Halozat (a masik)

Hali,

van egy sajat dobozom, ami aramot rakni ki kabelre. A kabelt nem akarom fixen rogziteni, hanem valami dugos megoldasra gondoltam.
Ket fajta csatlakozasom lenne: 3 pin-es es 4 pines. Pont azert, hogy ne lehessen oket felcserelni.
A 3 pinesen 5 V szaladgalna, a 4 pinesen meg 230V. Amit idaig talaltam az olyan dugo csatlakozo volt, ahol az apa volg a doboz felol, igy kilogtak a tuskek. Na ezt nem szeretnem, mert barki meg tudja nyalogatni es ettol meg savanyu lesz a szajize. Tehat olyasmit szeretnek, ahol a doboz falara az anyat tudnam rogziteni, es a tuskek a kabelen lennenek. Nagyjabol 20-25 3 pinesre, es ugyanennyi 4 pinesre lenne szuksegem. Ezert az ar az elegge kritikus. Egy 10 euro/dollar /darab ar mar kilogna a koltsegvetesbol, annyiert mar inkabb beleforrasztom az egeszet.

Tehat ilyen csak forditva (mivel nekem a dobozbol jon a menyku, nem a kabelbol):

http://www.ebay.com/itm/1pcs-4Pin-Male-Female-Panel-Chassis-Harness-AC-…

Szerk.:

Ilyenem mar van! Csak boldogabb lennek, ha a doboz falara tudnam rogziteni az anyat!

Udv,
battila

Hozzászólások

Szia!

Nem vagyok benne biztos, hogy hálózati feszültséget (230 V) ilyen
csalakozóra kötni jót tenne az egészségnek.

Olyan csatlakozora gondoltam, aminek a specifikaciojaban szerepel a 230V, ennek szerepel a 110VAC szoval a megitelesem alapjan akar jo is lenne, de nem az a labai miatt.

De ha szerinted nem egeszseges, akkor van olyan javaslatod, ami megfelelne a kiirasnak? A 4 lab ugy oszlik el, hogy egyiken Nulla, masikon fold, a maradek kettore meg idonkent adnek fazist. Egy villanyredony van a vegen, es igy huzogatnam fel meg le.

Miért éppen relé, s miért nem triac? Épp aszinkron villamosgép triac-os vezérlését csinálom, mérem a napokban. Kell még a nagy du/dt-t csökkentendő egy soros RC tag párhuzamosan a triac-kal, valamint egy varisztor a túlfeszültségek miatt, szintén párhuzamosan a triac-kal. Egy 800 V, 25 A-es triac TO220 tokban 300 Ft alatt megkapható.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vagy miért nem szilárdtest relé?
Opto leválasztott, nullátmenet indításos. Örök darab.
http://arwill.hu/termekek/relek/szilardtest/
http://lomex.hu/hu/webshop/#/group/507/szilardtest-rele/page,0/fbtn,0/f…

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Magam részéről dobozból inkább csak vezérlőjelet adnék ki egy relének, "jelvezetéken" nem vinném a 230V-ot. Szeparáljuk el szépen egymástól a dolgokat.

Közbe megnéztem a refszámokat:

weid1498200000 HDC HA 3 FS 1498200000 1 864
weid1498100000 HDC HA 3 MS 1498100000 1 630
weid1498400000 HDC HA 4 FS 1498400000 1 953
weid1498300000 HDC HA 4 MS 1498300000 1 856
weid1497600000 HDC 04A ALU 1497600000 1 286
weid1206090000 HDC 04A TOLU 1M16G 2 978

Buttó bolti árak, de ha küldesz ajkérést a céges(!) mailomra adok kedvezményt.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Szerintem használj inkább IEC C14 E aka. számítógép tápcsatlakozókat a 240V-os részhez. Ha megtápolni akarsz valamit akkor az IEC anya megy a bobozra, Ha betápolni akkor meg apa megy a dobozra. Elektronikai szaküzletekben 500 és 1200 HUF között van az ára.
Erősáramú szerelésnél a szabály, hogy ahonnan jön a villany az mindig anya, és amibe megy a villany az mindig apa.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Amit idaig talaltam az olyan dugo csatlakozo volt, ahol az apa volg a doboz felol, igy kilogtak a tuskek. Na ezt nem szeretnem, mert barki meg tudja nyalogatni es ettol meg savanyu lesz a szajize. Tehat olyasmit szeretnek, ahol a doboz falara az anyat tudnam rogziteni, es a tuskek a kabelen lennenek."

