Orange Pi Plus 2

 ( wallo | 2016. március 2., szerda - 12:34 )

Hello,
Van valakinek tapasztalata a tárgyban említett kütyüvel kapcsolatban?
Üdv, Zs.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Elvileg ugyanaz a H3 SoC van rajta, mint az Orange Pi Pc-n, így nem nagyon van hozzá normális szoftveres támogatás. A gyári rendszer 3.4-es kernelre épül, a 4.x kernelekből meg még mindig hiányzik az ethernet, HDMI, GPU, stb... támogatás.
Szóval attól függ, hogy mire akarod használni. Androiddal talán jó valami médiadoboznak.

A "gyári rendszer" alatt az oldalukról letölthető image-eket érted?
Ha azokkal minden ok akkor az nekem már jó lenne, nekem nem kell 4.x-es kernel...
~"linux desktop" célra használnám (email, web, office)
Motorola Lapdock-ra csatlakoztatnám...

"Elvileg ugyanaz a H3 SoC van rajta, mint az Orange Pi Pc-n, így nem nagyon van hozzá normális szoftveres támogatás."

Azért ajánlja Androidra mert azon van rendes videó driver. E nélkül webre manapság minden alkalmatlan. Meg a kernel is nagy eséllyel hegesztett.

Email, web, office-ra tessék NUC és hasonló mini desktop felé nézegetni szerintem, nagyon szépen mennek. A legolcsóbb Celeron azért ott sem atom.

A másik út pedig másodkézből egy márkás gép.

Akkor x86-os cuccot akarsz szerintem. Ez alapvetően hálózati kapcsolattal rendelkező embedded készüléknek való (ahogy az RPi is), esetleg médialejátszónak (de a driver probléma miatt arra is inkább másmilyent érdemes)...

A Motorola Lapdock-nak akarok adni még egy esélyt (most egy MK802-vel használom).... (ezért a linux támogatottság mellett a méret is lényeges, illetve a több RAM/Flash miatt szimpatikusabb a Pi-nél...)

Miért nem veszel inkább egy olcsó androidos tv boxot? 35 dolcsitól vannak, abból is van h3 chipsetes. Esetleg az mk808b plus, ami szintén 35 dolcsiról indul és amlogic chipsetes, mint az odroid c1+. De vannak már újabb chipsetesek is, amik az odroid c2 soc-jára épülnek. Gyári működő android és ha szerencséd van még jól is használható.

Igen ez volt az első verzió, csak az OPi+2-kicsit többet tud, hasonló áron, és ha az oldalukon található image-k stabilan futnak, akkor több mindenre jó...
Igazából azt szerettem volna tudni, hogy használ-e ilyet valaki vagy csak lehet kapni....

vadász-vadász...

az orange pi pc-m a dobozában várja, hogy a h3 támogatása bekerüljön a mainline kernelbe... linux alatt amíg csak minimális elvárásaim vannak, addig elmegy. De a nagyon régi kernel miatt újabb distrók is problémáznak. Androiddal még egyszer sem sikerült érdemben használni, mert lefagy.

Linux desktopra meg úgy képzeld el, mintha egy régebbi 4 magos procis pécébe tennél 1-2GB ramot és egy s3 trio videokártyát. Nem, ez nem jót jelent, hanem problémákat.

Ha armos cuccot akarsz, akkor olyat válassz, amire újabb kernel is van, ami nem 4 éves. Meg nem árt, ha van hozzá valamennyi hivatalos támogatás. Anélkül csak levélnehezék lesz belőle.

Nekem Orange Pi Plus lett véletlenül (PC helyett). Videóval kapcsolatos részekről nem tudok nyilatkozni. A Cubietruck helyére tettem be próba gyanánt. MPD, minidlna és rtorrent futott rajta. Az rtorrent havonta 1–2 letöltés végzett, tehát az sem volt nagy terhelés. Viszont ha nagyobb mennyiségű adatot másoltam a rádugott merevlemezre, akkor hajlamos volt túlmelegedés miatt leállni. Így egy ideje nem használom, de egy hete megrendeltem a hűtőbordákat. Ha megérkeztek, akkor azokkal is teszek egy próbát. -> Ha megrendeled, akkor azt javaslom, rendelj hozzá hűtőbordákat is.

A honlapjukról letöltött ubuntu vividdel használtam. Telepítés előtt el kell olvasni a README-t, és a megfelelő linkeket létre kell hozni, hogy a felbontás, és a board típusa stimmeljen.

