Google termékek / betű nagyítás

Üdv Mindenki,

Szeretném megkérdezni, hogy csak én nem találok megoldást a Google termékek felületén a betű nagyítására? Értem ezt minden termékre.

Androidon például nem tudom nagyítani sem a Youtube app szövegét, sem a Gmail app szövegét. Android 4.3-ig még meg volt Gmail-ben az a lehetőség, hogy ha két ujjal ránagyítottunk a szövegre, akkor dupla tapira újra tördelte a szöveget. 4.4-től már ez sincs. Direkt eltávolították. Ahogy egy fórumon írták, a G-nek fontosabb az általuk megtervezett megjelenés mint a használhatóság.

Ugye a G termékeinél nem számít a rendszerben átállított font méret sem. Illetve nem igazán jó megoldás, mert a G-től különböző appok-ban vagy nagyobb a betű, vagy van rá beállítás.

Rendkívül frusztráló.

https://productforums.google.com/forum/#!topic/gmail/q1jI-6W2jRo

Nem beszélve az elcseszett Chrome render motorrol. Ugye ott is kivették a szöveg újratördelés lehetőségét pár éve. Illetve a betű minimális nagyságának beállítása sem működik és nem is működött soha (sok eszközön teszteltem). Mainstream-ek közül egyedül Opera tudja ugye a tördelést, ők is a motor módosításával. Ezen kívül Dolphin tud minimális betű méretet állítani, amelyiknél működik is. Viszont ott nincs tördelés.

Ez miért jó és miért van így?

Részemről kezdem nem szeretni a designerek munkáit. Minden pixelre beégetve, nem használnak "em" mértékegységet, pedig már lehetne tolni sok éve. Ha desktop-on állítom gmail betű méretét, ott is darabokra hullik az oldal. Az új Inbox például nem lenne rossz, de beledöglik az i5-ös gép a javascript-be.

Van olyan közületek aki használ G termékeket és szüksége lenne a betű nagyításra?

Hozzászólások

Szemészorvoson gondolkoztál már? (no offense)

Nem használok szemüveget, a parányi betűket is el tudom olvasni. A problémám azzal van, hogy a mikró betűk jobban fárasztanak, nem tudom megnézni kocsiban fél méterre magam elé tartva napfényben, vagy ha asztalon van a teló és rápillantok stb stb - egyszerűen nagyobb betűket szeretnék. Ennyi.

Sajnálom különben hogy a webes platform pont azt a legjobb tulajdonságát kezdi elveszíteni, amely a legnagyobb előnye volt.

Androidon Beállítások -> Megjelenés -> Betűméret. Nálam hatásos GMailben és YT-on is.

Meg tudom erősíteni, hogy működik a betűméret változtatás a G termékeiben, megnéztem a telefonomon is és egy vanilla androiddal is (virtuális gépben).

Lehetséges, hogy a telefonod gyártója volt ignoráns, és változtatta meg a funkció működését, mondjuk úgy, hogy csak a saját felületének, és saját beépített appjainak a betűméretére vonatkozik a beállítás. Az én telefonom gyártója is csinált ilyet, de csak az extra nagy mérettel.

Esetleg nézd meg, hogy nem csak egy újraindítás kell az appoknak, hogy az új betűmérettel dolgozzanak.

Ha rootolva van a telefonod, a dpi átírásával el tudod érni, hogy kicsit nagyobba rajzoljon mindent a telefonod. Ez kicsit hekkelős megoldás, de ettől függetlenül segíthet.

"Nem beszélve az elcseszett Chrome render motorrol. Ugye ott is kivették a szöveg újratördelés lehetőségét pár éve. Illetve a betű minimális nagyságának beállítása sem működik és nem is működött soha (sok eszközön teszteltem)."

Ez viszont nem a gugli hibája. Lehet, hogy elhamarkodott volt, hogy kivették a támogatást az újratördelésnek, de így 2015-ben (vagy akár pár éve is) nem kellene problémának lennie hogy egy oldal 3-4x olyan széles mint ami mobilra kifér. A betűméret meg nem növelhetőségéért szintén a weboldal készítői felelősek, amikor fogják és ignorálják a böngésző alapértelmezett betűméretét, mert félnek relatív egységeket használni...