Letezik C14 anya, hazra szerelheto kivitelben. Ilyen van a regi pc tapegysegeken monitocsatlakozo, es ups-ek kimeneti csatlakozojakent. Sot, letezik belole tombositett, 2, 3, 4 stekkeres hazraszerelheto valtozat is.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szamitogep tapcsatlakozot irtal, nalam ez mind 3 pines. A szamra keresve is csak 3 pineseket dobott ki az elso 10 kozott. De akkor ujra megnezem.

Legalabb 10-et kell raraknom a dobozra, igy a helyigenye is fontos.

Szerk.: Meg is van az elasott kutya:

IEC C14 E -t irtal elozoleg, az tenyleg a hagyomanyos amitogep csatlakozo, mig E nelkul mar a betonkeveros. Na akkora helyem nincz.

Nah, a tisztánlátásért, és az egszerűsítésért:
Mekkora helyed van amibe ezt bele akarod zsúfolni?
Mekkora áramokat akarsz kapcsolni fázisonként?
Mennyire kell fix telepítésűnek lennie a rendszernek?
Mennyire lesz a villanyrendr védett helyen?
Mennyire lesz fémből a villanyrendőr?

Életvédelmi szempontok:
Ha a villanyrendőrödnek nincs fémháza és beltéren van, és nem lehet a villany alatt lévő részeihez bepiszkálni, akkor megfelel a kettős szigetelésnek. Ez esetben elégséges a 3 lámpa fázisa és a 1 nulla. Ha fémházban van, akkor kell az EV, ergo 5 fázis kell.

CEE17 és as IEC C14 két külön szabvány. Az első 3 fázisú megtápláláshoz van kitalálva, a második egyfázisú háztartási készülékek megtáplálására lett kitalálva.

IEC C14 használata esetén lámpánként 3 aljzat kell, ugyanis a szabvány miatt nem kötheted össze vissza. Előnye, hogy gyorsan oldható, bolondbiztos és olcsó. Ha megunod a lámpákat, akkor mást is kapcsolgathatsz vele később. Annó elég sok diszkófény vezérlést építettünk ilyennel.

A CEE17 gyors és elronthatatlan összekötést ad lámpánként, cserévbe viszont nagy, bumszli, viszont az 50. kiépítés után is csatlakozó lesz.

240V és felette nem érdemes a mérettel játszani . Ahogy csökken a kábelek és a cucc mechanikai szilárdsága úgy nő az áramütés kockázata.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mekkora helyed van amibe ezt bele akarod zsúfolni?

Hely: van egy 4u magas rack-em, abba megy egy kabelrendezo, meg egy switch. A tobbi hely szabad. Szoval szerintem 2 u ;)

2U 600x450 -es rackben. De ez szerintem sok lesz neki.

Mekkora áramokat akarsz kapcsolni fázisonként?

Hmm, amennyit a redonymozgato motor felvesz. Meg meg kell neznem a leirasat, idaig meg nem akadt a kezembe. Gyors kereses utan ugy nez ki, hogy 1 ampernel nem lehet sokkal tobb.

Mennyire kell fix telepítésűnek lennie a rendszernek?

a terveimben az van, hogy minel kisebb helyet foglaljon. Viszonylag egyszeru az egesz tortenet: egy rpi, par gpio extender, relek, sorkapcsok. Ez azert elegge kompakt. A kabelek a szint egy reszere vannak kivezetve, igy mozgatva nem lesz, a rackben a helye. De ha szerelni kell, akkor nem akarok forrasztopakaval kabelezni. Ezert lesz a csatlakozo.

Mennyire lesz a villanyrendr védett helyen?

Rackben, dobozban.

Mennyire lesz fémből a villanyrendőr?

egyelore meg nincs dobozom, majd ami megtetszik, meg megbizhatonak nez ki, de ez meg a jovo zeneje. Egyelore a belsejet csinalom. A rack is csak most jott meg, nem kell kapkodnom.

A doboznak C14-es betapja lesz. Amit vezerelni akarok, az egyfazisu.

A kabelek 0.75-osok, azt hiszem az teljesen szabvanyos.

A 4 pin nekem sehogyse jön ki. 3 fázisnak (védőfölddel) kevés, egy fázisnak pedig sok. Ha vezérlést/kisfesz visszajelzést is vinnél, azt szerintem célszerű külön vezetékre és külön csatlakozóra tenni. Nem lesz olyan kompakt, de én ennyit bevállalnék.
A C13/C14 már bizonyított, arra van tervezve, itthon se drága szerelhető csatlakozót venni (és ezen remélhetőleg nem viccből van a CE felirat), a mindenféle "1000V/1000A" feliratú kínai termékekkel én vigyáznék.