Az Orange Pi Plushoz nem találtam tökéletes házat. Van amit úgy árusítanak, de a fényképek (és a hozzászólások) alapján, a csatlakozók környékén meg kell egy kicsit faragni. Ha házat választasz hozzá, akkor mindenképpen alaposan nézd meg a rendelés előtt, mert érhet meglepetés.

Szubjektív: Ha venni akarnék ilyet, akkor vagy a Raspberry Pi 3-t, vagy az Odroid-C2-t választanám.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Hűtőborda nem probléma, az Odroid az ára miatt, a Pi_3 a "kevesebb" HW miatt (memória,flash) nem annyira szimpi... Video része nem annyira lényeges, illetve akkor Androiddal használnám...

az odroid árával mi a baj? A c2 40 dolcsi + szálláítás (9 usd?), míg az opi plus2 52 dolcsi körül van szállítással. (adó mindkét esetben hozzáadódhat)
Az odroidhoz 3.14-es kernel van és működő oprendszer, támogatás.

Akkor én benéztem valami 135 USD-t láttam valahol a C2-re....

Illetve nincsen rajta WIFI!

Igazából azért indult a topic, hogy ne nehezéket vegyek, és ha már valaki szív (-ott) vele, és van GYAKORLATI(!) tapasztalata akkor abból okuljak..... :)

Ugyanazok az imagek vannak az orangpi pc-hez (nekem ilyen van), mint a plusz 2 -höz, csak a hardver leíró script.bin más alattuk (pontosabban ezt kell cserélni a megfelelőre, hogy adott eszközön működjön)
A hivatalos orangepi fórumon lehet olvasgatni még több tapasztalatot. De gyakorlatilag egy két külsős ember által tákolt rendszer van hozzá, a hivatalos imagekből van ami nem is igazán működik.

odroid c2
http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php
orange pi plus 2
http://www.aliexpress.com/store/product/Orange-Pi-Plus-2-H3-Quad-Core-1-6GHZ-2GB-RAM-4K-Open-source-development-board/1553371_32516755321.html

Egy usb wifi adapter 2 dolcsi alatt van (valsz realtek)
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=usb+wifi+nano&_sop=15

Androidon más készülékek moddolt képét is próbáltam, nekem mind fagyott. Talán jobb minőségű tápkábel kéne, vagy nagy méretű hűtő. Linux alatt legalább működik az órajel leszabályzás némelyik imagen, és ott nem fagy le túlmelegedéstől. Éppen azért akarlak lebeszélni az orange pi-ről, mert nagyon gyenge a gyártói támogatás hozzá. Szóval pár hét szívás után esélyes, hogy nehezéknek fogod használni, vagy valami erősen kompromisszumos használat mellett kötsz ki.

A 3.4-es kernellel akartam beüzemelni it9135 tunert, de ott az újabb 15.04 ubuntu nem passzolt a régi kernellel és nem tudta a tuner firmware-t betölteni. Az LTS ubuntunál már sikerült a betöltés, de ott meg a fekvő usb portok csak 1.1 sebességgel mentek (tudott keresni a tuner, de 5ös pidfilter miatt használhatatlannak bizonyult), az álló elvileg 2.0-ával (ezen ki lehetett kapcsolni a pid filtert, de nem tudott hangolni, talán a régi bugos driver miatt a 3.4-es kernelben).

Szóval még a hardver leíró fájl is lehet hogy hibás, vagy cserélgetni kell. A plus 2 esetén, ha jól emlékszem nem függetlenek a kivezetett usb portok, hanem belső hub-on közösek.

Végül új tápkábellel elindult az alap android rendszer is, amit a gyáró gányolt hozzá.
Egy nagyon optimalizálatlan és döcögös rendszer.

Ma láttam egy érdekes kis videót az opi zeroról. A készítőnek vannak más boardokról is érdekes videói.
https://www.youtube.com/watch?v=MzxLYGWQddA

A h3-asokról meg az armbian fórumán találtam egy jó összegzést. Hát nem éppen tökéletes. Arra külön érdemes figyelni, hogy melyik kernel változatnak mi a bánata:
https://forum.armbian.com/index.php/topic/1351-h3-board-buyers-guide/

Nem is azért írtam a hűtőbordát, mert problémás lenne a beszerzése. Hanem azért, mert szerintem hűtőborda nélkül használhatatlan. Gondos tervezés esetén már gyárilag szerelnék a hűtőbordát a processzorra és a memóriára. A hálózatról merevlemezre írás nem egy túl számításigényes feladat. Mi lenne, ha ténylegesen megdolgoztattam volna a processzort?

