Csapda az ÁSZF-ben

 ( locsemege | 2016. március 8., kedd - 2:51 )

12.1.2.3 Egyoldalú szerződésmódosítás esetén az Előfizetőt megillető felmondási jog

Amennyiben a módosítás az Előfizető számára hátrányos rendelkezéseket tartalmaz, az Előfizető az értesítéstől számított 15 napon belül további jogkövetkezmények nélkül jogosult felmondani a határozott idejű Előfizetői szerződést. Ebben az esetben az Előfizetői szerződés felmondási ideje legfeljebb 8 nap lehet, a Szolgáltató az igénybe vett kedvezményeket a felmondási idő lejártáig jogosult felszámítani.

Ez a rózsaszínnél van, kiemelés tőlem. A baj az, hogy úgy rakják össze a díjszabásukat, hogy marha nagy alapdíj, nagyon nagy kedvezmény, így lesz piaci ár a végeredmény. A kedvezmények nélküli alapdíj több, mint 3-szorosa a végeredménynek!

Szerintetek ez rendben van így? Mert van ugye a szabályozó, s megfogalmazódott az az elvárás, hogy a fogyasztót ne érje hátrány akkor, ha a szolgáltató egyoldalúan szerződést módosít, azaz lehessen felmondani jogkövetkezmények nélkül a szerződést. Ezzel, tehát a jogszabály szándékával ellentétes konstrukciót alkottak, hiszen jogszerű felmondás esetén az eddig kifizetett összeg több, mint 2-szeresét ki kell fizetni, amelyet azért nem neveznék joghátrány nélkül történő felmondásnak.

Erről tud az NMHH? Vagy fene tudja, melyik felügyeleti szervhez tartozik a kérdés.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia! Ha van egy alairt szerzodesed egy szolgaltatonal x szolgaltatasra y osszegert, akkor azt a husegido alatt koteles azon az aron adni ami a szerodesben foglaltatik amit te mint szerzodo es o mint szolgaltato alairt. Ha ez a szerzodes szamodra hatranyosan modosul husegido alatt, akkor nincs az az ASZF tudtommal ami megakadalyozna az azonnali szerzodes bontasban jogkovetkezmenyek stb stb nelkul. Ha megse tudnal szerzodest bontani ilyen esetben, a felmondasi igenyt le kell adni a pontos korulmenyre valo hivatkozassal es azonnal panasszal kell elned! A panasz szon van a hangsuly aminek szerepelnie kell a leveledben/panaszkonyvben.
Az NMHH-hoz kell fordulni az ASZF miatt, ok ellenorzik, de ez mar jelentheto is be. Ha ezt lehetne igy csinalni, akkor minden szolgaltato arat emelne az elso honap utan kb a duplajara mint a beigert

Érdekel hogy mi lesz ennek a vége, majd írd meg.

Remélem, semmi, mert nem felmondásról van szó, hanem ismerősnek igyekszem segíteni, ő köti most a szerződést.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem ez a megfogalmazás minimum kétértelmű.

Mert ugye lehet úgy értelmezni, hogy a már korábban igénybevett kedvezmények összegét jogosult visszakérni, meg lehet úgy is értelmezni, hogy a folyamatosan igényelt kedvezményeket (amik ugye negatív tételt jelentenek a számlán) jogosult arra az időre is megjeleníteni ("felszámolni") a számlán, ami a felmondás és a szerződés megszűnése közöttt telik el (amikor ugye neki még kötelessége szolgáltatni, az előfizető meg még jogosult igénybe venni a szolgáltatást és kedvezményre is jogosult). Nyilván ez utóbbi verzióban igazából ez nem a szolgáltató joga, hanem az előfizető joga (és ezért a szolgáltató kötelessége), így a kitételnek semmi értelme.

Ja, tehát arra a 15 napos időablakra gondolsz, amíg ilyen esetben az előfizetőnek joga van felmondani a szerződést, meg az ehhez jövő 8 napos felmondási időre, amíg a felmondást követően él a szerződés? Az is majdnem 10 000 Ft lenne a konkrét esetben, de az a gyanúm, itt az összes eddigi kedvezményről van szó. Szerintem nem véletlen az az árképzés, hogy durván nagy alapárból igen negy kedvezménnyel jön össze a piaci ár, hiszen lehetne szimplán az is, hogy mondanak egy piaci alapárat, és meg is vagyunk.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Benne van, hogy jogkövetkezmények nélkül felmondhatod, innentől túl nagy vita nem lehet.
A kedvezmények felszámítása pedig jogi értelmezést igényelne szerintem. Mert nekem itt ez azt jelenti, hogy a kedvezményedet a felmondási időd végéig, a 8 napig még felszámíthatják, azaz figyelembe vehetik, és a felmondással nem billen át a dolog normál havi díjba automatikusan. Hogy élnek-e ezen "lehetőséggel", az már egy másik történet.
De nem vagyok jogász. De lehet, hogy az sem, aki ezt így leírta ÁSZF-be. :) Bár elvileg ÁSZF máshogy nem mehetne ki, csak ha jogász látta... Szerintem szimplán csak hülyén van megfogalmazva. Az ember a felszámítás alatt azt érti, hogy valamiért pluszban fizetnie kell, de szerintem itt arra gondolhatott a költő, hogy figyelembe veszik a kedvezményt, míg a szerződés meg nem szűnik.