelme" dologgal. Egyébként se szeretem, ha demotiválnak. :P Persze ezt ne vedd lecseszésnek. A problémák, amiket felvetettél valósak. De nem azt jelentik, hogy nincs értelme megoldani őket. Ha vannak ötleteid, javaslataid, további kritikáid stb. írd meg privátban, szívesen fogadom őket.