Milyen disztribúciót javasoltok

 ( mraacz | 2015. október 29., csütörtök - 20:37 )

Azt tervezzük, hogy az irodában a mostani Windows-os, 20-30 felhasználós szerverünket lecseréljük egy linuxos szerverre. A felhasználók eddig is linuxos vékonykliensek előtt ültek, ezek maradnának, most RDP-vel kapcsolódnak a szerverre. A szervert nyugdíjaznánk és helyette egy Linux-ot tennénk a helyére, amire x2go-val kapcsolódnánk. A szerver fizikailag most képes ellátni a 20-30 felhasználót, erősen bízunk abban, hogy Linuxra is elég izmos lenne. De melyik disztribúciót javasolnátok? Szeretnénk a felhasználókat a lehető legegyszerűbben adminisztrálni, valamelyik könnyített Ubuntura gondoltunk. Mit javasoltok?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mi volt a Windows Srv oka? Van valami, ami az alatt fut? Mit használnak az RDP-n keresztül, csak IE11-et? :)

A windows oka néhány olyan üzleti alkalmazás volt, amelynek nem volt linuxos alternatívája. Ezeket jórészt leváltottuk vagy megoldottuk. Ami maradt, az az MSOffice, amire valószínüleg muszáj lesz még fenntartani valamilyen megoldást, mert nem találtunk 100%-ig kompatibilis alternatívát. De ezt most nem látjuk annyira súlyos problémának. Az RDP-n keresztül mindenki a windowsos komplett felületét látja, többnyire Thunderbird, Chrome, MSOffice, Libreoffice, Skype, kép- és pdf nézegetők, és az üzleti szoftver (aminek időközben lett linuxos verziója is). Mitagadás, kicsit hozzászoktunk a felhasználók windowsos adminisztrációjához (vagy mindenkinek elérhetők a nyomtatók és a programok, vagy csak a rendszergazdának, külön csoportok definiálásával nem foglalkoztunk).

Az MS Office-t elvileg el tudja vinni a Wine, ha kitökölöd, hogy hogyan kell beállítani.
Ha nincs kapacitás vacakolni, akkor esetleg vess egy pillantást a crossover (office)-ra, bár némi pénzbe kerül.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

nem tudja elvinni.
2010 megy wine-al, de max játszani jó vele, dolgozni nem.
2013,2016 nem megy egyáltalán.

az ms office-nak sajnos semmilyen alternatívája nincs.
ha nem túl sok ms office dokumentummal kell dolgozni, akkor a onedrive webes office is elég lehet (beleírni, javítani stb.)
akinek komolyan kell használni, x2go klienseben elindít egy virtualboxos windowst.
windows 8.1 vagy 10-el, windows 7 csak valamilyen kiherélt, light verzióban. (ha úgyis csak egy office-t kell futtatni benne)
persze ha a 20-30 embernek komolyan kell, akkor már kérdéses lehet, hogy a szerverver bírja e a 20 virtualboxot kezelni.

Én ubuntut használok, ezt javasolnám, de centossel sem jársz roszul.

"az ms office-nak sajnos semmilyen alternatívája nincs."

Azért ezzel sokan nem fognak egyetérteni.
Nem kétséges, hogy túl sokan függnek ettől a terméktől, és sok közülük feleslegesen függ, hiszen oly kis mértékben használják ki az MS Office tudását, hogy bármelyik alternatíva is túlzás lenne azokra a feladatokra.
Ám azt kijelenteni, hogy semmilyen alternatívája nincs neki még ennél is nagyobb butaságnak tűnik...

