UPC privát IP-t adott?

Ma reggel észrevettük, hogy nincs internet. Újraindítottam a wan-t az OpenWrt-s routerünkön, és ekkor tűnt fel, hogy a 192.168.0.10 címet kapta (majd később ezt a címet jelentette be no-ip-re is). UPC a szolgáltatóm. Most akkor ők is elkezdték az amit a Telekom? Tud erről valaki valamit?

(Az IPv6 WAN-hoz valamit kiírt a router, de nem tudom, hogy az előtte is ott lett volna)

Előre is köszi!
Most nem vagyok otthon, és mivel a no-ip-m is el van kefélve, így nem tudom megnézni.

Hozzászólások

Nekem ilyet telekom router csinalt, amikor nem tudott felmaszni a KTV-s halozatra (szinten ujrainditas utan, szinten "nem volt net" miatt), lehet hogy a kovetkezo ujrainditas utan megkapod a public IP-t

Ha kaptál IPv6 WAN címet, akkor átraktak DS-Lite-ra, és ahhoz csak privát IPv4 cím jár.

Az IPv6 topicban már többször jól le lett rágva ez a csont.

Ugyanez a probléma van tegnap óta nálam is.
A "bridge mode" is eltűnt a beállítások közül a modem admin felületéről.

Szerk.: közben megnéztem és IPv6 van az internet felé.

UPC-s vagyok, de most néztem és szerencsére nekem még van normális, publikus ipv4 címem.
Remélem kérés nélkül nem gyötörnek ezzel a DS-lite-tal majd engem is.

Akkor ideje kiírnom az UPC ügyfélszolgálat számát, addig míg van netem :D

resetelodott a modemjuk, es router uzemmodban van, es nem modem uzemmodban.
Ugyfelszolgalat tavolrol vissza tudja allitani (es ujrainditjak).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kicsit régi kérdésre válaszoltál :)

Amúgy minek telefonálni?
192.168.0.1 -en ott a router admin/admin -al lehet bejelentkezni a reset után és ott átállítható a üzemmód.
Valamint célszerű a jelszót is megváltoztatni.

Újra indulás után 192.168.100.1 -es IP-n van a router.

A kérdés a mai napig előfordulgat a régi TC7200-as modemmel rendelkezők körében. Időnként jön egy sw upgrade vagy nem kért, váratlan reset a központ részéről. Ekkor modemonly-ből visszaáll a gyári router üzemmódra, sőt olyan is volt hogy nekem a webfelületről _eltűnt_ a szükséges képernyő, és nem tudtam visszarakni, csak az ügyfélszolgálat segítségével.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Vezetik befelé az IPv6-ot, de sajna nem rendes dual stack, hanem Ds-Lite.

Privát IPv4, Publikus IPv6 tartomány kifelé, elég sok IP-vel.

https://en.wikipedia.org/wiki/IPv6_transition_mechanism#Dual-Stack_Lite…

Ez ez? Ezt vezeti be a UPC? Mi a következménye? Privát IPv4 cím, cserébe kapsz IPv6 címet, vagy hogy van? Noob-nyelven, ha lehet :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Régen, amikor sok szabad IP volt és kevés eszköz, akkor az az egy darab számítógép amely otthon volt betárcsázott telefonvonalon keresztül és kapott egy rendes publikus IP-t. Amikor elkezdtek elfogyni a szabad IP-k, elkezdték fejleszteni az IPv6-ot, de az égető problémára kellett egy gyors megoldás az IPv6 széleskörű elterjedéséig. Ez a megoldás a NAT/PAT lett (Hálózati/Port címfordítás). Ez annyira jól sikerült, hogy az IPv6 bevezetése nem lett sürgős és az átlagos felhasználói szokások nem is igényelték azt, hogy kívülről elérhető legyen a gépük. Ráadásul még tűzfal sem kellett nekik annyira, mert befelé nem tudott senki kopogtatni. Jelenleg "végtelen" mennyiségű számítógépet rá tudunk kapcsolni az internetre NAT-tal, de kezdenek megváltozni az igények. (Lakás távfelügyelet, biztonsági kamerák, okostévé, okoshűtő, okosminden) Így újra nagy az igény arra, hogy távolról el tudjuk érni az eszközeinket.