Tudom, ez nem segít rajtad, és nem oldja meg a problémát, én csak azt mondom, hogy nem feltétlenül a gugli hibás ezekért, és nem feltétlenül az volna a jó megoldás, ha a böngészők telelennének taknyolásokkal a régi korok hülyeségei miatt folyamtosan.

Az előző részeket kösz, de az utolsó két bekezdésed zagyvaság, érvelés nélküli langyos félreélrvelésnek tűnő megfogalmazással, amellyel így úgy tűnik, mintha érveltél volna és neked így jó, de értelmetlen nagy része.

Természetesen nem régi dolgok hülyeségei a nagyítás. Nincs is köze régi dolgokhoz. Ha eddig lehetett jól és remekül nagyítani valamit, utána meg nem, az rontja a funkcionalitást. És igen, a G döntött így hogy kiveszik.

A szöveg tördelés meg nem csak nagyításhoz kell ám. Hanem azért, hogy ne kelljen kilométereket oldal irányban is scrollozni totál feleslegesen. Ez miért jó neked? mert most úgy tűnik hogy te azt akartad mondani, hogy szerinted jobb így. Szívesen meghallgatnék érveket. :)

"Természetesen nem régi dolgok hülyeségei a nagyítás. Nincs is köze régi dolgokhoz."

Nem állítottam, hogy régi dolgok hülyesége a nagyítás. A mai napig használom a desktop böngészőben hup olvasás közben. A régi dolgok hülyesége a merev dizájn, ami miatt nagyítani kell a régi oldalakba. Nem kizárólag azokba, de főként azokba.

"Ha eddig lehetett jól és remekül nagyítani valamit, utána meg nem, az rontja a funkcionalitást. És igen, a G döntött így hogy kiveszik."

A G nem vette ki a nagyítást, honnan veszed ezt? (ez jön le a fogalmazásodból, persze lehet a tördelésre gondoltál, ha így van, akkor hagyd figyelmen kívül az ezt: A nagyítás funkció elérhető az androidos chromeban, és bár weboldalak letilthatják, te a beállításokban ezt felülbírálhatod, tehát minden weboldalba benagyíthatsz. A weboldalak alapértelmezett betűméretét is tudod növelni, ami többé kevésbé működik, de ez a többé-kevésbé inkább a weboldalak készítőinek a hibája, mintsem a Google-é. Tényleg egyedül csak az újratördelés hiányozhat, amit tényleg elvett a gugli, és tényleg lehet túl korán tette.

" ne kelljen kilométereket oldal irányban is scrollozni totál feleslegesen. Ez miért jó neked? mert most úgy tűnik hogy te azt akartad mondani, hogy szerinted jobb így."

Egyáltalán nem akartam azt mondani, hogy jó így. Sőt, kifejezetten rossz. Csakhogy nem az újratördelés hiánya, hanem a szükségessége a probléma. Ez utóbbival sajnos kevesen foglalkoznak.

Azt kihangsúlyozom itt gyorsan, hogy ez elvi kérdés, és igazad van abban, hogy hiába nem ez a probléma, egy ilyen kerülőút tényleg szükséges, hiszen ez nem oldja meg a már meglévő, mobilra nem tervezett weboldalak problémakörét. Teljesen megértem, hogy hiányzik, és igen is kár volt a guglinak kiszednie, legalábbis várhatott volna vele még néhány évet.

Amúgy bocsi, ha félreérthetően, vagy összeszedetlenül fogalmaztam volna, ezért zagyvaságnak tűnt amit írok. Nem gondolnám azonban, hogy az lett volna, max olyasmi, amiről vagy te gondolkozol másképp, vagy én tudok dolgokat tévesen. Bár a fő mondanivalóm inkább személyes meglátáson mint tényeken alapszik.