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

ezek szerint nem fogalmaztam pontosan.
kompatibilitási szempontból és mivel kb. mindenkinek az irodai programcsomag = ms office.
ezért írtam:
"az ms office-nak sajnos semmilyen alternatívája nincs."

aki ezzel nem ért egyet, az nem haszált még mást az ms office mellett, nem szembesült azzal, hogy mennyire csapnivaló más programmal az office dokumentumok kompatibilitása.(nem beszélve az office 2007-13 verziók közti huzavonáról)
ahogy te is írtad:
használat != megírt benne egy önéletrajzot, vagy excelben felvitte a gázmérő levolvasási adataid majd év végi összegző adatokat generált belőle.

ezekre a feladatokra nyilván van más is, én is használom pl. a libreofficet, de egy sima pluma is megfelelő lenne.

az emberek 99% viszont ezt ismeri, ezt szokta meg, nem is tud másról esetleg, de semmiféleképpen _nem akar_ váltani!

természetesen, ha egy cég átáll libreoffice-ra és mindent azon keresztül csinál,
másokkal pdfben osztja meg adokumatumait, ez egy vállalható dolog.

de mindjárt cumizik egy hatalmasat, amikor valami eu-s pályázatot szeretne kitölteni, leadni.
vagy vegyünk egy közalkalmazottat, irodai melót végez, lemarja a saját arcát, ha nem a megfelelő ms office van a gépén.

ezért továbbra is fenttartom:
"az ms office-nak sajnos semmilyen alternatívája nincs."

kérdezz, vagy járj utána, mielőtt butaságnak tűnik valami!

A tapasztalataim tökéletesen szemben állnak az általad állítottakkal. LibreOffice-ra állítottunk át több céget, semmilyen hátrányt nem jelentett a valóságban. A közhiedelemmel ellentétben a kompatibilitási problémák száma sem nőtt, csak mások lettek.

Általában a rendkívül arrogáns technikai támogatással van a legtöbb gond, akik amint meghallják a LibreOffice szót a probléma megoldása helyett akadályozásba és akadékoskodásba kezdenek. "Érdekes" módon az ő cseréjük szinte teljesen megszünteti a megoldhatatlan problémákat.

Sajnos a Libreofficeból pont az a néhány funkció hiányzik, amire a legtöbb profi felhasználó használja a MS Office-t (Excel, relatív hivatkozások, pivot táblák, szűrések). Nem csak arról van szó, hogy ezek a függvények (ha megvannak is), nem kompatibilisek a meglevő nativ Excel fájlokkal, hanem másképp is működnek, mint ahogyan azt az MS Office felhasználó várná. Rendben van, ez max 1-2%, de ahol erre van szükség, ott valóban nincsen az MS Office-nak alternatívája. Minálunk külön vasra felhúztunk erre egy XP-t, aminek van samba elérése és a felhasználók RDP-vel használják. (Vannak olyan Excel riportjaink, amiket a LO calc még bottal sem tud piszkálni). Érdekes egyébként, hogy a WPS Office egyelőre ezeknél is használhatónak tűnik, érdemes kipróbálni.

Ha jól értettem jelenleg egy Windows serverszolgálja ki rdp kapcsolaton a vékonykliens desktopokat. Ha a szerveren Linux lesz, és virtualizációval lesz megoldva a ms Office, akkor érdemesebb a mostani Windows servert virtualizálni és onnan kiszolgálni rdp-n a ms officet, ahogy eddig is csak már szerveren belül. Valószínűleg jóval kevesebb erőforrást fog igényelni egyetlen Windows server mint 20-30 db Windows egyetlen serveren.
Az természetesen kérdéses, hogy az a szerver hardver ami most csak a Windows servert működteti elég lesz-e két rendszerre, egy host Linuxra + azon virtualizált Windows serverre. Az biztos, ha erre kevés, akkor több tíz virtualizált windowsra esélytelen.
Wine-nal kísérletezni ms officenál felesleges. Ha van Office 365 előfizetés, akkor a webes ms Office egy jó megoldás lehet.
Ha a vékonykliens gépek PC-k és elbírnak egy Windowst ms Office-szal az is egy megoldás és legalább ki vannak használva a kliens PC-k, minden másra x2go kliens, ami windowsra is van.
A távolabbi jövőben érdemes majd megfontolni a kliensgépek cseréjét Android boxokra. Androidra van ms Office, x2go viszont még nincs production ready állapotban.