Ponygolya megfogalmazás következik. A szolgáltatói NAT/PAT nál az a lényeg, hogy kapsz egy privát IP-t (10.x.x.x, 192.168.x.x). Amit ráadásul a saját wifi-s routered mégegyszer NAT-olhat :D . Itt az történik, hogy a külső, kívülről elérhető IPv4-es IP a szolgáltó hálózati eszközének egyik lábán van. Amikor te el akarod érni a google-t, akkor lényegében az történik, hogy megkéred a szolgáltató router-ét, hogy a saját nevében töltse le az oldalt a google webserveréről és a szolgáltatói eszköz közben megjegyzi azt, hogy ha megkapja a válaszcsomagokat, akkor azt utána neked továbítsa. A probléma az, hogy kívülről nem lehet címezni a te gépedet, csupán akkor van befelé kommunikáció, ha te kezdeményezel kifelé. Torrentnél pl, ilyenkor van passzív mód. Van mód arra, hogy NAT-nál kívülről elérjék a géped, ez pedig a port forward. Na a szolgáltató nem fogy ilyet csinálni :D. IPv6-nál nem egy IP-t kapsz, hanem egy egész tartományt, amiből tud rendes külső IPv6 címet kapni minden eszközöd az okoslámpától a kávéfőzőig. A váltás menete alatt két megoldás van. Dual Stack vagy Dual Stack Lite. A Dual Stack egyszerű. Van IPv4 és IPv6 címed is. DS-Lite-nál már trükössebb. IPv4-nél van egy NAT-olt IP-d és a szolgáltatói eszköz NAT-ol. IPv6-nál meg ami kifér a csövön. A modem és a szolgáltatói router között egy IPv6-os csatornában utazik az IPv4-es csomagáradat is. A Dual-Stack-hez képest az a hátrány, hogy IPv6 nélküli gépek vagy IPv6-ot nem támogató szoftverek nem érik el a gépedet kívülről.

Eléggé leegyszerűsítettem, nem túl szakmai, de egyszerűen kérted :D

Videjó:
https://www.youtube.com/watch?v=1XozHJFhpnQ

> DS-Lite-nál már trükössebb. IPv4-nél van egy NAT-olt IP-d és a szolgáltatói eszköz NAT-ol.
> IPv6-nál meg ami kifér a csövön.

Viszont, ha már szakmai portál, akkor hadd pontosítsak - nem kötekedésképp, hanem azért, hogy jól rögzüljön a fejekben.

A DS-Lite nem attól "lájt", hogy privát IPv4 címet ad, hanem attól, hogy az IPv4 és az IPv6 nincs egymás mellett, párhuzamosan (azaz Dual-Stack) route-olva a végfelhasználónak, hanem csak IPv6 van route-olva, és az IPv4 kapcsolat egy IPv4 over IPv6 tunnelen valósul meg. Ennek az az előnye, hogy a szolgáltató "felhordó" infrastruktúrája lehet IPv6 only.

Az, hogy a tunnelben privát vagy publikus IPv4 címek vannak, teljesen más kérdés. A DS-Lite által biztosított tunnelben lehetne publikus IPv4 címet/tartományt is kitunnelezni a végfelhasználónak. Az a UPC saját döntése, hogy oda privát IPv4 címet tunneleznek.

A világ ugyanis megfordult: régen IPv4 volt mindenhol natívan, és aki IPv6-ot akart, de nem tudott natívan hozzájutni, az kénytelen volt kitunnelezni magának az IPv4 infrastruktúra felett. Most mindez fordítva van: a szolgáltatónál IPv6 van natívan, és mivel még mindig szeretnél IPv4-et, ezért tunnelben juthatsz hozzá.

Másképp fogalmazva: régen IPv6 szigetek voltak az IPv4 tengerben, most IPv4 szigetek vannak az IPv6 tengerben.

A DS-Lite valódi, technikai hátránya a DS megoldáshoz képest a tunnelezés miatti kisebb MTU érték.

Amin én bosszankodni szoktam:

1.) Opcionálisan - akár felárért - miért nem kaphatok publikus IPv4 címet a DS-Lite tunnelem végére?

2.) Ha már IPv6, akkor miért egy darab /64 prefixet kapok a szolgáltatótól? Így nem tudok saját subnetet létrehozni és a saját routerem/tűzfalam szolgáltatásait használni! Az RFC sem véletlenül ajánlott először /56-ot, később /48-at minden végfelhasználónak.