A 4 pin: 1 fold, 1 nulla. A maradek ket lab meg az egyik a felfele ag, a masik a lefele. Ezeket kapcsolom relevel.

A kisfesz masik kabelen megy, a 3 pin-en., kulon csatlakozon.

A C13/C14 az szuper, de csak harom pin, es azon nekem a kisfesz megy! Ahol a 240V megy az a 4 pin. Olyan csatlakozot nem akarok hasznalni, amibe be lehet dugni mast is, mint ami tervezve van!

Ööö, nem kötekedés, de:

- redőnymozgató motor, egyik fázis a felfelé, másik a lefefé.
- Omron G3mb-202p ami 1x záró "kontaktusos" szilárdtest relé, 2A névleges terhelés.

Ugye nem szoftverből tervezed megoldani, hogy ne kaphasson egyszerre mindkét fázis áramot? Mert ha igen, abból csúnya dolgok lehetnek, nem tudom mennyire tolerálja a redőnymotor, ha valami szoftver hiba miatt egyszerre fel és le is hajtod :)

A másik:

Omron G3mb-202p datasheet?
"No overvoltage absorption element is built in. Therefore, if the G3MB
is connected to an inductive load, be sure to connect the overvoltage
absorption element."

A redőny motor az eléggé induktív terhelés, számolj vele, különben meglepetés lehet a motor kikapcsolásakor az induktív visszarúgásból.

Nem emlekszem, en irtam volna, hogy eguyik fazis felfele, masik fazis lefele? En ugy emlekszem azt irtam, hogy a maradek ket drotra megy a fazis: egyik drot felfele, masik drotlefele.

Elso korben nem az SSR kerul beepitesre, sot meg csak a masodik korben sem, talan sohasem. Egy tavlati terv, hogy a vegen tervezzek hozza nyakot, es ott talan azokat hasznalnam. De ez nem iden lesz:) Most Songle SRD-05VDC-SL-C releket fogok hasznalni.

Nem, nem csak szoftverbol akarom megakadalyozni, hogy egyszerre mind a ket ag kapjon menykut. A relekapcsolokhoz tranzisztorokat epitek be, igy ha az egyik ag kapja a jelet, hogy menjen, akkor a masik ag nem kaphat. Mar amennyire egy tranzisztorban lehet bizni. De ha ennel van jobb otleted, akkor szivesen hallgatom!

szerk.: a tranzisztor helyett jobb otletem tamadt: a releknek van NC es NO kimenete. Az egyik iranyt kinevezem fo iranynak, es a masik rele betapjat rakotom az NC agra. Ha a fo rele atkapcsol NO-ra, akkor az NC kinyit es a masodik rele nem kap aramot, hiaba kapna a vezerlojelet. Ettol fuggetlenul meg akar hasznalhatnam parhuzamosan a tranzisztorokat is, de a prototipusnal lehet, hogy meg kihagyom, hogy minel kevesebb hibaforrasom legyen, es a rele elegnek tunik nekem most.

Ha sima reléket használsz, akkor például megcsinálhatod, hogy redőnyönként két relé lenne, egy ami 1x záró érintkezős (NO), ezt bekapcsolod, ha valamelyik irányba akarod mozgatni a redőnyt, és ez után kötve egy másik 1x váltó érintkezős (NO/NC)relé, ami pedig az irányváltásért felelne, meghúzott állapotban az egyik, elengedett állapotban a másik irányba. Így biztosan nem tud egyszerre mindkét kimenet bekapcsolni.

Az SSR-el az a baj, hogy ott viszonylag macerás a NC kimenet megvalósítása ;)

Igen, az SSR-nek alapbol nincs. De ez tenyleg meg messze van! Az SSR-t azert szemeltem ki, mert zaj nelkul mukodik.

Az aposomnak volt valami baj a szivevel es megmutottek, kapott uj billentyuket. Amikor nalunk jart akkor az elso napokban idegesen kerestem a zaj forrasat, de utobb kiderult, hogy csak az uj szivbillentyi kattognak, en meg azt hittem, hogy valahol valami elektronika adja ki a hangot, vagy a csap csopog, ... Szoval ha az igy idegesitett, akkor lehet, hogy negyvensok rele kattogasatol keszen leszek.

Ezen a dupla relezesen elgondolkodom.