> Valószínűleg jóval kevesebb erőforrást fog igényelni egyetlen Windows server mint 20-30 db Windows egyetlen serveren

????????????

Nem olvastam végig az egész threadet, de ez miért van így? Miért virtualizálódik egy teljes gép minden vékonyklienses userhez?

Elvileg azért, mert gyakorlatilag mindent meg tudunk oldani Linuxon, az egyetlen olyan alkalmazás, amihez Windows kell, az az Office (pontosabban az Excel). A gyakorlat az, hogy az Exceles power usereknek muszáj felhúzni egy külön Windowst (XP), szerencsére az is megoldható, hogy arra rdp-vel egyszerre akár többen is bejelentkezzenek (és szerencsére nincs több mint 4-5 Excel gurunk a cégnél). Remélhetőleg az összes usert Linuxon ki tudjuk szolgálni (ehhez keresünk egy virtuális gépre való kellemes disztrót), egy XP virtuális gép az Excelhez "elfér" talán még ugyanazon a vason, amin ma egy windows szervert futtatunk. Legalábbis remélem.

A windows servert akkor meg temetjük, végre, örökre.

> szerencsére az is megoldható, hogy arra rdp-vel egyszerre akár többen is bejelentkezzenek

Igen, én is olyasmire próbáltam utalni, hogy a vékonykliensek hosztolásának nem az a módja, hogy minddenki kap egy virtualizált desktop OS-t.

Ami az OP-ből kimaradt: miért? Azért egy RDP szerveren elég meredek tud lenni, ha a sok virtualizált desktop mellé még odaraksz egy virtualizált OS-t, amin tövábbi virtuális desktopok futnak. Legyen igazatok, de nekem nem jön ki a matek. :)

Arról remélem már hallottál, hogy virtualizált desktop és virtualizál OS erőforrásigénye között nagyságrendbeli különbség van. A virtualizált deskop egyébként félrevezető név, ahogy a virtuális terminál vagy terminál emulátor sem azt a gépigényes virtualizációt és emulációt jelenti.
Itt gyakorlatilag modern X-terminálként fognak működni a kliens gépek x2go-val. Egy x2go kliens csak annyi erőforrást vesz igénybe a szerveren amit az ott használt programok igényelnek. Azon felül csak egy minimális overhead van. Kliensenként (xen, kvm, virtualbox, vmware technológiával) virtualizált Windows darabonként igényli a számára és ott futó programoknak szükséges ramot és cpu időt. A virtualizált Windowsból pedig a fenti hsz szerint csak egy lesz.

"A gyakorlat az, hogy az Exceles power usereknek muszáj felhúzni egy külön Windowst (XP), szerencsére az is megoldható, hogy arra rdp-vel egyszerre akár többen is bejelentkezzenek"

Azaz ugyanazt a WinXP desktopot fogja használni az a 4-5 kolléga felváltva?
X2go-val a disztribúciónál is fontosabb kérdés a desktop environment kiválasztása. Hardveres 3D-t igénylő DE nem fog megfelelően működni x2go-val sok kliensre. Az utóbbi években a fő DE-k többsége ráállt a hardveres 3D-re, ezért Gnome3, Unity, Cinnamon nem lesz jó. (Ha MESA3D-vel valahogy sikerül működésre bírni az OpenGL-t procból, az lassú és nagyon leterheli a CPU-t) A spártai egyszerűségű ablakkezelők, mint lxde, icewm működnek de ezek a kollégáknak nem fognak bejönni.
Így két fő választási lehetőség van: KDE vagy MATE. KDE desktopnál ki kell kapcsolni a 3D-t és célszerű minimumra visszavenni az effekteket. A MATE a régi Gnome2 továbbfejlesztett forkja. Linux Mint-nek van MATE kiadása, de más disztribúciókban is használható a megfelelő repók felvétele és a MATE csomagok telepítése után.

