Informatikai PhD munka mellett

 ( lurko | 2015. december 10., csütörtök - 20:04 )

Sziasztok!

Érdeklődnék, kinek van tapasztalata a topic témájával kapcsolatban. Az intézmény kiválasztásához a szűrők a következők:
- Budapesten legyen (vagy jól megközelíthető helyen a közelben, tömegközlekedéssel/autóval)
- Levelező képzés legyen (munka mellett elvégezhető, nyilván az oktatói tevékenységet valahogy össze kell egyeztetni a munkaidővel)
- Megfizethető költségtérítés ( <=160e Ft/félév)

A neten kutakodva kb. az OE maradt bent a körben, de lehet én néztem be valamit, habár a Mérnök Informatikus MSc.-t nyújtó intézményt is elég nehéz volt megtalálni pár éve (M-L-Á kombinációval csak Győr volt legközelebb Budapesthez).

Egyszóval szívesen venném a témában érintettek tapasztalatait, ötleteit.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Amit hallottam, OE PhD-ből (is) nevetséges. Ismerősök mesélnek, milyen ott az informatikus képzés, miket tanítanak és kérnek számon... értelmetlen.

Három év PhD képzés után: általában vagy munka, vagy PhD. Másfajta gondolkodást igényel. Én próbáltam a kettőt együtt (ráadásul oktatással kombinálni), nem annyira működik. Neki kell ülni, meg kell csinálni.

Kicsit off:

Miért nevetséges? Tényleg érdekel, nem kötekszem. A többi képzésre nézve ugyanúgy érdekelne ez, mert pont mostanában gondolkodtam az OE-n. Régen csak jót halloottam a NIK-ről, romlott a színvonal..?

+1, munka mellett nehez, mert teljesen kulon vilag a ketto. Persze ez erosen temafuggo. En munka kozben uzemeltetek, mig a PhD alatt erosen akademiai szintu kutatast vegeztem, eppen ezert nehez volt a valtogatas, meg-meg akadt a kutatas. Vegul 4 ev alatt sikerult eljutnom az abszolutorium megszerzeseig, de az ertekezes sajnos meg csak fejben van meg.

Nincsenek helyes információd, mondjuk a PhD nem a tanulásról szól, hanem a kutatásról és ebben pl ott eléggé elöl tartanak, pl nem kell pénzért kuncsorogni, nagyon sok konferenciára lehet menni, csak a cikket kell letenni az asztalra.

Megpróbálom összeszedni a kérdezőnek, hogy mire számítson, ha OE-t választja, meg pár tanácsot általánosságban.

Első és legfontosabb dolog, hogy a doktori a kutatásról szól. A tárgyak inkább arra valók, hogy ha valami ismereted hiányzik, azt tudd pótolni. A doktorin 180 kreditet kell elérni
Ez az OE-n, de sok másik helyen is, úgy néz ki, hogy van egy tárgylista, ami tartalmaz x darab tárgyat (OE esetében közel 90-100-as a lista) választasz a témavezetővel együtt párat. Ez az OE-n 6db. Tárgyanként kapsz 6 kreditet, tehát az összes 36 kredit, ebből is látszik, hogy a PhD-nak kis része a tárgy.

Ha jól emlékszem a szabályzatra, oktatásból max 48 kreditet lehet elérni, taníthatsz többet is, viszont ez nem kötelező elem. Tehát, ha neked mások a terveid, pl iparba mennél a doktori után, vagy bármilyen más okból, nem kell tanítanod.

Projektmunka, ha van félévenként 6-10 kredit, általában ha van projekt, abból kapsz plusz pénzt.

A legfontosabb a publikációk, a szabályzat szerint 5db kell, ebből 2db a megfelelő helyen indexszált folyóirat cikk. A legtöbb hallgatónak az OE-n ennél több van. Támogatott a tudományos konferenciára járás,
fizetik az utazást, a biztosítást, a szállást, valamint a konferencia részvételi díját. Itt egyeztetni kell a doktori iskola vezetőivel, de eléggé széles a paletta. Többségében IEEE konferenciákra lehet menni, ami megjelenik az IEEE Xplore-ban. A lista évekre visszamenőleg, aminek a szervezésében részt vett az OE:
http://conf.uni-obuda.hu/ a 2016-os lista még nem teljes.

Viszont OE-re csak akkor gyere, ha tényleg tudod vállalni, hogy folyamatosan teljesítesz. Minden félév végén van beszámoló, ahol több Professzor előtt kell bemutatnod a féléves munkádat, ezt ők értékeli, tanácsokkal látnak el, de figyelni kell arra, hogy minden félév végére meg van határozva egy kredit érték, amit el kell érni. Ezt nagyon komolyan veszik, ha nincs meg a kredit, akkor a következő félévre már nem iratkozhatsz be. De általában ezzel nem szokott probléma lenni, aki rendesen dolgozik, az tudja teljesíteni eléggé könnyen, félév közben minden segítséget megkap hozzá a doktorandusz.

A jobb doktoranduszokat fel szokták kérni már doktorandusz korukban, hogy tudományos cikkeket bíráljanak, ezzel igazából csak dicsőség jár.

Valamint van az egyetemhez köthető folyóirat http://uni-obuda.hu/journal/
Mivel helyi lap, a témavezetők pontosan tudják mi az a szint, ahol érdemes próbálkozni, így megkímélve a doktoranduszt pár felesleges csalódástól.

Csak egy kis plusz adalék, a doktoranduszok leghatékonyabb érdekvédelme maga a doktori iskola vezetése. volt DÖK elnökként azt tapasztaltam, ha észleltünk valami hibát, én azonnal telefonáltam a doktori iskola vezetésének és nem egyszer volt, hogy mire mi észleltünk valamit, ők már meg is oldották, vagy éppen tárgyaltak, hogy megoldják.

A munka melletti PhD-hoz azt tudnám mondani, hogy sokan csinálták nálunk, hogy olyan melót kerestek ami illeszkedett a témájukhoz, valamint a Prof-ok nagyon rugalmasan álltak hozzá az időbeli kérdésekhez, de mint láthatod, az időd jelentős részét a kutatás teszi ki, ami azt jelenti, hogy a témavezetőddel kell megegyezni.

A doktori iskola kereséshez egy tipp, legyen elképzelésed a témát illetően, majd személyesen is keresd fel az embereket, itt nagyon igaz, hogy nem témát, hanem témavezetőt választasz (természetesen nem árt ha valamennyire egyezik az amit szeretnél, azzal amit kutatni fogsz).