Szünetmentes kis szervernek

Fórumok

Üdv!
Mostanában nem néztem a szünetmenteseket.
Melyik szünetmentest javasolnátok egy kis Linux szervernek (kisvállalkozás, centos7)? (ha jól emlékszem: i5, 16GB RAM, 2*1TB HDD, 450W táp)
Minden szünetmenteshez adnak Linux-os szoftvert mostanában? Bár lehet hogy egy APC lenne jó és az apcupsd tudná kezelni a leállítást szükség esetén.

Hozzászólások

Azért ez jóval hosszabb téma, mintsem ez vagy az az UPS jó neked. Attól is függ h. mit akarsz.
Mi pl. az online UPSeket preferáljuk, gyártót direkt nem írok, van sok. Az egész szartól a nagyon jóig, nyilván az ára is így alakul. Egy középkategóriás online UPS-el jobban jársz mint egy prémium Line-interactive-al sztem.
Az apcupsd szép dolog, tök jó.
Viszont inkább abban gondolkodj h. mondjuk mit támogat a NUT.
Ott azért szélesebb a spektrum.

Szoktak adni linuxos szoftvert, de én még egyet sem láttam ami normális lett volna :) Leginkább arról szól h. "persze, van", aztán küzdjél vele mint a bizonyos disznó a jégen.

Hint: http://networkupstools.org

nekem ez van
maxoffice 600

kiváló, 3 szünetmentes aljzat, 1 túl feszes.
sorba kötöttem 2 -őt és kb 1 óráig elvannak:-D össz.ára 30 ezer lehet most

APC-t a legkönnyebb beizzítani, akár az USB-s verziót is. Bár a nut is elég sok mindent lekezel. Irodában eaton nv-2000 lett anno, azt viszi a nut szépen.

Nekem APC Smart-UPS 750-em van (SMT750I), apcupsd-vel beszélgetek vele - USB-ről konvertált - soros kapcsolaton át MODBUS protokollon. Az egész, cca. 50W-ot eszegető rackettyésemet úgy másfél órán át elviszi, ha kell. Most múlt 2 éves. Megbízhatónak gondolom. (Indifferens, de azért hozzáteszem: a platform nem Linux, hanem illumos.)
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Közben kiderült, hogy van már szünetmentes: Legrand UPS Keor Mulitplug 600 / 800 VA
A nut elvileg támogatja.
Van tapasztalata esetleg ezzel valakinek?

De mi a cél? :) Mert az nem derült ki... Safe shutdown? 0,5-12-x óra áthidalás? Nonstop áthidalás?
Nálunk egy APCsmart van, mögötte egy dízel aggregátorral ami múlt hónapban 8 napig vitt 42 szervert meg egy 20 fős support team-et. Ez is jó lehet, csak van akinek ágyúval verébre kategória.

Arra figyelj, hogy az aktív PFC-s tápoknak _lehet_ problémája ha négyszögjellel táplálják. Jellemzően nincs ilyen gond, de ha van akkor vagy lekapcsol vagy felrobban. ÉS ugye ma kb. mindenben APFC van.
Otthon én ezzel nem foglalkozok, sima back ups-t használok régen (durrant már el mögötte tápom, de annyira nem érdekel), a cégnél pedig APC Smart és iparibb jellegű cuccok vannak.

Ha csak az adatbiztonság a lényeg és "árérzékeny" a cég, akkor én felhívnám az SOS UPS-t, hogy mi a legolcsóbb felújított szinuszos UPS-ük, ami képes egy PC-vel kommunikálni. És akkor 1-2 perccel az áramszünet kezdete után server shutdown.
A kommunikáció a nagy kérdés, de ezt egy linuxos notival szerintem le tudod tesztelni náluk.

De lehet más cég is, ami foglalkozik ilyesmivel.

+sok

Én szerverek esetén úgy vagyok, hogy 45-60 percre gyúrok, és amikor az akksi 25%-on van, akkor kezdjen shutdownolni. Pl. eg ykomolyabb esxi és storage installáció esetén kell idő a szabályos shutdowhoz is.
Továbbá a túl korai shutdown-nal meg az a bajom, hogy simán visszajöhet az áram pár perc múlva, és ha mondjuk az áramszünet kezete után 1-2 percel már shutdownolni kell, mert csak annyit bírnak az akksik, akkor az nagy szívás, mert azért szervert újraindítani időőőő, valamint a kapcsolódó usereknek is okozhat szívást (el nem mentett dookumentumok, melyek alól kihúzzák a hálózati share-t, vpn usereknél szintén, stb.), tehát egy szerver leállítás-újraindítás nagoyn sok faktoros szívás tud lenni, kerülöm, ha lehet, s másnak is ezt javaslom.
Ha csak 15 peces UPS-re van pénz, akkor át kell gondolni, mert az nagyon kevés.