3.) Ha már - pl. céges előfizetőként - jelentős felárért veszek egy fix IPv4 címet, akkor miért nem kaphatok fix IPv6 prefixet, pl. a DIGI-nél, ahol egyébként valódi DS hálózat van?

Nem. A DIGI-n kapsz egy /64-et a PPPoE linkre, és egy másik /64-et a belső hálódnak - DHCPv6 PD-vel. Ezzel tudod használni a saját routeredet, csak több belső subnetet nem tudsz csinálni.

A UPC egyetlenegy /64-et ad SLAAC-vel, tehát nem tudod használni a saját routeredet... hacsak nem csinálsz IPv6-on is NAT-ot.

Egyébként milyen okuk lehet arra hogy 64-et adnak? Egyetlen egy értelmes dolog jut eszembe: ha ezzel arra kényszerítik a usereket hogy ipv6-on is NAT-olt belső hálót használjanak, akkor kvázi rákényszerítik őket egyfajta védelemre is. Ha eljő az ipv6-os IOT eszközök kora, akkor lesznek biztonsági problémák bőven. De nem biztos hogy ez az oka. De akkor mi?

Egyelore nem nyitok neki kulon topikot, de masnak is vannak ma bajai a UPC halozataval? Olyan egyszeru oldalak, mint a hup is eleg surun nem akar bejonni.
Kabelmodemet mar fene tudja hanyszor ujrainditottam.

Most, a hozzaszolas bekuldesere is:
"A webhely nem érhető el
A(z) https://hup.hu/comment/reply/145491 nem érhető el.
ERR_ADDRESS_UNREACHABLE
"

Majd parszor reload gomb megnyom, es...

UPC van 13. és 8. kerületben, nincs vele probléma. Tegnap mondjuk meghalt a házközponti doboz, de azt szerintem a felújítós melósok vágták gajjra. :) De hamar kijött a hibaelhárító brigád.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Geez... Szombat este / vasarnap hajnalban nem volt turelmem kivarni, meg az ufsz felveszi a telefont. Most kivartam, mert mar szetkurja az agyam.
Dolgoznak rajta. Ez ugyanaz, ami azota van.

Kozel 3 teljes telibevert nap ota nem tudtak elharitani a hibat.
Mi a szajbavert retkes -beeep- -beeep- -beeep- folyik itt?

Az egyetlen dolog, amit előfizetőként tehetsz, hogy a hiba jelentkezése után lehetőség szerint minél hamarabb bejelented, mert a hibát a bejelentéstől számított 72 órán belül kötelesek kijavítani. Továbbá említsd meg a hiba bejelentése folyamán, hogy amennyiben nem sikerül kijavítaniuk 72 órán belül, természetesen a vonatkozó törvényben és az ÁSZF-ben meghatározott kötbérre igényt tartasz.

Remélem segít. Annak idején a Magentánál sok értelme nem volt a fenyegetésnek: simán becsukták a jegyet és telefonon keresztül nem volt olyan csoda, hogy újra nyissák ugyanazt. Hogy korrekt legyek: ennek ellenére megoldódott a problémám 72 órán belül, de ha egy napot csúsznak, nincs esélyem sem kötbérre.
--
https://naszta.hu

Nekem a UPC-vel van ilyen tapasztalatom. Mindenképpen megpróbálják lerázni az ügyfelet válogatott hazugságokkal (például azzal, hogy a "külső hálózati hibát" nem kötelességük 72 órán belül kijavítani), de tekintettel arra, hogy 3 hónapon át volt gyakorlatilag használhatatlan az internetem, a végén már eléggé vertem az asztalt, és nekem lett igazam, fizettek is szépen.

Yepp. Pontosan megfogtad a lényeget!

A net kellene, főleg, hogy sokat home-office-ozom. Ebben a melegben, meg különösen nincs kedvem bemenni az irodába, amikor még pólóban, 70-80-al gurulva is (ahol a sebességhatárok engedik) olyan forró levegő jön fel az aszfaltról, hogy elolvadsz. És nem a cukiságtól! :P

Egyébként a tegnapi hibabejelentésben már magától mondta a fickó, hogy természetesen kompenzálva leszek.
De hacsak nem küldenek házhoz egy zongorahangolót (ref Lásd. House MD! ;-) ), akkor...