Egyáltalán nem biztos, hogy neki egyenáramú villamosgépen kell forgásirányt váltani. Inkább tippelek kondenzátoros aszinkron gépre. A másik gondolatom, hogy amennyiben az SSR váltakozó feszültség kapcsolására készül, úgy vélhetően triac a kimenete. Ebből következően, ha az egyszer begyújt, akkor begyújtva marad akkor is, ha a vezérlés megszűnik, egészen addig, amíg a terhelőáram megszűnik. Váltakozó áram esetén 50 Hz-en ez 10 ms-onként bekövetkezik, de egyenáram esetén nem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

SSR esetében a kölcsönös kizárás megoldható például úgy, hogy a bemeneteket antiparalel kötik. Egyszerre csak az egyik infra LED tud világítani, hiszen a másik épp záróirányú előfeszítést kap. Ugyanakkor zárlat ebből is lehet egy félperiódusig, hiszen megszűnt a vezérlés, de a triac vezet még legfeljebb félperióduson át, míg a másik már kap vezérlést.

Különben mikrokontroller IT rutinjába írt állapotautomatával tisztességesen managelhető ez, s nem lesz baj, csak igényesen kell megcsinálni. Figyelni a portok inicializálására, egy pillanatra se legyen illegális vezérlés, például akkor, amikor a port lábakat kifelé forgatjuk. Meg aztán kezelni kell a watchdog és brown out reset-et is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A program miatt nem aggodom, azt megoldom, valamennyire ertek hozza. A vas epites uj terulet, meg a villanyaszat.
Azonban mivel nem bizom annyira a vezerlo szamitogepben, ezert szeretnem tulbiztositani az elektronika oldalarol is.

Ebbol a szempontbol a relek sorbakotese (amit _Petya_ irt) teljesen jo megoldasnak nez ki.
SW oldalrol meg annyit bele tudok rakni, hogy x ms kesleltetessel valtok iranyt (aram elvesz, alszik x*10 ms-t, iranyt valt, aramot visszaad), senki eszre se fogja venni.

Na, megalmodtam: szoval ez lesz a megoldas [aram]->[rele aramkapcsolashoz]->[relez iranybeallitashoz]->[redony]

Nagyon tetszik ez a megoldas, azert is, mert agyalok rajta, hogy merjem a felvett arammennyiseget. Igy nem kell iranyonkent bearknom 1-1 merot hasznalnom, hanem eleg a ket rele koze raknom egyet.

Akkor mi az akadálya annak hogy ennek az anya részét beépítsd a dobozba? Túl nagy a doboz falvastagsága, és nem lehet úgy rátekerni a csavaros rögzítést? Ha igen, akkor beépítheted úgy is, hogy kívül legyen a teljes menet, és csak a többi része a dobotzban, pl epoxy ragasztóval beragasztva? (tehát a menet utáni "válla" még a dobozon kívül lenne, vagy a doboz síkjávan esne egybe)

Igen, ezt a taknyolas reszet akartam meguszni. Mert a menetes resz nem a doboznak szol, hanem az apat rogziti az anyara.
Tehat akkor ragasztanom kell a cuccot, mert ha egy akarmilyen vekony anyaval rogzitem, akkor csokken a "menetes-nyak-hossz". Bar nem neztem meg, hogy ez befolyasolja-e a vizhatlansagat/csatlakoztathatosagat. De este rapillantok, hogy esetleg mekkora turese van.

szerk: esetleg az anyakbol vaghatok le, esetleg a felet, es akkor tuti rahuzza, bar a vizhatlansaggal lehetnek gondok.

Lomex-ben superseal néven a csatlakozók között... Van 3-as és 4-es házas kivitel is, plusz krimpelhető tüskék/hüvelyek dughatóak bele.
Rögzítés, nem tudom, csak 5let.
Amúgy a korábbi linkelt képeken audió csatlakozók vannak.

Üdv: Feri

Az a probléma, hogy az ipari csatlakozó - még a legegyszerűbb is - nagyon drága.

Érdemes a rendszert két részre osztani:
1) Kisfeszültségű rész (230)
Fix telepítés.
Kábelek rögzítve.
Földelt burkolaton belül csavaros, vagy forrasztott/csavaros dugós kötések.

2) Törpefeszültségű rész (5)
A reléket az előbbi burkolat alá.
Kifelé csak a vezérlő vezetékek mennek. Erre választhatsz tetszőleges - akár a pc környékén előforduló csatlakozókat.

Az nem teljesen világos, hogy miért kell 230-at ÉS 5V-ot is vezetgetni. Értem: központ! Talán át kellene gondolni.