Melyik programverziót választod x64/x86?

 ( zslaszlo | 2016. február 7., vasárnap - 11:21 )

Szóval hogy is van ez? 64 bites oprendszerre 64 bites vagy x86-os programot? Ez alapján gondolkodtam el: http://hup.hu/node/145519
Többen is írták, hogy nem a 64 bites programot választják az x64-es oprendszeren. Mi alapján dől el, hogy melyik programverziót teszitek fel? 64 bites Linuxot nem használtam még, de ott is ez a helyzet?
Segítsetek nekem rendet tenni a témában.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia.

Én általában 64 bites programokat rakok fel, de használok 32 bites libeket is. A 32 bitet azért használom, mert vannak olyan programok amiknek kell. Ezért használok multilib rendszer. Nagy teljesítményű gépre nem érdemes 32 bitet használni mert visszafogja a gépet.

Linuxon a helyzet: Mivel csomagtárolóból telepítek lényegében a rendszerre bízom mi kerül fel (ez lényegében szinte minenből a 64 bites verziót jelenti). Ha úgy kell letöltenem valamit, akkor is a 64 bites verziót keresem, és csak azt rakom fel 32 bitesből, amire különösen jó okom van (pl nincs 64 bites)

Linux-on alapból azt teszi fel, amit kell, külön köröket kell futni ahoz hogy 32 bites programokat tegyél 64 bites rendszerre.

Windows-on nem gondolkozol ezen csak nagyon speciális esetben, ahol a 64 bites program hoz valami plusszt.

Path of least resistance...

Ugyanennyi erővel minden pluginelhető program gondot okoz, ha a plugineket nem írják meg x64-re is...

talált, süllyedt

Én 64 bites gépre 64 bites OS-t és arra 64 bites szoftvereket teszek - ha tehetem (olyan verzió) - "abból baj nem lehet!" alapon. Persze, a már említett plugin problémák előfordulása esetén lehet baj, ilyenkor kénytelen-kelletlen lehet, hogy visszaállok 32 bitre.

DE, van ismerősöm, aki szisztematikusan 32 bites OS-t rak a modernebb gépekre is, ha épp csak 4GB RAM van bent, illetve 64-es OS-re is 32 bites programokat, mer "az a program nem használ 4GB-nál több memóriát". Azért kétlem, hogy a RAM-mennyiség kezelésén kívül más különbséget nem jelentene a 2 verzió!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A RAM sem lehet gond, ha PAE kernelt használ az ember. Másfelől viszont én mindenhova 64 bites OS-t teszek, egyedül a live-omat csinálom 32 bitesre, de annak meg az az oka, hogy valódi 32 bites gépen is legyen esély arra, hogy elindul.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

64 bitesre 64 bitest. Ha kell ra valamibol 32-es, akkor a hozza tartozo 32-es libekkel (Skype).
Nem csak a cimtartomany elonyos, hanem az esetleges 64 bites utasitasokat nem kell 32-esekbol osszerakni, tobb altalanos celu regiszter all rendelkezesre, es a 32-esekbol is minden ott van (nem kerdes, hogy egy adott utasitas van-e rajta, es ezt a fordito is tudja elore).
Regi jatekokhoz van meg egy 32 bites XP-m, de ott inkabb a visszafele kompatibilitas szamit, nem a sebesseg (nem hiszem, hogy az i7 keves lenne barminek, ami 10+ eves).

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Hosszú évek óta 64 bites Linuxot és hozzá alkalmazásokat használok. Nem szeretem megtörni a rendszer konzisztenciát 32 bites libekkel, nem is jellemző. Ha kétévente egyszer szükségem van Skype-ra, inkább Virtualbox.

Windows alatt nem tudok a felhasználóimra ennyire jól vigyázni. Sok esetben 64 bitesként van megjelölve pl. az Intel illesztőprogram, aminek egy része nyilván az, de pl. a UserUI része már nem az. Vagy az Avast.. Így szépen tele van aggatva a feladatkezelő exe *32 sorokkal.

Mindenképp igyekszek a rendszer architektúrájának megfelelő alkalmazásokat használni. Lehet, hogy nem lesz szükség arra a plusz megcímezhető memóriára, de jobb érzés.