1. Az XP berhelhető, hogy egyszerre többen is bejelentkezzenek rá RDP-vel, mindenkinek megvan a saját desktopja. Nem vagyok egészen biztos benne, hogy ezt a mesekönyv megengedi, de működik.
2. Egyelőre a Peppermintet és az XFCE-t favorizáljuk - sztem a KDE meg a MATE még mindig túl sokat kér magának. Az LXDE is szóba jöhet, valamivel majd vonzóvá teszem egy teszt erejéig. A Peppermint egy Lubuntu klón, nem sok köze van a Minthez, de úgy tűnik alacsony erőforrásigénye van és elég használható.
Meglátjuk, mi lesz belőle... ha nem írok, a felhasználók meglincseltek.

Esetleg még LXQt de erről csak olvastam, még nem próbáltam ki. Arra ügyelj majd, ha a szerver disztribúció Ubuntu lesz, hogy a nem túl távoli jövőben váltani akarnak majd MIR-re, ami pont az ilyen X-window x2go kiszolgálóknál probléma lehet. Az Xorg csomagok mint alternatíva még biztosan sokáig ott maradnak a disztribúciókban. Csak frissítésnél érdemes expert módot választani.

Köszönöm a segítséget!

mondjuk ubuntut

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Vagy CentOS-t.
Előélet, illetve ismeret szerint.
Az Ubuntu és a CentOS elég hosszan támogatott terjesztések.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

+1 CentOS

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

+1 a CentOS-re

Zentyal 4

Szerintem is a Zentyal lesz a barátod! :-]

A Zentyal-t megnézem, eddig még nem hallottam róla. Semmiféle Windows-os alkalmazást nem szeretnék kezelni, ezért nem néztem még erre. De jogos, hogy lehet, lesz olyan felhasználó, akit nem tudok rávenni a megszokott környezete elhagyására. Köszönöm a tippet.

+1, nekem is a zentyal ugrott be első olvasásra

Megnéztem a Zentyalt, de nem lettünk barátok ;^(

Amennyire látom, a Zentyal alapvetően olyan esetekre jó, ahol a felhasználók windóz kliensekkel operálnak. A hálózati szolgáltatásokat, samba-t, IMAP-ot, VPN-t nálunk a Zentyalhoz hasonló szerver adja (ClearOS, active directory nem kellett) tehát a Centos alapu cucc már megvan és jól is működik. Nálunk a legelső dolog volt, évekkel ezelőtt, hogy a PC-ket (és a rajtuk futó windowsokat) kihajigáltuk, helyettük vékony klienseink vannak (antiX, fs-protect, SD kártyáról indul), amelyek csak elindítják az RDP bejelentkezést az egy darab Windows szerverre, tkp semmi mást nem csinának. Ezen kívül van egy winows szerverünk, amelyik azt a biztonságot adta a felhasználóknak, mintha a szokásos PC-jük előtt ülnének.

Elnézést hogy nem elég pontosan fogalmaztam. Most ezt a windows szerverünket cserélnénk linuxra, mert sikerül azokat a szoftvereket, amelyek miatt eddig windows volt, mind kicserélgetnünk. Sok kérdés marad, pl. hogy mi adja a felhasználó managementet (LDAP, esetleg ne kelljen egyenként mindenkit felvenni, hanem a user állíthassa be magának), melyik legyen az a legkevesebb erőforrást igénylő disztro, amelyik egy izmosabb virtuális gépen elvisz mondjuk 40-50 usert, mit csináljunk a TB-vel (tartsuk meg, vagy menjünk inkább valamilyen webmailes irányba) stb. Egyelőre a Peppermint a befutó, de futnak még ilyenek, hogy Zorin vagy Chromixium, rengeteg lehetőség van. Lehet, hogy pl. egy sima Debian 8.0-val járnánk a legjobban.

Ugyan már, a Zentyalt nem arra találták ki, hogy desktopot adjon bárkinek is. Én is használom/szeretem, mert amire tervezték arra nagyon jó, de soha nem jutna eszembe terminálszervernek használni.

Ha debian tapasztalatod van Ubuntu, ha RHEL vonalon mozogsz CentOS. Ne szopasd magad fölösleges munkával.

Kösz, azt hiszem ez lényeg... ;^))