Kiegészítés: Azon sem lepődnék meg, ha a fentebb írt Orange Pi PC fagyás oka is a túlmelegedés lenne.
-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Ok,sikerült lebeszélni róla... :)

Nem sürgős, várok valami stabilabb cuccra....

Köszi a tapasztalatokat!
Üdv, Zs.

Ui.: Most esett le a vadászos poen..... :)

Szia
Nekem Orange Pi PC Plus van, szeptembertől használom, eddig semmi komolyabb bajom nincs vele. Azért ezt választottam, mert 1GB RAM van benne, és WIFI. Próbaképp feltettem rá az armbian desktop változatát, csont nélkül ment vele, és a HD filmeket is simán lejátszotta. A proci valóban hajlamos túlmelegedni, erre a Firefox 1x-edik ablakának megnyitása után jöttem rá... Jelenleg az armbian server verzió fut rajta, mindenféle érzékelőkkel bekanócozva... Ehhez a szinthez viszont nem kell hűtőborda, így is normál a hőfok.
Ahogy néztem az ORANGE verziókat, akinek nincs szüksége sata csatlakozóra, annak ez az ideális választás.

En egyszeruen korlatoztam a CPU maximalis orajelet 900Mhz-re, igy nem melegszik tul hutoborda nelkul sem.

Hello,
Köszi az infókat, végül nem vettem még semmit, az Odroid C2-t is nézegettem de szerencsére sikerült lebeszélnem magam, egy elkapkodott vásárlásról... :)

Ha videózni kell, akkor időnként kifogni 20-30 dolcsi közt amlogic s905 és s905x boxok közül valamit. Olyan procija van, mint az odroid s2-nek, az olcsóbban 1GB ramosak. LibreElec-kel szépen mennek.

"a HD filmeket is simán lejátszotta"

mivel játszottad le?
Buildeltél vlc-t?
https://forum.armbian.com/index.php/topic/1129-h265/?p=8789

Szia,
A kedvedért előkotortam azt az SD kártyát, amin a desktop verzió volt, és most ezen vagyok belépve.
Nem kellett semmiféle hókuszpókusz, az alapértelmezett mpv Media Player volt a lejátszó. Most kipróbáltam újra, simán usb kulcsról is lejátsza a filmeket (az igaz, hogy ilyenkor fűtőtestnek is jó :-) a proci )
Mielőtt kérdeznéd: uname a-
Linux orangepipcplus 3.4.112-sun8i #14 SMP PREEMPT Wed Sep 14 20:29:31 CEST 2016 armv7l GNU/Linux

Hello,
Mekkora hűtőborda van rajta, ha van? (tudom gyárilag semekkora...)
Illetve az érdekelne még hogy kb. milyen x86-os gépnek "felel meg" nagyságrendileg szerinted (firefox, openoffice, stb. futtatás terén..)
(Most ezt nézegetem: Orange Pi Plus 2E H3 Quad Core 1.6GHZ 2GB RAM, 40USD szállítással. :)

Szia,
Én nem a desktop verziót használom, hanem a server image-t, mert tele van aggatva szenzorokkal, meg vezérlő relékkel, így ehhez nem kell hűtőborda.
A Desktop verziónál, mint korábban is írtam, már a Firefox sokadik ablakánál is erősen melegedett, sőt volt, hogy le is fagyott, de egyértelműen a túlmelegedés miatt.
A sebességet nehéz összehasonlítani... A StarOffice, a böngésző, a filmek megnézése használható sebességen fut, én saccolnám egy P4-es teljesítményéhez, pláne, hogy ezen SD kártyáról megy minden, de még így is használható.
Ha már 40$ rászánsz, akkor inkább málna, mert ezek(összes Orange PI ) nem Win10 kompatibilisek.

Szia Diego!

Nekem is Orange Pi PC Plus van, de én sehogy sem tudom használni. Nem tudok oprendszert a TF kártyára installálni. A személyes segítségedet szeretném kérni, mert már "mindent" kipróbáltam, de nem megy.
Kérlek, hogy ha tudsz segíteni privátban folytassuk!

csapatti@gmail.com

csaba

hallottatok róla, hogy már létezik orange pi zero plus 2 is? :D

+H3 soc
+TF card reader
+8GB EMMC flash
+wifi+BT
+HDMI
-1 USB 2.0
-micro SD card reader
-ethernet

a weboldalon nem, csak az ali-n lattam.

megjelenhetne már a pi3A, kb ilyen tudásra és árra számítok, csak jobb támogatásra.

fórumukon van topicja
http://www.orangepi.org/orangepibbsen/forum.php?mod=viewthread&tid=2585&extra=page%3D1